29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vepřová jednoduchá klasika

Aneb vepřové plátky ve šlehačce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alimo 10.12.2021 16:45

Výborný nápad, já to kdysi dělávala, pak recept nějak zavál čas.

A protože maso by bylo, šlehna taky, brambory taky a i sýr se najde, už vím, co bude v neděli;-D. Na zítřek nám zbyla slepičí polévka a slepice na paprice, tak to mám vlastně všechno bez práceR^

V. Verenková 10.12.2021 16:09

Aach!Milujem tento typ jedla,robím ho často.mám tri varianty.Ledna sa vola :mäso s čiapočkou:na kotlety dám bešamel do ktorého zapracujem/po vychladnutí struhaný syr-dalej ako Lika.Druhá varianta je jem,nejšia:na kotlety dám dve kolieška jablk-do stredu sušenú slivku-dalej ako Lika.Skúste,ľutujem vegetariánov a vegánov.

Z. Janaba 10.12.2021 16:03

Já to dělám ze smetany na vaření a její jemnou chuť oživím trochou nakládaných kaparů a zacáknu i kapkou nálevu. Do spolujedlíků to padá jak do holinky.

M. Crossette 10.12.2021 15:35

Ano, tohle je moc dobrá rychlovka. Já to dělám troche jinak, podle receptu manželky mého synovce (když tu před pár lety byli, uvařila to pro nás a byli jsme oba nadšení - já navíc tou snadnou přípravou).

Trochu prorostlé vepř. kotlety (aby se tuk vypekl jako šťávička) posypu pepřem, solí rozložím na dno pekáče. Cibuli nedávám.. Celé to zaliji šlehačkou a hustě posypu sýrem mozzarella (zkusila jsem i svojí nejčastěji používaou goudu, ale není to ono, mazz. je lepší). Šoupnu do trouby a peču až je maso na píchnutí měkké. Na vrchu se udělá stejně krásná vonavá kůrčička jako má Lika na fotce. Sýrovou omáčkou přeleji extra uvařené brambory.

A. Zemanová 10.12.2021 15:29

Lik, děkuju za připomenutí. Občas nevím, co bych kde bych, tak epokusím uchovat myšlénku. Dělávali jsme to s cibulí a bramborem a nemělo to chybu. A navíc eintopf, co víc si má hospodyňka přát. :)

Z. Jenny 10.12.2021 10:40

Oóó, to musí být vůně při zpracování receptu. Taky doma děláme a šup tam rovnou brambory, taky různé obměny, někdy to maso dělám rovnou na zelí a to pak bez smetany atp. Moc dobré!!

P.S. , jak níže píše p. Polák, není to pro vegany ani s tím zelím ne. A taky mám dotaz: je pravda,že mají vegani zelený děti nebo je to hoax?!;-D;-D

Z. Tečka 10.12.2021 11:58

Jestli veganům, to teda nevím. Ale určitě se rodí ve Vřesové u KV. Tam se dusí i auto.

Z. Yga 10.12.2021 14:25

Jenny, to je čirá pomluva - ty zelené děti, co jsi viděla, jsou vodníkovic... ;-D;-D;-D

J. Fialová 10.12.2021 10:30

Ano ano, to vypadá poměrně bezpracně :-)

Variantu podložit maso kolečky cibule používám vždy, s pevnou vírou že tak se masejčko nepřipálí.

T. Zana 10.12.2021 9:33

Tenhle základní recept (Lika) jsem už mockrát zvažovala, tedy konkrétně to, jestli mi po něm nebude těžko. Hm, asi by to spravila dvouhodinovka v mrazu venku ;-D.

Recept dole od p. Poláka se mi zdá takový přiměřenější pro Prahu.

Uvidíme, něco z toho bych mohla zkusit jako nácvik na Vánoce ;-D.

Jinak nad mírně zasněženou krajinou prosvítá slunce, třeba bude hezky.

