27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

AUSTRÁLIE: Rybí trhy v Sydney.

I když patřím mezi ty, pro které je nejchutnější ryba kus domácího dobře prouzeného bůčku, pokusím se nastínit, jak to vypadá přes komerční rybí dění v Sydney.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 3.1.2023 16:57

Říkáte, australský okoun, je trochu větší, než jsem před skoro 70 ti lety lovil jako kluk ve Vranovské přehradě, bydlel jsem totiž hned za rohem. I ti okouni o váze max. půl kila měli výborné maso, co se loupalo po plátcích a za každým byla kostička. Problém byl zbavit je šupin, ale když se vzal drátěný kartáč a stará kožená rukavice, tak to šlo. A lovili jsme je tenkrát na červíčka hnojňáčka. Ach, kde jsou ty časy, skončil jsem se zavedením metody chyť, foť, pusť, protože ryby jsem lovil k jídlu.;-(

A. Rgova 3.1.2023 18:44

Naši takhle loví pořád, lovení pro jídlo, podměrečné se pouštěli vždycky. Jde to i teď. Ten nový způsob mi taky přijde k rybám míň fér.

Š. Matyášová 4.1.2023 12:54

okouny kupuji v Lázních Bohdaneč..mají přes 350g..chuťově jsou skvělí..inu,jsou to dravci,tak mi jejich masíčko chutná víc jak candát....

L. Písařík 4.1.2023 15:15

Dík za radu, ale z Brna je to přece jen poněkud z ruky.

Z. Janaba 3.1.2023 15:31

Souhlasím s australanama, že kapr je plevelná ryba a nic k jídlu. Dyť je to líné, válí se to u dna a žere to odpadky! Díky štědrovečernímu kaprovi, (posléze jsem si doma vytrucovala řízek) jsem se rybám na dlouhá léta vyhýbala. Omilostnila jsem je až v Norsku, takže teď nejlépe tresku.

Jinak, ty rybí trhy v Australii jsou impozantní. Tak mnoho mořských živočichů a tak malebně poskládaných! Ale holt jsem suchozemec, v dětství ten kapr, tak pro mne nic moc.

Š. Matyášová 4.1.2023 12:56

neválí, větší prase je tolstolobik...když máš nasazené dravce, kapři se proplavají, nejsou líní ... a odpadky nežerou..to bys nejedla ani to čuně, tomu se taky dávají zbytky...

Š. Matyášová 3.1.2023 14:52

rybí trhy mi tu chybí....

A. Rgova 3.1.2023 15:03

trhy rybí mi tu chybí...

T. Zana 3.1.2023 14:22

Jsou to pořádné rybky, tyhle barramundi 8-o.

Doma se kapr nedělal, ochutnala jsem ho až jako dospělá a usoudila, že jsem o nic nepřišla. Vlastně mi trvalo dlouho, než jsem vůbec nějaké ryby začala jíst. Dnes jsem nejspokojenější s lososem.

Uznávám, že tuzemské sladkovodní ryby jsou dobré, ale kupovat si je v krámě není úplně ono a navíc mi prostě chybí ta zkušenost z přípravy od dětství (kosti, šupiny a tak :-P).

L. Písařík 3.1.2023 16:59

Zkuste candáta, chutná skoro jako okoun.

Š. Matyášová 4.1.2023 12:57

rozdíl je v ceně a okouon chutná líp...ale poslední dobou mám ráda líny...

E. Zvolánková 3.1.2023 13:00

Díky Jiřímu za osvětový článek o australském rybolovu.:-) Panejo, tedy tomu říkám vánoční rybička;-D;-D Věřím, že to bude jistě dobrá ryba. Já ryby miluju, ale mnohem víc mořské. A zrovna kapra tedy dvakrát nemusím. Na Vánoce jsem ho tedy vždycky jedla, ale letos jsme měli snad poprvé pouze vepřové řízky. O rybu bylo příliš málo zájemců, než aby se vyplatilo šupináče koupit. Z říčních ryb ale zbožňuju amura, candáta a úhoře. A takový steak ze sumce taky není vůbec špatný, ale musí být dobře udělaný, nesmí být moc tučný.

A. Rgova 3.1.2023 12:22

Ryby jím ráda a kapr pečený na másle nebo šikovně upravený v trojobalu mi také chutná. Ale stalo se mi, že jsem v restauraci obdržela nechutně smrdící porcim vrátila jsem ji do kuchyně ( jediné jídlo v životě:-), snesu hodně) a pak se kaprovi chvíli vyhýbala.

L. Písařík 3.1.2023 17:02

Kapr z rybníka není ono, musí se aspoň dva měsíce vysádkovat, aby se vyčistil a zbavil bahenního pachu. Léta kupujeme kapry z Vysočiny, tam je v rybníku písčité dno a ne bahno.:-P

Z. Yga 3.1.2023 12:09

Tý jo, to je kus ryby. Já mám kapra ráda, nebo takový candát na zelenině... Mňam. Ale pravda, řízek je řízek!

L. Písařík 3.1.2023 17:04

Zkuste candáta na másle a k tomu vařený bílý chřest, politý máslem, ranné brambory a na zapití Zelený veltlín, nejlépe z oblasti Wachau. Není to za pětpeněz, ale stojí to zato.;-D

Z. Yga 3.1.2023 20:08

No jo, to budu muset počkat, až bude sezóna. Ale Veltlínské může být klidně i z oblasti Velkobilovské... ;-)

L. Písařík 4.1.2023 8:11

Zkuste koupit obé a porovnat, je dost možné, že najdete dobré a suché i u nás. Pak napište.

Z. Jenny 3.1.2023 10:51

Barra vypadá na pěkné vodní prasátko i když je dravá,ostatně divoké prase taky semtam něco smlsne dravě.:-) Ryby jím ale sporadicky,na trzích mi taky nevoněly,ten pach ryby je dost vlezlý. Např. včera večer se mi Cony u rybníka vyválela v rybě,takže jsme se koupaly a drhly. Díky za rybí článek, zajímavé.R^

A. Rgova 3.1.2023 12:20

Jsem zvyklá na velké úlovky a držet v ruce štiku 120cm jsem viděla i neteř. Ta fotka s bara...v článku mi přijde jako by rybu někdo na obrázku zvětšil:-). Musí být pěkně těžká aby ji takhle drželi v ruce. Přirovnání k prasátku není od věci Jenny;-)

A. Rgova 3.1.2023 13:39

Nemyslela jsem tím, že je obrázek kamuflovaný, jen že vypadá břichatá ryba takhle v ruce fakt podivně. Musí mít 30-40kg. Ráda se dozvídám cokoli co George o světě protinožců napíše.

Z. Lika 3.1.2023 8:38

Taková ryba je pro velkou hostinu - byla by škoda ji strkat do mrazáku. Ale ryby mám moc ráda.

Z. Matylda 3.1.2023 7:30

A to já zas ryby ráda...

M. Skálová 3.1.2023 8:00

já taky ale na mě by byly moc velké

Z. Xerxová 3.1.2023 6:48

hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

ryby jím, ale přesto souhlasím s tvrzením, že nejlepší ryba je vepřík či kravka ;-D