29.1.2023 | Svátek má Zdislava


AUSTRÁLIE: Rybí trhy v Sydney.

3.1.2023

I když patřím mezi ty, pro které je nejchutnější ryba kus domácího dobře prouzeného bůčku, pokusím se nastínit, jak to vypadá přes komerční rybí dění v Sydney.

Nakrmit pětimilonovou metropolis není procházka růžovým sadem. Jak se postupem času rozrůstá, tak v jeho okolí mizí úrodná, náplavová půda plání, na kterých se Sydney rozprostírá. Takže zelenina a ovoce se na sydneyské ovocné a zeleninové trhy dováží z čím dál větších dálek. Tyto nynější trhy jsou v předměstí Homebush West ve Flemingtonu, kam byly ze čtvrti Haymarket, v srdci Sydney, přesunuty v roce 1975.

Veškeré čerstvé produkty, ovoce, zelenina, květiny, maso a ryby, mají své trhy, na kterých producenti, farmáři, obchodníci s rybami a zahradníci prodávají své produkty maloobchodníkům, tedy zelinářům, květinářům, řezníkům a prodejcům ryb a jiných vodních darů, ať už z vod sladkých, tak hlavně z vod Pacifiku, který omývá nedaleké břehy. Na těchto trzích je možnost i pro řadového zákazníka nakoupit, a to zboží čerstvější a levněji než v obchodu.

Dokud jsme bydleli v Sydney, ve čtvrti Glebe, tak jsme každý týden chodili a většinou jezdili na trhy ovoce a zeleniny, které tehdy byly v nedalekém Haymarketu. Brambory, cibuli, jablka, pomeranče a podobně jsme nakupovali po pytlech, banány po trsech. Domů jsme se vracívali s plným VW – broukem.

Nyní bydlí ve čtvrti Glebe rodinka našeho staršího syna Petra, a tradičně o vánocích, na Štědrý den ráno zajede Petr na rybí trhy – Fish markets a koupí čerstvou rybu barramundi na společnou, rodinnou, štědrovečerní tabuli.

Tato dravá, tropická, sladkovodní ryba není žádný drobeček, dorůstá do 180 cm délky a 60 kg váhy, avšak má maso vynikající chuti. Kapr je zde ryba plevelná a nejí se, ale mele se do potravy pro pejsky a kočičky.

Konečně zde je, co jsem o této rybě napsal před 15 lety:

I když mám k rybám a rybaření velmi daleko, tak bych vám rád něco řekl o rybě, která je v Klokánii opředena nejednou legendou. Předem však upozorňuji, že v tomto oboru jsem kozel zahradníkem. Již od mala ryby a veškerou potravu, co pochází z vody a nebo moře, nesnáším a nemile mně páchne, ba přímo smrdí. Jen co jsem povyrostl, tak jsem odmítal pozřít rituálního vánočního kapra, raději jsem sežral jen samotný bramborový salát. Pro mě je nejchutnější rybou šrůtka uzeného bůčku a nebo chutný moravský klobás. Jakékoliv diskuse o prospěšnosti rybí stravy na lidský organismus ignoruju, pod heslem když ti to chutná, tak ti to je prospěšné, a co ti nechutná, je pro tebe jedovaté. To mám raději hady a ještěrky, co chutí připomínají kuřecí a nebo slepičí maso. Takový šnycl z krokodýla a nebo varana je jako šnycl z kuřete.

Ale zpět k rybě, která je v Klokánii známá pod jménem Barramundi, což je jméno vypůjčené z domorodého jazyka původních obyvatel v okolí Rockhamptonu v Queenslandu. Vyslovuje se „baramandy“ a domorodý název znamená „říční ryba s velkými šupinami“. Jinak je také ve světě známa pod jménem Giant Perch, tedy obrovský okoun a latinsky se zove Lates calcarifer. Lidově se jí tady říká Barra a je to jedna z nechutnějších dravých sladkovodních ryb vůbec. Naše rodina, tedy mimo mě, si na ní pochutnává každý Štědrý večer. Petr, náš starší syn dopoledne zajede na rybí trh v Sydney, kde ji koupí čerstvou, vsune ji do chladící krabice s ledem a zrychleně se přesune k nám, kde je připravena coby šnycle k bramborovému salátu. Kapr se tu nejí, je to zde plevelná ryba a je považovaná za vyloženě nechutnou. Nevím, co by na to říkal náš bývalý soused v Brně, co byl vášnivý rybář a který kdysi počátkem padesátých let chytil na Vranovské přehradě 20kg kapra. Jen jiker z něj byly dvě velké mísy. Když po návratu volal mého otce, aby se šel na něco podívat, tak můj táta si napoprvé pomyslel, že v kuchyni na dlážce je v mokré hadře zabalený utopený jeho kluk. A prý měl i chutné maso.

