24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bakonyi kotleta

Pamatujete?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 31.5.2021 8:52

tak z konzervy to neznám, ale vypadá to báječně....:-P

L. Blaza 29.5.2021 17:28

Tak to vypadá skvěle! Další recept, který chci vyzkoušet! :)

Z. Lika 29.5.2021 12:00

Maričko, odkaz se mi sice neotevřel, ale podívala jsem se do vaše Wallmartu, a opravdu jsem nic ve smyslu naší smetany na vaření nenašla. Jen tu mexickou, a pak něco od nestlé, ale je v tom karagenan na zahuštění.

Laicky mě napadá, že bych naředila tučnou smetanu mlékem, třeba půl na půl (half and half?? ;-D) Anebo prostě dala té tučné smetany méně, pokud bych měla v hrnci ještě dostatek základní omáčky.

Jsem zvědavá, jaká bude ta mexická.

M. Crossette 28.5.2021 22:10

Liko, díky za odpověď. Ale fakt tu nic takového nevidím. Nevím, jestli se ti stránka správně otevře, jestli ano, koukni na náš "výběr":-). U všecho je napsáno "whipping cream". Jedině ta mexická smetana"cacique" by možná šla, vidím ji poprvé, vypadá nealšovaná a mohla by mi chutnat. Jinak holt zkusím normální šlehačku na šlehání, možná máš pravdu, že do vepřové omáčky se "sladká" smetana hodí víc. Já si ráno do kafe dávám "half&half" ale to není ono. Z Anglie znám jejich výborný "double cream", ale jestli se tu někde dá koupit jeho obdoba, fakt nevím. Pamatuji se z českého obchodu na ten váš výber sytosti smetan (zrovna když jsem v Praze dělala ta tacos, tak jsem si nebyla jistá, jestli jsem i tu zakysanku koupila dostatečně hustou - naštěstní ano.

https://www.walmart.com/search/?query=heavy%20dairy%20cream&typeahead=heavy%20

Z. Jajka 28.5.2021 21:34

Vidíš, já si těsto na palačinky zadělávám ráno a ani ho pak nedávám do ledničky.

Z. Lika 28.5.2021 21:25

Určitě se u vás prodává smetana i nekysaná - u nás je ke šlehání ta vysokoprocentní (aspoň 30 % a výš), a ty méně procentní jsou tzv. Smetany na omáčky (třeba 12 nebo i 10% tuku, neušleháš z nich šlehačku). V žádné nejsou další příměsi (škrob, karagenan, jiná zahušťovadla, příchutě). Když se u nás řekne smetana, myslí se "nikoli zakysaná", zakysanka je prostě vždycky "zakysaná smetana".

"Nejsilnější" smetanu jsem u nás viděla 40%, u vás to bude "double cream" asi? Do omáček nemusí být tak tučná.

M. Crossette 28.5.2021 20:39

Liko, právě ty máslové hrudky jsem mamince moc ráda ujídala - tedy ještě, než je ředila. A jako ona, tak i já jsem naředěnou jíšku někdy do omáčky lila přes cedník (až jsem to vzdala a dělám ji teď takhle na sucho). Ovšem šlo jen o vzhled, protože mně cucíčky v omáčce nikdy nevadily a manžel na ně také není a nebyl háklivý, když jsem mu prostě řekla, že je to jen sražená mouka s máslem:-).

Ani nevím, jestli se tu prodává nekysaná smetana - tedy jedině jako Smetana ke šlehání. Máš na mysli ji, nebo se u vás prodává něco jiného sladkého, hustšího?

Z. Janaba 28.5.2021 20:18

Tak děkuji. U nás prodávají s 10, 18 a 35%. Nejlepší je samozřejmě ta 35%, já kupuji tu 18%. Vyrobeny mají být pouze ze smetany a kyseliny mléčné. Homogenizované a pasteurizované. Tak jim věřím, nic jiného nezbývá a kontroly tu fungují. Až budu příště v Praze, koupím a porovnám.

Z. Lika 28.5.2021 20:17

Maričko, do Bakonyi patří nekysaná smetana, ale chutím se meze nekladou.

Stroganoff mi taky vždycky chutnal :-)

Já se učila opražovat "zásmažku", čili ne mouku nasucho, ale už s máslem. Pamatuji se, jak jsem se jako malá učila, jak ji ředit vodou tak, aby nenadělala hrudky. No kuchyň je alchymie :-)

M. Crossette 28.5.2021 19:56

Liko, to vypadá lákavě. Houby miluji ve všem a zakysanou smetanu mám trvale v lednici (ta zdejší je hustá jako jogurt, takže buď řadím, nebo naopak omáčku zahustí). Já takhle na houbách jeden čas dost dělávala hovězí maso. V angl. pod honosnějším názvem "Beef Stroganoff". Často jsem ale poctivé hovězí maso šidila pro rychlou úpravu mletým hovězím a i tak to bylo moc dobré. Jen jsem ho při dušení nechala mleté ve větších kusech, to vypadalo více jako "masově", příprava a suroviny jinak stejné jako zde u vepřového. Vlastně už jsem to dlouho neděla, protože díky Zvířetnickým receptům se náš jídelníček dost obměnil :-) Ale zrovna minulý týden manžel z nákupu přinesl balík 15, různých vepř. kotlet (tady jako rodinné balení, které já rozdělím a mrazím). Takže jedno balení vyndám a vyzkoouším.

