7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečené krůtí křídlo s červenou řepou

Možná by se dalo přiřadit do seznamu receptů líné kuchařky, protože příprava nezabere moc času a ani toho nádobí moc neušpiníte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 2.6.2023 17:50

Krůtí křídlo jsem nikdy nekoupila a s čerstvou řepou je to tu také problém. Takže bohužel, ale recept je to zajímavý a přepošlu ho mojí sestřenici v Německu, která řepu (čerstvou i syrovou) miluje snad na všechny způsoby.

Jinak jsem minulý týden dělala "líné brambory" a byly moc dobré. Pravda, ne pro úplné lenochy, protože pokrájet všechnu zeleninu přeci jen chvilku trvá, ale na umítí jen jeden pekáč :-). Na posledních asi 5 minut jsem troubu přepnula na gril, takže povrch brambor byl hezky přismahlý. Chutnalo nám to moc, děkuji za recpet.

A právě jsem udělala objev :-). Včera večer jsem si předem uvařila (a slila) brambory ve slupce, dneska je budu prokládat do "fr. brambor". Až dosud mi loupání nožem vařených br. nedělalo potíž. Dnes, snad jak byly celou noc bez vody (ale v hrnci pod pokličkou), nebo co, prostě to šlo děsně blbě. Slupka držela jak židovská víra a já tu první bramboru spíše okrajovala než loupala. Při představě, že takhle budu oždibovat 9 větších brambor jsem se rozhodla, vzít na to škrabku. A světe div se, šlo to přímo skvěle. Vařenou, těsně nalepenou slupku škrabka "loupala" jedna báseň. Možná to také tak děláte, ale pokud ne, vyzkoušejte to, mohu vřele doporučit!!!

L. Písařík 2.6.2023 17:49

Proč zrovna červená řípa? Tu od mládí nerad, když jsem ji musel jíst k posílení už nevím čeho.Dal bych klidně hranolky a okurkový salát.

Z. Olčava 2.6.2023 18:51

Samozřejmě, všechno dovoleno ;-D

Ale pokud vás opravdu zajímá proč, tak tedy protože já zase červenou řípu mám ráda moc.

A má velké zdravotní přínosy: https://superpotraviny.webnode.cz/zelenina/cervena-repa/

L. Lika 2.6.2023 20:44

Pane Písaříku, tady jde o vyzkoušený nápad na něco ne úplně obvyklého.

L. Písařík 4.6.2023 4:42

Souhlas, zloušejte ale beze mně.

Š. Matyášová 5.6.2023 7:06

byl tu jeden, už je sice U kance, ale na jeho vztah k cuketám, nikdy nezapomeneme ..a teď tu máme Vás a řípu... (mám ráda oboje..jen to nesmí být rozblemcané nebo vzducholoď);-)

E. Schlittermann 2.6.2023 13:42

Napad mi jde do noty, resp. do seznamu k nakupu. Nekdo mi zase vyjedl lednicku i mraznicku a k nakupu se nema. Vakuovanou uz krajenou repu mivaji snad vzdy, neco masa se v obchode najde taky, bambory bych jeste mela mit - pokud se budou stravnici ofrnovat, dostanou chlebem.

Repu jsem driv nenavidela. Vzala jsem ji na milost az nakyselo zavarovou a kozim syrem sypanou. Detem jsem varivala Lillifee Suppe (polivku vily Lilli) - rozvarena repa a smetana mely barvu presne jako saticky ruzovky Lillifee. Delaly se jim boule za usima, dokud nezjistily, ze v tom je repa :-/. Hezky vikend preji.

Z. Olčava 2.6.2023 14:09

Evo, musím se smát, jak jsi ošulila dětičky s polévkou ;-D. Já takhle vylepšuji bramborovou kaši celerem (dávám kus velký asi jako jedna střední brambora) a taky si vnučka pochvaluje, ale já to ještě neprozradila. Tak snad tohle číst nebude, stejně je teď na vodě na školním výletě.

L. Písařík 2.6.2023 17:50

Vida, nebyl jsem sám.

A. Rgova 2.6.2023 12:30

Já včera propásla Kesi a to mě mrzí. Moc ráda si o ní čtu. A k rozmazlování se hodí náramně.

Marsko pamatuju, že Argo, když byl sám pes v domě, taky moc nejedl, ještě tak něco z našeho talíře, jinak jídlo považoval za zbytné. Neměl konkurenci s příchodem Dana se Argo rozjedl hezky:-). A rybu mi nejí žádný pes, ani kočky, asi je to nakažlivé;-).

Z. Jenny 2.6.2023 13:24

Jo, u nás ryba taky nejede nikomu ze zvířátek. :-/

M. Skálová 2.6.2023 14:34

U nás Činda ryby taky nejí ani rybí kapsičky. Když jsme ještě měli kocoura tak ho od misky vymlátila a potom to stejně nejedla.

