4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Není vál jako vál

Dnes o důležité kuchyňské pomůcce. Záludná otázka: už pečete?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jajka 20.11.2015 20:37

Vál...

Velký vál byl součástí naší oranžové kuchyňské linky Asta. Sice jsem občas těsto plácala rovnou na kuchyňské lince, ale vál mi po letech vyhovuje víc a používám ho dodnes. Jenže loní? se v něm najednou objevily dírky... V našem historickém domě mám s červotoči své zkušenosti - např prožrané dno ůžasného proutěného koše léta uchovávaného na půdě... Vyzkoušela jsem tenkrát kdejakou chemii... Bylo jasné, že na vál se chemie použít nedá... Nakonec jsem vzala injekční stříkařku a každou dírku důkladně prolila 8% octem. Pomohlo to. Červotoči či co to bylo za havěť to vzdali.

Další, ještě větší vál mám po babičce a mám ještě třetí, malý, když se mi nechtělo vytahovat ani jeden z těch velkých.

Byly doby, kdy se na předvánoční pečení vytahovaly všechny tři - to ale byly dcerky ještě doma a pečení je bavilo.

M. Crossette 20.11.2015 20:51

Re: Vál...

Ano Jajko, mit dvě velikosti válů je fajn. Přesně jako ty jsem někdy líná vyndavat velký, když na práci bohatě vystačí malý.

Ocet je vůbec skvělá všestranná desinfekce, zdravotně nezávadná a navíc velmi levná. Tady se např. doporučuje nalít ho asi litr do vody v pračce a naprádzno "vyprat", aby se trubky a buben pročistily.

A. Lex 20.11.2015 18:41

Maričko,

když jsme začínali v manželství, tak mi novomanžel také v rychlosti "spíchnul" vál :-). Potom, až dosloužil, tak jsem si koupila vál z bambusu. Slouží dobře, na jedné straně je opatřený žlábkem, tam krájím maso a zeleninu a druhá strana je na válení těsta. Dobře se udržuje. Máš šikovného mužského!

Už jsem si střihla perníčky, jenom takové bez ozdob, ke kafíčku. K tomu jsem přihodila i vanilkové rohlíčky, také ke kafíčku. Obé neuvěřitelně rychle zmizelo. Rohlíčky byly zkušební kvůli nové teflonové formě, tedy 30kusů teflonových rohlíčků. Teflon na pečení moc neprožívám, ale tohle je velmi rychlé. Žádné vyklepávání každého rohlíčku z formičky, jak to dělávala moje babička, maminka a i já. Dokonce ta malá formička je ještě po babičce! Rodinné tradice jsou sice hezké, ale mají své meze, že ano!?

M. Crossette 20.11.2015 19:40

Re: Maričko,

Jo Alex, vyklepávání pečiva jsem si loni před svátky taky užila. Jen ne rohlíčků, ale pracen. Já mám 90 formiček na velké pracny, takže jimi naplním celý velký plech. Kuličky těsta tence vmáčknout a pak opatrně hotové pracny vyklepnout...no není to raz dva. Ale formičky mají takový "jazyček" za který chytnou a vlastně to jde velmi snadno ven a rozlomí se mi jich jen několik. Asi je letos budu dělat zas, máme je rádi, dlouho vydrží a tak ta práce za to stojí.

Z. Dalmi 20.11.2015 20:27

Re: Maričko,

Já rohlíčky dělám bez formiček, drobné a malé. Ony se trochu nafouknou a jsou moc pěkné

Z. Yga 20.11.2015 21:15

Re: Maričko,

Já je normálně vykrajuju - je to pohodlnější a hlavně je jeden jak druhý. A nafouknou se stejně jako ty užúlané (:o))

T. Zana 20.11.2015 18:34

Maričko

Tohle je pro mne moc zajímavé téma. Po svatbě jsme s vypětím všech sil a díky mým rodičům, kteří byli ochotni vyměnit být za dva menší, získali mikroskopickou garsonku. Takže jsem používala vál a váleček pro malé hospodyňky, dětskou velikost. Ten vál už nemám, ale váleček válí dodnes - zvyklá jsem si na něj tak, že mi ten dospělý přijde neohrabaný.

M. Crossette 20.11.2015 19:43

Re: Maričko

Zano, jako málá jsem měla také dětský váleček. Jestli u toho byl i vál si nepamatuji, ale určitě tam byla i malá palička. Váleček jsem také velmi milovala, kde je obému konec nevím.

T. Zana 20.11.2015 21:08

Re: Maričko

No jasně, palička :-). Vidíš, na tu jsem zapomněla.

