5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Je prvního září

... takže začíná škola.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 2.9.2017 9:36

Re: Školní kuchyní jsem nepolíbená

Hm, to asi není špatný tip. A možná by to šlo i se syrovým nastrouhaným.

D. Ruščáková 1.9.2017 11:02

Eh, Liko, to je téma!:))

Chdila jsem na obědy a přestože jsem bývala dítě hladové, tedy ochotné sníst cokoliv, co nebylo úplně špatné, tak byla návštěva školní jídelny (Praha) vždy s překvapením - bude to k jídlu nebo ne? No, někdy bylo a jindy ne:)) A to jsem byla ochotná pozřít i v jistý čas (myslím, můj gympl, tedy 1977-81) velmi populární remoplátek!

Pamatujete si na něj? U nás se říkalo "každý pátek remoplátek" a někteří jedinci naznačovali při této průpovídce zvracení :P

Mě přišel remoplátek ještě fajn proti strašlivým kouskům roztřeseného vepřového namočeným v neidentifikovatelné omáčce:))

Jinak jestli se někde jedlo ještě hůř než ve škole, tak to bývalo na chmelu - kolínka stokrát jinak - s omáčkou různé míry vybledlosti:))

Z. Lika 1.9.2017 11:12

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

O remoplátku jsem pouze slyšela, to vypadá na maso? Něco s remoskou?

Roztřesené vepřové v omáčce mi připomnělo další knihu od Betty MacDonaldové, v níž popisuje, jak vařili sousedi v horách - věčně jen tučné kusy vepřového, které se kluzce převalovaly v těžké omáčce.

Z chmelu si pamatuji hladovost - na večeři krajíc chleba s pomazánkou!

Z. Inka 1.9.2017 11:23

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

REkonstituované MAso, bylo to nějak namleté či nějak naďoubané

https://www.labuznik.cz/diskuse/remo-co-to-vlastne-bylo-21203/

Z. Lika 1.9.2017 11:28

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

Možná separát, už tehdy? Prostě bílkovina? Díky za odkaz, mrknu.

Z. Inka 1.9.2017 13:28

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

Nene, separát to nebyl , nedomnívám se, že technologie byla v té době taková, aby se to běžně dělalo. Alespoň jsem to na jatkách neviděla. Něco podobného mi dědeček kupoval v Nymburce ve Startu pod honosným názvem mletý máslový řízek

Z. Inka 1.9.2017 11:21

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

Remo maso maminka kupovala a nám to moc chutnalo, tedy osmažené s brkaší

Z. Yga 1.9.2017 11:57

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

Ech - remoplátkem jsem nepolíbená - ještě že v jezeďácké jídelně bylo maso vlastní výroby (a doma samosebou taky).

O. Joklová 1.9.2017 12:23

Re: Eh, Liko, to je téma!:))

no jooooo, remoplátek, ve školní jídelně i později v "závodce" - úplně jsem na něj zapomněla

K. Holubová 1.9.2017 10:51

Školní jídenu

nepamatuju, protože rodiče neměli peníze na zaplacení obědů. Takže jsem ze školy došla domů - cca 300 m do kopečka a tam jsem měla něco připraveno. Z 90% to byla "zemlbába" - jablek jsme od příbuzných měli hafo, staré veky a rohlíky + trochu mléka jsem dostávala za výpomoc z obchůdku naproti. Ráno než jsem šla do školy jsem odvažovala máslo, tvrdý tvaroh, odlévala mléko z konví do bandasek, odpočítávala rohlíky do papírových sáčků - zákaznice si večer objednaly a ráno si jen přišly pro nákup. Paní mlékařka byla moc milá a věděla, jak na tom jsme, takže za pomoc mi dávala místo peněz jídlo. No a maminka z toho dělala žemlovku a já jí dodnes nemůžu ani vidět. Ale občas, když byla vajíčka, dělaly se řízečky z veky nebo chleba. Když tatínek donesl peníze, které si nějak přivydělal (díky jeho odporu k tehdejšímu režimu ho vyhodili z univerzity, kde učil a posléze i z té střední školy, kam ho přijali na zkoušku), tak bylo nějaké maso, ale jinak halt časy byly zlé. Kdo to nezažil, neví o čem mluvím. Dobře bylo, když u příbuzných byla zabíjačka. To jsme se najedli masa dopředu a maminka ho konzervovala do sklenic. A pak nastal zase čas žemlovky!

