Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 2.1.2024 10:54rum nééé, se slivovicí jsou mnohem lepší...rum tomu nechá takovej rušivej ocas pro tu slaninu..a místo pecky do nich ještě nacpu mandli... |
M. Crossette 31.12.2023 19:14U vás už večer, u nás se blíží poledne. Byli jsme se s manželem projít, venku obloha bez mráčku, sluníčko a bezvětří. Brzy ráno sice lehká námraza, ale rychle zmizela. Šli jsme se podívat na špoušť po teď už bývalém lese. Tedy les-divočina na konci naší čtvrti, kam jsme chodívali s fenkami Sadie a Trixie. Pak majitel do lesa zamezil přístup a teď už skoro dva týdny odatmtud pendlují auta s přívěsy plnými oholených kmenů. Děsně smutný pohled na povrh, kde kam jen oko dohlédne, zbývají jen pařezy a hromady usychajících větví a kůry. Takže tam vyroste nová bytová čtvrť. Nám je hlavně líto té spousty želv, které tam určitě jsou na zimu zakutané a možná už mrtvé pod nad nimi rozježděnou půdou. Srnky a další zvěř, která tu nepřezimuje snad stihli utéci dál, kde zatím ještě divočina je. My se tam teď už vůbec nedokázali oreintovat, kde byly cesty, po který jsme s fenkami chodili, povrch je jak kdyby se po něm přehnalo hned několik tornád najednou.
Jinak my Silvestra neslavíme a spát chodíme ještě před půlnocí. K večeři budou topinky. Mám v lednici víc jak polovinu mého žitného chleba, který je tak akorát starý na tenké plátky a opražené topinky - máme je oba moc rádi. A jestli si k nim dáme víno, nebo pivo, to rozhodneme až už stolu.
Pokud jde o noční randál, zatím posledních pár let byl ten zdejším spíše ve vzdalenějších ulicích, naše byla téměř tichá. Snad to bude tak i teď.
Užijte si večer podle vlastního gusta, tak jak jste si ho naplánovali. A 1.1.2024 zde na shledanou. |
M. Crossette 31.12.2023 19:15Jo a Janoba, o multer tedy čtu poprvé a šla jsem kouknout, angl. je to "cloudberries" na tomhle angl odkaze to tom hodně. A že je to ovoce, kterému se vysloveně daří v arktickém, kyselému podnebí je až k nevíře.
https://www.scandinaviastandard.com/a-guide-to-cloudberries-all-about-the-norths-most-sought-after-fruit/ |
Z. Iva 31.12.2023 18:48Tady je to jak u Verdunu, zatím bouchají v sousedních vesnicích, místní debilové se zatím chystají. Jenže za chvíli začnou dávat děti spát a aby o nic nepřišly, tak se začne střílet. |
Š. Matyášová 2.1.2024 10:56Verdun byl v Perníkovicích..kočky vystreslý,zeblily co se dalo..jak já tohle nenávidím, proč to bouchání ??? K ničemu to není... ve Městečku na dlani,byl klid... |
Z. Matylda 31.12.2023 15:07Jsme v půlce chystání, navíc ještě krájíme ananas, co jsem zapomněla v komoře a dozrál. Psice jsme už ven vzali, umyli z nich spoustu bahna a budeme už jen doma. Dopoledne tady úplně ticho... |
L. Lika 31.12.2023 18:15Tu seříznutou "kštici" bys mohla zasadit a ve vašich končinách by možná i plodil |
Z. Dalmi 31.12.2023 13:38Hezký nový rok přeji. My milujeme chlebíčky, právě jsem na ně dodělala salát a půjdeme se psy. Myslím, že naše obec letos nebude bouchat, ale i tak jdeme teď. Štěstí je, že Ejsinka je nahluchlá. Sorbon se nebojí ničeho, takže to všechno dohromady vypadá nadějně. Vzpomínám na Ronyho, ten naopak rachejtle miloval. Byli s páníčkem venku a vrátil se s ožehlým kožichem, protože tančil mezi ohňostroji |
L. Lika 31.12.2023 14:58V tramvajích tu občas zahlásí, ať lidi laskavě nebouchají. Kéž by to vydrželi :-) |
Z. Dalmi 31.12.2023 18:17
|
T. Zana 31.12.2023 14:59Jí, Rony, ten byl Pan PES! |
Z. Dalmi 31.12.2023 18:18V tomto případě trochu magor |
