26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

ROZCESTNÍK: Advent s Ludvíkem

Ten Ludvík byl bavorský král Ludvík II., občas označovaný jako šílený. Milovník hudby a architektury do té míry, že přivedl Bavorsko na pokraj státního bankrotu. O jeho smrti se dodnes spekuluje, jestli to byla sebevražda nebo státní zájem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 30.12.2009 11:39

Re: Zano, taková cesta se dá provozovat s nějakou cestovkou?

Matyldo, s touhle.

Lovecký trofeje taky nemusím - kromě Konopiště jsou v míře větší než malé taky na Kladský, no a leckde:-/... Tady kupodivu ne;-). Ty ozdoby jsem ponejvíce fotila ve specializovanejch krámech, velikánskejch, kde kromě nich už byly jen ty kukačky;-) - no a pak metry a metry regálů s ozdobama8-o.

Li 30.12.2009 9:46

Zano

moc hezké povídání, díky R^;-)

YGA 30.12.2009 9:38

OT - dotaz kuchařský

Co udělat s flákem svíčkovice? Svíčkovice = nepravá svíčková = zajíc = pečeně = vepřová kotleta bez kosti 8-o. Už mi dochází fantazie, ale zítra musí být v poledne na stole v poživatelném stavu. Jó - a nic složitého či pracného. Děkuju předem i zadem.;-)

Li 30.12.2009 9:45

Re: OT - dotaz kuchařský

Inu, já bych to prošpikovala slaninou, vložila do pekáče na bohatou směs nakrájené mrkve, celeru, petržele a cibule s Novým kořením, pepřem, bobkový list a dala upéct. Pak měkoulinké masíčko vyňala, zeleninu s výpekem lupla do mixeru, pak do toho vlila jednu sladkou smetanu a jednu kysanou smetanu, promíchala, zahřála, knedlíčky tím polila, přidala brusinky a plátky masa a pak už koukala, jak strávníkům rostou boule za ušima ;-)

zana 30.12.2009 12:03

Re: OT - dotaz kuchařský

Tak po tomhle čtení jsem tryskem letěla na oběd a za mnou vedla cestička jak od slimáka;-)

Li 30.12.2009 10:01

Re: OT - dotaz kuchařský

I když teda kotletka je nejlepší obalená, ostatní její úpravy mi přijdou vůči ní barbarské ;-D

RenataE 30.12.2009 10:02

Re: OT - dotaz kuchařský

A co tohle? Mě to včera v noci nalákalo a jestli seženu nějaké odpovídající maso, jdu do toho. Myslím, že to nemusí být echt svíčková (Mánek to udělal i z kapra:-)).

Vave 30.12.2009 10:21

Re: OT - dotaz kuchařský

Pokud nechceš svíčkovou, upeč to prošpikované jen na celeru. Servíruj s brkaší. A ze zbylého masa nakrájej jemňoučké plátky a udělej jakože rozbífové silvestrovské chlebíčky. Tohle já dělám každý rok a mám úspěch s obojím. :-)

LENKA S 30.12.2009 11:48

Re: OT - dotaz kuchařský

YVI, DOVOLILA BYCH  SI  PLNĚ  SOUHLASIT S LI, KTERÁ  TI PODLE  MNE  PŘESNĚ PORADILA. JEN BYCH    SI  DOVOLILA  LIDKOU   UVEDENÉ  KOŘENÍ  DOPLNIT O  ASPOŇ 4 JALOVCOVÉ KULIČKY, KTERÉ  SE  K  TÉ UVÁDĚNÉMU MASU  VÝBORNĚ  HODÍ , DOBŘE  OSTATNÍ CHUTĚ KOŘENÍ  DOPLNÍ A  S NIČÍM Z TOHO  VÝŠ UVEDENÉHO  SE NEPEROU.kROM TOHO UVÁDÍM, ŽE  NĚKDO  ZAS  MÁ  DO  SVÍČKOVÉ  MNOHEM RADĚJI  SUŠENÝ TYMIÁN( JÁ ČERSTVÝ, KTERÝV SI  ZA  JIŽNÍM OKNEM  CHOVÁM A PĚSTUJU  V TRUHLÍČKU  SPOLI  S JINÝMI  BYLINKAMI)NALOŽ VŠE  DNESKA, ZÍTRA  JEN PEČ  A POSLÉZE  MIXUJ.

