28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tvarůžky ala Ondráš

Tuhle na chodbě voněly bramboráky a já si bolestně vzpomněla na Bedu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 9.4.2021 17:46

Hm, hm, ale to je mi zajímavý nápad, to musím zkusit.

A. Alimo 9.4.2021 17:14

Když už je řeč o "vůni" těchto sýrů, vzpomínám si, že můj tatínek si dělával kdysi doma z tvarohu tzv. "kakánek" . To si dal dal do zavařovací sklenice (tenkrát ten patentní uzávěr s gumičkou) tvaroh, posolil, trošku kmínu, sklenici zavřel a dal mezi okna. Po pár dnech dal do špajzu. Tam to bylo tak 14 dní, možná i drošku dýl, už si to zas tak přesně nepamatuju, potom to obřadně vyndal- z té sklenice myslím:-) k tomu krajíc chleba a já musela před tím pro pivo :-/. Ta "vůně" byla cítit asi až k tomu nádraží ;-D, mamka ho s tím obvykle -pokud počasí dovolilo, vyhnala na zahradu ;-D . Taky to znáte?

Z. Janaba 9.4.2021 16:17

Já jsem se zapomněla prve zeptat. Když jsme u těch bramboráků, zkoušel někdo dělat je ve vaflovači? Já sama nemám odvahu, neb se bojím převelikého zaprasení přístroje a tím jeho následného zničení. Ale jestli některá z vás si ho takhle odepsala, tak je to něco jiného a potěšení je na mé straně. :-)

Z. Janaba 9.4.2021 16:06

Jojo, Tři muži ve člunu jsou velice čtiví. Někdy se povede a pak dílko přetrvá staletí aniž by bylo stoleté. R^

V. Kříž 9.4.2021 15:47

Psíci smraďochy milujou...

T. Zana 9.4.2021 15:36

Hm, tak možná je to k úvaze v létě. Jinak pobyt na balkoně na zdravém vzduchu to jistí ;-D.

T. Zana 9.4.2021 15:35

Jeho smysl pro humor mi vždycky imponoval :-). Ovšem jestli by se nezalknul :-P...

Z. Lika 9.4.2021 15:15

Já vím, že sýry obecně do ledničky nepatří, ale zvyk je železná košile. A stejně jako Jenny zavírám tvarůžky na samotku - do plastové krabičky s vodotěsným uzávěrem. Krabička puchy nedrží, tvarůžky udrží.

Z. Lika 9.4.2021 15:13

Tak mě napadlo, co by princ Philip řekl na tvarůžky... ale měl smysl pro humor :-)

Z. Jenny 9.4.2021 15:11

Dávám do sklenice od kompotu a zatáhnu víko hlavicí.

T. Zana 9.4.2021 14:45

To je úžasná představa ;-D;-D.

A. Rgova 9.4.2021 14:42

Tvarůžky i bramborák můžu jakýkoli. S třipsínem jsme si libovali s tvarůžkama nebo romadurem pravidelně. Díky sharko za typ.

Přeju hezký víkend všemV

T. Zana 9.4.2021 14:40

Ve Třech mužích ve člunu je jedna kapitola o nákupu smrdutého sýru. Už si nepamatuju, proč nakonec nedošlo na konzumaci, ale dlouze se řešila otázka co tedy s ním.

Končí to tak, že ho po mnoha pokusech ze zoufalství zahrabali na nějaké pláži, která se posléze proslavila tím, jaký tam byl silný a zdravý vzduch ;-D.

T. Zana 9.4.2021 14:36

To mě zaujalo už u Sharky - vy fakt dáváte syreček do lednice 8-o?

A jak z ní pak dostanete... ehm, tu specifickou vůni ;-D? U nás jde bez milosti na balkon - což teda znamená, že pokud není venku zima, jí se týž den večer;-).

T. Zana 9.4.2021 14:34

Tak teď jsem vedle zahlédla zprávu, že zemřel britský princ Philip (v červnu by mu bylo bývalo sto let ;-() a rovnou jsem si smazala dlouhý příspěvek. Tak znova...

Patřím mezi ty, co syrečky (i jiné smrdutosti) můžou. Řekla bych, že tuhle úpravu jsme jedli v Lošticích nebo někde okolo. Bylo to moc dobré, i když doma bych osud nepokoušela ;-D.

Taky jsme byly v loštické syrečkové cukrárně, to byla zajímavá zkušenost. Navíc tam - jak bylo jaro - dělali syrečkovou polívku s medvědím česnekem ;-).

A pak jsem taky jedla syrečkový tatarák, to bylo někde jinde. Taky nebyl špatný ;-).

