24.9.2021 | Svátek má Jaromír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Hoppin’ John, aneb Honzo, hópni do nového roku křepce!

Skočnej Honza na Nový rok. Hoppin’ John je tradiční jižanská příloha k novoročnímu jídlu. Černooké hrášky (blackeyed) s rýží symbolizují hojnost v nadcházejícím roce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
W. Glover 9.1.2021 14:59

Potvrzuji, že tohle jídlo je moc dobré. Taky vařím rýži s černookými fazolkami v kokosovém mléku jako přílohu ke kuřeti nebo vepřovému v jerk marinádě

Z. Asteris 1.1.2021 21:35

Všechny zdravím a přeju hlavně zdraví a perfektní imunitní systém v novém roce. My jsme s Arinkou konec roku i začátek dalšího uvítaly smrští výletů, takže jsme ráno vyrážely a po setmění se navracely a to poněkud uondané. Zítra pokračujeme, v neděli jsme měly jet k mladým, ale vypadá to, že jejich kamarádka, se kterou byli v kontaktu asi má covida, takže neděle bude možná odpočinková :-) .

Na silvestra od šesti do devíti večer byl pořádný rachot, a pak to pokračovalo okolo půlnoci, ale už kratčeji. Arina to naštěstí neřeší a spala jako dřevo.

Z. Asteris 1.1.2021 21:38

A to jídlo vypadá moc zajímavě a jedle i přes tu rýži ;-)

A. Rgova 1.1.2021 21:24

Přeju všem dobrý, klidný a zdravý další rok. Bude pro mne výroční:-).

Silvestra jsem si udělala jen se zvířátky a pohádkami co jsou k dispozici na netu. Letos to tu bouchalo míň než jiný roky, Míca měla oko navrch hlavy a Rubín seděl v přepravce až úplně vzadu, Garf se tvářil, že je mu to šumák, jen na nejhorší "verdun" s Mícou uzavřel příměří a oba zalezli za linku. Babu se nijak nevzrušovala, její žití jí asi dělá dost soukromých starostí aby se zabývala lidským blbnutím.

Pokoušela jsme vymyslet nějaký zásah do Silvestrovskýho hexperimentu. Mám teď hlavu jen na nošení čepice.;-). Takže nic. Popravdě mi přišlo náročný i to přečíst:-P, Vave jsi tedy dílo, žes to takhle zkombinovalaR^.

Dneska jsem si dělala čočku na cibuli a sádle se smetanovou klobásou. Moc fajne. A část čočky nechala na salát na zítra. Penízků by mělo být dost. Johnyho recept od Hanky jsem nepamatovala, díky za připomenutí. Na Hanku několikrát do roka i tak vzpomenu.

A. Zemanová 1.1.2021 20:23

Děkuji vám za milé ohlasy i vaše recepty na novoroční jídlo. Dnes jsem se hodně flákala, snažila se pilným odpočinkem uvolnit zablokovaná záda. Je to trochu lepší, tak uvažuju o tom, že si dám zítra repete. :-)

Jen minul Silvestr, už začínám přemýšlet, jak obohatit půdu a co do ní zasít. Že by už na mě začalo lézt jaro? :-)

J. Fialová 1.1.2021 20:53

Uvolníš si záda, zapracuješ na zahradě, zablokuješ záda. Uvolníš si záda, zapracuješ na zahradě, zablokuješ záda. Uvolníš si záda, zapracuješ na zahradě, zablokuješ záda... Není to recept, který by se mohl nazvat "pravé zahrádkářské repete"?

A. Zemanová 1.1.2021 21:08

Jak to můžeš tak přesně vědět, Jarko? Ty sem snad nějak nakukuješ. :)

E. Žampachová 1.1.2021 18:18

Přejeme všem, bez ohledu na tradici novoročního jídelníčku, aby byl ten nový rok lepší.

U nás se silvestr moc neslaví, padli jsme přes 11. Psi naštěstí rachejtle neřeší, nejvíc jich stejně bylo do 21 hodin, ale kolem půlnoci nás to vzbudilo (psy ne). Jako novoroční máme čočkový salát s uzeným, salát se připravje den předem, takže mám volné dopoledne. Navíc je jednoduchý, čočka do křupava, cibule, kyselá okurka (obojí na drobno, podle chuti) olivový olej sůl, pepř. Všeho tak akorát, jen se promíchá. Je to docela jedlé.

