27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Báječná rybí polévka

A ještě něco navíc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Iva 23.12.2016 11:28

Tak dnes mě nenadchneš,

rybí polévku nee. Vařila jsem ji jednou v životě, prý byla dobrá, ale já jsem nebyla schopná sníst ani lžíci, brrr. Jen při představě se mi zdvíhá žaludek.

Z. Lika 23.12.2016 11:33

Re: Tak dnes mě nenadchneš,

A co se vaří u vás? Pro uklidnění žaludku? O svátcích to bude určitě zapotřebí :-)

Š. Matyášová 23.12.2016 12:07

Re: Tak dnes mě nenadchneš,

bylinkovej čaj :-D

T. Zana 23.12.2016 11:25

Sharko,

moc pěkně jsem si početla. Jak píšu dole, u nás je tradice trochu jiná, ale docela s chutí bych to zkusila někdy jindy...

E. Šusová 23.12.2016 9:31

Já přiznám, že

jsem nikdá neměla odvahu jít do rybí polévky. Od dětství mám - vůbec nevím ale proč?? - představu těch rybích očí, co v polévce plavou :-D a vydrželo mi to bohužel po celý můj život. Ale když vidím tu výslednou fotku a nikde žádný voko.......... vypadá to dobře! :-) Já stíhla před odchodem do práce jen uvařit brambory, dát vařit hrách na hrachovou polévku /páč tam vím, že oči plavat určitě nebudou :-D/ a uvařit si vajíčka a zeleninu do salátu. Odpoledne vypukne kuchyňský rej, neb plánů na odpoledne je hodně, upatlat saláta, připravit si náplň na rolky, pomazánku, pochopitelně se půjde ven, kde dostanu min. 3x infakrt z tý kozy a na nějaký vyzpěvování koled, jak jsem to mívala kdysi, mi nezbyde dech, pak taky musíme jít do naší nově otevřené úžasné malé restaurace, kterou vlastní neuvěřitelně milí a pohostinní majitelé, kteří čepují vynikající úplně neznámá pivíčka z rozličných malých pivovarů, k pivu dostanete skvělý chléb s domácí bučkovou pomazánkou........... pak taky dávají - a to musím prostě vidět, bez toho se neobejdu - Anděla páně, ozdobit stromek, zabalit dárky pro čoklidy. To jsem na sebe zvědavá :-)

Z. Lika 23.12.2016 9:38

Re: Já přiznám, že

Petro, ty jsi úplně jako Talířová, taky taková smršť. Rozhodovala jsem se, jestli mám dělat salát dnes nebo až zítra, ale když ho děláš ty, tak se do něj pustím taky. Aspoň se zaleží.

Ta restaurace vypadá náramně, tu bude třeba podporovat!

Pěkné svátky přeji. A foťte, ať máte první Vánoce Talinky zdokumentované a mohli jí po letech říkat, vidíš, tady stromeček ještě stál, a tady už ne a tahle šmouha jsi ty... :-D

E. Šusová 23.12.2016 10:42

Re: Já přiznám, že

Jasně, že salát se musí udělat předem aby byl druhej den nejlepčejší a musí se ho udělat moc, moc nejvíc :-). Ale mám náskok, protože už se to ráno stihlo předvařit, takže jen přijdu a pustím se do toho.

Restaurace je nááramná, úžasná, všechno je tam vymazlený - kdybyste viděli třeba ten holčičí záchůdek, to my ještě nejsme zvyklí takhle v hospodách, že tam je kosmetický stoleček, kde jedna najde úplně všechno, od válečku na sebrání vlasů /ehm u některých i psích chlupů/ z oděvu, přes hygienické potřeby, krém na ruce, kapesníčky... a oba pánové jsou fakt moc příjemný, hospůdka je vymazlená. Doufám, že si to u nás najde svoje zákazníky, my už rozhodili info mezi kamarády.

Na fotky bych řekla, že asi čas nebude - pro samý zvedání stromku a podobné "drobnosti"

Taky přeju krásný a klidný Vánočky

T. Zana 23.12.2016 11:08

Re: Já přiznám, že

Petro. odkaz by byl? Přece jenom člověk teď v tom volnu zajde leckams... :-)

Z. Lika 23.12.2016 11:13

Re: Já přiznám, že

Kdyby odkaz neprošel, napiš název.

