24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Báječná rybí polévka

23.12.2016

Moc často ji nevaříme, k naší škodě. Je domácí, zahřeje, dodá energii, je moc dobrá. A hlavně, voní vánocemi... a právě ty vánoce ji z našeho jídelníčku odsunuly. Rybí polévka je prostě vánoční a sebrat jí tuhle nálepku půjde velice těžko. Ale dnes to nevadí, budou vánoce a tak je štědrovečerní večeře před vámi a třeba si ji k ní také uvaříte. Není nijak složitá a variant je povícero. Já nabízím ty naše...

Vaříme rybí hlavy s cibulí a kořením

Potřebujeme kapří nebo lososové, líní, amuří hlavy bez vnitřních žábrových filtrů (protože mohou zkazit svojí hořkostí vývar), čím víc hlav, tím lepší vývar, pár kuliček pepře a nového koření, jeden bobkový list, stroužek česneku a jednu cibuli velikosti tenisáku.

Letos jsem měla 5 hlav. Bylo z nich 3,5 litru vývaru.

Hlavy pořádně propláchnu, někdo vyndává oči, někdo ne, záleží, nač jste zvyklí, zaleju studenou vodou, aby byly potopené, přihodím cibuli vcelku se slupkou, stroužek česneku, koření a dám zvolna vařit. Táhnu 2-3 hodiny. Abych měla silnější rybí chuť, přikápnu rybí omáčku od Vietnamců, stačí jedna malá kávová lžička. Ale nutné to není.

Dáme vařit mlíčí a jikry

Vše přes husté síto scedím, hlavy oberu – pokud to maso na nich stojí za obrání, jinak oloupu a odevzdám zvěři.

Pečlivě proprané a očištěné mlíčí a jikry dám vařit do osolené vody a vařím pomalu půl hodiny.

Na pánvi rozehřeju máslo a orestuju mrkev, celer a petržel do měkka. Nežinýruju se použít mraženou směs na svíčkovou.

Orestujeme kořenovou zeleninu

Po zarestování přidám hrstičku smažené cibulky z Ikey, přisýpnu špetku muškátového květu a přidám kurkumu na obarvení, promíchám, a až se to rozvoní, přilívám vodu od mlíčí a jiker, ta mi osolí zeleninu a není potřeba přidat sůl.

Přidám jíšku a provářím a přilévám dle potřeby připravený scezený vývar, aby to pořád bublalo a polévka byla správně zhoustlá. Když je provařeno, přidám mlíčí a jikry nakrájené lžící na kousky a nechám přejít varem. Vypnu sporák a nechám polévku chladnout.

Do polévky vliji vývar a zahustím

Potom ji dám na lodžii, aby vychladla úplně a rozležela se. Druhý den ji rozdělím do mrazících nádobek a část nechám na jídlo. Tu část na jídlo ohřeju, a buď přiliju smetanu na zjemnění a přihodím hrstku čerstvé petrželové natě, nebo smetanu vynechám a opeču si na sucho v troubě na kostičky pokrájený toastový chleba, jako vložku do polévky. Dobré jsou i na másle opečené pokrájené rohlíky.

Polívka v mrazících nádobkách je po ruce v mrazáku vždy, když na ni dostanu chuť.

Hotová rybí polévka

Kdo nemá rád zahuštěné polévky, může zkusit jen vývar s přidáním orestované zeleniny a do něj knedlíčky z mlíčí. Jdou udělat z vařeného nebo i syrového. Dělají se stejně jako játrové, jen místo majoránky je petržel a není tam tolik česneku, stačí jen ovonět, přisolit, opepřit, vmíchat vajíčko a strouhanku.

A když nemáte mlíčí a koupili jste jikrnačku? Tak uvaříte jikry a uděláte si svítek – pečený v troubě.

Těsto na jikrový svítek je stejné jako na piškot, jen vynecháte cukr:

4 polévkové lžíce (PL) mouky – polohrubé, 2 PL mléka, půl prdopeče, trochu soli, muškátového květu, rozdrobené uvařené jikry, 2 vejce, vše se vyšlehá a nalije na plech vyložený pečicím papírem a upeče, nechá se zchladnout a nakrájí se na malé kostičky, které se nechají trochu oschnout a pak se přidávají těsně před podáváním do vývaru nebo se dají na stůl v misce, aby si každý nabral.

Další dvě dobroty z mlíčí a jiker:

Omeleta

Mlíčí očistíme, obalíme v mouce smíchané se solí a sladkou paprikou, ve vejcích a strouhance, osmažíme, necháme okapat na ubrousku a podáváme s bramborovou kaší nebo salátem.

Jikry – nakrájíme na malé kousky nebo rozdrobíme, opečeme na másle do růžova a přelijeme osolenými rozšlehanými vejci, můžeme udělat omeletu nebo promíchat a dát si míchaná vejce s jikrami a toastovým chlebem.

Zasypat můžeme petrželkou.

Salát z řas

A pokud chcete letošní svátky ozvláštnit nějakou novinkou, zkuste Wakame... salát z mořských řas. Je dobrý, křupavý a pro ty odvážné, co si ho nezoškliví tím, že je to mořská řasa – i překvapivě lahodný.

Vánoční vaření bez karambolů vám přeje Sharka.

Foto: autorka. Na další obrázky se můžete podívat přímo zde na Rajčeti.

Sharka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !