Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
SOBOTNÍ MLSOTNÍK: Zelená velikonoční nádivka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 14.4.2020 10:25skvělý, alk eproč tu záplavu dobrých bylinek- já bych přidlaa i sedmikrásky, kazit Podravkou??? |
E. Zvolánková 12.4.2020 21:02OT Pro Xerxovic: Držíme všechny palce i tlapky Nightíkovi, ať je brzo fit a může s Vámi zase běhat po kopcích. Hlavně, že se to lepší. |
L. Jakovljevičová 12.4.2020 10:00Taky přeju hezkou velikonoční neděli spojenou s nadějí Vzkříšení. A jako potvrzení této naděje jsem dneska ráno viděla první vlaštovku. Takže jaro je už definitivně tady ( i když se říká, že jedna vlaštovka jaro nedělá) :-)) |
T. Zana 12.4.2020 14:54Vida, já měla dojem, že ji slyším, ale Franta mě přesvědčoval, že je to blbost... |
Z. Xerxová 12.4.2020 6:29hezkou sváteční neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) opět ráno vyrazíme bez psa, ale musíme počkat, až mu v sedm dám prášky. Je vzorný práškožravec - kouká na mě, jak balím tabletu do kousku masa - a žere to bez přebírání... |
Z. Jenny 12.4.2020 9:02Vida,vida,ukázněný pacoš,tak ať léčba i dále probíhá úspěšně! :-) |
Z. Xerxová 12.4.2020 9:21nejhorší je, že on už se cítí zcela zdráv - a fakt nechápe, proč s ním nechci hrát fotbal a proč "výlet" do lesa je na čtvrt hodinku po rovince... A ten nešťastný výraz, jak to že ráno zase někam jdeme bez něj (obešli jsme pěšky celé Ruprechtice - pokoukali na novou výstavbu... prostě výpravy, které s psíkem neděláme). Má smůlu. ATB má do pátku a pak máme mít velmi pozvolný rozjezd... |
Z. Jenny 12.4.2020 9:51Jo, to chápu! Ty psí pohledy,kámen by se ustrnul,taky jsem to těžko nesla,když to bylo nezbytné. Dochtóři se mušej poslouchat,tak to je! :-) |
V. Verenková 11.4.2020 21:20u nás v rodine sa plnka/nádivka/,, na veľkú noc nerobila,len v priebhu roka k pečenemú kuraťu. Ale na Veľký piatok nemáme rybu,pôst držíme a jeme plnené vajíčka ,v krátkosti :uvaríme vajcia,do rendlíka dáme namočené rohlíky,uvarené žltka,surové žltka,vysľahané bielka a roznu zelenninu/mrkvu,hrášok,hribky cibuľku a zelené rastlinky.Vajičkam urobíme klobúčiky s touto plnkou,zalejeme bešamelom a dáme upiecť.K tomu hlávkový šalát.Je to dobré,ale pôstne. |
T. Zana 12.4.2020 14:53To je zajímavej recept. Moc si to neumím představit, ale možná někdy najdu odvahu to zkusit :-)) My měli postní hustou fazolovou polívku ;-) |
Z. Matylda 11.4.2020 20:00Já nádivku asi letos odpískám, vůbec se mi do ní nechce, vlastně ji až tak strašně nemilujeme. Ovšem je teprve sobota, tak uvidíme, co přinesou další dny- zelené vždycky nějaké seženu, jen ten libeček ne, ten teprve leze- letos jsem ho při přerývání záhonu omylem vyryla a pak s omluvou cpala zpátky :) |