Z. Lika 1.9.2017 11:06

Re: Školní jídenu

Měli jste to opravdu těžké - tatínek byl statečný a přežili jste vlastním přičiněním. Získala jsi pěknou obchodní praxi - nebýt těch důvodů, které tě k tomu nutily, tak bych přidala i smajlíka. Neumím si to představit. Ještě že se našli dobří lidi.

Žemlovku mám ráda - kupodivu pouze z jablek, tu s tvarohem nějak nemůžu, je moc sytá.

O. Joklová 1.9.2017 12:20

Re: Školní jídenu

jééééé, žemlofku já uááád, mooooc uáááád - obojí, i s jabkama, i s tvarohem a rozinkama

K. Holubová 1.9.2017 12:30

Re: Školní jídenu

až jí budeš jíst od pondělí do pátku a zase po víkendu dál, tak tě ta chuť přejde!

A. Rgova 1.9.2017 18:16

Re: Školní jídenu

všecko se přejí. Já taky zemlbábu raději nahradím něčím jiným.

A. Rgova 1.9.2017 18:20

Re: Školní jídenu

A teď jsem vzpomenula ještě na jedno jídlo co moc nemusím. Lečo. Naši na dovolených většinou vařili na plynovým vařiči. Vejce z domova, v létě rajský a paprika snadno dostupný, nějaká klobása po ruce ( však vydrží). Když se nešlo na houby bývalo lečo pro všechny. No snědla jsem to, ale že bych to někdy vařila to tedy určitě ne.

K. Holubová 1.9.2017 19:17

Re: Školní jídenu

Mám k tomuto pokrmu stejný vztah!

A. Rgova 1.9.2017 10:30

Krásný námět Liko

já byla vděčnej strávník vždycky. Jen drožďovou pomazánku a znojemskou omáčku jsem tak do čtyřicítky nemohla, z vůně droždí i z kousků v omáčce převařené okurky me natahovalo.Teď už taky neva :o)).

Od poloviny první třídy do třídy třetí jsem chodívala do olešnický školy, kde v jedné budově byla místnost pro tříročníkovou jednotřídku, místnost pro mateřskou školku, školní jídelna a byt rodiny pana učitele.

Paní kuchařka byla maminkou myslím pěti dětí a milou tetou všech žáků a školčat. Vařila báječně. Její krupicovou kaši dodnes žádná nepřekonala. Mívali jsme i svačiny v jídelně. Dodnes to tam tak funguje, jen místo kuchařky převzala jiná místní paní. I dnešní uchařka je báječná a krom jiného dělá nepřekonatelné pomazánky.

Na minulou paní kuchařku moc ráda vzpomínám. Když jsem chodila do třetí třídy a bývala ve škole už od půl sedmé ( sourozenci do školky mohly dříve, tak jsme chodily nebo nás táta přivezl společně) bývala jsem u ní v kuchyni a trošinku připomáhala. Vrchol radosti bývala cesta do obchodu vzdáleného cca 250m přes park s dvoukolákem pro zásoby.

Později na základce v nejbližším městečku, v moderní škole s velkou prosklenou jídelnou ( škola měla i svůj bazén) bylo jídlo také docela dobré a na intru už jsem začala pociťovat hlad, tak jsem byla vděčná za cokoli. Ošklebky moc nepamatuju.

Z. Lika 1.9.2017 10:50

Re: Krásný námět Liko

A.Rgova, to jsou moc pěkné vzpomínky. Malá škola, dobré vaření, laskavá kuchařka... ten dvoukolák ti musel připadat obrovský!

A. Rgova 1.9.2017 18:14

Re: Krásný námět Liko

a víš že ne. Já byla ve třetí třídě nejvyšší z trojtřídy :o)). Kolikrát byly tlapky na rukojeti dvoukoláku dvoje, spolužačka Květa někdy jela se mnou.

