6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sardelová omáčka aneb Redukce z lenosti

Co s uzeným jazykem?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bytová 9.3.2018 12:45

Re: Abytko,

Myslím, že tam Betty MacDonaldová ještě dodává, že se Don při výkonu chová a uděluje ryčné příkazy jako "lékař, absolvent vídeňské university". :D

Díky za pochvalu, Alex.

E. Šusová 9.3.2018 12:26

Uzeného jazyku nepojídaje

i tak jsem si s chutí otevřela recept. Páč, bylo jasný, že se sice nenajím, ale pobavím, když ho sepisuje Abyt. A nemýlila jsem se. Jen jsem měla trochu obavy zda spolu ten pekáč a Anešek nesouvejí, jestli ho třeba Abyt nezredukovala totiž :D :D

Krásnej víkendík přeju.

A. Bytová 9.3.2018 12:38

Re: Uzeného jazyku nepojídaje

Jak Aneš vidí volný pekáč, hned do něj vleze. Avšak neredukuje, zatočí se tam a spinušká. :D

Také hezký víkend se pesama nejen přeji.

E. Šusová 9.3.2018 12:43

Re: Uzeného jazyku nepojídaje

Anešek v pekáčku, lehkými sny nadívaný :-D

Z. Lika 9.3.2018 13:38

Re: Uzeného jazyku nepojídaje

Ešusová, to je pěkné :-)

O. Joklová 9.3.2018 11:18

Anešek

mě nadchnul a je to jak píše Xerxová "krásný zdobný kočička" :-))))))))))

jazyk jsem uzený vlastně doma nikdy neměla, jenom ten vařený a s bramborem a hořčicí nebo křenem nemá chybu... a Nynyška milovala od kořene to "opravdické" maso, co ještě není vlastně jazyk... a já miluju takovou tu chrupavku jako, nebo co to tam je :-DDDDDDDDD

A. Bytová 9.3.2018 11:41

Re: Anešek

On ten uzenej jazyk lze i za studena, je zdobný téměř jako Anešek :), na tenko nakrájený i na obložených mísách atd. No a Nynyšce se nedivím, já to přebytečné masíko taky ráda. :)

Z. Jenny 9.3.2018 10:50

Abytko díky,

za bezva čtení. Jsem ten samej případ,nejraději mám jeden hrnec a jeden talíř a do toho nějaké ty ingredience. Doba kuchařských vymyšleností je dávno za mnou a čím dál víc preferuji naprostou jednoduchost. Systém , jeden hrnec, jeden talíř, jedno tričko, jedny boty,jeden ručník, etc. mi prostě ke stáří přirůstá k srdci.:-) Na místě je jen kvalita.

Anešek mně moc a moc potěšil, předstihli jste dobu.:-) Anešek se tváří jako moje udivená známá, která si nechala udělat obočí na furt a kosmetička usoudila, že je lepší obočí udělat tak nějak vejš neb věkem klesá, teda asi. No a teď vypadá jakoby se furt divila.Akorát, je tvůj koč hezčí.

A. Bytová 9.3.2018 11:08

Re: Abytko díky,

Chich, to je přesný s tím udiveným obočím. Na tom fotu jakoby říkal - šo to, šo to jééé? Ale byl jen vyrušen ve chvíli intimní kosmetiky. :D

Z. Lika 9.3.2018 10:17

Ty skleničky se sardelkami

mě vždycky velmi lákaly, ale nikdy jsem nevěděla, co bych si s nimi počala - leda je snědla rovnou (jestli to tedy chutná podobně jako očka).

A jelikož také vím, že Italové přidávají do rajčatových omáček a vůbec leckam trochu sardelek jako koření, a je to vždycky moc dobré - možná dodávají onu tajemnou pátou chuť - pak beze všeho věřím, že i s uzenými jazyky odvedou nenahraditelnou práci. Tenhle recept u nás určitě nezapadne, díky, Abyt.

