28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

Dnes s receptem z chorvatské kuchařky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 8.11.2015 6:16

Re: Dělám

Vavřín..hmmm a víš , že to není špatnej nápad..

Z. Tora 7.11.2015 18:25

Se mi zježily chlupy

jak jsem zahlídla cosi o pavoucích... uf, i když teda nakonec jen pavoukoví krabi, nevím nevím zda bych to do sebe nasoukala. Jinak fazole teda můžu, to zas jo. Králiky jsme kdysi taky mívali skoro každou neděli, mně to nevadilo. To byly ještě doby, kdy měla babička venku v kotcích králiky, co jsem jí já pouštěla na procházku... kdeže jsou kotce, králici i babička. No a teď se dostat ke králíkovi je umění - myslím k domácímu, vím, že se dají koupit.

M. Crossette 7.11.2015 17:14

tohle asi někdy konečně zkusím

už to plánuji delší dobu a tohle je ještě vylepšené kořením a fazolemi. Moje tchýně totiž dělávala kotelty na kyselém zelí. Ale pokud si chuť pamatuji, nebyla tam ani paprika a rozhodně ne fazole. A maso také nebylo předpečené. Ona jen do pekáče rozprostřela zelí, na něj položila kotlety a dala do trouby, až bylo maso krásně měkké. Já to sama nikdy nedělala a už několikrát mě napadlo to zkusit, ale nikdy k tomu nedošlo, vlastně nevím proč. Fazole máme rádi a kombinace se zelím se mi líbí. Tak Liko díky za nápad.

Ona se fakt nakládá celá hlávka zelí ??? O tom jsem nikdy neslyšela.

Jinak když už se tu píše o počasí. U nás bylo včera +27 a nesezóně vysoká vlhkost vzduchu, takže i při menší námaze venku jsem byla hned celá zpocená. Dneska a zítra to bude repete. Zase nám v domě běží klimatizace, jinak by se nedalo pořádně spát. Ani želvy ještě pořádně nespí.

Z. Lika 7.11.2015 18:03

O kvašení zelí

je tato moc pěkná stránka - stručná a hutná

http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/10/zeli.html

A je tam spousta tipů, co všechno různé národy do kvašeného zelí přidávají. A je tam i to celé hlávce.

A Maričko, vepřové můžeš upéct jen na tom kysaném zelí - doporučuji pomalit

Z. Lika 7.11.2015 18:07

Re: O kvašení zelí

Ještě jsem chtěla dodat, že s těmi fazolemi už vlastně není potřeba další příloha

Z. Dalmi 7.11.2015 15:50

Snažím se shodit

ve Španělsku nabraná kila, tak je pro mě takové čtení nebezpečné. Celé dopoledne jsem vařila a pekla, muka jsou to :-)

Z. Lika 7.11.2015 16:15

Re: Snažím se shodit

Hm hm, řekla bych, že ve Španělsku to muselo být samé gazpáčo, a z toho se neztloustne :-) ?

Z. Dalmi 7.11.2015 18:29

Re: Snažím se shodit

Čéče, bylo to samé gazpáčo, ale ta pohodička a klídek mi velmi "prospívaly"

Z. Lika 7.11.2015 18:34

Re: Snažím se shodit

Ono by si to časem sedlo, až by se tělo vzpamatovalo z toho klidového šoku :-)

T. Zana 7.11.2015 12:23

O.T. Mikulášská

Víte všichni o mikulášském venčení?? Info je na Hadech.

Š. Matyášová 7.11.2015 7:47

žádné horory o tom,jak získat vepřové???

žádná brutalita z fronty na maso??? No Liko!!!  :-D

Příští víkend mne matička moje drahá pozvala na oběd...konečně nemusím vařit...a víte co bude? Bílá králičí polívka a králík na česneku a mrkvi s bramborama. Jak já tyhle jídla miluju...Pořídím dokumentaci..ale neochutnáte, neb o tuhle polívku bych se nepodělila ani s někým, kdo by vedle mne umíral hlady :-D a králík je pro mne luxusní jídlo...a i když jsme ho mívali od matčiných sourozenců za mého dětství často,tak se mi nikdy nepřejedl....

ale o Mlsotník a možnou přípravu Vás neochudím...

Z. Rpuťová 7.11.2015 8:20

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

Mně nezlomíš! :)))

Měla jsem tychyni králíkářku. Králík v pondělí, králík ve středu, králíkv sobotu, králík v neděli, králík v poledne, králík k večeři. Každý odpor byl marný!

Když mi byl představen tchán, bylo mi řečeno, že je velmi silně nahluchlý, takže musím mluvit hodně nahlas. Jdeme takhle s tchánem nakoupit, já řvu jak pavián, když ten pán najednou povídá: "Nemusíš tak křičet, já tě slyším dobře!" ... :)))))))))))

Z. Lika 7.11.2015 10:20

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

Fronty na maso nepamatuju, neb maso se skoro nekupovalo. Pamatuju se, že v úterý byl ke koupi bůček a možná kousek předního hovězího. Horory s vepřovým jsem naštěstí nezažila ani u dědečka při zabijačce, nebo řezník byl machr a chodil do fachy střízlivý. Tedy v ty čtyři ráno, kdy se začínalo, střízlivý byl, ale to v podstatě stačilo :-)

Na mlsotník se těším velice!!! Králík se u nás dělal jen pečený právě s kousky toho bůčku - my děti jsme měly radši králíka, pamatuju si, že mi stačil jen ten libový pláteček pod žebry.