A. Lex 1.9.2017 7:39

Byla jsem

družinové dítě a snědla jsem všechno, co bylo předložené na stůl. Kromě pajšlu a plíček na smetaně, tak to jsem nemohla ani vidět!

Přitom játrová omáčka s knedlíkem, ledvinky s rýží a jinak upravené vnitřnosti, ty mám ráda dodnes. Že by to bylo tou školní kuchyní ;-) . Myslím, že jsem na školních obědech prosperovala. Určitě lépe než dnešní děti ve stáncích rychlého občerstvení a podobných stravovacích "vymožeností" dneška.

Z. Lika 1.9.2017 10:21

Re: Byla jsem

Jéje, plíčky a pajšl na smetaně, to jsem milovala. Teď když sháním pajšl, dozvím se "pejskaři vykoupili" :-)

Dnešní mekáč je bohužel horší než ta nejhorší školní kuchyně - ta aspoň není návyková :-)

Z. Maw 1.9.2017 12:57

miluju pajsl na smetane tez:)

Z. Inka 1.9.2017 7:28

já se musím přiznat

že si například vůbec nepamatuji jídlo ten jeden rok, co jsem byla ve školce, teda já si vůbec z té školky nic nepamatuji. Do čtvrté třídy mám ohromné vzpomínky na paní učitelku Wagenknechtovou, školy v přírodě, ale jídelna ani ťuk. Vůbec mi nenaskakuje, jak to tam vypadalo. Na devítce se vařilo celkem jedle a já asi sežrala, co mi dali. Na střední to bylo horší, na obědy jsme teda chodili, ale velká sláva to nebyla a večeře na intru už vůbec ne. Jo, dobře se vařilo na učňáku, to mi jen tak vypadlo z hlavy, ale zase mi nenaskakuje kde tam jídelna byla. Je to možné? Když si to tak shrnu, tak já asi nijak náročnej strávník nebyla....

Z. Lika 1.9.2017 10:22

Re: já se musím přiznat

Inko, tak to je zajímavé - ale asi ti školní kuchyně nijak nevadila, jinak by ti silně utkvěla. A zřejmě jsi měla tolik jiných zájmů, že nějaké jídlo bylo okrajové :-)

Z. Kytka 1.9.2017 19:47

Re: já se musím přiznat

Já si ze školky pamatuju jen na svačinu - malé chlebíčky pomazané máslem jen aby se zaplnily dírky a na tom ovocná přesnídávka. To můžu i dnes. Ze školní jídelny mám doteď v nose ten smrádek ze stolů utíraných asi celý školní rok jedním hadrem. Na jídlo žádné závratné vzpomínky nemám ale přežila jsem na něm skoro celou školní docházku. Až ke konci jsem si jako velká holka "vařila" oběd sama doma. Většinou to byl smažený sýr s bramborem a kofola. :o))

Z. Yga 1.9.2017 7:04

Moc hezké téma

Tak já si v podstatě na školní jídla stěžovat nemůžu. Do školky jsem chodila tak málo, že si na jídlo vlastně ani nevzpomínám. Na prvním stupni základky jsem většinou chodila domů, neb mamka byla v domácnosti a tak byl denně čerstvý oběd. Na měšťance (vedlejší vesnice) jsme chodili do kolchozní jídelny - a tam se vařilo přepichově. Když krupice, tak sypaná čokoládou (například). Výběr ze tří jídel slaných + jedno sladké a vždy se dalo vybrat - jó tenkrát kolchozníci uměli žít (:o))). Na střední to bylo sice slabší, ale vcelku poživatelné (výběr ze dvou jídel) - dva roky jsem byla navíc na intru a snídaně a svačiny byly zlatými hřeby dne - kór když byla na sváču vajíčková pomazánka (dodnes nevím, jak ji kuchařky připravovaly, ale byla nepřekonatelná) nebo na snídani rozmixované sardinky (mňáááám - fakt to bylo moc dobré).

