Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Letní teplé jídlo (se sladkou tečkou)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 11.8.2017 17:28Re: Len teraz Škoda té zeleniny, kéž by i u vás zapršelo. |
Z. Verenka 11.8.2017 17:25Len teraz som si uvedomila,že v podstate v celých Čechách prší-aj tu sa ochladilo,už je len 34 st.!!! Sucho ako na Sahare-včera som si nemohla v kľude vykopať zemiačiky-nešla mi motyka do zeme-taká hanba-záhradkár a musela som si kúpiť v obchode !!!. |
T. Zana 11.8.2017 17:01Re: Z višní je luxusní rýžový nákyp, tam je ta kyselost to právé. |
T. Zana 11.8.2017 16:58Re: hezký den Jak jsme byli poslední v Liberci, tak jsme z patra pozorovali, jak na aronii přiletěly kvíčaly. Jak žací stroje! |
Z. Olčava 11.8.2017 16:57Jsem nějak opomněla tu sladkou tečku. Musím ven, celý den doufám, že trochu poleví déšť a ono pořád ne, tak tedy vyrazím do mokra. Jdu si vyzvednout do antikvariátu knihu, o které je hádanka na dnešním Dedeníku. A při té příležitosti si koupím nějaké ovoce (zahrádku bohužel nemám) a šlehačku a ten moučník zkusím. A tu drobenku si udělám ořechovou. |
Z. Vave 11.8.2017 16:32Re: přeji všem krásný den, Olčavičko, to je prima, že jsi zase tady! :) |
Z. Vave 11.8.2017 16:31Mňam, dala bych si oboje. Zvláště dnes, kdy prší a vlho a studeno, by ten horký moučník, jak píše Marička, byl obzvlášť prima. :) |
M. Crossette 11.8.2017 16:08Re: Milá zano a ostatní Zuzanky, Všechny Zuzanky a Zuzky, doufám, že jste si užily hezký den. |
M. Crossette 11.8.2017 16:07tak tentokrát jen dodám že oboje znám a oboje je moc dobré. Zeleninu dělám jen v době, kdy mám vlastní rajčata, takže je to sezóní jídlo a jíme k ní bagetu na vcucnutí šťávy. Je to opravdu rychlovka. No a ovocný moučník, ten dělám celoročně a často. Tady se mu říká "crisp" a je oblíbený snad po celé Americe. Já dělám pouze s jablky "apple crisp" (asi nejpopulárnější ovoce), takže jabka pod drobenkou sypu skořicí s cukrem. Množství jaké udělám záleží na tom, kolik mám jablek a pak dávám do takové zapékací misky, aby vždy byla trochu silnější vrsta ovoce. Pokrájená jablka ještě zaleji tak půl hrnečkem hnědého cukru rozpuštěného ve vodě. Drobenku dělám z mouky, trochu cukru a másla. Připravím si to zároveň s večeří a zatímco večeříme, šoupnu crisp do trouby. Píchnutím zkusím měkkost jablek a pak hned, ještě horké podávám. S vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou (nebo jen zmrzlinou), proto dávám do hlubších malých misek, nebo skleněných pohárů. Je to fakt véééélice dobré. Případný malý zbytek manžel rád dojí druhý klidně den studený k snídani. Větší zbytek večer znovu v troubě nahřeji, fakt je to teplé lepší. |
Z. Lika 11.8.2017 15:16Re: no teda - táč bez těsta !!! Přesně jako Katku mě napadly mleté/strouhané ořechy. |
Z. Lika 11.8.2017 15:14Re: přeji všem krásný den, Ahoj Olčavo! Bezva, zadařilo se, jsi šikovná :-) Lítala jsem pár hodin po venku, vyvenčila jsem zvířetnický modrý deštník s velrybou, abych byla stylová, s kamarádkou jsme poseděly dvě hoďky v kavárenské zahrádce pod slunečníkem, a užívala si liják. Cedí teda fest, velryba byla spokojená. A chvílemi jsem si vzpomněla na Olčavu, jestli se to povede :-)) Jsem moc ráda! |