A Anešek... jsem zvědavá, pro jaký gender se rozhodl letos :DD

A. Bytová 9.3.2018 11:04

Re: Ty skleničky se sardelkami

Já jsem přes sardelky úchyl, můžu je rovnou ze skleničky vidličkou. Očka chutnají stejně, kapary jsou tam tak trochu pro odlehčení. A zatočený to líp vypadá. :)

Pátá italská chuť je tajuplná záležitost, níííkdy se mi nepovede by to chutnalo opravdu italsky.

S Anešovým genderem je to taky tajuplná záležitost, teď právě napětí vrcholí.

Z. Jitur 9.3.2018 12:07

Re: Ty skleničky se sardelkami

Liko, můj táta dával sardelky do míchaných vajíček, rozetřených s máslem a to celé potřené na plátek hovězího španělského ptáčku, než se přidala slaninka, párek, cibule, okurka a ptáček se zabalil

Z. Lika 9.3.2018 12:27

Re: Ty skleničky se sardelkami

Jitur, takže v podstatě místo hořčice sardel?

Z. Jitur 9.3.2018 14:08

Re: Ty skleničky se sardelkami

ne, ne, vidíš, zapomněla jsem ještě připsati i tu plnotučnou hořčici

T. Zana 9.3.2018 8:36

Jooo!

Tohle je recept podle mého gusta :-) Akorát že to uzený doma není, tak asi na víkend bude něco, co v mrazáku najdu já :P

Taky mám pocit, že moderní recept potřebuje půl kredence předmětů a dochucovadel.

Abyt, moc jsi mne pobavila a fotka Anežka je skvělá!

A. Bytová 9.3.2018 11:10

Re: Jooo!

Děsně mně to leze na nervy ten systém - proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. A to nejen, co se týče receptů. :)

Š. Matyášová 9.3.2018 8:14

Anešek....

...nádhernej,něžnej Anešek.... je mi úplně jedno,co jsi vařila a v kolikati nádobách, je mi fuk,že jsi nedodržela zaběhlé receptury a předpisové nástroje... vidím Aneška, to je nad jakoukoli omáčku a vaření...

PS: příště sloupni jazyk a na horkej nanes jen tu sardelovou pastu a přelej troškou másla...ono se to tak nějak vsákne, já pak k tomu podávám brambory s nasekanou petržlenovou natí... tím ještě více minimalizuješ to nádobí :-D

Z. Jenny 9.3.2018 10:39

Re: Anešek....

Sharko,prosím, doporuč mi něco, nevím co ,třeba pikantního ,s uvařeným jazykem.Dělám ho zvěři a když tu masu jazyků vytáhnu z papiňáku,dám si s hořčicí či s křenem a nic jiného mne nenapadá, krásně to voní, nelze odolat.

A. Bytová 9.3.2018 11:52

Re: Anešek....

Podusit (hovězí jazyk) na červeném víně s česnekem a petrželkou. A divokým kořením. Pak případně ještě posypat sýrem a zapéct.

Z. Inka 9.3.2018 12:13

Re: Anešek....

Nejsem Sharka, ale až se budeš chtít ještě více rozmazlit, vezmi uvařený vepřový jazyk, opatrně podélně rozkroj ale nedokroj, uvnitř dej tak 1-2 stroužky česneku rozetřeného s trochou soli, zabal do anglické slaniny, převaž, natlač do pekáčku a zapeč. Počítám jeden jazyk na strávníka, většinou nezbyde.

Z. Lika 9.3.2018 12:26

Re: Anešek....

Abyt, Inko - stále je řeč o uzeném jazyku?

A. Bytová 9.3.2018 12:32

Re: Anešek....

V mém případě zde o obyč vařeném.

Z. Inka 9.3.2018 13:30

Re: Anešek....

Chtělo se recept na neuzený, nepředpokládám, že se vaří psovstvu uzený jazyk. Jo a stěma jazykama psovstvu pozor, je to dosti tučné

Z. Lika 9.3.2018 13:41

Re: Anešek....

Aby, Inko, děkuji za upřesnění, jako nepsí mi to nedocvaklo.