M. Crossette 1.1.2021 18:02

A asi už jako poslední Všem vám přeji celý další rok ve zdraví a spokojenosti a hlavně, abychom se tu příští rok zase sešly(i).

Tobě Liko MOC DĚKUJI za další rok s pevnou rukou na kormidle zvířetnické loďky a za skvělé zvládání všech starostí a nástrah, které tak dlouhá plavba někdy nevyhnutelně přináší. !V!R^

Z. Lika 1.1.2021 21:04

Maričko, děkuji a také děkuji :-) Protože bez aktivních čtenářů a psavců by to tady bylo na pendrek :-P

M. Crossette 1.1.2021 17:51

Milá Vave, skvěle jsem se bavila i při druhém dílu hexperimentu a vyzdvihnu alespoň tuhle větu: "..už se těšila, jak si v opravené pícce upeče čerstvý chleba a dá si ho ještě teplý k zapečenému hrachu". To proto, že se přímo hodí k tvému Mlsotníku. Napadlo mě totiž, že název pokrmu "Hoppin' John" mohl klidně vzniknout při pohledu na pozdější nadskakování a uvolňování přítomných strávníků, tedy pohybů velmi podobných těm, které po teplém chlebě a zapečeném hrachu provozovala Pěvuška.

Název jídla jsem tu několikrát zaslechla (a dávná zmínka od Hanky), ale nikdy nejedla, ani jsem netušila, že je to jižanské novoroční jídlo. Ze zvědavosti jsem koukla na net, receptů je tam hodně, přesný význam názvu jsem ale nenašla nikde. V jednom článku bylo jídlo shrnuto takto : Variací na "Hoppin' John" je hodně, ale všechny k přípravě potřebují tři hlavní věci : fazole, slaninu a nějaký zdroj tepla :-) . Našla jsem jídlo třeba pod názvem :"Black-eyed Pea Jambalaya", nebo "Deep South Hoppin' John". U alabamského jídla se "black-eyed peas" přidávají jako mystický znak štěstí, naopak "peníze" v něm zastupují "collard greens" (zdejší oblíbené lupeny). Ve všech je pak samozřejmě i ta rýže, ale dalším přísadám (a tím barevnosti konečného pokrmu) se už meze nekladou, stejně jako druhům koření. Mně se zamlouvá přidání kajanského koření, protože to je v mé kuchyni velmi používané a oblíbené a určitě bude i v tomhle jídla moc chutnat.

Takže Vave díky za recept, určitě vyznkouším.

M. Crossette 1.1.2021 17:53

.Ale až někdy jindy, protože my jsme čirou náhodou zrovna včera jedli už "den předem" výborný čočkový guláš od Liky. A teď po přečtení Vavina receptu zjišťuji, že jsou si tyhle dva recepty dost podobné (jen chybí rýže). Měli jsme tu švagrovou se synem, tak jsem guláše udělala opravdu hodně. Polovinu zbytku si dneska po snídani odvezli s sebou domů, aby si po dlouhé jízdě mohli večeři jen přihřát, stejně, jako to uděláme my.

Jedinou výhradu u receptu bych měla ohladně slaniny. U Vave, jako u všech receptů se kousky slaniny vaří spolu s fazolemi. Není pal jídlo příliš mastné? Já vždy vyškvařím z tenkých plátků zdejší slaniny spoustu tuku a na obrázku má Vave docela velké kostky, z nich některé jsou z poloviny samý tuk8-o. Takže já si asi slaninu vyškvařím samostatně a přídám až později, možná i s trochou tuku "jen tak pro chuť".:-)

A. Zemanová 1.1.2021 20:28

Maričko, mastné to určitě nebylo. Záleží asi na tom, jaká slanina se použije. Našla jsem recepty, kdy se vaří nasekaná kolena, když jsou částečně hotová, přidají se fazole a pak rýže. V mezidob se kolena vykostí a maso přidá do pokrmu. Vždyť sama Hanka v receptu tu mastnotu doporučuje. :-)

Z. Janaba 1.1.2021 17:09

Přeji všem, ať se vaše vznesená i skrytá přání vyplní a je vám dobře na světě!

