27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Piklení aneb pokusy o pickles

Pro příznivce mléčného kvašení a jiné dobrodružné povahy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 14.2.2015 17:14

Re: Liko, devce mile

Doporučuji to zelí se zázvorem, česnekem a cibulí, to je hodně vděčná kombinace pro začátek.

H. Williamson 14.2.2015 18:00

Re: Liko, devce mile

Huz jsem Cheta vyslala do mistniho kseftu, at jde zakoupit zeli, neb jsem nasla v garazi jednu vhodnou flasku. Akorat cerstvy zazvor nemeli - u nas na vidlakove takove speciality nevedou casto. Ale mam zazvor mlety - ze by?? A treba neco drzenych papricek? Asi jo!

Z. Lika 14.2.2015 18:47

Re: Liko, devce mile

Mletý zázvor už bych nedávala, když budou papričky :-)

Z. Lika 14.2.2015 18:53

Re: Liko, devce mile

Jo a nezapomeň na česnek!

Š. Matyášová 15.2.2015 11:35

Re: Liko, devce mile

mletý ne, to není ono..ale mívají sušený mrazem, ten by se tam dát dal... tím, ž eu Vás nemají čerstvý zázvor,jsi mne odrovnala,tady ho prodávaj i v naší kantýně...

H. Williamson 15.2.2015 15:52

Re: Liko, devce mile

Ale ne, Sharko, tak hrozny to neni - jenom v obchode, co mame u nas na venkove kousek od domu, je vyber jiny. Zeleniny mene, ale zato velky vyber uzenych prasecich ocasku, ousek,krku, uzeneho cehokoliv, vnitrnosti a drstky, co zas jinde ve meste nesezenes. Teda ne, ze bych to moc kupovala, vnitrnosti vubec ne. je to demograficke - a obchod vyhovuje vkusu vetsiny mistniho obyvatelstva.

M. Pajakerryková 14.2.2015 15:59

taky mám ráda zelí

ale nevím jestli bych se pustila do takovéto akce....i když někdy jednou třeba kdo ví....

u nás je krásně, svítí sluníčko ale pod nohama je to velmi zajímavé lehce povelený ledík....nic moc, mládě spinká až se vyspinká půjdeme ven

Z. Jenny 14.2.2015 11:18

Liko

díky za přírodní recepisy. Zelí máme rádi, je o nás známé, že dokonce pořádáme Zelobraní s ochutnávkami, tak snad něco upiklím.

Se zelím kyselým je náš život veselým. :))

Z. Lída 14.2.2015 10:36

Mňam..

tak tohle jsou fakt moc príma recepty, určitě zkusím aspoň to zelí a červenou řepu - tu já hodně můžu! A přimlouvám se o zapsání těch dobrot i na Hady, tam to i já, lama, vždycky najdu :-))

T. Zana 14.2.2015 9:45

Hmmmm

Takhle dopoledne chuť na kyselé ještě nemám, ale ona přijde :-)))

A připomínám, že na Hadech je pozvánka na Pražení!

Z. Lika 14.2.2015 9:30

Velmi dobře se dají piklit

zeleninky brukvovité, čili zelí, kapusta, květák, ředkev, růžičková kapusta, hořčice, brokolice, pekingské zelí, křen a další. U jiných (například u té řepy) to chce trochu obezřetnosti a nejlepší je od začátku přidat trochu živé šťávy z jiného piklení anebo tu syrovátku.

A. Lex 14.2.2015 9:19

Liko,

zkusím pikliti, neboť mám moc ráda kvašené zelí. Kvasím si klasické zelí do 4 litrových zavařovaček, pro dva lidi stačí. Jak končím jednu lahev, tak dávám kvasit další. Kvašené, u nás na Moravě, kysané zelí, je nejenom plné vitamínů (z čeho by kdysi dávno, v tuhých zimách přežívali naši předkové), ale také funguje jako bezchybný kartáč na sliznici tlustého střeva. Chvála kvasným bacoušům!!!