V chorvatské kuchařce je taky několik receptů s králíkem! Jinak i na divočáka, zvěřinu, jiná masa... Vytasím se časem.

Z. Yga 7.11.2015 17:55

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

Králík je dobrý - nejlepší mladý králíček pomalu smažený v troubě v přikrytém pekáči nebo pečený spolu s kačenou (lepší než ta kačka) nebo pečený na leču nebo taky paprikáč je výborný ... doma jsme měli takovou kuchařku-brožurku Králík stokrát jinak - sice ty recepty jsem z ní nikdy nedělala, ale byla kouzelně ilustrovaná ... třebas králíček trčící z mlýnku na maso (:o)))

Z. Lika 7.11.2015 18:37

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

Šiš ten králíček z mlýnku - značně brutální :D

Z. Yga 7.11.2015 19:21

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

Náhodou se usmíval ... zřejmě mu bylo radostí být namlet do králičí paštičky - a taky plaval v kouřícím hrnci polívky a podobné chuťovky, moc ráda jsem si ty obrázky coby dítko prohlížela, byli takové inspirativní (:o))))

Š. Matyášová 8.11.2015 6:18

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

hele, nech si to pod můj Mlsotník :-D   to se mi moooc líbí....

H. Williamson 7.11.2015 18:44

Re: žádné horory o tom,jak získat vepřové???

Ygo!!!

Z. Rpuťová 7.11.2015 6:54

Srbské fazole

Tak vepřové pečené na fazolích se zelím jsem ještě nejedla, ale se slzami mv očích vzpomínám na "Srbské fazole". Za dob mého studentského záhřebského, poněkud hladového, života, to bylo něco, čeho jsem se mohla v menze pořádně naprásknout! :))))

Ingredience: 500 g fazolí,300 g vepřová žebra,2 cibule,2 stroužky česneku,2 lžíce mouky,1 polévková lžíce tuku,1 bobkový list,4-5 pepře,petržel list, kajenský pepř, sůl

Postup: Slité fazole dáme vařit, když začne bublat znovu slijeme, zalijeme horkou vodou a přidáme ostatní ingredience. Vaříme do měkka. Vodu necháme skoro vyvařit. Na pánev dáme sádlo, uděláme jíšku a když začne hnědnout přidáme a necháme rozvonět Kayenský pepř. Nalijeme na fazole a necháme ještě cca 5 minut bublat. Na závěr osolíme a přidáme petrželku.

Místo žeber lze klidně použít klobásu. Zajídáme, jak jinak, chlebem, jak na jihu zvykem.

Z. Xerxová 7.11.2015 6:41

hezkou sobotu

hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

hmmmm - jak to tak čtu, dostala jsem chuť na segedín. Vepřík a kyselé zelí... fazole nemusím..hmmmm...  :o)

Z. Lika 7.11.2015 6:50

Re: hezkou sobotu

Prima :-) A hezkou procházku přeji - tedy doufám, že už procházkujete obvyklým tempem včetně převýšení.

Z. Xerxová 7.11.2015 8:34

Re: hezkou sobotu

prší tady hodně - tudíž se procházka zkrátila. Ale pochopitelně byla. Mokří jsme všichni skrz naskrz...

T. Zana 7.11.2015 8:53

Re: hezkou sobotu

To je dobře. Tady je mokro, nějaké louže, ale už neprší.

Musíme žehlit, situace dostoupila stadia, kdys už to fakt jinak nepůjde :-(

Z. Lika 7.11.2015 10:15

Re: hezkou sobotu

Hm s tím, žehlením, Zano, napadlo mě, že by to mohla být položka v příští aukci. Nevím, proč si představuju, že všichni budou přihazovat jako diví...

Š. Matyášová 7.11.2015 13:05

Re: hezkou sobotu

:-D ale nemyslela jsi,že nabídneš , že vyžehlíš...u někoho,něčí horu prádla :-D  nebo jo??? :-D

Z. Lika 7.11.2015 13:54

Re: hezkou sobotu

Právě jsem dumala, jak to zaonačit. A vymyslela jsem přímo hlavou, že bych nabídla, že vítěz by NEmusel přijet a žehlit a z ostatních bych vylosovala žehliče-žehličku :-)

V. Glover 7.11.2015 19:50

Re: hezkou sobotu

liko. copak je toto za vypečenou nabídku?

Z. Iva 7.11.2015 9:01

Re: hezkou sobotu

Tak ten déšť krutě závidím, u nás sucho jak na Sahaře. Hrabeme listí a práší se od hrábí, rýt se nedá, neboť prach neobrátíš....

Z. Xerxová 7.11.2015 9:29

Re: hezkou sobotu

tady pršelo po dlouhé době. Taky je velké sucho. I když je jasné, že u Vás je hůř

Š. Matyášová 7.11.2015 13:06

Re: hezkou sobotu

smog,inverze a mokré lezavo...