21.4.2021 | Svátek má Alexandra


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Grand Restaurant Festival

Každoročně se v turisticky „mrtvé“ sezóně, tedy od půlky ledna do konce února, koná Grand Restaurant Festival. Je to příležitost, jak za přijatelnou cenu ochutnat produkty špičkové gastronomie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Miháliková 18.2.2018 17:38

Re: Žabí stehýnka

Do reštaurácie sa už privezie len tá časť obojživelníka, ktorá sa konzumuje. Zvyšok sa odstráni ešte na mieste zberu a spracovania a môžete si domyslieť, že do humánnosti to má ďaleko. Ako ostatne čokoľvek, čo sa týka obchodu so zvieratami. Vzhľadom na celosvetovú kritickú ohrozenosť všetkých obojživelníkov je konzumácia žabích stehienok zbytočným výstrelkom (mierne povedané). Pokrytci Francúzi, ktorí to celé vymysleli a spropagovali, lov obojživelníkov na svojom území zakázali a konzumujú už len dovezených, že sa kvôli nim masovo likvidujú inde ich zjavne netrápi (aspoň nie natoľko, aby s ich jedením prestali).

Z. Janaba 17.2.2018 17:18

Re: Renáto, zajímavé

Maričko, žádné strachy, i když je menu sestavené z pidi kousků, od stolu odcházíš sytá. Osmichodové menu z pidi kousků ani nesníš. Ale musím přiznat, že jsem nevěřícně zírala, kdysi, při prvním velkém talíři s něčím uprostřed umělecky ukápnutým a zatahala za šos distinguovaného číšníka a zašeptala. ‘Můžete mi důvěrně prozradit, kde je tady nejbližší MacDonald?’ Měl smysl pro legraci a usykl koutkem úst ‘za rohem, Storgata 26.’

Ale vážně, tenhle koncept je opravdu zážitek jak vizuální, tak gurmánský.

A. Nikoloki 17.2.2018 2:21

Re: Tatarák z chobotnice?

Ještě že tak - nakonec se mi tedy možná přece jen podaří usnout ;-) ...

R. Enatae 17.2.2018 0:11

Žabí stehýnka

Námět od YGY - co se stane se zbytkem žaby - nás s Hřívnatcem velmi zaujal a už jsme rozeslali dotazy na nejrůznější místa. Jsem opravdu zvědavá, jestli najdeme nějakou odpověď! První výsledek je, že Apple asistentka Siri neví :)

R. Enatae 16.2.2018 22:19

Re: Tatarák z chobotnice?

Tatarák z chobotnice není ze syrové chobotnice :)

Z. Vave 16.2.2018 22:02

Re: fakt už patnáct?????

I já, i já! :)

Z. Vave 16.2.2018 22:00

Re: Bylo nebylo,

V Bílé krávě se mi líbilo. Se šéfem jsme tam snědli opravdu každý půlkilový stejk. Na účet banky, pochopitelně. Když je dobré maso, dá se ho sníst hodně. Ve stejkárně i na zabíjačkových hodech. :)

Z. Hanča 16.2.2018 21:33

Schválně jsem se podívala,

jestli je do akce zapojen nějaký podnik v našem okolí. A máme smůlu, nejbližší tak 30 - 40 km od nás. Mě by to docela bavilo, jednou za čas, proč ne.

I když - loni jsem byla pozvaná do jedné nóbl restaurace a podlehla jsem přemlouvání a dala si vychvalovaná foie gras, na omáčce z fíků. No, ani jsem to nedojedla! A ke všemu jsem pak měla vztek, že u moučníku už jsem nemohla. :-))

Víle gratuluji k narozeninám!

M. Crossette 16.2.2018 21:21

Re: Renáto, zajímavé

Renáto, děkuji. Tak to je fakt zajímavá informace, kterou bych nečekala, že se skutečně najíš :)

R. Enatae 16.2.2018 21:00

Re: Bylo nebylo,

V Bílé krávě by se ti líbilo. Na festivalu bys ochutnala čtyři druhy masa a pak si tam zašla na ten půlkilový steak s fazolkami :)

R. Enatae 16.2.2018 20:54

Re: Milá Renáto,

Co se stane se zbytkem žaby sice nevím, ale předpokládám, že se zpracuje do nějakého krmiva. Ale je to zajímavá otázka, zkusím zapátrat po odpovědi.

R. Enatae 16.2.2018 20:50

Re: Zatím

V žádné z restaurací, kde jsme byli, se nad festivalovými hosty neofrňovali. Na webu GRF je u každé restaurace záložka "komentáře", kde hosté hodnotí svou návštěvu. A restauratéři si to hlídají, jakmile se vyskytne větší než malé procento nespokojenců, udělají si v podniku pořádek.

