4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vepřové se zelím trochu (dost) jinak

Vlastně „na“ zelí. Jednoduché a dobré.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 25.3.2022 17:31

Prosím, mrkněte na Hadech do sekce Pelíšek, je tam dotaz týkající se kastrací. Děkuju. V

M. Crossette 25.3.2022 16:15

Liko, další chutně vyhlížející recept. Velice mě zaujala ta "marináda" - s rozmixovanou cibulí. A zase - vše co je v receptu máme rádi, a vepřové jíme často. Takže uričtě vyzkouším. Jen asi zkusím dát vykostěnouprorostlou kotletu. Já totiž "v kuse" kupuji jen vepřovou kýtu, která bývá libová. Ale kupuji "rodinné balení" sady různých kotlet (asi 25), které pak dělím . Několik nechám v lednici, oastatní mrazím.. Typicky jsou poskládané tak, že na poverchu jsou ty nelibovější a ty nejspodnější hodně prorostlé. Ale ty já mám take ráda, dusím je v omáčce, kde se tlusté vypeče. Takže by to snad šlo i na tyhle podtácky ze zelí. A jak je (z videa) vidět, zelí se nijak nerozčvachtá, takže se dájí kousky odkrajovat jako zelenina-příloha. Díky, vypadá to fakt lákavě. Jsi moc hodná, že kvůli nám takhle zajímavě brouzdáš na netu a pídíš se po kulinářských dobrotách :-)

Z. Lika 25.3.2022 19:33

Maričko, přesně jak píšeš - zelí se nijak nerozvaří, je příjemné na skus, přitom měkké. Je fajn, že jsi koukla na video - máš představu, jak tučné by to maso mělo být. On ten tuk totiž proteče zelím do pekáčku a všechno jen ochutí, ne že by to bylo zbytečně mastné. Jsem zvědavá, jestli bude chutnat :-) Já zase děkuju každému, koho ty moje návrhy zaujmou nebo dokonce je vyzkouší R^

T. Zana 25.3.2022 11:59

Je to zvláštní... možná by to šlo, pokud nenarazím na domácího tradicionalistu :-P.

Vždycky se pečlivě vyptává, co chci vařit a pak podle potřeby vznáší námitky. Dnes jsem nahlásila lososa zapečeného v listovém těstě se špenátem. "A to už jsme někdy měli?" tázal se podezřívavě. Odvětila jsem, že už nejmíň pětkrát a vždycky se takhle ptá...

Odešel s žalným povzdechem, možná si venku pro jistotu koupí housku ;-D.

Z. Lika 25.3.2022 12:08

Ach bože rozbože ;-D Možná kdybys zahlásila vepřové se zelím, tak by to prošlo ;-D

Z. Jajka 25.3.2022 13:50

Ano, domácí tradicionalista... Moc dobře vím, co to znamená ;-D;-D;-D

Z. Iva 25.3.2022 17:56

Jo, ti jsou nejhorší. Dnes jsme byli na pohřbu manželovy tety a pak na obědě. On jediný si nedal polévku, protože on polévky přece nejí. Já také ne, ale byla výborná, s knedlíčky, někteří si i přidali...

A. Zemanová 25.3.2022 17:24

;-D nemáš to jednoduchý, zano. Vašek je vcelku ochoten požívat něco neznámého. Ale on taky ví, že já sama se do nějakých podivných hexperimentů příliš nepouštím, protože bych to nejedla, tak může být v klidu. :-)

L. Blaza 25.3.2022 11:08

Hmm, hmm, vzhledem k tomu, že se teď nemusím starat o vaření, tak se mi na ten recept hezky dívá. ;-D

Z. Lika 25.3.2022 12:58

Tomu se říká vizuální dieta. Kdybys k jídlu jenom voněla, byla by to aromadieta. ;-D

Z. Jenny 25.3.2022 10:35

Liko díky! Asi prokombinuji Tvůj recept s oprášenou remoskou,jak o ní píše Jajka, jen si zkusím vzpomenou, kam jsem ji uložila.R^V

Z. Lika 25.3.2022 10:45

Tak to budeš mít ozvláštněné honbou za pokladem (remoskou) :-)

A. Zemanová 25.3.2022 17:27

Děvčata, jak velkou máte remosku? Průměr, litry, prosím. Mívala jsem, ale pak nějak odešla, už dávno. Už o ní dlouho uvažuju - a kdybych věděla, kde bude bydlet, tak už ji taky dávno mám. Vzhledem k cenám energie ale asi budu muset nějaké remoskové parkoviště vymyslet.

Z. Lika 25.3.2022 19:43

Teď jsem se podívala na stránky remosky, a koukám teda. Technika pokročila! Já mám svoji remosku víc než dvacet let a pořád slouží, spíš ten menší průměr blíže ke dvaceti cm, dvě mísy, max teplota 150. Teď už jsou remosky opravdu lepší - bytelnější mísy, výkon, regulace 8-o

Z. Jajka 25.3.2022 20:26

Mám malou, průměr 24 cm, teflon. Regulaci nemá, jen vypínač a signalizační světýlko, že je zapnuto. Zcela vyhovující velikost

A. Zemanová 25.3.2022 22:19

Děkuju, Jajko. Je dobře vědět, co druhým vyhovuje a stačí.

Z. Jajka 25.3.2022 9:46

Vypadá to lákavě. Máte někdo zkušenosti s podobnými (vrstvenými) jídly v remosce? Mně je stále tak nějak blbé zapínat velkou troubu kvůli jednomu malému pekáčku...

O.T. Liko, šel mail

Z. Jenny 25.3.2022 10:32

Už jsem dlouho v remosce nic nedělala ale pamatuji,že jsem v ní dělala úplně všechno i vrstvené věci. Výborná byla i bublanina nebo mramorová buchta,musím se podívat do receptů, myslím,že tam návody ,co všechno se dá v remosce udělat. Mám takovou tu starožitnou z dob, když jsme začínali v garsonce s dvouplotýnkovým vařičem a tou remoskou.;-DR^

Z. Lika 25.3.2022 10:45

Jenny, remoska je taky vynikající na kynuté buchty, na to je remoska bezkonkurenční i pro kynutého začátečníka.

Z. Jajka 25.3.2022 10:46

Remosku mám celkem novou. Jak se z nás stala už jen dvoučlenná domácnost, ve starém bydlení s letním vedrem v kuchyni, tak bylo fajn tu remosku s kuřetem vystrčit ven na verandu :-).

Z. Lika 25.3.2022 11:22

Ještěže remosku nedokážou otevřít kočky ani straky ;-D

Z. Jajka 25.3.2022 13:52

To je správná poznámka ;-D

Z. Nelina 25.3.2022 17:26

Milá Liko, jestli si myslíš, že kočka neotevře remosku, tak to se hluboce mýlíš.

Byly jsme s kamarádkou kdysi na putování v Tatrách, bydlely v soukromí, a vždy jsme si ráno něco ukuchtily na večer až se vrátíme vyčerpané. I udělaly si v remosce kotlety na smetaně. Hladové otevřeme večer remosku a hle, byl v ní jen zbytek omáčky bez kotlet. A v koutě na nás zvědavě zírala mohutná číča domácích. Nikdo jiný tam přes den nebyl. A remoska normálně opět přiklopená. Tu šikovnost jsem nikdy nepochopila.

Z. Lika 25.3.2022 19:45

Nelinko, to zní opravdu neuvěřitelně, další iluze v čudu :-P

Z. Lika 25.3.2022 10:44

Jajko, do remosky bych to určitě strčila!

A jdu na poštu, díky!

T. Zana 25.3.2022 11:53

Nenapadá mě nic, co bych se bála dát do remosky. Mám prastarou (resp. dvě prastaré, jedna je po našich) a byly časy, kdy jsem ji moc nepoužívala. Ale - jak říká Jajka - pro dva je to príma věc a navíc v létě taky peču na balkoně ;-). Vlastně když je hodně horko, tak vymýšlím jídla "remosková" a doma plyn ani nezapnu.

A. Zemanová 25.3.2022 8:55

To zkusím! I když mi trochu nejde dohromady to zelí se sýrem, tak Ti věřím, Liko. ;-) Co se týče zelí, nevím, jestli neumím koukat nebo chodím na nesprávná místa, ale na ty maličké hlávky zelí, které u tebe vždy tak obdivuju, jsem narazila poprvé asi před dvěma týdny. Na falešný bigoš jich bylo skoro škoda :-), ale prostě jsem si je musela koupit.

Přeju všem dobrý den. Já byla ráno venku provozovat zen, abych ze sebe dostala zbytky noční a časně ranní migrény, na kterou jsem musela hodit prášek. Ale už je dobře, večer přijedou dětičky, co víc si přát. ;-)

Z. Lika 25.3.2022 11:23

Maličké hlávky zelí si vybírám, a často musím v bedně lovit hluboko.

Z. Matylda 25.3.2022 7:57

Nevypadá to zle a relativně bezpracně- časem asi vyzkouším.

Z. Lika 25.3.2022 10:45

Za sebe doporučuji!