Z. Lika 10.12.2021 10:24

Správně, cvik dělá mistra!:-)

K. Castkova 10.12.2021 9:13

Příští týden budu dělat synkovi k narozeninám, neb to miluje - a ano, ten recept bude nejméně čtyřicetiletý;-)

Pokud se plátky krkovice podloží cibulí a hlavně brambory, dostává krmě úplně jiný rozměr, než když jsou vyndané z vody!!Závěrečné posypání dobrým sýrem nic nezkazí, ale není nutné. Inovaci pana Poláka určitě zkusím :-)

Z. Lika 10.12.2021 9:17

Ano, příště taky přidám brambory rovnou do pekáče R^

Z. Tečka 10.12.2021 11:56

Moje sestra to s těmi brambory dělá už roky. Jen mě ještě nezlomila, když k nim jdu na oběd.

Z. Matylda 10.12.2021 8:14

A to by šlo! Navíc rychlé a jednoduché jídlo. Ty se hodí vždycky.

Z. Lika 10.12.2021 9:17

Doporučuji přidat do pekáče rovnou i ty kusance brambor, jak už tady v okolí zaznělo.

Š. Matyášová 10.12.2021 6:38

no, vždyť je to jak Kobršle..ale z krkny a bez brambor...co, před 20 lety Liko, před 40...letí to...;-)

Z. Lika 10.12.2021 8:02

Jo jo, ta čtyřicítka odpovídá ;-D

Z. Jenny 10.12.2021 16:44

Krkna byla jedna moje příbuzná, s krkovičkou nesnesla srovnání.;-D

Z. Xerxová 10.12.2021 5:57

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

jojo - recept vhodný pro nás - masožravce.

Jdu si letos poprvé pořádně zaházet, zatím stačilo koště... A i tak toho nasněžilo relativně málo - zato hezky fotogenicky

Z. Lika 10.12.2021 9:15

Třeba se recept bude po tom silovém cvičení hodit.

J. Polák 10.12.2021 1:44

Navrhuji osvědčený upgrade. Rozhodně není košer (vepřové + kombinace milšig a flaišig) ani halal (vepřové) . Pro vegetariána je tento recept žalovatelnou urážkou a vegan to může považovat za pokus o vraždu

Začínáme stejně. Plátky krkovičky naklepat, osolit a z jedné strany (ta přijde dolů) opepřit a opaprikovat. Opepřenou stranou položíme na vymaštěný pekáč (mísu remosky). A nyní to nové. Na každý plátek masa položíme plátek sýra , stačí eidam ale gouda je lepší, sýr okořeníme špetkou curry a trochu přisolíme. Na to přijde plátek šunky. Šunku potřeme vyšší vrstvou (tak 5 mm) bílého jogurtu (ostřejší , kyselejší varianta) nebo zakysankou (varianta to jemnější) no a šup s tím do tepla. V troubě tak na 180 a 3/4 hodinky. Remoska to za ten čas zvládne taky. Nepodléváme a nerušíme to. Pouze okénkem kontrolujeme, zda nám šťáva úplně nemizí. Podáváme s brambůrkem a hodí se k tomu pár rajčátek.

Z. Lika 10.12.2021 8:03

Tak to musí být teda něco! Když jsou ingredience po ruce, směle do toho!

E. Žampachová 10.12.2021 8:09

No, oba recepty jsou velmi jedlé. Vzhledem k tomu, že nemáme problém ani s košer, ani halal, natož vegetariánským nebo veganským pohledem, tak to asi zlusím. Nakonec vhodné maso mám.Uvidím, co dům dá, kterou variantu zvolím, ale už vím, co bude v neděli k obědu :-)

Z. Lika 10.12.2021 9:18

No prima. Zaznamenala jsem také, že i když jsem pekla nejjednodušší variantu, tak to ohromně příjemně vonělo.

A. Zemanová 10.12.2021 15:27

Šlehačkové kotlety znám, ale Váš recept vidím poprvé. A vypadá velmi velmi jedle. Příští týden půjdu na lov vepřového na vánoční řízky, tak toho vezmu víc a vyzkouším.