20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ovocně-bábovkový festival

Sešly se mi najednou banánová od Maričky a pomerančová od Neliny. A kávová navíc :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Lika 28.4.2023 20:22

Maričko, moc díky za osvětlení, ono to tak nějak odpovídá. A pokud ti někdy nějaké zralé banány zbudou, tak je neváhej oloupané vrazit do mrazáku - na těsto nebo kaši se budou hodit i po několika letech, vlastní zkušenost.

L. Lika 28.4.2023 20:10

Maw, začala jsi přibírat na nízkosach. dietě?? Ale tělo je vesmír sám o sobě. Jinak pokud jde o mandlovou mouku - doporučuji všem, pokud narazíte na nějaký pytlík třeba ve slevě, tak po ní šmátněte a třeba ji vražte do mrazáku, ať vydrží - ale pak ve spoustě receptů nahradí obilnou mouku. Teda ne do knedlíků, ale takové různě plněné košíčky... no báseň.

M. Crossette 28.4.2023 18:51

Banánová bábovka je opravdu dobrá, my ji snědli na 2x k snídani. Manžel, jak je "marmeládový", tak si na ni namazal malinovou, já ji jedla jen tak. Obě Nelininy bábovky voní až sem, vyzkouším. Kávovou chouť máme rádi, manželova nejoblíbenější zmrzlina je právě kávová, takže i v bábovce mu bude chutnat. A mám tu ještě dost zbylých mandarinek, které začínají sesychat, tak myslím, že se mi povede vymačkat z nich dostatek šťávy.

Ke zmínkám od Liky (a Olčavy). Metličky po vyšlehání těsta jsem umyla proto, že byly dost opatlané a nevím, jestli by se jimi banány tak "čistě" rozmixovaly. Mohla jsem je ale mixovat hned na začátku (jako bod 2) metličkami od sněhu. Ale nechtěla jsem, aby banány mezitím zhnědly, tak jsem je dělala až ke konci, kdy zůstaly světlé. Jinak ještě něco, co možná též víte. Říká se, že se banány nemají dávat do lednice. To je sice pravda, ale platí to pro takové, které chcete pak případně později vyndat a nabídnou "ve slupce". Protože v lednici jejich slupka rychle zčerná, takže na pohled nic moc. ALE když je dáte do lednice trochu starší (klidně na pár dnů), slupka sice zčerná, ALE uvnitřuvnitř zůstanou krásně světlé. Mrazit jsem je nikdy nezkoušela, ale nápad je to dobrý.

Vanilková esence - ano, je to skoro půl litrová sklenička (holt americké velikosti), já ji používám často (do vánoček, sušenek atd) a tekutina nestárne. Sáčky vanil. cukru se zde také dají koupit, ale skoro všechno je to dovoz, takže se dražší (já ho používám u vánočního pečiva na obalení rohíčků). Tekutá vanilka je doma vždy, stačí jen trošku. Teď jsem si sem přinesla tu skleničku , je tam napsáno "100% pure vanilla - ingredients: vanilla bean, exreactives in water, alcohol 35% and corn syrup.

Zano, hliníkovou formu mám dovezenou po mamince a miluju ji. Ano, vymazala a vysypala jsem ji jako úplně první. Vymazat ji (já vystřikuji olejem ve spreji) jde snadno, i pak vysypat její okraje. Blbě se vysypává ten střední "komín", musím ho postupně obsypat a zbytek vyklepnout).

Z. Mawe 28.4.2023 18:27

Výborný je "piškot" jak.ho dělám já

Do formy na chleba takove te ala srnci hbet ale rovne

3x vejce rozdelit bilky a zloutky, vyslehat oboji zvlast a vmichat hrnek mandlove mouky nebo mletych mandli.. pwce se myslim 20 min na 180. Mandli muzes dat podle toho jak to chces hutne a je to vyborne a nizkosacharidove :)

Jinak snad ti nizkosacharisova dieta pomuze, ja ji mela par let protoze min lita psychika ale pak sem zacala hrozne pribirat a tak uz to neslo. Clovrku ale nektere veci chybi.