Naprosto spolehlivá volba jsou velké hotely jako Intercontinental a Marriot. Intercontinental má pravidelně vyprodáno jako jeden z prvních pěti, ten jsem taky ještě nestihla :)

R. Enatae 16.2.2018 20:41

Re: Renáto, zajímavé

Maričko, degustační menu je naopak o trochu víc než obyčejná večeře. Jednou se nám dokonce stalo, že jsme si museli nechat dezert zabalit domů, protože už jsme nemohli :) Ta zmiňovaná "lžičková" množství jsou právě ty úžasné chuťové doplňky, kterých si k soustu masa nebo přílohy přidáš jen maličko.

V Bílé krávě jsou v interiéru desítky různých figurek krav.

O. Joklová 16.2.2018 19:09

Re: Renáto, zajímavé

"přímo v rest. pečený bylinkový chleba. Přesněji maličká věcička s mini mističkou ochuceného másla" - mám pocit, že už "se" to tak nějak zrušilo, ale kdysi dávali něco takového skoro ve všech pizzeriích, než jste se dočkali přinesení jídla... a pizzu já teda MILUJU, ale občas to bylo ještě lepší než hlavní chod

jo, kde že je těch časů konec........... :-((((((((

O. Joklová 16.2.2018 19:04

Re: Bylo nebylo,

"tři stébla opřená o kopeček čehosi a vedle tři puntíky čehosi jiného" - přiznám se bez mučení, že jsem asi barbar, ale přesně tohle je můj pocit z těchto tzv. "lepších" jídel :-DDDDDD

A. Rgova 16.2.2018 18:32

Re: Milá Renáto,

popravdě mám pocity marnosti a zhůvěřilosti z celý vysoký gastronomie. Přijde mi to asi tak zajímavý jako to co se točí kolem mody. Nic mi to neříká a možností lecos ochutnat jsem měla dost. I zažít vyjímečný prostory, vyjímečný stolování. Jsou to lahodný sousta to jo, ale ani halit se do hedvábí mi pro život nepřijde důležitý ba ani toužený.

Každej to máme nastavený jinak.

Mě asi víc potěší, když sleduju spokojeně baštící kočku :o)). A takový podobný přízemnosti.

M. Crossette 16.2.2018 17:44

Renáto, zajímavé

jen mám dojem, že na takovéto večeře není radno jít hladová, tedy v očekávání dostatečně velkých porcí :) Ale zase člověk ochutná (asi jen opravdu ochutná) něco zcela vyjímečného a spíše jde o požitek z pohledu a polechtat chuťové buňky, než o naplnění žaludku. To není kritika vašeho zážitku, jen holt já mám ráda větší porce na talíři (však sama píšeš, že přílohy se dali měřit na lžičky). Ale protože jsem o téhle akci nevěděla, ráda jsem si článek přečetla a musí to být příjemná oslava rodinných narozenin, na kterou se jasně všichni těšíte. A Víle též blahopřeji ke krásným patnácti, ať si to číslo užije, potrvá jen dvanáct měsíců :)

My tu v okolí žádné gurmánské (natož hvězdičkové) rest. nemáme. Výběř v těch co tu jsou je hodně omezený i když kvalitně velmi dobrý. Debata na jídelní téma se tedy bude nejčastěji točit kolem toho, kde mají tlustší a šťavnatější hamburgery a především, kde dělají nejlepší steaky a zda vám je udělají přesně podle přání(rare, medium rare, medium, medium well, well done). To je totiž docela umění (a chuťově velký rozdíl), které třeba já neovládám a proto steaky doma nedělám a dáváme si je venku. (já si dávám "medium well" nebo "well done", manžel vždy "medium rare").

V odkaze na "Bílou krávu" (trefný název, Charolais krávy jsou bile) jsem se zasmála popisu pod prostředním obrázkem menu "7 hodin tažené jehněčí" :) Prostě jsem si to představila jinak, než je to jistě myšleno :)

Název "amuse-bouche"(potěš ústa)jsem už dlouhóó neslyšela. Do "steakových" rest. kam občas zajdeme je to teplý, přímo v rest. pečený bylinkový chleba. Přesněji maličká večička s mini mističkou ochuceného másla. Podávaná na mini prkýnku s mini nožíkem na rozkrojení (tak 3 mini krajíčky). Fakt je to všechno maličké, prostě na chuťové polechtání pusy :) Ale moc dobré.

