9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Máme rajčata – a co s nimi?

Dnes máme vskutku nabito recepty, chutěmi a možnostmi – prostě bomba! Rajčata, třeste se!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 1.8.2014 14:31

Re: Milá Liko a autorky

Ygo, ty jsi příšerné zvíře!:)))) I KDYŽ...;))

Z. Lika 1.8.2014 14:26

Verenko!

Tedy ten škopkový recept vypadá velkolepě a moc se na něj těším. A má nějaký název?

Z. Nelina 1.8.2014 13:25

Blesková chuťovka

používaná ve Španělsku, mně chutná.

Chleba z topinkovače (ne bílý) potřít česnekem, potřít rozříznutým rajčetem a pokapat oliv. olejem.

Z. Vave 1.8.2014 12:57

Rajčata, třeste se!

Očekávám dnes první ze série darovaných kyblíčků, plných rajčat, tak si jako papoušek Lóra na zítřek vylosuju, vy-lo-su-ju ... no ano!, řízky v rajčatové omáčce, neb každá zelenina hned chutná lépe, když se tulí k nějakému tomu masíčku. Jako třeba zelíčko k husičce, špenát k uzenému a tak podobně. ;o)

Hančo, co se k tomu dá naservírovat? Mohla bych nějakou pastu? ... a proč bych nemohla, žáno? :o)

Děkuju za bezva recepty a přeju všem krásný den. <3

T. Zana 1.8.2014 12:50

Re: Neloupu rajčata ...

Teda nechápu, co vám tak vadí na těch šlupkách ;-)

No, ale kdyby mi je Anešek vytahal... A mohla bych je pak sníst extra?

Z. Yga 1.8.2014 12:31

Otéčko

Oznámení na Hadech o prázdninovém Brnění.

Z. Verenka 1.8.2014 12:22

Re: Mile kolegyne

Nejdem sa popzrieť do pravidiel slov,jazyka.Poviemn vám to takto.my doma hovoríme rajčiny/sme sedliaci/ tí panskejší hovoria paradajky,rajčiaky .,rajské jablčka-no páni a snobi.Asi je to ekvivalent aKO zemiaky,krumple,na východe bandurky.K tomu zavarovaniu.tu existuje jeden fantastický recept/nikdy som ho nerobial.Vyzerá to tak,že na jard si umyjete kameninový súdok/škopek/ a postupne tam hádžete,ako čo rastie.,(nezreleé čerešne,marhule,slivky,papriky-jablčkové,baranie rohy,nezrelé rajčiaky/,...vidíte pani!/ kalerábiky,nakrajané zelí a všetko ostatné,čo zahrada dá.Je to zaliate /presne neviem-nejakou slanou vodou/a konzervuje sa to mliečnzm kvasením?Možno hovorím strašnú vblbosť,ale v praxi to vyzerá tak,že majiteľ vojde rukou do súdka,vyberie zmes,oplachne vodou a je to báječné.Zistím presný recept a dám to sem.

A. Bytová 1.8.2014 12:12

Re: Neloupu rajčata ...

Jednoduchý Hano, úplně jednoduchý. Aneška uchopím v podpaží, nakloním nad pánev a ten pak již samostatně bílou pacičkou a taseným drápkem bude lovit slupičky.

Hm, no asi trochu procvičovat  nejdřív budem muset. :)

H. Williamson 1.8.2014 12:03

Re: Neloupu rajčata ...

Bych chtela videt ten technologicky postup.

A. Bytová 1.8.2014 11:24

Re: Neloupu rajčata ...

Mně to přijde jako bezva vychytávka, dík. Taky neloupu rajčata a taky nerada ty slupky.

Ale Lika má pravdu, přemýšlím, že bych místo pinzety použila Aneška.

Z. Gwendyvitmar 1.8.2014 11:11

Re: Neloupu rajčata ...

Pročpak? Přece si nepopálím packy.

Když může jistý blíže nejmenovaný kuchař obracet stejnou pinzetou stejk na pánvi...

