14.10.2019 | Svátek má Agáta


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka líné kuchařky

Tedy ne že bych byla líná vařit, ale ten den bylo vedro a mně se nechtělo nikam ven a tím pádem ani na nákup...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 22.6.2018 22:41

taky dělám takovou

A podobné čočkové polévky, máš pravdu že je moc dobrá. Kořenová zelenina, můžou být i brambory pokud je čočky málo, nebo slanina a řapíkatý celer. Čočku dávám tu českiu hnědou nebo vertes nebo červenou. Bohužel ne tak často jak bych ráda, Chris se mi zásadně ofrňuje nad všema luštěninama i polívkama. Jenom tu řepu nemůžu. Já si v jídle nevybírám a je to na mě vidět, ale nikdy ne červenou řepu a jehněčí maso.

Z. Matylda 22.6.2018 21:16

Re: tak jsem se právě vrátila

Jsi ženská, takže majíc :)

Z. Vave 22.6.2018 20:15

To je dobrý recept,

Olčavičko. Děkuju Ti, i všem dalším autorkám receptů. Budou se hodit.

Z. Nelina 22.6.2018 19:24

Vařím často a ráda

čočkovou polévku. Bez divokého koření a kyselosti.

Cibuli a česnek, namočenou čočku, kořenovou zeleninu, na kostičky brambory a syrovou červenou řepu, po změknutí přidám červenou čočku, ta spolu s bramborami polévku zahustí, na chuť přidám i trochu voňavé jíšky, sůl, majoránku a trochu pepře.

Klidně eintopf, když výživa tak vydatná.

M. Crossette 22.6.2018 19:23

Olčavo, velice zajímavá polívka!

My polívky jíme rádi, ale hlavně v zimě. Ovšem proč bych ji nezkusila někdy teď, když všechny přísady mám vždycky doma (tedy kromě celeru, k tomu bych musela dokoupit řapíkový, jiný tu neprodávají. Já totiž oproti Tobě mám doma dost velké zasoby různého jídla, stačí jen hmátnout :) A to včetně konzerv řepy, protože jí máme moc rádi. Normálně ji jen přihřívám jako přílohu (je už pokrájená), ale do polévky ji určitě vyzkouším. Tady se prodává konzerva řepy ve vlastní šťávě a ještě v kyselém nálevu. A právě ta kyselá mi nechutná. Jednou ji manžel koupil, snědla jsem to, ale znovu koupit jsem mu už "zakázala". Nemám ráda ani kyselou čočku, ani do samotné, ani do čočkové polévky ocet nepřidávám.

Moc hezky nafocené jednotlivé postupy, chybí jen ta poslední, se lížíc do pusy :)

Z. Olčava 22.6.2018 15:12

Re: Nápad s řepou

:-D no jo, bejvala by se mi hodila ještě jedna ruka, nebo kdybych na tu chvíli měla alespoň obě ruce pravé :-D

A. Rgova 22.6.2018 14:45

Re: tak jsem se právě vrátila

Taky jsem na červené řepě ujížděla, ale pak jsem pár dní pila šťávu ze syrové řepy a nejak se mi zprotivila. Sterilovanou po troškách pořád můžu. A to polívka je tak barevná a zajímavá tak si ji pytlik čočky maje zrovna načatý zítra udělám. Hroznej tvar ani nevím jestli dobře

Z. Lika 22.6.2018 14:34

Re: Nápad s řepou

A ještě k fotkám - potěšilo mě, že nejen já mám velký problém jednou rukou fotit a druhou něco krájet nebo míchat :D

Z. Lika 22.6.2018 14:32

Re: Nápad s řepou

Řepové listí (spíš mladší, ne plně vzrostlé) spařím ve vroucí vodě, klidně i s řapíky (ty strkám do vroucí vody napřed, ať víc změknou). Klidně ještě zatepla nakrájím a zaliju octem nejlépe balzamikem - nebo červeným vinným. Pokud bych použila obyčejný ocet, tak toho méně a asi naředěného vodou a musela bych trochu dosladit cukrem (balzamiko mi připadá trochu sladké samo o sobě). No a maličko přisolit. Promíchat, případně nechat odležet.

Je to moc dobré. Když si kupuju ty malé řepičky na trhu a prodejce chce automaticky to listí odkroutit, tak křičím nééé :-)

Z. Olčava 22.6.2018 13:44

Re: já vařím

No u mě ty brambory do čočkové byly z nouze, ale musím říct, že mi to zachutnalo moc. Už jsem ji vařila od té doby několikrát (a ne jen kvůli fotkám, poprvé jsem ji snědla moc rychle, ani vyfotit jsem nestačila)

Z. Yga 22.6.2018 13:34

Re: já vařím

No ale já taky - brambory, zelenina a ještě trhanky (nočky), taková variace na fazulovou (a jiné luštěniny - třebas cizrna je moc fajn).