M. Crossette 11.4.2020 18:17Evo, bezva názorné fotky a spolu s popisem to voní až sem :) Možná někdy vyzkouším, pórek máme moc rádi a nějaké kousky masa bych vždy dala dohromady. Z domova se nepamatuji, že bychom kdy nějak "gastronomicky" slavili Velikonoce. Většinou jsme jezdili do chaty a fakt si nevzpomíním, že by maminka vařila něco extra slavnostního. Až tady v Am. jsem se seznámila s nádivkou a to do krůty. Někteří lidí jí krůtu plní, jini dělají samostatně jako přílohu (asi jako tahle Evina). Tahle am. nádivka mi chutnala, dokonce se prodává v sušené formě v krabicie - krutónky obalené v koření, myslím, že se pak přidá mléko a vejce, už jsem zapomněla. Ale jeden čas jsem jí občas takhle koupila a udělala jako samostatnou přílohu nějakému masu. Ale od té doby uběhlo mnoho let a vlastně jsem na ni zapomněla. Kopřivy tady nerostou a zajímalo by mě, jestli je v nádivce jejich chuť rozeznatelná? Jak chutnají - nejsou hořké? No a musela jsem si teď před chvíli vygooglit, co je to "smil"! Nejprve jsem si myslela, že je to nějaký "domácí" výraz pro rozmarýn, protože tak snítka na pohled vypadá. A on je to skutečný název italského koření, které má chutí připomínat kari. Tak o něm čtu úplně poprvé!!! Také tímto děkuji za milá velikonoční přáníčka, co mi přišla mailem a všem vám přeji abyste si "karanténové Velikonoce" užili co nejlépe a musíme všichni doufat, že ty příští roku už budeme slavit zase "po staru" ! |
A. Zemanová 11.4.2020 19:30Maričko, o smilu třeba tady: https://1url.cz/IzNkZ |
A. Zemanová 11.4.2020 19:31Nebo tady: https://1url.cz/JMgjW Mám ho taky na zahrádce. |
M. Crossette 12.4.2020 1:57Milá Vave, moc děkuji za dva velmi zajímavé odkazy. No na tom druhém, 5.obrázek mám fakt dojem, že jsem tu - přesně takhle v trsu - tu kytku viděla rust (při procházkách s Trixie). Ale když vidím něco divoce růst, vypadá, že by to mohla být bylinka, tak lístky, nebo květ skoro vždy promnu v prstech a čuchám. Takže jsem to určitě musela udělat i s touhle kytí, právě proto, že vypadá něco mezi rozmyrýnem a levandulí (jak i píší)A protože poctivé kari koření používám často, asi tahle kytka tak nevoněla(nebo já to nepoznala). Takže to možná byla něco jiného. Každopádně jsem o ní doted neviděla a už jsem koukala na net, jestli se dá koupit (sazenice, nebo semínka). Sazenici jsem nenašla, semínka bych sehnat mohla. Tak uvidím - nejprve se po ní podívám "v lukách" a jestli ji najdu, vyrýpnu si ji. Jestli ne, kouknu se ve zdejších obchodech, jestli bych ji sehnala. O semínkách pouvažuji, raději bych měla rostlinku. Jinak voňavé oleje z ní se prodávají v mnoha provedení. Ale to já nechci, já chci na zahradu živý "kari-keřík" :) https://tinyurl.com/ukrgvnb Vida, o čem všem já se na Zv. nedozvím :))) |
Š. Matyášová 14.4.2020 10:30lepší je ten odkopek a sazenice...ze semínek tomu moc nedávám...ale nám roste přesně takto https://lukon-bulbs.eu/smil-kari-compact-curry |
E. Zvolánková 11.4.2020 20:16Maričko, k Tvému dotazu, zda je tam ta kopřiva poznat, tak ano, je, pokud se jí tam dá hodně :-). Pokud se to dá třeba půl napůl s tím pórkem nebo jinou aromatickou zelení, tak ta kopřiva trochu zanikne. Když jsou kopřivy mladé a ty křehké horní výhonky, tak to hořké není. Mně teda chutná i ten čaj z toho, ale dávám si i med a citrón. Sám o sobě je hodně zvláštní na chuť, ale mně teda nevadí. Já miluju všechno zelené. Chroustám i různé bylinky jen tak pro chuť....dobromysl (oregano), bazalku, mateřídoušku, pažitku :-)) |