T. Zana 28.4.2023 16:51

Letos jsem bábovku poprvé zamrazila, výborná věc!

Z. Olčava 28.4.2023 16:14

Banánovou bábovku určitě zkusím, jen si ještě zmenším množství na polovinu do mojí malé bábovkové formy. No a musím zakoupit banán, já je moc nemusím, takže běžně je doma nemám, ale ten nápad se zmrazením, to jsem ani nevěděla, že se banán může mrazit. Za covidu, když jsem byla u holek a dělala paní učitelku vnučce, jsme pekly, a docela často, banánové mufíny. Těsto podobné, jen poměry trochu jiné, místo polohr. mouky hladká, místo másla olej, vajíčko nedělit, trochu mléka a víc banánů :-)

Z. Olčava 28.4.2023 15:55

Já se taky zahleděla, ale to proto, že jak jsem to narychlo shlédla, tak jsem myslela, že je to láhev rumu. A tak jsem několikrát přečetla seznam surovin a rum nikde 8-o. Až po důkladném prozkoumání a přepočítání surovin na seznamu a na fotce jsem si všimla, že je to láhev VANILLA ;-D

L. Lika 28.4.2023 14:25

Kdepak, rozporuji bodem 5! Ten naopak chce, aby se metličky umyly, mezi těstem a banánem. ;-D

L. Lika 28.4.2023 14:21

Ještě jsem se znovu zahleděla na fotky a musím říct, že fotka surovin se snad půllitrovou láhví vanilkové esence mě ohromila. Panečku R^

M. Gillová 28.4.2023 13:25

Taky hlasuju pro kávovou ;-D. Ale tak nejmíň půlku hotový bábovky vždycky začerstva zamrazím po jednotlivých porcích (nakrájím na plátky, proložím kousíčkama papíru na pečení, aby se neslepily). A než se jde na vycházku, vyndám příslušnou část z mrazáku. Úplně čerstvé a bezpracné "kukáve".

M. Romportlová 28.4.2023 12:39

Banánové palačinky, to je ono. Ty banány, které jsem zapomněla ve špajzu už by nechtěla ani hodně vyhladovělá opice (ty jsou prý náročné) a na syrovo je nestihnu snist, bude se palačinkovat!

Z. Jenny 28.4.2023 12:22

Banánové palačinky! Dobré vědět! Ty určitě udělám. R^

E. Zvolánková 28.4.2023 10:27

Aahhh bábovičky...mňam mňam, ochutnala bych všechny moc ráda, mám však bohužel smůlu, nesmím sladkosti:-( Leda bych si tu banánovou zkusila udělat úplně bez cukru a třeba z pohankové mouky.

Už nějaký čas jsem na nízkosacharidové dietě (dobrovolně ne), a tak trocha ovoce je jediné, co mohu, pokud už mi jde jazyk hodně šejdrem s chutí na sladké. Dělám si občas banánové palačinky.....rozmixovaný banán s vejcem a maličko pohankové mouky a je to dobré.

Z. Mawe 28.4.2023 9:57

mnam, to delavala kamosky mama s orechovou nadivkou miluju nejvic, uz sem to ale nejedla tak 15 let :D

Z. Mawe 28.4.2023 9:57

pockej, ona psala: Metličky netřeba umývat, to jako ze po nich prijde banan a bude to zbytecna prace to myti:D

T. Zana 28.4.2023 9:24

Hmmm, bábovky nejsou úplně můj šálek čaje, ale ta kávová by možná stála za úvahu ;-).

Díky, děvčata.

Maričko, potěšilo mě, že máš taky oblíbenou formu R^.

Z. Yga 28.4.2023 9:22

No vida, bábovky. A jaké dobré...

A tak mne napadlo, zrovna se mi tu povaluje kus kynutého těsta, tak udělám babůvku, jak ji dělávala mamka. Z kynutého těsta, plněnou ořechovou nádivkou. Zítra jedu nach Benešov, pojede se mnou ;-), ať se holka podívá do světa.:-)

L. Lika 28.4.2023 9:04

Jajko, do sáčku je pak dobré ukládat banány nějak vedle sebe, aby šly dobře odlamovat.

