4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Věnečky

Jak se dělaly u nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Enatae 4.12.2015 22:20

A ještě jedna poznámka

Vejce se přidávají postupně a záleží na jejich velikosti. Výsledná konzistence těsta musí být taková, aby se dalo sáčkem tvarovat a neroztékaly se hrany.

Pár zkušeností v mém starém článku http://www.dedenik.cz/2012/03/23/mlsotnik-narozeninove-muchomurky/

A. Lex 4.12.2015 15:52

Likóóó

zatím nepeču, pouze loupu ořechy, je z toho úžasný binec, Ajvi stojí stále u mně a toužebně čeká až dostane do papule oříšek. Je to veverka.Ty horší, oříšky dávám zvlášť a nosím je veverce. Chodí si na ně a má je už předlousknuté ;-).

Kdysi jsem dělávala věnečky z odpalovaného těsta, zase bych je mohla zkusit. (Mám na ně chuť).

Z. Lika 4.12.2015 16:14

Re: Likóóó

Máš pravdu, Alex, pusť se do nich. Domácí jsou opravdu dobré. Dělám je bez polevy, aby se jich mohlo sníst víc :-)

Máš doma pěknou oříškovou manufakturu :-)

Z. Yga 4.12.2015 14:49

Kde ty časy jsou,

kdy jsem i odpalované věnečky pekla a s láskou plnila. Teď peču jen tehdy, když jede Terka na dostihy (aby po cestě nezemřela vyčerpáním) nebo když následně jede Jedna k jeho rodičům (tchyně už taky nepeče a tchán sladké rád) nebo když jdu na návštěvu k neteři (jejíž představa jídla je ráno zelený čaj s medem a odpoledne bez medu a její muž zatím hledá, jestli nejsou někde schované aspoň arašídy).

Ale když jsem ještě věnečky pekla, tak náhodou vím, že se vždycky podařily. Jenom podotýkám, že rozkrajovat se musely ještě horké, nebo se potom lámaly. A věnečky miloval můj taťka - však ke konci života jsem se mu do nemocnice nanosila hory žloutkových věnečků ... bylo to zrovna v tento čas před třema rokama. Tak ráda bych mu je upekla.

Z. Lika 4.12.2015 15:19

Re: Kde ty časy jsou,

Tak to jsem ráda, že aspoň někdo tady věnečky peče. Ty domácí jsou opravdu vynikající.

Z. Nítkovská 4.12.2015 14:44

Ač jsem pro (skoro) každou lumpárnu,

věnečky nepeču. Ostatně nepeču nic, co nelze vyklopit z formičky nebo formičkou vykrojit, ještě snad jedině nakrájet. U všeho, co je třeba nějak nastříkat, si výsledný tvar zaslouží jediný název, a to kydanec. A můžu se snažit sebevíc.

Ale věneček bych si dala, to zas jo...

Z. Yga 4.12.2015 14:51

Re: Ač jsem pro (skoro) každou lumpárnu,

Ale MaRi - klidně z této hmoty můžeš vyrobit žičkou i kydanec a vydávat za myši (nebo-li minivětrníčky) - však my to taky tak dělaly, jsa chudé a stříkacího sáčku nemaje (:o))))))))))))))).

A. Lex 4.12.2015 15:54

Re: Ač jsem pro (skoro) každou lumpárnu,

YGÓÓÓ, ty žvíže!

J. David 4.12.2015 13:54

Když mlsám, tak mlsám...

Kouzelná teorie, ale já tam "vrážím" ingredience v globálu. Věnečkové řezy, placka, nařezat, naplnit a polít řezy polevou v momentě absorce. Jsem chlap technokrat, vím, že i očima lze se nasytit, ale považuji za technokraticky irrelevantní zdobit "žvanec", abych měl na něho chuť, buď mám hlad, nebo labužnický verbální plezír. Víte, držím se postulátu svého dědy, doma žer, co máš, u jiných, co Ti dají. Mlsotník, asi budu mimo věnečků, naložil jsem jsem zajíce na svíčkovou, složen v sobotu, fermentován v dece do středy, stažen z fraku ve čtvrtek, do zeleninové frakce, v pátek připraven ke špikování a separaci i vepřového. Rád se nechám poučit, a musulmany a migranty mohu poslat do řiti. Nejsem xenofob, jsem militantní vlastenec. Hajzly je nutno různými způsoby tlumit a odlovit, aby ...

J. David 4.12.2015 14:32

Re: Když mlsám, tak mlsám...