Musím končit, jdu si lámat končetiny do přírody.

Z. Lika 14.2.2015 9:34

Re: Liko,

Taky pěju chválu na domácí kysané zelí. A ta kvašená řepa s česnekem, to je kartáč, joj! Ale je strašně dobrá.

Nic si nelámej, hlavně foť, ať máme začátkem března pěkný fotočlánek :-)

A. Bytová 14.2.2015 13:26

Re: Liko,

Liko, do tý česnekový řípičky teda DU DU DU!

Z. Lika 14.2.2015 14:50

Re: Liko,

Řepu doporučuji začít ochutnávat dost brzy, už tak po 36 hodinách, a pak ochutnávej každý den, abys vychytala svoji oblíbenou chuť. Tak po týdnu je poměrně kyselá (i když s octovým lákem se to nedá srovnat). Záleží taky na teplotě v místnosti. A napoprvé jí nedělej víc než do jedné zavařovačky.

Jo a důležité upozornění pro řepyneznalé: barví vše, co z těla vyjde, tak se neděste :-)

Z. Vave 14.2.2015 9:16

Já teda nevím,

jestli bych nebyla i s rychlokvašením vystěhována na čerstvý luft, tak se ptám víceméně teoreticky - to všechno kvasíš v jednom hrnci, Liko, nebo máš nějaké speciály skrzevá ta specifická aromata?

Jinak nakládané zelí pamatuju od babičky mečové, kde jsem se podílela na výrobě během let různými způsoby, přiměřenými věku. A cokoli naloženého na kyselo bylo přede mnou nutno zamykat, zvláště babičce mé sestřenice jsem byla o svých návštěvách schopná vyžrat všechen květák a okůrčičky a malé patizonky.

Mňam, to je dnes ale mlsné téma! :o) ... Jooo, a ranní výpadek jsem ani nezaznamenala, neb mé počítačové ráno začíná zřejmě o dost později naž Tvé. :o)

Přeju všem dobrý den. <3

Z. Lika 14.2.2015 9:24

Re: Já teda nevím,

Stačí obyčejné zavařovačky se šroubovacím víčkem. Začne to vonět zhruba druhý den a v kuchyni mi to vůbec nevadilo, je mi ta vůně příjemná, je jiná než z hluboce kvašeného zelí. A v podstatě po 36 - 48 hodinách už se dá sklenice pevně zatáhnout a dát do ledničky - kvašení se skoro zastaví, takže nic neutíká a žádná vůně se už nešíří, a to ani v lednici.

Ranní výpadek zaznamenala Xerxová, která teď už drží otevřené dveře na fakultě. Mně při včerejším sázení článku bylo trochu podezřelé, že ajťáci na systém pověsili hlášku "Bůh s vámi" :-)))

Z. Jenny 14.2.2015 11:15

Re: Já teda nevím,

jsi dobrá,Bůh s Tebou byl ! -:))

Z. Lika 14.2.2015 11:49

Re: Já teda nevím,

Však jsem na Něho vzpomínala! :D

Z. Lika 14.2.2015 9:27

Re: Já teda nevím,

Jo a ty zeleninky, které jsou v článku, jsou kvašené každé zvlášť, kimči ve světlém kameňáku, zelí v zavařovačce a řepa byla v obrovském hnědém kameňáku, který se mi nevešel do záběru. Ale jak říkám, na všechno piklení stačí běžné malé zavařovačky, v tom je ten půvab, žádné speciály nejsou nutné. (Na rozdíl od hlubokého, dlouhého kvašení.)

Z. Lika 14.2.2015 7:31

Přeji dobré ráno

a omlouvám se za zdržení - patří k radovánkám s novým publikačním systémem. Ten má zřejmě něco proti piklení, takže článek nechtěl pustit. Až když jsem přepnula na starou verzi systému (hodní ajťáci tu možnost nechali), článek se objevil...

To teda byla po ránu rozcvička!