E. Šusová 23.12.2016 12:49

Re: Já přiznám, že

Restaurace Twin Lids se to jmenuje. Zatím jediný odkaz co jsem našla je tu:

https://www.pivnidenicek.cz/restaurace-a-hospody/ceska-republika/32062-twin-lids

Běžím dom!! Ať všem odsejpají přípravy a můžeme si užít klidný předvečer Vánoční!

Š. Matyášová 23.12.2016 11:15

Re: Já přiznám, že

kdyby to bylo lehce dostupné, vešlo by se tam Pražení?

Š. Matyášová 23.12.2016 16:46

Re: Já přiznám, že

na žalanské? To je v Řepích, to je dost z ruky :-(

Š. Matyášová 23.12.2016 11:14

Re: Já přiznám, že

takovej záchůdek máme i v Maboo u nás, už několik let....tak ytam ráda chodím, do obojího :-)

Š. Matyášová 23.12.2016 16:45

Re: Já přiznám, že

mícháš ho v lavoru nebo ve vaně?

J. David 23.12.2016 11:28

Promiňte dědkovi kulináři, se vměšování do tajů vaření

Bramborový salát se musí dělat minimálně den před Štědrým večerem, aby došlo k saturaci chuťových ingrediencí, tedy cílovému prolnutí jednotlivých komponent v celek (musí "zaležet", jak říkáte). Brambory (obvykle kupuji v okolí Poysdorfu rohlíčky na podzim) by se měly uvařit ještě den před finální fází mísení komponent salátu, a ponechány ve slupce vychladnout. Nu, a pak to vše naturálně propojit ručním zamísením dle typu salátu (od jednoduchého "wiener salat", až po těžké majonézové saláty tuzemského typu), meze a inspirace se nekladou, záleží na chuti gurmána. Rybu, zásadně nasolit dva dny předem, aby salinace masínka pronikla i do hloubi "podkov" či "filetů" v době chladného odležení před obalováním. Pak se ve finální konzumaci nemusíte bát kapek čerstvého citronu, ale dosolování na "trojobal" je krapánek "lízání čokolády přes staniol".

Když už mi, dámy tady na tom webu, děláte laskominy na "žvanec", příště se s vámi podělím o tom, jak dělám svíčkovou ze zvěřiny, coby starý "haluzák" (a domácí knedlíky k tomu). Jsem prduch, ale mladé kolegyně, když jim přinesu nejaký zvěřinový gábl, mlaskají a velebí. Bramborový salát namíchat sice umí, rybu usmažit také, ale jemné nuance technologických postupů vaření neznají, ani nevědí, jakým kulinářským velikánem byla M.D.Rettigová. Vycházim z její podstaty (asi uměla vařit), nicméně se snažím řešit "upgrade" jejích postupů ve volbě ingrediencí. Ersatzteile nemusí být to "pravé-ořechové, má ohařka je kouzelným indikátorem, zdali žrát, či nežrat výsledný produkt, který vyprodukuji sám, Hamletovský problém s lebkou. Paní Liko, omlouvám se za nepřístojné výrazy, ale já když vařím (zaseru hromadu nádobí), zobnu si pouze "koštováním", na mne nezbyde, rodina a přátelé mi to sežerou s apetitem. Ještě že ohlodané kosti zkonzumuje má hafuša. Qui modo, qui bono...? Berte to jako svatou zpověď kulináře, kdy dnes je zítra, a zítra dnes, tedy s tím bramborovým salátem a rybou. Šťastné a klidné prožití Vánočních svátků přeje Honza D.

Z. Lika 23.12.2016 11:39

Re: Promiňte dědkovi kulináři, se vměšování do tajů vaření

Takže se těším na Mlsotník, a když budete mít i pár dokumentárních fotek, nebude to mít chybu. Můj e-mail zviretnik.lika@gmail.com.

Mimochodem, k tomu salátu: když se brambory oloupou ještě horké a promísí se s ochucenou zelenou (sladkokysele naloženou, nebo čerstvě podušenou a řádně dochucenou), ta horkost zaručí prolnutí chutí mnohem rychleji. Vhodné ovšem pro ty, kdo umějí oloupat horkou bramboru. Když je čas, je pohodlnější metoda za studena.

Hezké svátky a dobrou chuť přeji!

Z. Lika 23.12.2016 12:00

překlep

"s ochucenou zeleninou", a ne zelenou, pardon. I když ochucená zelená by asi nebyla marná, ale do bramborového salátu to nevidím moc dobře :D

Š. Matyášová 23.12.2016 12:10

Re: Promiňte dědkovi kulináři, se vměšování do tajů vaření

stačí je smíchat s tím smíchaným "nálevem" i když jsou vlažné, nasáknou...taky to tak dělám...

T. Zana 23.12.2016 11:56

Re: Promiňte dědkovi kulináři, se vměšování do tajů vaření

Jo, mlsotník by byl príma :-)

Š. Matyášová 23.12.2016 12:08

Re: Promiňte dědkovi kulináři, se vměšování do tajů vaření

HONZO,A CO KANČÍ SE ŠÍPKOVOU,NA TO BYSTE RECEPTÍK NEMĚL????

T. Zana 23.12.2016 11:22

Re: Já přiznám, že

Jo, taky jsem si už včera uvařila brambory a vejce, takže salát udělám večer. Přemýšlím, kdy budu dělat polívku, ale asi až zítra.

My teda neděláme rybí, u nás se ryby nejedly, což mi vydrželo. Dělám něco jako gulášovku z vepřového masa (ze spousty vepřového masa) a zeleniny).

Z. Lika 23.12.2016 9:06

Rybí polévka je dobrá

ale ten salát z řas je prostě famózní. Chrumkavý, výborně ochucený, lahoda.

A do polívky asi přidám svítek ala rybí karbanátek.

Parádní recept, Sharko.

Všem přeji krásné Vánoce!

Š. Matyášová 23.12.2016 11:16

Re: Rybí polévka je dobrá

Děkuju....

Z. Xerxová 23.12.2016 7:02

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp...

Vynikající rybí polívku dělá babča. A protože na štědrovečerní večeři chodíme k nim (nebudeme dva sedět nahoře a dva dole), užijeme si jak polívku, tak "šneky" z rybího masa. Do "naší" rybí polívky patří na závěr hromada čerstvé petrželky (včera jsem sehnala jen v květníku... ale mám) a opečená půlkolečka z rohlíku. Včera Pepa dovezl kapry i pstruhy (bývají u nás na Štěpána), babička už večer kapří vařila hlavy (a vlastně jednoho celého kapra) a obírala rybí maso na polívku i šnečky...

Z. Lika 23.12.2016 9:08

Re: hezký den

K té petrželce... přesadila jsem ji do zeminy a ona chcípla. Někde jsem udělala chybu. Aha, měla jsem ji rovnou zbaštit. Takže jsem musela pořídit další.

Petrželku mám ráda, dneska jí vrazím hromadu do restovaných žampionů. A zítra do polívky. A bude po petrželce :-)

Z. Xerxová 23.12.2016 9:24

Re: hezký den

já mám petrželky obří spotřebu (zlí jazykové tvrdí, že ji sypu i na krupicovou kaši - ale to je pomluva :o) ) Na zahrádce nám nechce jít. Dostávám od sestry - ale jí se letos "urodilo" málo, takže zdroje jsou omezené... V ledničce ještě mám (petržel s natí), ale když v následujících dnech budu vařit pro dvanáct až patnáct lidiček, tak je spotřeba značná. Dřív bylo "kudrnky" v obchodech spousta - a nějak vymizela...

Z. Lika 23.12.2016 9:32

Re: hezký den

Dvanáct až patnáct... panejo, to bude salátu do vaničky :-) Ale bude to ten správný vánoční šrumec. Děti budou nadšené!

Z. Xerxová 23.12.2016 10:44

Re: hezký den

salátu jen trochu - to budou ještě všichni doma... naplno to u nás vypukne na Štěpána :o) Alespoň se dědeček (včera ho po týdnu pustili z nemocnice) dostane trošku do pohody, než se na něj nařítí ta horda vnoučat a pravnoučat...

Jen to počasí nechce nějak spolupracovat - předpověď je mokrá (a možná i klouzací)... Už zvažuju, jestli nevyrazit na "velký" vánoční výlet dneska odpoledne a zítra dát relax...

Š. Matyášová 23.12.2016 11:20

Re: hezký den

u nás teda šílená ledovka,silnice a chodniky jsou jak skleněné, a potřené mýdlem....

T. Zana 23.12.2016 11:24

Re: hezký den

Tady to ráno taky hnusně klouzalo.