Karolina 30.12.2009 11:58

Re: OT - dotaz kuchařský

Já bych se taky přiklonila k Li. Špatné není ani nakrájet maso na velké špalíčky, přidat větší kusy prorostlé anglické slaninky a buď malé cibulky - sazečky (to je ovšem za trest je loupat!) nebo na větší kusy cibuli. Pytlík zeleniny pod svíčkovou - já dávám přednost delším kouskům nežli kostičkám. Případně nastrouhat trochu mrkve, celeru a petržele. To vše zalít dobrým červeným vínem a dusit doměkka. Pak se vyndá maso a zbytek, i s tou anglickou slaninou, která se vypeče, ale maso zůstane, rozmixovat. Přidat trochu rybízové zavařeniny, další červené víno a do vzniklé omáčky vložit zpátky maso. Je to výborné, lehce nasládlé, taková hodně netradiční chuť. Podávám zásadně s knedlíkem, rýže se k tomu vůbec nehodila!

YGA 30.12.2009 16:31

Re: OT - dotaz kuchařský

Milá děcka - díky za recepisky. Nakonec udělám výcuc z vaši receptů - svíčkovice bude špikovaná a pečena na cibuli, mrkvi a petrželi (celer mi do domu nesmí 8-o). Jenom nevím, jestli dát koření spíš divoké české nebo jen tymiánek a bazaličku. Nebudu ale dělat omáčku, neb (kromě mě) u nás není knedlík milován (i k pravé svíčkové musím Jendovi uvařit hrst kolen - bléééé), takže bude následovat brkaše. Co zbude, zbude-li, bude studený nářez na večeří a zeleninku si tajně vyžeru sama s chlebem ;-);-D

YGA 30.12.2009 9:18

Milá Zano,

super superior - jak článek tak fotky. Je mi jasné, že do Bavor jezdíte hlavně za vánoční atmosférou (od nás se zas jezdí do Vídně, což je totéž v bleděmodré ;-) - vídeňští si předvánočí umí vychutnat stejně jako bavorští), a té je ve tvých fotkách požehnaně. Nad ozdobami mi přecházel zrak - a tu ovečku bych musela mít!

Co se týká Žlutého či Bílého zámku - já bych nad nimi hůl nelámala - koneckonců jsou dokladem  života a doby, tož co - a především ten Žlutý v zasněžené krajině přímo září. A navíc, ten Bílý je především zhmotnění snu - a já sama dobře vím, co se mi zdává za blbosti ;-D;-D - a to snad nejsem šílená (doposud).

Milá Zano, tvoje výlety jsou vždycky takové osvěžující - já se na ně moc těším. Tak ti přeju, ať ti to v roce 2010 dobře šlape.V

zana 30.12.2009 9:25

Re: Milá Zano,

Díky, YGO ... jo, sny se málokomu splní ... naši romantici smrděli korunou, kdo ví, co by spáchali, mít tu možnost;-D.

Ta ovečka byla drahá;-( což mě zachránilo;-P, jinak už u nás bydlí. A možná to na obrázku nevypadá, ale nebyla úplně malá, na dýlku tak dvacet, spíš pětadvacet cm.

Alča 30.12.2009 8:33

Krásný rozcestník

a úžasné fotky!R^

A já se přiznám, že na mě jsou tyhle stavby příliš zdobné a mám v nich zvláštní pocity...

zana 30.12.2009 9:17

Re: Krásný rozcestník

Ahoj, Alčo, jasně že to je vpodstatě Disneyland. Speciálně Neuschwanstein je vevnitř fakt děsnej. Ale ta krajina, ta mi vyhovuje moc. A kdybys viděla, jak v noci zářil do tmy;-) ... a jak jsem fňukala, že mi to nebere foťák;-(

Takhle před vánoci si trochu kýče povoluju;-).

Bubu 30.12.2009 8:12

Ach!

Zaniny rozcestníčky jsou vždycky prima. A v jejím případě snad ani není nutná poznámka redakce - Zaniny fotky by si snad nenechal ujít nikdo. ;-) Musím říct, že počasí udělalo Žlutému i Bílému zámku velkou službu. Uprostřed pocukrované krajiny je tak strašně kýčovitý, že jedině zamračené nebe to zachránilo. Kdyby bylo navíc ještě azúro, tak už by to bylo přeslazené. Takhle působí spíš pohádkově a tajemně. 

Už jsme několikrát jeli skoro okolo, naposledy vloni cestou na lyže do Itálie a Můj nejdražší pořád zajedeme tam, zajedeme tam.... Jenže cestou tam se těšil na lyžování a cestou zpět zase domů. Prostě jsme nikdy neodbočili. Příště určitě odbočíme. A vyvleču ho na most nad zámkem.:-)

zana 30.12.2009 9:14

Re: Ach!

Zajeďte, je to príma;-). Mariánský most je ideální v zimě, když je oficiálně zavřenej. Jinak je tam neskutečně narváno.