Holky kuchařky, já jsem na žrádlo (techincké provedení), nikolivěk na "umělecký dojem". Ale, "migrantům nechutná", to je dílo, kuchařky, máte průser. Nechutná Ti, nežer, máš hlad, ber co Ti dá hostitel, jinak putuj "za lepším!" Doprdele práce, my se tu stále onanujeme s nějakými imigranty s palicemi mlácající se o tebichy, seber tebich a táhni do své domoviny, tady Ti pšenka nepokvete, a vytáhnout "pomyslný mašingvér". Musulman má slovo, jako "zralé datle", cukřík, ale ve jménu Proroka vás mimo svůj "aul" podřízne, jak ovci. Sluníčkáři, halal porážka, co Vy na to? Marnost nad marnost, debilům vykládat něco o kauzalitě.

Momentálně mám naloženého zajíce (Lepus europaeus) v zelenině a nálevu. Pseudofermentace. Knedlíky připravuji, osmahnu na sádle rohlíčky, tedy kostičky, vmísím do hrubé mouky knédlů, zadělám sodovkou, a kydnu do vroucí, trochu osolené vody. Asi jsem blbej, ale ptám se, jak jinak, než na svíčkovou, zajíce upravit? Krásně ho sežeru se svými přáteli, invazistu "slovem i zbraní" zaženu, jsem realista "xenofob"...

Z. Verenka 4.12.2015 12:13

prfička

znamená profíčka,teda profesionálka.Som mimoň

Z. Yga 4.12.2015 14:41

Re: prfička

Verenko - já jsem si to přeložila, i když původně jsem myslela, že je to něco sprostého /:o))). Ony ty překlepy dokáží být velmi půvabné ...

Z. Verenka 4.12.2015 12:12

Na Vianoce

už nepekávam,ale kupujem od vychýrenej kucharky z Brna.Je to prfíčka,zákusky sú výborné a veľmi pekné,drobučké./a dosť drahé/.Doma si robhím len vanilkové rohlíčky zo štvrť maminej dávky pre vôňu Vianoc a nepečené sušené slivky s mandlou,figové tyčky a vlastne už iné nie.

Odpalované cesto je náročné/pre mňa/ pravidelne raz za tri roky z neho robím na slano rovné kúsky veľkosti asi 5-7 cm a plním slanými plnkami,kde je základ Apetito+ chren,+ šunka mletá,+ vajíčka + čo dom dá/.Pravda je však taká,že práve teraz by som si milá Lika jeden až tri od teba dala.

Z. Lika 4.12.2015 12:41

Re: Na Vianoce

Na slano je to taky dobrota, ta náplň vypadá moc dobře. Musím vyzkoušet, jak se mi věnečky povedou v plynové troubě, o víkendu jsem tu sama, takže budu řádit.

Ráda bych Ti, Verenko, nabídla, třeba se to někdy povede :-)

Hm, a švestka s mandlí, to vůbec nezní špatně!

H. Williamson 4.12.2015 19:18

Re: Na Vianoce susene svestky

Mnam! Ja ale delam neco podobneho ze susenych merunek (teda susenych stavnatych = kvalitnich). Soupnu tam loupanou celou mandli tak, aby jeste koukala do sveta, a opacny konec namocim v cokolade. Necham zaschnout na plechu vystlanem lehce poolejovanym alobalem, aby se to z toho dobre sundavalo. Drazsi verze je, ze se do merunky soupne napred troche marcipanu a pak teprve ta mandle. Moc pekne ta oranzovo hneda kombinace vypada na mise s cukrovim.

Z. Lika 4.12.2015 21:08

Re: Na Vianoce susene svestky

Hanko, ty jsi samá inspirace! Vánoční cukroví jak vyšité.

T. Zana 4.12.2015 11:59

Teda Liko

Ten konec je tzv. Challenge. Já doufám, že příležitost dostaneš ;-)

Z. Lika 4.12.2015 13:05

Re: Teda Liko

Občas jsme se štengrovali: "Výzva, jo?" takovým tím správným tónem :-) To jsem na to zvědavá, protože přesně jak píše Hana, moc dopředu se to dělat nedá. Už se vidím, jak věnce plním těsně před odjezdem na Setkání a slyším z Hlaváku houkat rychlík :-)

Z. Vave 4.12.2015 8:28

Hlásím se do skupiny A,

tedy do skupiny "nepečete".