Protože jsme v Klokánii, tak nejsme žádní troškaři, a když ryba, tak pořádná. Barramundi se vyskytují v tropických řekách, potocích a tůních, přehrady nevyjímaje. Akorát to jsou vody, kde se také daří krokodýlům, a tak takový rybář musí být furt ve střehu. Žádný sedění v klidu u prutu. Stalo se také mému kamarádovi, co takhle ze skalního prahu nahodil na Barra, že okamžik měl v návnadě zakousnutého třímetrovýho krokodýla. Ještě že byl na té skalní polici, asi 3 metry nad hladinou tůně. Kdyby to nebylo zrovna všecko na videu, tak bych ho podezříval z rybářské latiny. No ty opravdu velké mají zubiska, že by prokousla dveře od auta, a s těmi krokodýlími si moc nezadají. Barra je ryba nadmíru oblíbená sportovními rybáři, kteří se k těmto tropickým vodám sjíždějí z celé Klokánie. Takový rybář si za obvykle terénním autem táhne trajler s motorovou lodičkou a ve výbavě mu neschází velká mraznička na úlovky. Když se lov vyvede, a obvykle ano, tak je masa jak k okamžitému přežrání, tak i ke zmrazení. Tyto rybí drobečci v šesti letech dorůstají dvou metrů a váhy 60 kg výtečně chutnajícího masa. Dravá ryba je dravá ryba, že ano. Pokud má chycená ryba pod 75 cm, tak se háže zpět, aby dorostla.

Protože lov těchto ryb je zde tak populární, tak tu jsou četné komerční „establishmenty“, co rybolovu chtivé jedince dopraví tam, kde je rybolov radostí. Do minuty po nahození zabere Barra jako ruka a po každém dalším zrovna tak. Dostat ji však na břeh není lehké a je s rybou třeba těžce bojovat. Je to urputný bojovník a tak po vytažení takové 15kg Barra je rybář jaksepatří vyčerpán a musí se posilnit vychlazeným pivem, které nutno zkonzumovat z lednice dříve, než se tam dá úlovek. Po dobu takové dovolené se třikrát denně konzumuje Barra na všechny možné způsoby. Pokud rybář využije služeb komerčních průvodců a dopravy, tak je k tomu správnému místu dopraven buď lodičkou, terénním autem a nezřídka helikoptérou. Mnohá místa stejně nejsou jinak přístupná. Tomu poslednímu se tu říká „heli-fishing“. To je pro ty, co nemají moc času, ale naopak dost peněz. Hodina služby s helikoptérou přijde bratru na 1000 klokaních dolarů. Ovšem za tu dobu si takový rybář může odvézt přes 100kg Barra. Furt dost drahý maso, nepočítáme-li tu bouři adrenalinu v krevním oběhu rybáře.

Díky zpropadené globalizaci věřím, že i na vašem trhu v srdci Evropy by se po hledání našla jak Barra, tak i krokodýl. To jen tak na ochutnání a proto, že klokany tam k mání máte. Tak dobrou chuť.

Pro ilustraci, jak to tam vypadá, jsem vyrobil fotoalbum rybích trhů v Sydney, jak vypadají dnes. Fotky jsem stáhl z internetu, jinak bych musel chodit při focení po trhu v gasmasce. Ty ryby mně opravu nevoní.

Na konci alba jsou 2 fotky barramundi po ulovení, aby bylo jasno, co tu na Štědrý večer jíme:

Psáno 30/12/2022. Fotoalbum:

https://hillbilly.rajce.idnes.cz/Sydney_fish_markets_-_rybi_trhy./








KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !