25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Vepřové se zelím trochu (dost) jinak

25.3.2022

Inspirativní video najdete zde.

Totiž při sjíždění videoreceptů (co bych pro Zvíř neudělala) jsem narazila na jeden (vlastně je jich více v podobné stylu), u něhož jsem si okamžitě řekla, že ho musím zkusit. Odpovídá mým chutím a není to nic fádního, má to šmrnc.

Takže podle receptu potřebujeme:

Vepřové se zelím, ingredience

  • kus vepřové krkovice, necelé kilo
  • jednu cibuli
  • 2 lžičky mleté papriky
  • zhruba dvě deci bublinkové vody bez příchuti
  • sůl, pepř
  • hlávku bílého zelí
  • rajče nebo dvě
  • sýr na strouhání

Tak jedem:

Maso nakrájíme na silnější plátky, 1,5 - 2 cm tlusté. Připravíme si marinádu: cibuli nakrájíme a rozmixujeme ji s mletou paprikou. Pak přidáme sodovku/sifon/perlivou vodu bez příchuti - podle mě to má ten důvod, že se směs lépe promíchá. Maso vložíme do misky, pořádně osolíme a opepříme, zalijeme marinádou, rukou pořádně proňahňáme a přikryté necháme hoďku stát.

Příprava marinády

Maso v marinádě

Chopíme se hlávky zelí a nakrájíme z ní tolik plátů, kolik máme řízků. Pláty krájíme radši tlustší než tenčí, aspoň dvoucentimetrové, klidně o něco víc.

Z hlávky nakrájíme pláty

Lehce pomastíme pekáček (pečpapír není nutný) a vyskládáme na něj pláty zelí jako podtácky. Na ně položíme namarinované plátky masa (já, jelikož jsem neměla krkovici ale méně tučné plecko, jsem si „podtácky“ trochu pokápla olejem).

Na zelí naložíme maso

A dáme péct na 180 °C zhruba na půl hodiny nebo déle, tak aby bylo maso upečené. Nezakrýváme. Celé to krásně pustí šťávu.

Maso jsem upekla trochu moc :-)

Jakmile usoudíte, že je masiko akorát, pekáč vytáhnete (troubu nevypínáte), a na jednotlivé porce nakladate plátky rajčat a zasypete je strouhaným sýrem - obojí dle chuti.

Položíme na ně plátky rajčat a nastrouhaný sýr

A dáte ještě na 10 minut zapéct - aby se sýr roztekl a rajčata chytla trochu pečený vzhled.

No a to je vše, máme hotovo.

Upečeno!

Postřehy:

Určitě sáhněte po tučnějším mase, které se dá krájet na pláty. Já měla to plecko, které se dalo krájet spíš na hroudy, a výsledek byl jednak sušší, a jednak se na ty hroudy hůř pokládala rajčata a sýr. Bylo to takové vachrlaté, přičemž výsledek má být poměrně elegantní.

Co se týče zelí, určitě je lepší sáhnout po ne úplně velké hlávce :-) Budou se vám z ní lépe krájet „podtácky“ a nebudete je muset na plechu rozkrajovat vejpůl, pokud tedy nestojíte o porce pro dřevorubce v plné síle.

Ale i tak to bylo ohromně dobré a možná někoho i zaujme, že k tomu nebyla zapotřebí další příloha.

Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes