20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Máme rajčata – a co s nimi?

Dnes máme vskutku nabito recepty, chutěmi a možnostmi – prostě bomba! Rajčata, třeste se!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 1.8.2014 12:50

Re: Neloupu rajčata ...

Teda nechápu, co vám tak vadí na těch šlupkách ;-)

No, ale kdyby mi je Anešek vytahal... A mohla bych je pak sníst extra?

A. Bytová 1.8.2014 19:22

Re: Neloupu rajčata ...

Zano, pro tebe všechno.

Z. Yga 1.8.2014 20:22

Re: Neloupu rajčata ...

Zano - a mám ti ty šupky schovávat?

Z. Vave 1.8.2014 18:46

Re: Neloupu rajčata ...

Teda Abytko, tohle je obraz, který mi hodně dlouho nesejde z mysli. :o)

A. Bytová 1.8.2014 19:24

Re: Neloupu rajčata ...

Vave, cvik vypilujem, patentovat necháme a na požádání rádi předvedem. :))

Z. Vave 1.8.2014 19:30

Re: Neloupu rajčata ...

Je to silnější než já, musím Tě prostě vzít za slovo, Abyt. Začněte pilovat. ;o)

Z. Lika 1.8.2014 20:51

Re: Neloupu rajčata ...

Z toho by mohl být úžasný videočlánek.

Omlouvám se, já už asi jiná nebudu - třískám a třískám, dokud nějaký článek nevytřískám :-)))

Z. Matylda 1.8.2014 9:33

Hm, rajčat mám málo,

papriky žádný a nikdo se nehrne, aby mi cpal mísy a koše zeleniny, tak něco asi vyzkouším, ale se zeleninou z obchodu mě to neba....

D. Ruščáková 1.8.2014 9:20

Milá Liko a autorky

klobouk dolů, před tímhle mlsotníkem! Báječné recepty a krásná úprava - Liko, jsi skvělá (srdíčko)

Z receptů mě momentálně lákají hlavně Hančiny speciality a určitě kořeněné lečo od Ygy. K zavařování mám vztah asi jako Zana:)) Svoji produkci rajčat dokážu bez problému sníst v čerstvém stavu:))

Z. Yga 1.8.2014 9:35

Re: Milá Liko a autorky

Ještě k tomu zavařování - no holky, kdybych měla nakupovat na trhu a pak zavařovat, tak bych se na to taky vyflákla, neb teď se dají koupit slušné protlaky či loupaná rajčata za slušný peníz - a bez práce. Ale co s tím, když máte doma rajčatovou buš - přece to nevyhodím (:o)) ... a do škopku to dát nejde (čímž je dané, že rajčata NEJSOU ovoce, protože by jinak do škopku dát šly - chich).

T. Zana 1.8.2014 9:56

Re: Milá Liko a autorky

YGO, fakt nelze?

Z. Nítkovská 1.8.2014 10:11

Re: Milá Liko a autorky

Nooooo, nevím o nikom, kdo by to zkoušel, ale řekla bych, že

a) proč, když je osvědčené ovoce (trnky, karlátka, durancie, meruňky, hrušky...)

b) kolik by těch rajčat muselo být do padesátilitrové bečky (nemluvě o větších), aby se oplatilo vézt to do pálenice

I KDYŽ ...

Z. Yga 1.8.2014 10:19

Re: Milá Liko a autorky

Jak říká Mari ... I KDYŽ - naši stařečci říkali (a v podstatě i tak konali), že vypálit jde všecko (:o)). Ba co víc, říkali, že to, co nejde přepálit, není k životu třeba(:o))))))))

P.s. - když říkám "naši stařečci" nemyslím a priory mé dědečky, ale minulé generace všeobecně. Abych nevypadala, že pocházím z alkoholických rodů ... I KDYŽ ...

D. Ruščáková 1.8.2014 14:31

Re: Milá Liko a autorky

Ygo, ty jsi příšerné zvíře!:)))) I KDYŽ...;))

Z. Vave 1.8.2014 18:47

Re: Milá Liko a autorky

Děvčata, vy jste ale úňové! :o)

T. Zana 1.8.2014 8:44

Podobně jako HankaW

mám cosi proti zavařování - nikdy jsme neměli příslušné latifundie, takže jsem v tom nevyrostla - a zavařujte suroviny z krámu...

Nicméně některé věci tu vypadají, že bych snad i mohla :-)

A ty nezavařovací vypadají zejména dobře. Lečo na víkend (snad nebude moc horko) už je jasný.... možná i něco dalšího.

Parádní mlsotník, díky všem autorkám i Lice za nápad to takhle dobře zkombinovat!

Z. Yga 1.8.2014 8:05

Pár poznámek

K rajské omáčce a třebas i k leču - nemám ráda příliš kyselá jídla, takže přidávám cukr, teda ne na kila a hrstku dvě určitě.

Jinak upozorňuju i na rajčatový přesnídávkový salát k rohlíku

psala jsem o něm zde (

http://naszviretnik.net/2012/09/28/mlsotnik-presnidavkovy-salat-rajcatovy/

A ještě k zavařeným rajčatům na zimu - s těmi si dávám trošku práce (tedy kdysi jsem je jenom namačkala umyté do sklenic, přidala sůl a dvacet minut zavařovala na 80 °C - ale pak jsem s tím měla piplačku při každém použití). Teď umyté oloupu jako Verenka, nakrájím, vrhnu do hrnce a odpařuju a odpařuju do husté kaše (někdy jen se solí, jindy i s kořením) - vařící nalévám do skleniček, zavíčkuju, obrátím hore dnem a nechám ochladit - vydrží nekonečně dlouho. Jenom si vždycky na skleničku napíšu, zda jsou s kořením či bez, ať vím, které mám na co použít (Jenda mi na ty bezkořeněné chodí a vypíjí mi je).

M. Pajakerryková 1.8.2014 7:23

děkuji za nápady

už mě trošku ubíjí stereotyp ale tady je nápadů spoustu. Moje rajčata se tváří sice spíš dozelena už týden prší ale třeba to už brzo přejde a uzrají

Z. Xerxová 1.8.2014 6:41

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Krásný barevný a různorodý rajčatník. No - já nebudu psát ňam, neb "teplá měkká" zelenina mě moc neoslovuje...

Z. Lika 1.8.2014 7:07

Re: hezký den

Ale milá Xerxová, v receptech se najde i tvrdá studená :-)

H. Williamson 1.8.2014 5:43

Hanba mne fackuje

Ja jsem si fakt uprimne myslela, ze cesky se to pise tortila - tedy s jednim "l". Joo, kdyby jeden misto mysleni obcas nahlednul do zdroju, tak by nebyl za pitomce.

Z. Lika 1.8.2014 7:06

Re: Hanba mne fackuje

Hanko, nenech se fackovat, tohle jsem měla ošetřit já. Na netu se běžně vyskytují obě verze a já byla líná podívat se do pravidel.

Už je to opraveno, omlouvám se - a díky za upozornění!

H. Williamson 1.8.2014 1:14

Mile kolegyne

radost cist. Vave, ty a ja mame podobny recept na pecena rajcata. Ja jsem to vlastne sveho casu delala jako ty - tzn. pomalu a dlouho. Az jednou jsem fakt spechala, tak jsem troubu vyhulila, a bylo to taky fajn. Jinak ja kdyz mam prebytky, tak to zamrazuju. Ale pod vlivem dnesniho Mlsotniku snad I neco zavarim. Musim prekonat jakysi mentalni blok proti zavarovani.

Z. Verenka 1.8.2014 5:21

Re: Mile kolegyne

Vstala som zavčasu práve kvôli rajčinám / a priznávam aj z ješitnosti,je to moja  prvá publikačná činnosť/Recepty sú bezvadné,ked sa rozodní, padám do zahrady,naoberám si z tých mojich a mám postarané o jedálny lístok na celý týždeň.

Inak,nie nadarmo sa hovorí rajčinkám  paradajky,rajské jablká.Je to excelentná zelenina.Dostať v Tesku tortily?/do mexika to mám trochu z ruky/

H. Williamson 1.8.2014 5:39

Re: Mile kolegyne

Jo, Verenko, google pravi, ze v Tescu na SK tortilly jsou.

http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/2002120240086

Z. Nítkovská 1.8.2014 9:11

Re: Mile kolegyne

Verenko, mohla bych menší jazykový koutek?

Jak je to ve slovenčině s názvem těch červených (ev. žlutých) kulatých či oválných dobrot? Viděla jsem porůznu jak "paradajky", tak "rajčiny", tak "rajčiaky". Používají se všechny tyto názvy běžně, nebo jsou to místní názvy (podobně jako u nás brambory, zemáky, kobzole...), nebo je to ještě jinak?

Z. Verenka 1.8.2014 12:22

Re: Mile kolegyne

Nejdem sa popzrieť do pravidiel slov,jazyka.Poviemn vám to takto.my doma hovoríme rajčiny/sme sedliaci/ tí panskejší hovoria paradajky,rajčiaky .,rajské jablčka-no páni a snobi.Asi je to ekvivalent aKO zemiaky,krumple,na východe bandurky.K tomu zavarovaniu.tu existuje jeden fantastický recept/nikdy som ho nerobial.Vyzerá to tak,že na jard si umyjete kameninový súdok/škopek/ a postupne tam hádžete,ako čo rastie.,(nezreleé čerešne,marhule,slivky,papriky-jablčkové,baranie rohy,nezrelé rajčiaky/,...vidíte pani!/ kalerábiky,nakrajané zelí a všetko ostatné,čo zahrada dá.Je to zaliate /presne neviem-nejakou slanou vodou/a konzervuje sa to mliečnzm kvasením?Možno hovorím strašnú vblbosť,ale v praxi to vyzerá tak,že majiteľ vojde rukou do súdka,vyberie zmes,oplachne vodou a je to báječné.Zistím presný recept a dám to sem.

Z. Lika 1.8.2014 14:26

Verenko!

Tedy ten škopkový recept vypadá velkolepě a moc se na něj těším. A má nějaký název?

H. Williamson 1.8.2014 20:04

Re: Mile kolegyne

Verenko, sem s tim receptem. Posledni dobou si ctu o mlecnem kvaseni. Krom chutneho je to tez udajne velmi zdrave. Jednou jsem nekde mela takhle zakvasena zelena rajcata a papriky a bylo to primo fantasticke. No a zakvasene okurky - mana meho detstvi - primo ze sudu v kolonialu.

Z. Yga 1.8.2014 20:37

Re: Mile kolegyne

Jó - chleba se sádlem a přikusovat kvašák - to bylo jedno z jídel mého dětství - s tím se dalo lítat kolem baráku a nemuselo se sedět u stolu.