Z. Jenny 9.3.2018 15:50

Re: Anešek....

No právě, mastný je dost,takže to míchám se srdíčkem a jazyku méně.

Z. Jenny 9.3.2018 15:49

Re: Anešek....

Šmánkote, to je nápad! Zkusím, určo! Dík!

A. Bytová 9.3.2018 11:18

Re: Anešek....

Dík, Sharko, za další inovaci, leč žádáno bylo hodně sosu.

Mám pocit, že i kdybych podusila nakrájenou utěrku, ale bylo -li by dost sóóósu, jistí jedinci by byli spokojeni. :D

Z. Yga 9.3.2018 8:06

Milá Brutus Abytus

Z Aneška jsem opět unešena - ta jeho úžasná poloha a udivený pohled (jakoby se z tvé kuchyně libé vůně nelily průběžně celý den!) Myslím, že Aneška musí milovat každý, kdo na něj jen jedním očíčkem pohlédne (:o)).

Tak je se přiznám, v životě jsem nejedla sardelovou omáčku - no já vlastně ani nejedla uzený vepřový jazyk, vždy jen neuzený, hezky uvařený, nejlépe s jablečným křenem a dobrým chlebem. Tuhle jsem jich pár upekla (myslím, že o tom tady kdysi psala lika) - tak nebylo to špatné, ale asi se pokorně vrátím k tomu vařenému.

Tak se pokorně ptám, k čemu se taková sardelka hodí? K uzenému masu? A s čím se to jí - teda jaká jest k tomu příloha? Chleba, brambory či knedlík (doufám, že rýže ne!)? A ještě jeden dotaz - kdysi tady kdosi dával recept na hovězí se sardelemi - nevzpomenete si někdo? Mám totiž doma sardelky (za tu cenu nekupto!), ale tak nějak nevím, jak s něma naložit (:o)).

A naprosté OTéčko - včera k nám normálně vtrhlo jaro. Oproti neděli, kdy bylo mínus třináct, se oteplilo na plus třináct a povětří bylo dočista jarní. Cesta, která byla ještě v úterý pokrytá souvislým zledovatělým sněhem, se okrášlila pár kalužemi, ale jinak se chodilo fajn - máme tady pískové cesty, takže ani jsme nebyly špinavé - Ernest bahňák se samozřejmě vyválel hned v první kaluži.

http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zacatek_brezna/

Š. Matyášová 9.3.2018 8:23

Re: Milá Brutus Abytus

sardelky-ančovičky, jsou moc dobré do těstovin, k rajčatovému sugu , dávají se spíše jako "koření", ne jako maso. nasekají se a prakticky se rozpustí....italové s nimi umí velice dobře zacházet... pokud nechceš vyhazovat peníze za drahý malý rybičky, lze to nahradit sardelovou pastou, ta chuť je sice trochu jiná,ale základ tam je....vymačkách část tuby do oliváče,na kterém máš odušenou cibulku s česnekem, promíchaš to a přidáš to sugo,pak máš ten základ a jedeš dál... je to dost slané,takže já už pak nesolím..

Inka má ráda sardelovou pastu na chlebu s máslem, také to tak jím, dají se s ní potřít i doma dělané obložené chlebíčky, ale velice jemně, spíše ji vmíchat do másla..,moje mamka z ní dělala takovou tečku do kornoutku sýra a přidává ji do rybičkové pomatlánky místo soli, ona ta pasta zvedne chuť těch mdlejch rybiček.....

pokud už j emáš,jak píšeš, přidej je na chlebíčky ,stačí půlka rybičky, jsou nasekat a vmíchat do zeleninového salátu...nebo udáš těstoviny s rajčatovým sosem a kousky zeleniny a pak to nasekanejma ančovičkama posypeš...aby tam, zůstaly navrchu a byly vidět... ale opatrně, na porci stačej 2 ty půlečky, co máš v té sklínce....

Z. Iva 9.3.2018 9:02

Re: Milá Brutus Abytus

Taky je jím na chlebu s máslem, když mám chuť na něco slaného.