Z. Dalmi 20.11.2015 18:34

Nemám vál,

vlastně mám. Silikonový. Ten klasický, dřevěný zmizel při nějakém stěhování. Takže válím na kuchyňské lince. Ale co jsem si včera pořídila, je embosovaný váleček. Ten je dřevěný a má reliéfní povrch, který se otiskne do těsta. Váleček ke mně teprve putuje, ale už se nemohu dočkat. Budou domácí sušenky s obrázkem :-)

M. Crossette 20.11.2015 19:52

Re: Nemám vál,

Dalmi, ten embosovaný váleček jsem někde také viděla a sváděl mě. Nech pak vědět, jak jsi spokojená, kdybych se přeci jen pro koupi rozhodla. Já mám někde doma "razítko" na toast. Kdysi mě nadchnul. Razítko se zatlačilo do bílého toastovacího chleba, ten se pak otopinkoval a obrázek se do chleba "vypálil". Razitko je ta typická žlutá úsměvná hlava a mě se líbila myšlenka položit ráno "úsměv" na talíř. To bylo v době, kdy jsme ještě tyhle bile toasty snídali, teď už je kupujeme jen pro sandviče.

Takhle to vypadá http://1url.cz/CxFx

Z. Dalmi 20.11.2015 20:32

Re: Nemám vál,

Nic mi to neukazuje :-(

Maričko, já mám lívanečník se smajlíky, dělám usměvavé lívance https://www.bonami.cz/p/livanecnik-se-smajliky

M. Crossette 20.11.2015 20:53

Re: Nemám vál,

No nevím proč to není vidět, u mě ano. Zkusím celou, nezkrácenou adresu.

http://www.alibaba.com/product-detail/101971-smile-shape-toast-stamp_60027672698.html?spm=a2700.7724857.29.286.o6DDGX

Ale princip je stejný jako u tvého lívanečníků :) Takové lívanečky bych si take hned dala. Jen jim je pak škoda "zašpinit tvářičky" nějakou marmeládou.

Z. Dalmi 20.11.2015 21:22

Re: Nemám vál,

Vidím :-) Má to malou chybičku, nemám toaster :-)

M. Crossette 20.11.2015 18:33

děkuju za komentáře

ano, jak jsem napsala, nejvíce mě tu šokovaly ty ceny válů, prostě jsem to nečekala. Ona se tu celkově dost zdražila i malá kuchyňská prkýnka, asi hodně stoupla cena dřeva, či co.

Jenny, připomněla jsi mi, že když nás z centra vystěhovali do paneláku do Zahradního Města (kvůli stavbě magistrály), tak tam v kuchyni také pod linkou dřevěný vál !

Já jsem si kdysi koupila "moderně" dokonce skleněné "prkýnko" na zeleninu a maso. No, snadno se umyje, nemění barvu ALE rychle se na něm tupí nože s vůbec si nějak nemohu zvyknout na zvkuk při krájení na skleněném podkladě. Kdesi jsem slyšela či četla, že na krájení masa je stejně dřevo nejzdravější, jeho póry ničí bakterii či co a když se pravidelně vydrhne horkou vodou, je zdraví neškodné dlouhá léta. No je fakt, že snad všichni řezníci porcují maso na dřevě.

T. Zana 20.11.2015 18:36

Re: děkuju za komentáře

Taky je mi sklo protivné.

Z. Jenny 20.11.2015 16:51

Pamatuji si,

že jak nás nahnali do obecního,rodiči svépomoci postaveného cihlového činžáku a ostatní do paneláků, byla tam vybavená kuchyň a hle, hle , v kuchyňské lince byl zastrčen pod pultem vál. Ve svépomocném činžáku jsme měli linku dřevěnou s dřevěným válem a později v mém družstevním paneláku umělohmotnou linku s válem z podobné hmoty.Oba vály jsem užívala. Dnes koulím a válím přímo na vymezené části linky, páč je velká a dobře se čistí, nemusím cpát vál do dřezu. Letos ukoulím akorát pracky a vanilkové rohlíčky, ostatní mám objednáno rovnou na přednostovy kulatiny, což se téměř kryje s Vánoci.

Venku je nevkusně hnusně. Přeji všem teplé pelíšky.

Z. Lika 20.11.2015 12:12

Tak v některých domácnostech to voní houstičkami

a u nás jabkama. Asi bude štrúdl. Tažený. Vál už nemám, ale máma ho měla a hojně využívala. Vzpomínám na svoje pokusy s těstem a jak jsem honila tekutinu, když si z kopce mouky našla cestičku a potok se hnal po válu. Ještě že byl dost velký :-)

Stejně jako některé předřečnice jsem zírala, jak drahý může být v Americe vál. Holt tam není poptávka a Marička to nevytrhla :-)

Š. Matyášová 20.11.2015 10:04

na tvou otázku: Pečete?

odpovím: ne, ale už mám objednáno ve své oblíbené cukrárně v Rohovládově Bělé, jak cukroví,tak vánočku...jediné,co vytvořím, bude rybí polévka, smaženej kapr a vinné placičky (místo klobás) a brsál...a nějakou rybku nebo odřezky i pro všechny moje koče....