M. Skálová 31.12.2023 11:13Ivo, máš hezké a určitě moc dobré. |
Z. Iva 31.12.2023 13:32Maruško, děkuji. Dělám je jen jednou do roka, tak se snažím |
Z. Iva 31.12.2023 10:06Tak veky včera upečené, vlašák také, dám vařit vejce a poo začnu dělat chlebíčky. Loni vypadaly tekto: https://img32.rajce.idnes.cz/d3202/18/18854/18854483_94e137f2025572026333b01e12010efc/images/chlebicky4.jpg?ver=0 |
L. Lika 31.12.2023 14:56Děláš mi správné chutě, vypadají moc dobře |
E. Žampachová 31.12.2023 9:35My už silvestr nedržíme jako svátek. Veselit se na povel nerada. Pár prostých chlebíčků a jednohubek udělám, víno si dáme. Ale pro dva otvítat šáňo je zbytečné. To jsme mezi svátky udělai kir royal (sekt a do něj po stěně pustit dobrý sirup z černého rybízu, aby udělal na dně loužičku - používáme zn. Kitl), takže povinný sekt už máme za sebou. No a spát jdeme, jak se nám chce, naštěstí rachejtle vzbudí nejvýš mě. Psi spí, tenhle rámus je nezajímá. |
T. Zana 31.12.2023 9:58Se Silvestrem to mám podobně, jenže vím, že do půlnoci vydržet musím. Ten rachot mě spolehlivě vzbudí a usnout podruhé je problém :-/ |
Z. Matylda 31.12.2023 15:08To s tím sirupem zní dobře, to zkusím :) |
L. Lika 31.12.2023 7:59Před polednem vyrazíme na veřejnou zkoušku koncertu České filharmonie - bývá to vždy prima, neformální, krásný program. |
L. Lika 31.12.2023 7:59A přeji krásnou neděli - právě jsem se vrátila z focení východu slunce a červánky byly úplně všude! |
T. Zana 31.12.2023 9:55Jak je ta tma, tak vstávám později. A pohled na červánky z postele je k nezaplacení :-))) |
Z. Xerxová 31.12.2023 6:10na Silvestra dopoledne chodíme se švagrovou a švárou na výlet. Takže jdu balit ruksak - uvařím kafe do termosky, vezmu hrníčky, něco málo cukroví a jablíčka. Svačina tedy někde ve skalách bude a doma na nás čeká hrnec ovaru a křen... Taky jedna babiččina tradice... hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům |
L. Lika 31.12.2023 8:19To je moc fajn, že máš vždy po ruce parťáka/y na takové výlety |
Z. Janaba 30.12.2023 18:35Už jsem zapomněla, že český Silvestr je studený stůl na zobání celou dobu. My jdeme v sedm k přátelům, kde nás posléze čeká večeře. Podle hostitelky je předkrm uzený losos na krajíčku bílé veky, zakápnutý hořčičnou omáčkou a ozdobený koprem, pak biftek pečený v celku, s přílohou brambor a zeleniny, s troškou holandské omáčky a desert je multekrém. Což nevím co jsou multer česky. Vypadá to jako žlutá malina, sbírá se to na keřících jako borůvky a o naleziště se vedou války, zvláště mezi Švédy a Nory. Je to nepřiměřeně drahé, pro Nory je to top desert a pro nás to má nic moc zvláštní chuť. Takže nevím, proč se o to perou . Pak máme dort a kafe a ono to tak do té půlnoci vyjde. Ale co je/bude na tom večeru nejlepší? Nemusím to vařit |
T. Zana 30.12.2023 19:23Ano, co jsem nemusela vařit, mi vždycky chutná . |
Z. Janaba 31.12.2023 10:03Ano, ano, ano! |
L. Lika 30.12.2023 20:09Je to tohle ovoce? https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.ishavskysten.no%2Fut-og-plukk.6238271-309029.html&psig=AOvVaw23HUm961Q_IdbnJuQH-jzR&ust=1704049721551000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBEQjRxqFwoTCMjHsIXut4MDFQAAAAAdAAAAABAD |
Z. Iva 30.12.2023 21:44Asi jo, v IKEA z toho prodávají džem https://www.ikea.com/cz/cs/p/sylt-hjortron-moruskovy-dzem-bio-90308627/ |
Z. Iva 30.12.2023 21:46https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostru%C5%BEin%C3%ADk_moru%C5%A1ka |