;-)

Z. Yga 1.8.2014 10:19

Re: Milá Liko a autorky

Jak říká Mari ... I KDYŽ - naši stařečci říkali (a v podstatě i tak konali), že vypálit jde všecko (:o)). Ba co víc, říkali, že to, co nejde přepálit, není k životu třeba(:o))))))))

P.s. - když říkám "naši stařečci" nemyslím a priory mé dědečky, ale minulé generace všeobecně. Abych nevypadala, že pocházím z alkoholických rodů ... I KDYŽ ...

Z. Lika 1.8.2014 10:13

Re: Neloupu rajčata ...

Šiš tenhle výjev mě zbořil :-)))) I ty jedna delikátní Gwendy! Současně mi to připomnělo, jak kočka drápkem vytahuje z misky "cosi", co pak dlouze zkoumá...

Hm, dlouhou pinzetu nemám, ale mohla bych oprášit japonské hůlky, ty jsou opravdu pro chvíle mimořádné nudy :-)

Z. Nítkovská 1.8.2014 10:11

Re: Milá Liko a autorky

Nooooo, nevím o nikom, kdo by to zkoušel, ale řekla bych, že

a) proč, když je osvědčené ovoce (trnky, karlátka, durancie, meruňky, hrušky...)

b) kolik by těch rajčat muselo být do padesátilitrové bečky (nemluvě o větších), aby se oplatilo vézt to do pálenice

I KDYŽ ...

T. Zana 1.8.2014 9:56

Re: Milá Liko a autorky

YGO, fakt nelze?

Z. Gwendyvitmar 1.8.2014 9:43

Neloupu rajčata ...

...a nemám ráda ty slupky. Při vaření leča a omáček naopak rajčata krájím na velké kusy, tak na půlky a když se pak nudím nad odpařováním vody, dlouhou pinzetou ty srolované slupky z hrnce vytahuju :-D

Z. Yga 1.8.2014 9:35

Re: Milá Liko a autorky

Ještě k tomu zavařování - no holky, kdybych měla nakupovat na trhu a pak zavařovat, tak bych se na to taky vyflákla, neb teď se dají koupit slušné protlaky či loupaná rajčata za slušný peníz - a bez práce. Ale co s tím, když máte doma rajčatovou buš - přece to nevyhodím (:o)) ... a do škopku to dát nejde (čímž je dané, že rajčata NEJSOU ovoce, protože by jinak do škopku dát šly - chich).

Z. Matylda 1.8.2014 9:33

Hm, rajčat mám málo,

papriky žádný a nikdo se nehrne, aby mi cpal mísy a koše zeleniny, tak něco asi vyzkouším, ale se zeleninou z obchodu mě to neba....

D. Ruščáková 1.8.2014 9:20

Milá Liko a autorky

klobouk dolů, před tímhle mlsotníkem! Báječné recepty a krásná úprava - Liko, jsi skvělá (srdíčko)

Z receptů mě momentálně lákají hlavně Hančiny speciality a určitě kořeněné lečo od Ygy. K zavařování mám vztah asi jako Zana:)) Svoji produkci rajčat dokážu bez problému sníst v čerstvém stavu:))

Z. Nítkovská 1.8.2014 9:11

Re: Mile kolegyne

Verenko, mohla bych menší jazykový koutek?

Jak je to ve slovenčině s názvem těch červených (ev. žlutých) kulatých či oválných dobrot? Viděla jsem porůznu jak "paradajky", tak "rajčiny", tak "rajčiaky". Používají se všechny tyto názvy běžně, nebo jsou to místní názvy (podobně jako u nás brambory, zemáky, kobzole...), nebo je to ještě jinak?

T. Zana 1.8.2014 8:44

Podobně jako HankaW

mám cosi proti zavařování - nikdy jsme neměli příslušné latifundie, takže jsem v tom nevyrostla - a zavařujte suroviny z krámu...

