9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Spousta receptů s rajčaty

Ze zlatého fondu Zvířetníku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 20.7.2018 10:53

Re: Milá liko

a třeba jen chléb s máslem, rajčaty a posypaný krájenou cibulí?

Z. Jitur 20.7.2018 10:51

Re: Liko,

vidím, že jsem Hanku W. identifikovala správně, v jedné dávnější diskusi jsme si vyměnily několik mejlíků, měla jsem tak možnost ji poznat alespoň krátce

Z. Jitur 20.7.2018 10:48

díky,

Lice a všem přispívajícím, to je paráda, zástup receptíků, které si rozhodně uložím a vyzkouším!!!

K. Holubová 20.7.2018 10:44

Jeden receptík navíc

Inspirována v Řecku dělám plněná rajčata: velká masitá rajčata, nahoře odříznutá "poklička" v místě šťopky vydlabeme a dužinu i se semínky dáme do misky. Tyčákem rozmixujeme s česnekem (dle chuti), trochou worcestru, 1 malá plechovka rajského protlaku nebo plechovka drcených rajčat, olivový olej. Přisolíme a naředíme bílým vínem na hladkou omáčku. Připravíme si mleté maso (preferuji hovězí), smícháme s kořením (dá se sehnat i řecká směs, výborné je to s kořením na kebap), zelenou petrželkou nasekanou na jemno a cibulkou. Dávám jarní vč. té zelené části. Do směsi zlehka zamícháme trochu zakysané smetany. Tím naplníme rajčata, přiklopíme, spíchneme pokličku párátkem a vložíme do pekáčku. Pak zalijeme připravenou omáčkou a pečeme. Koření, které použijeme do masové směsi můžeme použít i do omáčky, je to zajímavější. Já přidávala i jednu drcenou chilli papričku. S rýží nebo toastem vynikající letní jídlo.

Z. Jenny 20.7.2018 10:43

Liko,

to sis dala pěknou práci, díky!! Nějak se projevil Pavlovův reflex neb silně se mi tvoří mlsné sliny! Jak já miluju rajčata! A přitom jsem je do jedenadvaceti let nesnášela, pak přišel samovolný zlom a dnes bych celé léto jen rajčatovala.

A HanceW,statečné Haně, po které tu zeje prázdno a i v mém srdci je díra, jsi nemohla věnovat hezčí vzpomínku,než vzdát hold jejímu kuchařskému umění. Takže za mně VELKÉ díky !

Z. Inka 20.7.2018 9:27

rajčata jsou neotřelá klasika

nesmírně se vždycky těším na ty rovnou ze sluníčka. Salát dělám s majonézou, ale klidně je jím jen tak osolené...Máme dost velkou spotřebu a zbytek usuším, lečo bohužel Bimbo může jen v omezeném množství a rajskou nejí vůbec.

Z. Verenka 20.7.2018 9:23

Ach,

ach,ach,krásna nostalgia.tpohto roku mi rajčinky rodia ako besné.A tak ich spracovávam:hlavne mrazím&/ bu& ́d je recept od Maričky alebo od Hanky W.Rozšírila som ho po všetkých kamoškách a hovorím k tomu:to je od mojich amerických kamošiek./viete aká som frajerka obdivovaná-to nemá hocikto/

Leča robím málo,ale robím asi tak ako Aida základ na rajč.omáčky-také rajčinové pyré.

A naďalej mm rada vôňu rajčinových listov.Mám 18 koreňov rajčín-pol na pol:Tornádo a Piťóka/to je maď.odroda,dlho tvrdá,a pritom zrelá.

Z. Yga 20.7.2018 9:01

Re: Milá liko

Nevíš, o co přicházíš (:o))) - chleba se sádlem je klasika nejklasikovatější, na tom jsem v podstatě vyrostla. Když jsem došla ze školy, tak jsem dávala chlebový trojboj (;o) - tři chleby se sádlem a ńa jednom cibule, na druhém hořčice a pak dle sezóny rajčata, pažitka, ředkvička (v zimě mletá paprika). A pak jsem si četla a jenom natahovala ruku po jednotlivých chlebech ... jó, kdeže tyhle časy jsou?!

Š. Matyášová 20.7.2018 8:55

Re: Milá liko

sádlo a rajčata, no nemám odvahu Ege..ale miluju na sucho opečený toast, potřený máslem a troškou sardelkové pasty, pokladený rajčatama a sýpnutý nasekanou petrželí ...

Š. Matyášová 20.7.2018 8:49

ach Liko,

jsi mne rozbrečela...tolik se mi po Hance W.stejská, její pico de gallo miluju...už vím, co udělám ke stejkům....

Z. Yga 20.7.2018 8:27

Milá liko

Jo rajčata, tak těm se letos opravdu daří, navíc začala rodit opravdu hodně brzo (jestli to nebude i tím, že letos jsem se vykašlala na zmrzlé muže a rajčata dala do záhonu už konce dubna). Všechny recepty jsou chutné (většinu jsem vyzkoušela), i když já nedám na "českou" klasiku dopustit - tudíž lečo, rajda-majda a salát z paradajek (rajčata + cibule + pepř + klasická zálivka OSC). Jinak dělám velmi často přesnídávkový salát (už jsem ho několikrát citovala) a ten můžu jíst obden.

No - a co je u mne úplný top, tak to jsou ta malá hruškovitá žlutá rajčátka, ty sežeru rovnou, beze všech úprav přímo na záhoně. Jo - a chleba se sádlem a pokladený jemnými kolečky rajčat, tak tomu se nic nevyrovná.

Z. Xerxová 20.7.2018 7:35

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

jsem konzervativec - a mám moc ráda "klasické" lečo.

P.S.: Liko, zkusím dneska dodat Najta Robinsonem