7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bakonyi kotleta

Pamatujete?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bytová 28.5.2021 10:31

Taky hovězí ve vlastní šťávě, bývalo tam skutečně MASO a dobrej sós. Nastaveno špagetama, jedna konzerva dokázala nasytit libovolné množství lidí. ;-D

Z. Jenny 28.5.2021 11:03

Jj, nezbytné špagety, vše v jednom hrnci! R^

A. Zemanová 28.5.2021 13:51

Přesně tak! Výše jmenované konzervy jsem používala i na domácí vaření - vepřovka i hovězí bývaly moc dobré, luncheon meat taky a z paštik jsem kupovávsls májku nebo játrovou paštiku. Hotovky v plechu jsem nekupovala, ale třeba z té hovězí se udělalo rizoto pro celou rodinu a ještě zbylo. :-) Dnes se ty konzervy nedají srovnat. Po drahných letech jsem onehdy koupila hovězí konzervu a nestačila se divit, co je dnes považováno za hovězí maso. :-/

Z. Jenny 28.5.2021 16:33

Jj, přidávám se k Tobě, když jsem ze zvědavosti nebo nostalgie zakoupila něco takového v posledních letech, vždy jsem litovala peněz,mne samé a všech co se nechali napálit. Jsou to odporné blivajzyy. ;-O

T. Zana 28.5.2021 10:36

Zvukomalebné ;-).

A. Bytová 28.5.2021 12:32

Zde bych ráda podotkla, - že sérem té - je maďarsky miluji tě ;-).

A. Zemanová 28.5.2021 13:51

Pecka! :-) Krásně hravé.

A. Zemanová 28.5.2021 8:41

Tak o balkónové kotletě slyším poprvé. :-) A nezní to vůbec špatně, obzvlášť Vašek by si asi dal říct. Někdy vyzkouším, až ulovím nějaký ten žampion. Ty lovím docela často, je to prima věc do vydlabaných věcí (cukety, lilky, dýně) a vůbec se hodí skoro všude jako chutná lehká vycpávka.

Na povaření mouky či jíšky jsem si vymyslela v posledních letech takovou vychytávku. V receptu na videu jsem zahlédla takovou zajímavou spirálku a současně jsem se dočetla v kuchařce pro dceru, jak správně na zahušťování omáček a polévek. A byla jsem nadšená, protože žádné žmolky, funguje to. Nicméně mě zaráželo, že vařím jídlo hodinu a pak bych mšls ještě nejméně 20-30minut provářet jíšku či záklechtku. Většinou to teď dělám tak, že jakmile začnu vařit jídlo, vedle na malém "hořáku" (mám indukci, která nehoří, zato je k nezaplacení na pomalé vaření a vůbec je skvělá) začnu dělat jíšku či začnu zahřívat záklechtku, které míchám kouzelnou spirálkou. Vařím dvacet třicet minut a pak vpravím do téměř či úplně hotové kulajdy, čočky, omáčky a ještě krátce společně povařím a chvíli nechám stát, aby se chutě propojily. Možná má tato metoda nějaké své ale, nicméně já jsem spokojená, protože chuť jídla je lepší, nic nežmolkuje, ani se nepřipaluje. A navíc na indukci tu zahušťovací kaši nemusím stále míchat, jen dokud se nezačně vařit, pak jen sem tam projedu dno spirálkou. Tohle je jedna z mála výjimek, kdy mi nevadí další kastrol na sporáku. :-)

Z. Lika 28.5.2021 8:49

Co je to za bazmek a vymyšlenost, na to vaření záklechtky? To chci taky! Jdu pátrat, díky za tip. A přeji dobré pochutnání, až se do toho pustíš.

Ještě mě napadlo k těm žampionům - občas jsou k vidění i v parcích a kolem obydlí. Jenže to bývají spíš žampiony zápašné. Poznáte podle toho, že poranění žloutne. Nebrat!

Z. Jajka 28.5.2021 10:44

Žloutne i pečárka ovčí (Agaricus arvensis) a ta jedlá je. Ale ta nejspíš neroste v parku.

Z. Lika 28.5.2021 8:55

Á, už jsem to s tou spirálkou pochopila - žádný přístroj, prostě spirálková metlička. Jo jo, tu mám a je to vynikající věc - sbohem urputné šlehání vidličkou!