M. Crossette 12.4.2020 2:04Evo, díky za odpověď. Kopřivový čaj znám, kdysi ho jeden čas popíjel manžel, když měl problem jako močopudný čaj. A já ho pila občas s ním ze solidarity :) Ale chuť čerstvé kopřivy neznám - znám je její popálení (a o své zážitku jsem už kdysi psala). Jo a moc se mi líbíl tvůj výraz "sýrožrout" :)) Ale mám dojem, že bych tě trumfla :), cokoliv co jen zavoní sýrem - dejte mi to, já to sním (vyjma olomouckých syrečků a podobných, silně aromatických sýrů!)! |
E. Zvolánková 12.4.2020 21:01Maričko, tak já dlouho nejedla ty olomoucké tvarůžky taky, ale teď už je taky baštím...naučil mě manžel. Nejlepší s kmínem :-))) Já fakt můžu sýr všude. Dokonce i nasladko...Když mě honí mlsná, dám si lžičku brusinkové marmelády na plátek Ementálu, zaroluju a mlsám :-))) |
Š. Matyášová 14.4.2020 10:28smilu se říká třeba i Sibiřské kari :-D , koupila jsem kdysi 2 keříčky na Beaver a rozrůstají se docela dobře...až tam budu, nafotím a krásně nám i žlutě kvetou..... |
Z. Yga 11.4.2020 13:16Jojo, co rodina, to jiná nádivka. Já se přiznám, nemám ráda nádivku s kopřivou, tak u nás je především s medvědím česnekem, zelenou ruskou cibulí, libečkem a zeleným tymiánem. Jinak dělám s nakrájeným uzeným (my uzené máme rádi, i když domácí už není) a nakrájenými kuřecími prsy - mňam, jíme ji s rajskou (:o)) - starý domácí recept - nebo s brambory. |
Z. Xerxová 11.4.2020 11:53tak nejen že se ráno pozdrav neuložil, ale ještě mě to odhlásilo :o) Nádivka - co lednice (uzené, vepřové a kuře z mas) a zahrada (kopřivy, petrželka, pažitka, libeček, pórek) daly byla včera. Moc dobrá. Dneska byl výlet bez psa (má zatím zaracha) - takže jsme zdolali čedičové vrcholky Malého a Velkého Jeleního vrchu. Tam totiž Night nevyšplhá a tak jsme na zdolání využili výletu bezpsího. Moc krásně bylo v kraji údolí a kopců, pískovcových skal, čedičových suků a azbuky vyryté hluboko do kůry starých buků... |
A. Zemanová 11.4.2020 12:50A já měla radost, milá Xerxová, že jsi pro jednou snad zaspala a že jsem Tě předběhla. :) To se mi nemůže podařit, protože toho bohdá nebude, abych dobrovolně vstávala dřív než Ty. |
Z. Jenny 11.4.2020 17:34Taky jsem v duchu bádala, copak se to děje! :-) |
Z. Lika 11.4.2020 11:24Jo a musím pochválit fotka, zejména fousisko, jak se soustředěně a s plnou vážností věnuje mňamce :-) |
Z. Jenny 11.4.2020 17:35Taky se mi fousisko líbí a taky mně upoutal ten list mangoldu, to jsem ještě nezkoušela a ani ho nemám ale už jsem shlédla,co to žere a bude! :-) |
Z. Lika 11.4.2020 19:12Mangold mám moc ráda - spařený, jemně nakrájený a naložený v citronu a česneku - pak se promíchá s vařenými brambory a je to mana nebeská (chorvatská). |
A. Rgova 11.4.2020 19:38Liko posílala jsme z hadů sz. Došlo? |
Z. Lika 12.4.2020 9:30A.Rgova, jdu pátrat, v "normální" poště nic... ozvu se ještě dnes (neděle) |
A. Zemanová 11.4.2020 19:39Mangold jsem si pořídila poprvé loni - červený, žlutý, bílý. Je to bezva věc, rostlo to celou zimu a dalo se to obírat. Na jaře jsem předělávala záhon a protože nejlépe vypadaly dva červené, tak jsem je vykopala a přesadila jinam. Chvilku se na mě za to mračily, ale teď už vesele vyrábějí nové listy. Musím si ještě pořídit ten žlutý, moc hezky to vypadá v jídle a je to dobré. |