E. Zvolánková 9.4.2021 14:33

Tak za tento recept moc díkyR^ Samotnou by mě to nenapadlo,ale zrovna mám tenhle "tchoří zázrak" taky v lednici,protože si je koupil mužský a dcera už odmítá chodit do kuchyně,pokud se otevře lednice.Pes se naopak za tou vůní cpe;-D Takže poku ty smraďochy dneska manžel nezbaští,udělám z toho tu Sharčinu dobrotuR^.Mně syrečky nevadí,ale nesmí být v té lednici dlouho;-)

Z. Tečka 9.4.2021 13:19

No, to bych to struhadlo pak asi musela vyhodit;-D, kdepak, jeden zkusím podle originálu. Teď jsem byla u nás nakoupit, tak jsem koupila další balení, v akci, takže už trochu jeté.:-P

Š. Matyášová 9.4.2021 13:17

a to ty německý nevoněj tolik jako ty loštický..to by skákala posádka do vln..no,nebo byste se prošli po prkně ;-)

Z. Janaba 9.4.2021 13:05

Teda to musí být síla! Syrečky, vy tomu elegantně říkáte tvarůžky, se u nás nejedly. Tatínek si musel i s romadůrem prostřít na parapet okna.

Mému muži tahle hmota chutná. Naštěstí se v Norsku nedá koupit. Ale jednou si je koupil v Německu při zpáteční cestě do Oslo, kdy jsme se z Kielu přesouvali lodí.

Před naší kabinou jsme pojednou pocítili neklid, slyšeli rozrušený šepot a posléze jsme vykoukli ven, co se jako děje. Hlouček, v čele s jedním z posádky ztichnul, výhružně si nás prohlížel a posádka si odkašlal. Vznesl dotaz. Manžel pochopil, bleskurychle zahrabal v kufru a předvedl předmět znepokojení. Zklamaný hlouček couvnul, s brumláním se rozešel a já jsem radši vystřelila na palubu vyspat se na jednom z polohovacích křesel.

Pro mne tedy tvarůžky, jak je tím jménem zlahodňujete, určitě ne! Ale proti gustu žádný dišputát, je vám přáno.

Š. Matyášová 9.4.2021 11:57

Tečko, tak je postrouhej a dej až na z jedné strany upečenej bramborák, aby se do upečení té druhé,jen rozpustily,ale nestekly....;-)

Š. Matyášová 9.4.2021 11:55

a co psíci Evi, zdrhli by???

E. Žampachová 9.4.2021 11:07

No rozhodně to není jídlo do paneláku ani do hustě obydlených končin. Na samotě u lesa by to udělat šlo a bylo by to jedlé. Jen aby nepřijela policie hledat, kde je ta mrtvola...

Z. Tečka 9.4.2021 10:45

No, Sharko, už jsi mi tu chyběla, i Tvé echtovní recepty. Syrečky mám ráda, i když už zdaleka nejsou to, co byly. Bramboráky miluju, ale nedávám mouku, a někdy je dělám i bez vajíčka. Tzv. bramborák Pohoda. Musí být tenké, s kraječkou a křupavé, aby, jak říkával tatínek, byly skrz ně vidět Hradčana. Poto mě ani Ondráš, nebo cmunda po Kaplicku nijak nelákala.

Na bramboráčky se o víkendu chystám, tvarůžky se u mě v lednici vyskytují taky, láká mě to vyzkoušet. Pak napíšu.

Tvarůžky jsem obalovala a smažila už několikrát, nebyla to žádná katastrofa. Je fakt, že jsem je už obalené dávala na chvilku do mrazáku. To mi kdysi poradil kamarád kuchař. Nejsou tam tak dlouho, aby stačily mrazák zasmradit, a nevytekly mi. V tom bramboráčku by se to stát mohlo, ale vařič mám u okna a zahrada je veliká.

Moje kočky ani neomlévají, ani neprchají, naopak, když je jím, žádostivě sledují každé sousto. Začínám se těšit. A taky se těším na to, až zase začneš čarovat na Beaveru.

Š. Matyášová 9.4.2021 9:48

no, pokud by tohle nedali,tak to žádný vztahy nebyly...člověk pozná přátele,až když je ve smradu nebo ve srabu????

J. Fialová 9.4.2021 9:17

Já to pro jistotu nebudu zkoušet vůbec ;-D Se sousedy máme docela dobré vztahy ;-D

Š. Matyášová 9.4.2021 9:15

věřím....;-DR^

Š. Matyášová 9.4.2021 9:14

brutální, ty jsi můj člověk...tak jen aby neomdlel Anešek ;-)

A. Bytová 9.4.2021 8:57

Mně by to tedy chutnalo určitě. Ale protože mi to dozajista vyteče, zkusím pro jistotu taky až v létě venku a předem asi vylepím varování sousedům, že jde o pouhé syrečky nikoliv podezřelou zamřelinu. :-)

A. Alimo 9.4.2021 8:43

Díky za dobrý nápad ! Určitě udělám, ale až v létě, když budu mít otevřené okno dokořán ;-D. Bramboráky my rádi a syrečky taky, to bude dobrota. Normálně - pokud je nezbaštíme jen tak, dělám tvarůžkovou pomazánku, taky je dobrá.

A víte jak jsem byla šťastná, když jsem po covidu otevřela lednici a ucítila zapomenutej romadůr ?;-D

Š. Matyášová 9.4.2021 8:31

Vím, ale mají je v trojobalu..a to dělají i na studené loučce u mohelnice....