Štětinka 30.12.2009 7:46

Velká Kočko,

jsem na odjezdu (jedu vyřizovat táty věci do Třeboně a pak za mamkou na chalupu), ale chtěla jsem ti říct, že netuším, jak to tam máte s veterináři,ale já bych je zkusila změnit. Není možné, aby ti nedali na výběr a vnutili láhev na uklidnění a pak jsi ji musela vyhodit. U nás se třeba Sedalin prodává na veterinách na kusy. Netuším, jak to chodí ve Švédsku, ale je snad potřeba si dupnout!?

Moje holky taky za mlada byli v klidu jako třeba Borůvka, ale postupem času už se jim to nelíbí a dnes jsme ve fázi, že když něco zaslechnou, mažou ke mně, nebo domů a tam je zavřu do nejméně hlučné místnosti, do jejich pelechů, tam se cítí bezpečně. Přírodní bylinky jsou opravdu v tuhle chvíli příliš slabé. Snad se dají aplikovat homeopatika, ale taky je lepší je začít dávat už předem, spíš bych ale trvala na té sedaci, Garyk bude utlumenej a maximálně bude ospalej, ale KLIDNEJ, nemyslím, že bys nad tím měla mávnout rukou.

Tak se tu všichni mějte, držte mi palce na ty úředníky a hezkého Silvestra bez petard!R^:-)

zana 30.12.2009 9:12

Re: Velká Kočko,

klidného Silvestra a odpočiň siVV

dalmatin 30.12.2009 7:42

Krásné pokoukáníčko

v teple domova. Venku je kluzko,tak jsem se rozhodla být doma a zahájila jsem lenošivý den čtením. Díky Zuzanko V

veram 30.12.2009 8:14

Re: Krásné pokoukáníčko

Nemůžu nic jiného, než zase říct: klobouk dolů, to teda jsou fotky R^R^R^. Díky, Zano.

A gratuluju všem Davidům (i tomu mému zrzavému vnukovi:-D). Všechno nejlepší, spoustu zdraví, radosti (až legrace), úspěchu (to platí hlavně dnes pro hokejistu hřivnatého). Samozřejmě přeju totéž všem slavícím.

Ani nevím, tohle jsem už posílala? Snad ne a jestli, tak trochu připomenout snad nevadí :-D

zana 30.12.2009 9:11

Re: Krásné pokoukáníčko

Díky, VeramVV. A přidávám se k přání Davidům (taky např. od PetryK.)

Li 30.12.2009 9:38

Re: Krásné pokoukáníčko

To je k počůrání krásný obrázek ;-) Chtěla bych tam být, klouzat se v těch barvách, v té nádheřeVVDíky Veram !!

zana 30.12.2009 9:09

Re: Krásné pokoukáníčko

Ahoj Dalmi, užívej si v teple:-)V. Jak je u vás?

dalmatin 30.12.2009 9:23

Re: Krásné pokoukáníčko

Tradičně :-/ Mlha, -3 stupně, kluzko. Ale to neva, budu dělat svíčkovou z jelenního (já ti dám, Karolíno!!V;-D), doma bude útulno.

Karolina 30.12.2009 10:53

Re: Krásné pokoukáníčko

VVU nás byla úžasná svíčková z jelena, moc jsme si pochutnali, dojíme ji se švagrovou, která je momentálně na cestě z Prahy, asi 2.1. Zítra bude ovárek, ovarová polévka bílá s kroupami a mnoha druhy vnitřností a spoustou zeleniny. Na Nový rok klasická čočka s uzeným (ať jí jím kolik chci, peníze pořád nikde!!!!) A mám uvařenou zelňačku, taky se moc vydařila. Hlady tu fakt neumřeme, nezhubneme a nevyschneme!:-D

dalmatin 30.12.2009 11:27

Re: Krásné pokoukáníčko

Však jsem taky toho jelena koupila ze závisti - hrozně jsi mě naladila. Já jsem dost bezmasá, ale tohle se nedalo vydržet ;-D

Karolina 30.12.2009 11:52

Re: Krásné pokoukáníčko

Tak ať se Ti povedeR^VV Svíčková (ale jakékoliv jiné jídlo!) ze zvěřiny je nejlepší! Gulášek z kance nebo z daňka, ragú z jelena nebo srnčího, medailonky z kančí kýty, srnčí kýta na víně nebo se šípkovou omáčkou......... No, nechám toho nebo mi zas budete lát, že dělám sliny!

Matylda 30.12.2009 14:16

Re: Krásné pokoukáníčko

Já jsem dneska pekla jehněčí kýtu na bazalce a bílém víně, přelitou smetanou s česnekem. K tomu bramboráčky z nahrubo nastrouhaných brambor. Nezbylo ani kousíček a to se moje dětičky dokážou v lecčems povrtat:-)

Bubu 30.12.2009 15:20

Re: Krásné pokoukáníčko

Vy si teda žerete! To se jinak říct nedá. ;-P