Z. Jenny 20.11.2015 16:40

Re: na tvou otázku: Pečete?

Onehdymo jsem přemýšlela nad druhem té dotyčné Bělé,zkoušela jsem Pravoúhlou, Levo..., atp. až mně Eva musela pomoci s Roho...,prostě jména nejsou má doména, běžně dělám z p. Vrány Kavku,z p. Pěnkavy pana Drozda a pod.

Našla jsem si z letní nostalgie Zvířetníkového setkání, jejich webovky a trpce jsem plakala.

Takže ,budu mít cukroví domácí ale chtěla bych takovou cukrárnu poblíž.

Z. Inka 20.11.2015 8:59

vál už nemám

protože ve staré vile v přistavěné kuchyni mi prostě začal plesnivět a rozpadat se. A i tak se u nás víc vždycky pracovalo na lince, tedy u mne na pracovní desce položené na zděném základě. No a až už ta deska nebude hezká, požádám svého milovaného Bimbouška, aby mi ji vyměl¨nil

Z. Xerxová 20.11.2015 6:12

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

O vále ani nemluv, od pěti od rána pletu maličké houstičky... polovička má akci v práci a domácí houstička je domácí houstička...

M. Crossette 20.11.2015 1:55

velký vál jsem si dneska zase pochvalovala

když jsem připravovala čtyřnásobnou várku perníčkového těsta, aby se uleželo, než v prosinci budeme péci a zdobit perníčky.

Popiště, na čem doma zaděláváte těsto?

Ve středu u nás celý den lilo, že trávníky ležely pod vodou jak byla zem nacucaná. Ale bylo horko, dusno a nebezpečně písková obloha. Houkala siréna a asi hodinu hrozilo blížící se "široké" tornado, které se mělo přehnat přímo přes střed městečka (a my nejsme daleko od něj). Naštěstí se tornádo skoro na poslední chvíli trochu odklonilo na sever a nakonec nikde nebyly hlášeny žádné škody. Ale to čekání jak radio hlásilo posun tornáda, byl dost stresový moment(přírodní živel se zastavit nedá). Dveře šatny v ložnici byly otevřené, kdyby bylo třeba do nich zapadnout, obě kočky s námi v ložninici a Trixie ponechaná svému osudu v domě, jiná možnost nebyla. K večeru déšť ustal a dneska ráno byl obloha vymetená do modra, venku +24 C.

Š. Matyášová 20.11.2015 6:42

Re: velký vál jsem si dneska zase pochvalovala

zadělávám ve vajdlinku a nebo na vále, na dřevěném vále, ten můj je starej jako já, vydyndala jsem ho na mamce...

vál patří k domácí kuchyni...nemít vál je prostě divné....

Maričko,dík za to připomenutí jedné důležité samozřejmosti, kterou doma máme...

T. Zana 20.11.2015 21:11

Re: velký vál jsem si dneska zase pochvalovala

Těsta dělám v misce, případně doladím na vále.

Z. Yga 20.11.2015 9:33

No ne?!

nikdy by mne nenapadlo že vál (po našemu valadlo) je v Americe takový drahý špás!

Já měla ve výbavě podlouhlý vál, ale nemlich tak lepený, jako byl ten tvůj starý - ale při stěhování z bytu do domku jsem ho zapomněla na bytě ... tak teď používám takovou tu silikonovou podložku, na které se dá prý i péct (ale na pečení ji nepoužívám). Je teda o něco menší, než bylo to valadlo, ale mně stačí - navíc se s její pomocí perfektně stočí štrůdl a přenese na plech. Po použití ji umyju, nechám uschnout a stočím do tenkého válečku, který se mi v pohodě vleze do šuplete.

Ale válek mám stále ten původní, dřevěný, věnný (cheche) - i když nad tím nerezovým jsem už nejednu chvilku v obchodě postála.

Poznámka: dneska se špatně dostávám na diskusi a odeslání je taky nějaké divné - tak pokud to tu bude dvakrát, tak se omlouvám (:o)).

Š. Matyášová 20.11.2015 10:01

Re: No ne?!

když neuvidíš příspěvek,dej napřed F5 klávesu a stiskni,proběhne ti aktualizace a příspěvek by se měl objevit,pak ho nebudeš psát znova ;-)

Z. Yga 20.11.2015 10:48

Re: No ne?!

Ale já ho nepsala znovu - já si ho fikaně zkopírovala. A fintu fń s F5 znám, jenomže mi to nefungovalo. A skutečně jsem musela příspěvek znovu zadat. Navíc se mi místy diskuse ani nenačítala - zbyl po ní jen prázdný chlíveček. A vůbec se to sekalo (ale jenom na lidovkách, jinde ne). Tož tak ...