Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Vepřové se zelím trochu (dost) jinak
Inspirativní video najdete zde.
Totiž při sjíždění videoreceptů (co bych pro Zvíř neudělala) jsem narazila na jeden (vlastně je jich více v podobné stylu), u něhož jsem si okamžitě řekla, že ho musím zkusit. Odpovídá mým chutím a není to nic fádního, má to šmrnc.
Takže podle receptu potřebujeme:
- kus vepřové krkovice, necelé kilo
- jednu cibuli
- 2 lžičky mleté papriky
- zhruba dvě deci bublinkové vody bez příchuti
- sůl, pepř
- hlávku bílého zelí
- rajče nebo dvě
- sýr na strouhání
Tak jedem:
Maso nakrájíme na silnější plátky, 1,5 - 2 cm tlusté. Připravíme si marinádu: cibuli nakrájíme a rozmixujeme ji s mletou paprikou. Pak přidáme sodovku/sifon/perlivou vodu bez příchuti - podle mě to má ten důvod, že se směs lépe promíchá. Maso vložíme do misky, pořádně osolíme a opepříme, zalijeme marinádou, rukou pořádně proňahňáme a přikryté necháme hoďku stát.
Chopíme se hlávky zelí a nakrájíme z ní tolik plátů, kolik máme řízků. Pláty krájíme radši tlustší než tenčí, aspoň dvoucentimetrové, klidně o něco víc.
Lehce pomastíme pekáček (pečpapír není nutný) a vyskládáme na něj pláty zelí jako podtácky. Na ně položíme namarinované plátky masa (já, jelikož jsem neměla krkovici ale méně tučné plecko, jsem si „podtácky“ trochu pokápla olejem).
A dáme péct na 180 °C zhruba na půl hodiny nebo déle, tak aby bylo maso upečené. Nezakrýváme. Celé to krásně pustí šťávu.
Jakmile usoudíte, že je masiko akorát, pekáč vytáhnete (troubu nevypínáte), a na jednotlivé porce nakladate plátky rajčat a zasypete je strouhaným sýrem - obojí dle chuti.
A dáte ještě na 10 minut zapéct - aby se sýr roztekl a rajčata chytla trochu pečený vzhled.
No a to je vše, máme hotovo.
Postřehy:
Určitě sáhněte po tučnějším mase, které se dá krájet na pláty. Já měla to plecko, které se dalo krájet spíš na hroudy, a výsledek byl jednak sušší, a jednak se na ty hroudy hůř pokládala rajčata a sýr. Bylo to takové vachrlaté, přičemž výsledek má být poměrně elegantní.
Co se týče zelí, určitě je lepší sáhnout po ne úplně velké hlávce :-) Budou se vám z ní lépe krájet „podtácky“ a nebudete je muset na plechu rozkrajovat vejpůl, pokud tedy nestojíte o porce pro dřevorubce v plné síle.
Ale i tak to bylo ohromně dobré a možná někoho i zaujme, že k tomu nebyla zapotřebí další příloha.
Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...