Z. Jitur 2.6.2023 12:22

Vypadá to lákavě! :-PR^

Z. Olčava 2.6.2023 11:04

Já řepu miluju a měla jsem to podobně jako Lika, z dětství jsem znala jen tu nakládanou, ale i ta mi moc chutnala. Můžu ji na různé způsoby, takže kromě téhle pečené s křídlem si ji občas přihodím i k rybě, nebo když dělám guláš z kližky, tak ji ke konci přihodím.

No a ta křídla jsem si taky zamilovala, nějak mi začala vyhovovat víc než kuřecí maso. I jsem je už dělala jako kuře na paprice, nebo pečená se zelím a br. knedlíkem. Já ty kosti strašně ráda obírám i ta kůže mi chutná. A mám to vždy na třikrát, ona ta křídla jsou dost obrovská.

A ještě k té řepě. Jak jsme to s mýma holkama připravovaly, tak mi obě uždibovaly z hromádky nakrájené řepy. A babi, to je dobrota, to je jak sladká kedlubna.

Červená řepa je fakt báječná :-) Trochu pozor na nadměrnou konzumaci by si ale měl dát ten, kdo má nízký tlak, nebo problém s ledvinami či játry. Já tedy mám tlak trochu nižší, ale řepě zkrátka neodolám.

A. Rgova 2.6.2023 12:27

Přesně recept mě do noty, řepu odjakživa sladkokyselou můžu. Syrovou jsem si trochu znelíbila kdysi při Breussově dietě, neb on na ní sází vše :-). Často jí peču s pepřem solí a cukrem. Řepa je totiž výborná na krvetvorbu a má spoustu dalších benefitů. Určitě přehánět se nemá nic, o tom, že vadí při nízkém tlaku jsem nevěděla. Krůtí křídlo a brkaše mám taky na vrcholu potravního řetězce. Dnes křídla nakoupím, taky tu máme prodejnu navázanou na krůtí farmu. Většinou mám tedy krůtí od našich, odchované ekoeko:-). Nevím jak letos. Už se tam rozmnožili slepičky, slípka má 10kuřátek. Běžci vyvedli 6 kachňátek. Krůty letos zatím nejsou.

M. Skálová 2.6.2023 16:09

Krůty dají ze začátku hooodně práce, vím o tom něco. Kromě medvěda jsme mívali ledaco. Kachny, krůty, perličky slepice atd. Je to velice zasloužená pochoutka.

L. Lika 2.6.2023 20:19

A.Rgova: Radko, "běžci vyvedli kachňátka" = slimáci, třeste se!!

Š. Matyášová 5.6.2023 7:09

já ti nevim, jíst někoho,kdo vyroste na těch hnědejch slimácích...:-/

Z. Jenny 2.6.2023 8:18

Recept se hodí, bohužel zrovna včera křídlo padlo za vlast, poslední,druhé už dávno. Počkáme tedy až zas bude krůta, díky Olčavo, schovám recept na později. R^ Díky! P.S. Už musím tu řepu jednou zkusit,občas nějaká ta lžíce padla ale nejsem v tomto zrovna fajnšmekr.:-)

Š. Matyášová 5.6.2023 7:11

carpacio z vařené řepy je skvělé s ořechy a kozím sýrem...

T. Zana 2.6.2023 7:28

Křídla kuřecí nemusím, krůtí celkem můžu. Tak to by šlo.

Ale mám problém s řepou, já totiž na rozdíl od Liky mám ráda jen tu nakĺádanou...

Takže nejlíp mi z toho vychází ta brkaše:-)))

Ale obrázky jsou lákavé;-)

Z. Matylda 2.6.2023 7:20

Máme tu krutou prodejnu, kde prodávají z krůty kde co- fermář Zelenka to s krůtama umí. Ale v křídle je pro mně moc kostí a já kosti okusuju nerada (výjimkou jsou hot wings z KFC). Ale ani ty neokusuju, obírám prstama :-) Já bych křídlo vrazila do polívky, stejně jak vařím polívku z krůtího krku. Polívka skvělá a navíc ještě hromádka masa třeba do rizota....

L. Lika 2.6.2023 6:43

Krůtí mám ráda, a právě tyto kostnaté díly. Zrovna křídlo mi připadá značně macaté a jsem moc ráda, že tu mám další inspiraci, co s ním. A červenou řepu nakonec miluju. Totiž v dětství jsem ji znala jen nakládanou na sladkokyselo a to mi strašlivě nechutnalo. Až posléze jsem zjistila, že jde upravit jinak - třeba do čerstvé zeleninové šťávy, anebo zasyrova do salátu s křenem, anebo do boršče. A tím jsem končila. Takže jsem za tento recept vděčná, řepičky se stále ještě loňské prodávají, tak po nich půjdu R^

L. Lika 2.6.2023 7:38

Ještě připojím, že každý recept s kořenovou zeleninou vřele vítám, tento způsob stravování má spoustu benefitů R^

Z. Xerxová 2.6.2023 6:08

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

je to se mnou těžký - já jsem děsně vybíravý konzervativec... Řepu nemusím od dětství (ani za studena, ani za tepla) a křídlo je samá kůže a kost ;-D masa málo. Já jsem skoro výhradní masožravec ;-D