Z. Vave 16.2.2018 17:32

Bylo nebylo,

dávno tomu, chodívali jsme s mým šéfém (majitelem firmy) a naším bankéřem na obídky do lepších restaurací v centru. Jako jo, tři stébla opřená o kopeček čehosi a vedle tři puntíky čehosi jiného určitě vypadají zajímavě a bývá to i dobré, ale takový bytelný tři sta čtyřista gramový stejk s fazolkami se slaninou, ke kterému jsme se šťastně propracovali přes čínské, italské a indické období, to je naprosto jiný level. Alespoň teda pro mě.

Bohužel Vaška neužije ani na tohle, jednou jsme na oslavu narozenin koupila jakési nedělní menu, kde bylo od všeho dobrého alespoň něco (jen 100 g stejk a tak, škandál!), ale seděl tam jak na jehlách, páč musel být jinde než doma. :)

Rozhodně je znát, že jsme vyrostli na školních jídelnách a jídlu donesenému živiteli z práce. :( Proto je dobře, že své děti kulinářsky vzděláváš, protože vaření je umění a umění je třeba se naučit znát. :)

Víle i Hřívnatci přeju dodatečně i snad aktuálně všechno nejlepší k narozeninám.

Z. Dalmi 16.2.2018 14:12

Jj, taky chodíme

protože okolí našeho Zmrzlákova jsou tři restaurace, které se zúčastňují. Je to prima zážitek.

Ale včera jsem měla v jedné obyč hospodě blízko nemocnice tuňáka v jáhlové krustě a pyré z červené řepy. Bylo to v týdenním menu a bylo to vynikající!

Z. Jenny 16.2.2018 12:40

Bezva akce,

ráda ochutnávám specialitky připravené od odborníků. Dokumentace výborná, vypadá to hodně lákavě.

Tvé Víle přeji krásné patnáctiny. A Hřívnatci to bezvadně píše, těším se na jeho další postřehy,vždycky mně to tak nějak omladí. :-)

My jdeme dnes večer do Bystřie p/H na tohle :

http://www.angellopizza.cz/novinky/26

Valentýnské menu a slušná cena. :-)

Z. Jenny 16.2.2018 12:31

Re: hezký den

Jo! Mimísci:-)

T. Zana 16.2.2018 11:42

Re: fakt už patnáct?????

To číslo mě taky zarazilo - pamatuju ji jako fakt malou :-)

O. Joklová 16.2.2018 11:22

fakt už patnáct?????

posílám velikou užaslou gratulaci k dosažení hranice občanského průkazu (je-li tomu tak ještě dnes)

jinak GRF by asi nebylo nic pro mne, ale prohlédla jsem i početla

T. Zana 16.2.2018 10:57

Re: hezký den

Ať se vašim tlustíkům dobře daří a matce taky - a vy ať můžete v klidu pozorovat, jak rostou.

T. Zana 16.2.2018 10:57

Re: hezký den

Taky nejsem ten pravý kavárenský (restaurační) člověk, i když při různých narozeninách a podobně někam zajdeme - ale to spíš kvůli synkovi, který nějak stíhá ty výlety i existenci coby foodie :-)

Ale na tuhle úroveň nás nevodí :DDD

Nicméně článek jsem si užila, je zajímavé seznámit se s věcmi, které součástí mého života nejsou. Dobrý fotodokumentace!

Z. Jitur 16.2.2018 10:37

Re: Tatarák z chobotnice?

:-)

V. Glover 16.2.2018 10:27

krásný zážitek

Krásná fotodokumentace taky. Tady se často po internetu dají koupit kupony do různých drahých i nedrahých restaurací, nikdy jsem to zatím nevyskoušela, ale občas si zajdeme do nějaké drahé restaurace a dáme si tasting menu, to je menu sestavené z několika chodù, třeba tři až šest, a menší porce, a zatím to vždycky bylo výborné. A jak o nás vždycky pečují, to je taky bezva zážitek, rozhodně si člověk takové jídlo i celkovou zkušenost dlouho pamatuje

E. Žampachová 16.2.2018 10:23

Re: hezký den

Kor po loňském boji o život každého štěněte! Problém, jako zalehnutí, úraz nebo infekce se stát může vždy, ale vloni to s Derčinou infekcí bylo šílené. o to víc jsem vděčná za tlusťoše.

A. Nikoloki 16.2.2018 10:20

Tatarák z chobotnice?

Já dostat tatarák z chobotnice, tak v zacházení s ním trumfnu i Mr. Beana ;-) ...

M. Pajakerryková 16.2.2018 10:16

Re: hezký den

a jak voní!!!