V Oslo padal včera i dneska sníh, takže je velmi vánočno a nálada přívětivá. Včera to bylo horší, někteří nedospělí dospělí radostně dělali bum bum, bác bác a otravovali okolí a hlavně zvířata, už od šesti hodin. O půlnoci to, umírněně oproti jiným létům vypuklo, pes kvílel, společnost na terase, já s ním ve sklepě, kocour vysublimoval. Po uklidnění kocour nikde, hromování kdo ho pustil, prolézání všech možných skrýší, nic. Při povinné čočkové polévce se mi kocour najednou zhmotnil za židlí, úleva, ale zároveň dohady, kde se ten blbec schovával! Já vlezla opravdu všude!

Vlastně normální silvestrovský večer, ale já ještě dneska ostraňuji chlupy z černých sametových šatů.

Z. Jenny 1.1.2021 17:41

To mi povídej, bílá Lidunka se uvelebila na černé,skoro sametové flísce,pucucovala jsem rukávy lepícím válečkem a nadával jak špaček.;-D

M. Crossette 1.1.2021 18:00

Jo, Jano, vysublimovat skvěle umí naše Woody :-). A protože u nás kočky přes den pendlují ven a dovnitř, někdy několikrát dokola prolézám jak zahradu tak dům - kočka nikde. Vím, že teď už ze zahrady utéci nemůže, takže nepanikařím jako dříve a když jí konečně najdu vtisknutou pod nějakou větví, mám dojem, že si se mnou hraje "na pikolu", protože pak jen zavrká a z úkrytu vystartuje ve snaze mě předběhnout do domu :-)

L. Jakovljevičová 1.1.2021 16:25

Krásný Nový rok přeju vám všem. A sluníčko se nám vrací, sice na Nový rok jen o slepičí krok, ale už je to znát!

Včera jsem se náramně bavila a užila jsem si tak prima Silvestra. Díky Vave a všichni ostatní.

L. Jakovljevičová 1.1.2021 16:28

Zapomněla jsem podotknout, že Skočný Honza vypadá moc dobře a jedle. Určitě vyzkouším!

Z. Yga 1.1.2021 12:35

Milá Vave - ještě jednou díky za včerejší opus! Už dlouho jsem se tak nepobavila...

Pytlíček okatýma fazolkama a receptem na Skočného Honzu stále mám schovaný (a na rozdíl od čočky i přestěhovaný ;-D) a navždy mi bude připomínat Hanu W - vařit nebudu, protože rýže, že jo!!!

A jak jsem podotkla, čočky doma nemaje (stejně u nás nikdy nebyla tradice ji konzumovat na Nový rok), uvařila jsem dneska polívku rajskou, aby rok 2021 byl pro nás rájem na zemi. Tak uvidím, jestli se to povede - jak ne, tak běda, běda rajské polívce ;-), už nikdy nebude na Nový rok. Jinak teď posloucháme Vídeňské filharmoniky - to je zase naše tradice.

P.s. Silvestr byl velmi, velmi střízliví ohledně rachejtlí - za prve lidi letos asi nechávali nákup na poslední chvíli ;-D a za druhé díky novým trojitým oknům se i ten randál dal vydržet - zvěř ani nezaregistrovala, že se něco děje V

A. Bytová 1.1.2021 13:02

Ygo, s Vídeňskými filharmoniky jsi mi před lety seznámila ty a tuto tradici jsem převzala. Dík. Trochu uvažuju, že si k nim otevřu to šampaňský neb jak na Nový rok, tak po celý rok a včera jsem usnula už asi v deset. :-)

Z. Jenny 1.1.2021 13:51

Taktéž.Teď jsem s dodívala a doposlouchala, osvěžující .R^V A navedla jsi mne, dám si trošku, malinkou, včerejšího šampáňa. My zase máme tradiční zelňačku, kterou po mně vždycky vyžadovala slavící marškumpačka,kde ty loňské sněhy jsou,že áno, No dodržujeme do dnes.:-)

Z. Yga 1.1.2021 14:07

Tak jsem ráda, že jsem i já někoho inspirovala, ovšem VF si reklamu zaslouží. Bohužel, Erník NUTNĚ musel ven, takže jsem je nedoposlouchala, což mne mrzí. Teď nevím, jak vypadal Radeckého pochod, když letos pan dirigent nemohl přizvat k produkci posluchače. 8-o

A. Bytová 1.1.2021 14:17

Tleskali jsme všichni doma.