Protože do ničeho tak náročného se pouštět rozhodně nebudu. Vodu zvážit nemohu, bo mám zase vybité baterky ve váze. A ta úskalí hned na začátku! Míchat těsto rovnou na plotně, aniž bych ho spálila, případně sebe, to nevidím jako reálnou možnost. A dále: pomocí sáčku nastříkat věnečky. Ať jsem pomocí sáčků nejrůznějších typů a velikostí kdy vyráběla cokoli, vždycky to dopadlo poněkud ... řekněme abstraktně. ;o)

Takže děkuju za voňavý popis a budu se těšit na další recepty a následně na krásné a dobré cukroví od Terezky, které mi přiveze před Vánoci.

Já si pro radost a voňavý byt upeču jen Masarykovo cukroví, to zvládám docela slušně. :o)

Přeju všem krásný den. <3

Š. Matyášová 4.12.2015 10:26

Re: Hlásím se do skupiny A,

zlatá odměrka, ta není na baterky :-D

Z. Lika 4.12.2015 12:39

Re: Hlásím se do skupiny A,

Jsem si zvážila litr vody, a je ho 980 g :-)

Z. Vave 4.12.2015 13:27

Re: Hlásím se do skupiny A,

No tak litru ne, Liko, to fakt ne. Chichicht, ani na deset deka vody mě nezlomíš.

Ale nabízím, že ušiju cenu pro vítěze, a bude to chňapka. Toho si považujte, protože jsem se před časem zařekla, že chňapky nikdy šít nebudu. :o)

Z. Lika 4.12.2015 13:09

Re: Hlásím se do skupiny A,

No, Vave, můžu Ti tu vodu přepočíst na mililitry. Těsto můžeš míchat těsně nad plotnou a ne přímo na ní :-) Co tam ještě máme? Aha. Těsto se stříká zásadně z toho dolního konce, to je důležitý detail. Tím Tvé námitky padají a můžeme se u Vaveů těšit na zkušební věnce a pak na "ostré" na Setkání - můžeme udělat hromadnou "challenge", jak hezky píše Zana :-)

Z. Inka 4.12.2015 8:25

odpalované těsto

mne vždycky nějak děsilo, takže jsem jednou vyzkoušela a dost. Ale na receptu mi chybí teplota trouby, já bych to i ráda zkusila, dneska je možnost spousty slaných variací.

Z. Lika 4.12.2015 8:39

Re: odpalované těsto

Mamka píše "jako koláče" :-) Tož tak. Ale plech jsem dávala do dobře vyhřáté trouby (teplota jako na koláče, tak 180) a hlavně jsem pak troubu neotvírala tak 10 minut (jinak by těsto spadlo, nafukuje se párou). Je dobré plech postříknout vodou, na něj dát pečicí papír a na něj vytáčet věnečky - a ty se vytáčejí na dvakrát, nejdřív jeden kroužek, na něj druhý kroužek. A upečené jsou, když získají trochu barvičku. Celkem to vychází na cca 15 minut, ale každá trouba peče jinak. A hlavně ji na začátku pečení neotvírat, jinak věnečky spadnou (splasknou). Mi to připadá hrozně jednoduché a rychlé, popis je složitější než skutečnost.

H. Williamson 4.12.2015 10:26

Re: odpalované těsto

Prave ty slane naplne by mne na tom dnes rajcovaly. Asi to testo zas zkusim po letech. A taky mne napadlo, ze se to ne nutne musi strikat do uhlednych venecku, ale udelat male bobanky na plech, a pri naplnovani dat vic na jednu stranu a tu horni pulku dat nasisato, aby se ta nadivka koukala ven a smala se.

Z. Lika 4.12.2015 12:42

Re: odpalované těsto

Hanko, to je bezva představa, ta smějící se nádivka, moc pěkně jsi to napsala :-) Neříká se tomu "žába"?

Z. Xerxová 4.12.2015 7:19

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Věnečky rakvičky, kremrole... a jiné dortíky nepeču. Peču jinak poměrně často - hlavně kynuté těsto, perník, piškot, štrůdl...

Z. Matylda 4.12.2015 7:07

Věnečky

nedělám, ty dělává tchýně. Ale měla bych se zamyslet. Já tentokrát zvažuju inovaci cukroví. Jasně, perníčky, linecké a ořechové rohlíčky s krémem. Ale vanilkáče nějak nikdo nechtěl a já cukroví nejím vůbec, tak letos zřejmě udělám rohlíčky obalované v sekaných mandlích. Jako dítě jsme je milovala, tak uvidíme :) A kuliček málo, chci zas po letech udělat kokosovou roládu.

A větší radióst mi před chvilkou udělal Oriášek, který se snažil naučit Světlušku kočkovat po Oriáším :)

Š. Matyášová 4.12.2015 10:27

Re: Věnečky

a kolikrát dostala Světluška  přes "držtičku" ? Nebo chtěl Ori aby válela sudy v jeho objetí?