Nicméně některé věci tu vypadají, že bych snad i mohla :-)

A ty nezavařovací vypadají zejména dobře. Lečo na víkend (snad nebude moc horko) už je jasný.... možná i něco dalšího.

Parádní mlsotník, díky všem autorkám i Lice za nápad to takhle dobře zkombinovat!

Z. Yga 1.8.2014 8:05

Pár poznámek

K rajské omáčce a třebas i k leču - nemám ráda příliš kyselá jídla, takže přidávám cukr, teda ne na kila a hrstku dvě určitě.

Jinak upozorňuju i na rajčatový přesnídávkový salát k rohlíku

psala jsem o něm zde (

http://naszviretnik.net/2012/09/28/mlsotnik-presnidavkovy-salat-rajcatovy/

A ještě k zavařeným rajčatům na zimu - s těmi si dávám trošku práce (tedy kdysi jsem je jenom namačkala umyté do sklenic, přidala sůl a dvacet minut zavařovala na 80 °C - ale pak jsem s tím měla piplačku při každém použití). Teď umyté oloupu jako Verenka, nakrájím, vrhnu do hrnce a odpařuju a odpařuju do husté kaše (někdy jen se solí, jindy i s kořením) - vařící nalévám do skleniček, zavíčkuju, obrátím hore dnem a nechám ochladit - vydrží nekonečně dlouho. Jenom si vždycky na skleničku napíšu, zda jsou s kořením či bez, ať vím, které mám na co použít (Jenda mi na ty bezkořeněné chodí a vypíjí mi je).

M. Pajakerryková 1.8.2014 7:23

děkuji za nápady

už mě trošku ubíjí stereotyp ale tady je nápadů spoustu. Moje rajčata se tváří sice spíš dozelena už týden prší ale třeba to už brzo přejde a uzrají

Z. Lika 1.8.2014 7:07

Re: hezký den

Ale milá Xerxová, v receptech se najde i tvrdá studená :-)

Z. Lika 1.8.2014 7:06

Re: Hanba mne fackuje

Hanko, nenech se fackovat, tohle jsem měla ošetřit já. Na netu se běžně vyskytují obě verze a já byla líná podívat se do pravidel.

Už je to opraveno, omlouvám se - a díky za upozornění!

Z. Xerxová 1.8.2014 6:41

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Krásný barevný a různorodý rajčatník. No - já nebudu psát ňam, neb "teplá měkká" zelenina mě moc neoslovuje...

H. Williamson 1.8.2014 5:43

Hanba mne fackuje

Ja jsem si fakt uprimne myslela, ze cesky se to pise tortila - tedy s jednim "l". Joo, kdyby jeden misto mysleni obcas nahlednul do zdroju, tak by nebyl za pitomce.

H. Williamson 1.8.2014 5:39

Re: Mile kolegyne

Jo, Verenko, google pravi, ze v Tescu na SK tortilly jsou.

http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/2002120240086

Z. Verenka 1.8.2014 5:21

Re: Mile kolegyne

Vstala som zavčasu práve kvôli rajčinám / a priznávam aj z ješitnosti,je to moja  prvá publikačná činnosť/Recepty sú bezvadné,ked sa rozodní, padám do zahrady,naoberám si z tých mojich a mám postarané o jedálny lístok na celý týždeň.

Inak,nie nadarmo sa hovorí rajčinkám  paradajky,rajské jablká.Je to excelentná zelenina.Dostať v Tesku tortily?/do mexika to mám trochu z ruky/

H. Williamson 1.8.2014 1:14

Mile kolegyne

radost cist. Vave, ty a ja mame podobny recept na pecena rajcata. Ja jsem to vlastne sveho casu delala jako ty - tzn. pomalu a dlouho. Az jednou jsem fakt spechala, tak jsem troubu vyhulila, a bylo to taky fajn. Jinak ja kdyz mam prebytky, tak to zamrazuju. Ale pod vlivem dnesniho Mlsotniku snad I neco zavarim. Musim prekonat jakysi mentalni blok proti zavarovani.