Ekonomka byla zajímavá také tím - že délka vyučování a přestávky byly přesně dané - všichni začínali v osm hodin, pondělí až středa končili v půl třetí a pět minut, čtvrtek ve třičtvrtě na dvě a pátek jedna deset. Obědová přestávka pro všechny dvanáct dvacet až jedna hodina - je pravda, že v hodině před obědem jsme se na dveře učebny vrhali už v petiminutovém předstinu (učitelé většinou tolerovali), abychom urvali místo u stolu. V patek mazáci neobědvali, protože obědová přestávka se rušila a na oběd se šlo až po vyučování - a to my jsme už seděli ve Slávce nebo Grandu (cheche).

Z. Lika 1.9.2017 10:23

Re: Moc hezké téma

Výběr jídel na základce? Páni, tak to za nás nebylo. A s tou vajíčkovou pomazánkou máš pravdu, nikdy mi nechutnala tak jako ty dělané "ve velkém", na brigádách a podobně. Možná to bude podobně jako s pivem - to se taky nedá udělat do hrnku.

Jo a rvaní míst co nejdál od učitelského stolu, na to se taky pamatuju :-)

Z. Xerxová 1.9.2017 6:45

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Měli jsme na základce vyhlášenou kuchyni. I babička (výborná kuchařka) byla první den mojí nemoci ochotna dojít pro jídlo "do kastrůlku" - aby nepropadlo. A to bylo co říct.

Mohla za to vedoucí kuchyně, která dokázala "ohnout" stravovací normy tak, aby jídlo bylo maximálně chutné a pro děti "jedlé". Říkávala - maso v polívce stejně nejíte, stačí mi koupit na pořádný vývarlevné kosti. A to, co ušetřím za maso do polívky, přidám na kvalitnější maso na hlavní jídlo - protoře děti jedí jen masa úplně libová a měkká. Radši o kousek míň pořádnéhoi masa, než všechno vrácené... A tak.

Z. Lika 1.9.2017 10:26

Re: hezký den

Tak to byla šikovná vedoucí, uměla vařit a věděla, co to chce. Na mase mi jako malé vadily i kližky a pod., tlusté jsem nemohla ani vidět. Nejradši jsem okusovala kuřecí kosti :D

Š. Matyášová 1.9.2017 6:42

školní jídelny a jejich pověst

tvoří kuchařky a vedoucí školní jídelny...výmluvy na normy jsou nesmysl, před Plyšákem byly normy dobrý a stejně ze surovin dokázaly mnohdy kuchařky (prošla jsem 4 školní jídelny a žádnej kuchař) uvařit něco absolutně nepoživatelného a nechutného. nejsem rozmazlená. UHO s rýží ,pokud v tom není halda mouky, sním ráda i nyní. Milovala jsem hrachovou kaši, fazolový lusky,drožďovou i špenátovou polívku, lepenici (brambory se zelim). Jídelně jsem se vyhnula,pokud se vařila hrůza zvaná Vratislavická omáčka a nebo Haše. nebo šla jen na polévku.

Měli jsme Stravovací komisi. jednou za měsíc se hodnotilo jídlo a připomínky. Byl to vopruz. Stejně nás žáky nikdo neposlouchal. Takže si pamatuju vzpouru,kdy žáci osmých a devátých tříd prostě na jídlo nešli. Odhlásili jsme si obědy a trucovali jsme nad vaječným řízkem nebo obloženou houskou z mlíčňáku . 2 tejdny to trvalo, když jsme ředitelce školy sdělili důvod,že na nás nezbejvá maso nebo ,že neodpovídá gramáž a že si kuchty nosej maso i zákusky domů,koukala na nás jak jojo, pak si to nějak ověřila a polovina soudružek kuchařek ze školy zmizela.

nejoblíbenějšími jídly pro mne byly:Kuře na paprice s knedlikem,Buchtičky s krémem,Čevabčiči, gulášovka se slanejma vdolkama

Co jsem nesnášela nejvíc: dojídání a plastový hrnky na pití

PS: výživný téma Liko...dneska je to jinak,děckám se vaří dobře, občas to v jídelnách vidím a i ochutnávám, když tam něco montujeme...a ona se nad tím děcka ofrńujou !!!!