Z. Jenny 1.1.2021 12:06

Ještě jsem zapomněla pochválit dobré jídlo, Skočného Honzu mám ještě od HankyW v pytlíčku neb v té době jsem zahrádku už neměla a pak jsem si je nechala na památku. VAnglickou beru u soukromého řezníka pana Kubeši z vedlejší vísky a ten má moc dobrou,vozím ji i do PR atd. MLP má fazolky strašně rád ,tak budou brzo dle receptu Vave.V Díky za bezva dokunetaci.R^

Z. Tečka 1.1.2021 10:53

Přeju pěkné nakročení do dalšího roku. Dnešní den se opravdu povedl. Dokonce i noc tady byla klidná. Jen kolem deváté večer se od domků při hlavní silnici ozvalo pár ran, mají tam malé děti, tak jim bouchli něco pro radost. Kočky zpozorněly, a rozhlížely se, co to je a odkud to je. Zato od Kolína i od KH to bouchalo už někdy od šesté večerní, tam si to fakt museli užívat. Pro nás je to daleko, bylo to slyšet jen když jsem větrala.

Vave, jsem zvědavá, co řekneš na divoká rajčata, jestli s nimi začneš. Já je měla jeden rok, a nijak mě neuchvátila. Velikánský hustý keř a stovky rajčátek velkých jak nehet. Pro mě nic moc, ale zkus to. Já vysazuji balkonová, jsou drobná, plodí později, ale chuť báječná.

O jižanské kuchyni jsem jen četla, určitě bych ráda ochutnala, než bych se pustila do vaření. Mám ráda rýži i fazole, vím, že kromě jiného je tato kombinace dost běžná právě v v jídlech převzatých třeba od cajunů, a Jih je na tyto plodiny štědrý.

Jo, a když mám do něčeho dávat slaninu, nejen kvůli chuti, používám Oravskou. Ta je na rozdíl od anglické opravdu uzená, anglická je jen vařená. Ale měla jsi moc pěknou.

Škoda, že nejde poslat ochutnávku po drátě.:-P

Z. Lika 1.1.2021 10:27

Přeji krásný nový den i nový rok. A také dobré pochutnání - tohle vypadá opravdu vynikajícně, a jih nejih, američtí černoši nejspíš přišli z Krkonoš, protože krupoto-hrachoto s uzeným, to není zdejším krajům vůbec cizí. Holt akorát ty křoupy museli nahradit rýží :-) Ječmen možná v Americe moc neroste?

Vave, díky za vzpomínkový mlsotník, Hanka byla moc fajn, a mlsná!

Z. Jenny 1.1.2021 9:02

Dobré ráno všem! V Novém roce hodně zdraví a vše,co si přejete ať se splní. Taky pohlazení všem zvířátkům ve vašich domovech.V

J. Fialová 1.1.2021 9:32

Jsem líná, tak se sem přilepím:

Dtto :-)

A. Zemanová 1.1.2021 8:51

Ještě dodatek k Mlsotníku: Z uvedeného množství získáte jí:-)dla hodně.

A. Zemanová 1.1.2021 8:50

Dobré ráno v novém roce! Hodně zdraví, radosti, pohody a lásky. V

U nás lehce mrzne, všude je jinovatka, sluníčko, no prostě den jako malovaný.

Radosti z nového roku bylo u nás v obci a okolí přiměřeně, tedy mimo našich dočasných sousedů. Těch bylo v bytě hodně, dlouho jim trvalo, než hodně hodně pyrotechniky dotáhnou před dům a pak ji vystřílí. Ale přežili jsme to všichni. :-)