Z. Iva 22.6.2018 13:28

Re: Milá Olčavičko,

S tou kyselou polívkou to mám stejně - vyhodit, je to zkažený.

Z. Inka 22.6.2018 13:28

Re: no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

No není, ale ty ostatní ingredience bych raději svařila bez té čočky.

Z. Olčava 22.6.2018 13:28

Re: Čisto náhodou

Nevadí, bez řepy je taky dobrá.

Budu muset vyzkoušet tu červenou čočku, tu ještě neznám.

Z. Olčava 22.6.2018 13:24

Re: Nápad s řepou

Liko, moc děkuju, udělala jsi krásný článek z toho mého psaní. A fotky vypadaj taky dobře, není to sice první liga (jsou jen z mobilu), ale vybrala ́s je báječně.

A prosím, jak děláš ten salát z toho listí? Ještě tam něco přidáš?

Z. Olčava 22.6.2018 13:20

Re: hezký den

Děkuju Xerxová :-)

Z. Olčava 22.6.2018 13:18

Re: Vypadá to hezký

Tak doufám, že bude chutnat :-)

Z. Olčava 22.6.2018 13:16

Re: prima polívka

Pokud ti kyselost nevadí, zkus to, je to moc dobré.

Z. Olčava 22.6.2018 13:13

Re: Milá Olčavičko,

Pečenou řepu bych si taky dala, né že ne. My doma vařívali čočku na kyselo a když zbyla, byla polívka a tudíž taky nakyslá, tak mi to divný nepřijde. Ale nekyselou taky můžu, čočka mi chutná moc.

Z. Olčava 22.6.2018 13:09

Re: já vařím

No vida, tak Němci a Beda taky :-D

Z. Olčava 22.6.2018 13:07

Re: no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

Čočkovou klasickou mám taky ráda, ale tu si dávám v zimě.

Z. Olčava 22.6.2018 13:05

Re: Čočkovka

Jde to k sobě báječně Matyldo, vyzkoušej :-)

Já mám čočku ráda na všechny možné způsoby, s těmi rajčaty a s paprikou si dělám čočkový salát, takže na studeno a zelenina syrová, ale jako polívka s rajčaty, to bych taky mohla.

Z. Olčava 22.6.2018 13:00

tak jsem se právě vrátila

od zubaře a chvíli tu pobudu, než zase poběžím pro vnučku do školy.

Já tak trochu na řípě ujíždím, jako dítě jsem znala jen tu nakládanou, a až teprve před pár roky jsem objevila syrovou. Přihazuju jí leckam, peču, dusím a mlaskám si. Pekla jsem ji s krůtou a moc mi chutná i s rybami.

O. Joklová 22.6.2018 11:55

Re: já vařím

tak aspoň vidíš, že Káča má pravdu a takovou nikdo nedělá - teda ještě Němci a Olčava :-DDDDDD

vlastně jo, je to takovej eintopf - a ty já miluju :-))))))

Z. Matylda 22.6.2018 11:29

Čočkovka

už dlouho nebyla- obvykle ji míváme v zimě, v létě variantu s rajčaty, je to jedno z mála mnou adoptovaných veganských jídel: http://www.veganotic.cz/clanky/262-nejoblibenejsi-polevka-z-cervene-cocky

Podle mě jde dělat i z normální čočoky, z červené je to na rychlovku :)

Olčavo, čočkovku s tou naloženou řepou si teda úplně neumím představit, ale asi to teda jde :)

Z. Yga 22.6.2018 11:26

Re: Milá Olčavičko,

Oči to jsou - volský oči ... teda volská oka, aby češtin nebyl bit.

Z. Yga 22.6.2018 11:24

Re: no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

No - ale to potom není čočková?! (:o))))

Z. Inka 22.6.2018 11:23

no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

ale takovou tu klasickou. Tady bych místo čočky dala kroupy a udělala raději bramboračku, klidně i bez hub.

Z. Lika 22.6.2018 10:41

Re: Milá Olčavičko,

Už mi to asi došlo... :D

Z. Lika 22.6.2018 10:40

Re: Milá Olčavičko,

Hihi, plechovková polívka - ta by při míchání pěkně cinkala. A zase se ztrácím: co jsou to voláče?

Jinak moc pěkný recept, bude se hodit i na loď, díky.