A. Zemanová 28.5.2021 13:55

Jojo, měla jsem na mysli tohle udělátko. Vím o něm asi tak dva roky a stále si nemohu vynachválit. :-)

E. Zvolánková 28.5.2021 8:55

Máme stejnou zkušenost, taky to dělám s tou "záklechtkou" podobně. A udělátko máme možná taky stejné.R^;-D;-D

Z. Iva 28.5.2021 13:47

Prozradím ti tajemství - zahušťuje se před tím, než je maso/zelenina dodělaná.:-)

A. Zemanová 28.5.2021 13:54

No ale právě třeba u zeleniny to znamená dělat jídlo rovnou s jíškou a to znamená u toho stát a míchat to. Tomu se chci vyhnout, i když teda jíšku nebo zahušťování moukou už skoro v ničem nepoužívám. Ale někde přece jen je to potřeba, je to tak lepší.

J. Fialová 28.5.2021 8:08

Liko, Tvé přiznání "zapomněla jsem totiž maso naklepat" mě škodolibě? potěšilo. Že i mistr tesař ;-D ;-D

Z. Lika 28.5.2021 8:32

Nic lidského mi není cizí ;-D Nakonec je to důkaz, že to jde i bez naklepání, no.

Vlastně nemám ani paličku. I když tahle jemná masa jdou promačkat i klouby prstů. Ale konec výmluv - fakt jsem zapomněla. Franta měl při následné recenzi poznámku, že maso mohlo být měkčí - no, kdybych ho vyklepala do tenka (to maso), asi bych uspěla na plný počet bodou.

T. Zana 28.5.2021 7:48

Samozřejmě že jsem četla "balkony", copak četla, já to tam jasně videla napsaný ;-D. Říkala jsem si, co to máš s balkonama...

Budu to muset zkusit, tu konzervu jsem milovala.

Z. Lika 28.5.2021 8:03

Je fakt, že když řekneš "balkony kotleta", tak nejen modří budou vědět, o co jde. S větší pravděpodobností, než kdybys to četla po maďarsku :-)

A určitě zkus, čerstvých žampionů za dá se říct malý peníz je dnes dostatek.

J. Fialová 28.5.2021 8:06

Nevíš jak se jmenovala? Já si z mladých čundráckých let pamatuji už jen vepřové ve vlastní šťávě a trenčianský párok s fazulou :-)

Z. Lika 28.5.2021 8:34

Na konzervě byl určitě výraz "bakonyi", možná s dlouhým á.

Z. Kytka 28.5.2021 18:32

Moderní varianta...

https://1url.cz/wKo2y

Z. Jenny 28.5.2021 9:35

... a co taková slepice po zámecku. Taky dobrá pecka!

Z. Lika 28.5.2021 19:23

Jo po zámecku! Tak to budu muset omrknout, jestli je nějaký recept :-)

E. Zvolánková 28.5.2021 7:18

Krásný pátek všem, tak tento recept se u nás určitě ujme, protože manžel i dcera jsou maso i houbožravci, takže tímhle jim určitě udělám někdy radost. Tenhle víkend ale po mně nic chtít nemůžou, "ordinuji" si klidový víkend...jdu dnes na očkování. Nakonec mě "umlátili" doktoři a zdravotníci v rodině argumenty pro...;-D

Jinak, jakže se čte "bakonyi kotleta"....typla bych si, že "bakoň" ?

Z. Lika 28.5.2021 7:43

Správně, klídek na vyrábění protilátek je moc důležitý. Já už se nemůžu dočkat druhé dávky :-)

A pak hurá na bakonyi (výslovnost jsi skoro, skoro trefila). A ta slanina tam fakt nemusí být - takže jen maso, houby, cibule, paprika, sůl, pepř. A nakonec mňam :-)

Z. Lika 28.5.2021 8:04

Jo a smetanááá!

Z. Xerxová 28.5.2021 5:47

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

to nevypadá špatně... Připadá mi to křížence kotlet na houbách a smetanové houbové omáčky (tu nám ke knedlíkům dělávala babička - hub jsme od mala snědli v sezóně spoustu). Hub mám stále hodně sušených i v mražáku... že by u nás dneska byly houby a kotlety ?? chá - i zbytek houskového knedlíku je v mražáku...

Z. Lika 28.5.2021 7:38

Výborně. A když přidáš i tu špetku červené papriky, budeš mít bakonyi :-)

Z. Xerxová 28.5.2021 8:30

no ta paprika právě byla v tom babiččině "gulášku". Prostě místo kuřete na paprice jsme mívali houby na paprice. A s kolínkama nebo knedlíkem jsme to milovali