O. Joklová 11.8.2017 15:13Re: no teda - táč bez těsta !!! Tečko, to s dietou nesouvisí, prostě ho na nic nepotřebuju, tak ho doma nemám |
Z. Tečka 11.8.2017 14:53Re: no teda - táč bez těsta !!! Aha, to jsem netušila, že až tak moc dietí :) |
Š. Matyášová 11.8.2017 14:37Re: hezký den o ptákovcích mi povidej,z těch sejkorek,co se cpou jak nezavřený na krmítku,jsou pomalu holubi.....a j ejich 20 hlavý hejno |
Š. Matyášová 11.8.2017 14:33Re: no teda - táč bez těsta !!! Tečko,Beda nemá doma máslo,tudíž se ptá,z čeho má vyrobit tu žmolenku...!!! |
Š. Matyášová 11.8.2017 14:32Re: no teda - táč bez těsta !!! rozpeč si ho jen s cukrem.... |
Z. Nelina 11.8.2017 14:25Re: Milá Nelinko, Přesně tak, obracečkou (např. co je na palačinky) se označí kus a ten se krásně podebere, některé ovoce zkaramelizuje, takže spodek je i dost soudržný. Ano, v létě přidat zmrzlinu, jindy šlehačku.Jinak nechť si každý peče v čem uzná za výhodné. Ygo, to není receptík pro masožravce. |
Z. Dalmi 11.8.2017 14:25Nelinko, tohle bych si dala okamžitě. To je jídlo přesně pro mě. Oboje. Nepotřebuji maso k jídlu a nepotřebuji těsto k ovoci :-) |
Z. Dalmi 11.8.2017 14:20Re: Milá zano a ostatní Zuzanky, Zuzankóóó, krásný svátkový den ♥ |
K. Miháliková 11.8.2017 13:53Re: Milá Nelinko, Videla som to servírovať v nejakom kuchárskom programe v telke tak, že sa to proste nabralo lyžicou/podberačkou, vykydlo na tanierik jak prišlo, vedľa sa capol kopček vanilkovej zmrzliny a jedlo sa lyžičkou :) |
T. Zana 11.8.2017 13:52Re: Milá zano a ostatní Zuzanky, Kuju :-) |
K. Miháliková 11.8.2017 13:50Re: Nelinko, U nás prefrčala len veterná smršť, vlaha zanedbateľná. V parkoch aj na sídliskách polámalo a vyvrátilo moc starých stromov, horel v noci pivovar (možno od blesku) a otec ešte doobeda nemal elektrinu. Dnes spúšť a zase horko... |
K. Miháliková 11.8.2017 13:47Re: tak jsem si borůvky nenatrhala... Ja sa už radšej ani nevyjadrujem ... |
K. Miháliková 11.8.2017 13:46Re: no teda - táč bez těsta !!! Na múčnu drobenku/žmolenku nejaký tuk treba, inak nevznikne. Dal by sa použiť margarín, smetol alebo tak, ale nebolo by to ono. Ja niekedy používam namiesto drobenky mleté orechy (vlašské alebo lieskové) zmiešané s práškovým cukrom. Tam už potom tuk ani netreba, orechy ho majú dosť. |
Z. Tečka 11.8.2017 13:43Re: no teda - táč bez těsta !!! Přece navrch, na to ovoce. Prostě mističku jsem vymázla, na dno trochu žmolenky, pak ovoce a tou žmolenkou jem to zasypala.Peče se to, dokud žmolenka nezezlátne. |
O. Joklová 11.8.2017 13:01Re: no teda - táč bez těsta !!! no jo, ale co s tou žmolenkou??? hm, asi to dřív sním syrový, než něco vymyslím :-DDDDD |
O. Joklová 11.8.2017 13:00Re: přeji všem krásný den, tak to je moc prima, že ses "rozhoupala" :-)))) |
Z. Olčava 11.8.2017 12:57Re: přeji všem krásný den, Díky děvčata za přivítání. Já už sem docela dlouho nahlížela a kolikrát jsem měla cukání se připojit, ale nějak jsem se nedokázala rozhoupat. No ale chybělo mi to moc, ta možnost sem napsat. |
T. Zana 11.8.2017 12:36Nelino, díky Moc pěkný recept. Kéž by mi to rostlo na zahradě :P |
T. Zana 11.8.2017 12:35Re: Nelinko, To je dobře, že je to v pořádku! Jinak tady (Žlutice) od rána chvílemi prší, z dálky zabouřilo. Takže jsme na městském výletu v Žatci. PetraK měla pravdu, cukrárna je tu výborný :D |