L. Lika 28.4.2023 9:02

No, když spojíš banánovou s mramorovou, tak by to bylo asi luxusní, ale jak píše Marička - proč zlatit konvalinky :-)

L. Lika 28.4.2023 9:00

Ještě mě napadlo k umývání metliček, jak o nich píše Marička. Jak jsem líná, tak bych neumytými metličkami klidně ty banány rozmixovala, tam by to nemuselo vadit, nebo se pletu, Maričko? A umyla bych je až úplně nakonec.

Pro začátečníky - vůbec se nepokoušejte neumytými metličkami šlehat bílkový sníh, to fyzikálně nejde. Takže vždy si ušlehejte sníh jako úplně první věc při přípravě bábovky, kuchařka nemá být frustrovaná ;-D No, jako úplně úplně první si ale vymažu a vysypu formu. A pak to jde ruk-cuk a bábovka je v cuku-letu R^

Z. Jajka 28.4.2023 8:53

Tak ten tip, co se zralými banány (zmrazit), mě velmi zaujal, časem určitě vyzkouším.

Z. Jenny 28.4.2023 8:19

Dneska bábovky ,hned po ránu! No, jo, no, tak budu muset nějakou udělat ale ještě to promyslím, kterou. Tu pomerančovou jsem měla u Neliny, je dobrá a nádherně žluťoučká,svěží.R^V

A. Alimo 28.4.2023 7:55

Teda vy mi fšichni děláte chutě !!! Tak nevím, náhodou by dva banány byly a moc mě to láká, ale klasika mramorovaná (Xerxová, Xerxsová :-) ) taky není špatná. Tak uvidím.

Z. Matylda 28.4.2023 7:28

Tak ta banánová mě docela zaujala. Tu bych zkusit mohla, i když banány doma nemáme... chvilku počká :-)

L. Lika 28.4.2023 7:23

Nad tou kávovou jsem se taky vážně zamyslela ;-D

L. Lika 28.4.2023 7:22

Všimla jsem si, že údaje o délce pečení se u Maričky a Neliny liší - ale tím se nedejte zmást, ono záleží na konkrétní troubě. Kdo začínáte, začněte nižšími hodnotami. A jakmile se bábovka bytem rozvoní, koukněte na ni, a jestli už má barvu, tak špejlí ozkoušejte upečenost.

Ještě dodám tip na vyklopení, který se mi velmi osvědčil: bábovku nechám po vytažení z trouby stát zhruba 15-20 minut jen tak ve formě, a teprve pak vyklopím (nahoru tác nebo talíř, a překlopit šup). Jde to vždy bezchybně.

Kurnik, voní to, voní!

A ještě jeden tip na banány: zralé se hodí nejen do těst, ale třeba i do snídaňových kaší (hrst pohanky stačí na pět minut namočit ve vodě bez vaření, a smíchat pak se zralým banánem. Mňam). Takže když vidím někde hezky zralé banány ve slevě, koupím jich víc, a oloupané (!) je uložím v mrazáku, v igelitových (mikroten nestačí) sáčcích. Nehnědnou a přípravu jídel se velmi dobře hodí.

Tak dobrou chuť!

Z. Mawe 28.4.2023 6:32

tak tu banánovou budu muset vyzkoušet, ta by asi mohla dopadnout dobře i mletýma vločkama, ale já miluju kávovou chuť a teda naprosto nezbytně asi budu muset někdy vyzkoušet tu kávovou, ačkoli zkušenost velí, že často nejde jen 1:1 vyměnit mouku, tak se budu muset hecnout :)

vypadají všechny skvěle.

Z. Xerxová 28.4.2023 6:00

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

když bábovku - tak klasickou třenou - mravorovanou s kakaovou částí těsta... Holt vzpomínka na dětství :-P Ale ta banánová mě zaujala, tu bych zkusit mohla.