Jinak když už zahušťuji moukou, tak si ji nejprve nasucho (bez oleje, másla) opražím na pánvičce. Buď světlou nebo tmavší. Nechám vychladnout, smíchám se studenou vodou (nebo mlékem, když dělám bešamel) a přileji k masu do horké omáčky a provařím. Začala jsem to tak dělat před lety proto, že se mi máloky podařilo nemít v zavařované jíšce (s máslem) hrudky. Mouka za studena rozmíchaná hrudky nedělá. Jinak jsem ale jako malá mamince velice ráda ujídala máslovou jíšku a ona mi vždy cast přenechala na pávničce.

Také se pamatuji na konzervu vepřového ve vlastní šťávě. Kus růžového libovoučkého vepřového byl fak výborný a šťáva se dala nastavit a udělat z ní omáčku.

Z. Lika 28.5.2021 19:23

Jo po zámecku! Tak to budu muset omrknout, jestli je nějaký recept :-)

Z. Lika 28.5.2021 19:21

Portobello plněné nějakou dobrou mňamkou a zapečené, nemají chybu!

Z. Lika 28.5.2021 19:20

S tou smaženou cibulkou na zahuštění je to dobrý tip. Jinak používám červenou čočku (do polévek) anebo jemně strouhanou bramboru (kamkoli).

Z. Lika 28.5.2021 18:49

Těsto na francouzské palačinky se zadělává vždy nejpozději ráno toho dne, kdy mají být k obědu. Mám z první francouzské ruky. A já, neb jsem hlava děravá, si palačinkové těsto připraví už večer předem do lednice. Dělá to divy s chutí i stravitelností.

Z. Lika 28.5.2021 18:47

A tak já bych to prostě zkusila, lžička škrobu navíc není takové vydání. Zajímal by mě výsledek. Ale pokusím se to udržet v paměti a příležitostně vyzkoušet.

Z. Kytka 28.5.2021 18:32

Moderní varianta...

https://1url.cz/wKo2y

Z. Lika 28.5.2021 17:40

U zakysaných smetan (i jogurtů a pod.) se dívám hlavně na složení - aby v nich nebyl škrob, karagenan a pod. Hlavně ty nízkotučné bývají zahušťované "záklechtkou" :-/

Z. Lika 28.5.2021 17:26

Vyluštění kvízu najdete zde:

https://sk.forvo.com/word/bakonyi/

Doporučuji druhou nahrávku, je srozumitelnější :-)

Z. Jenny 28.5.2021 16:33

Jj, přidávám se k Tobě, když jsem ze zvědavosti nebo nostalgie zakoupila něco takového v posledních letech, vždy jsem litovala peněz,mne samé a všech co se nechali napálit. Jsou to odporné blivajzyy. ;-O

Z. Tečka 28.5.2021 14:46

Jo, lžičku škrobu taky někdy použiju. U guláše, pokud to přeženu, někdy použiju smaženou cibulku, hezky se rozvaří. Když na ni na tržíčku narazím, vždycky si nějakou do zásoby koupím.

Z. Jajka 28.5.2021 14:23

Já často zahušťuji škrobovou moučkou - obvykle guláš, když přeženu podlití masa...

Z. Jajka 28.5.2021 14:19

Také jsem si říkala, co třeba palačinky - to je mouka v mléce (a vajíčko), ty smažím cca minutu po jedné straně a 10 sekund po druhé. Hraje roli teplota? Škrobu v pudinku stačí 2 minuty...

Z. Jajka 28.5.2021 14:13

16%, 20% i víc... jak která mlékárna

A. Zemanová 28.5.2021 13:56

Houby na paprice jsou prima. Vůbec mám moc ráda houbová jídla. Doufám, že letos houby budou, už mám jen poslední hrstku sušených.

A. Zemanová 28.5.2021 13:55

Jojo, měla jsem na mysli tohle udělátko. Vím o něm asi tak dva roky a stále si nemohu vynachválit. :-)

A. Zemanová 28.5.2021 13:54

No ale právě třeba u zeleniny to znamená dělat jídlo rovnou s jíškou a to znamená u toho stát a míchat to. Tomu se chci vyhnout, i když teda jíšku nebo zahušťování moukou už skoro v ničem nepoužívám. Ale někde přece jen je to potřeba, je to tak lepší.

A. Zemanová 28.5.2021 13:51

Pecka! :-) Krásně hravé.

A. Zemanová 28.5.2021 13:51

Přesně tak! Výše jmenované konzervy jsem používala i na domácí vaření - vepřovka i hovězí bývaly moc dobré, luncheon meat taky a z paštik jsem kupovávsls májku nebo játrovou paštiku. Hotovky v plechu jsem nekupovala, ale třeba z té hovězí se udělalo rizoto pro celou rodinu a ještě zbylo. :-) Dnes se ty konzervy nedají srovnat. Po drahných letech jsem onehdy koupila hovězí konzervu a nestačila se divit, co je dnes považováno za hovězí maso. :-/

Z. Iva 28.5.2021 13:47

Prozradím ti tajemství - zahušťuje se před tím, než je maso/zelenina dodělaná.:-)

A. Zemanová 28.5.2021 13:45

Řekla bych, že ano. Dá se koupit 12%, 15%, ale i 18%. Myslím, že jsem viděla i 10% zakysanou smetanu.