Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Asteris 2.12.2022 22:14Hmm, to vypadá lákavě, mohla bych někdy zkusit. A ještě víc mě láká s tím syrovým zelím, nemám ráda moc kyselé zelí... Dík za inspiraci. |
L. Blaza 3.12.2022 10:08Rádo se stalo. :) |
M. Crossette 2.12.2022 18:51Blážo, zajímavý recept, na obrázku vypadá lákavě.Tuhle kombinaci neznám a manžel má zelí ve všech podobách rád. V lednici mám stále asi čtvrt lahve kysaného zelí (udělané podle stejného receptu, jako píše Verenka), tak bych to někdy mohla zkusit. Fleky nemám, ale mám německé spirálky z durumové mouky, takže festné (kupuji přes net vždy sadu balíčků, protože je hodně používám). Tak s nimi by to mohlo jít. Já jinak z mého zelí dělám hlavně studený salát. Trochu bleskově v cedníku propláchnu pod tekoucí vodou, aby to nebylo tak slané, přidám čestvou, na drobno nakrájenou cibuli (i když už je tam ta kvašená) a zakápnu olejem.
Těstoviny ale dneska budou - právě ty spirálky. Včera jsme cestou odjinud zajeli do zdejšího "makro" a koupila jsem jak čerstvé žampiony, tak i balík (1.5kg) lístků špenátu. Tak budeou Liččiny těstoviny s houbami a špenátem (my to fakt milujeme). |
L. Blaza 3.12.2022 10:08Maričko vyzkoušej, je to rychlý recept. :) |
A. Zemanová 2.12.2022 13:05To zní velice dobře, Blážo. Už jsem takové fleky párkrát jedla, ale asi jsem je nikdy nevařila. Vašek si je nežádal a z domova to neznám. Ale učiním dotaz, pro mě je skoro cokoli se zelím prudce jedlé, ale Vašek zelí zas tak moc nemusí. Mimo fleků doma všechno mám, naštěstí fleky není těžké udělat, řekla bych. |
L. Blaza 2.12.2022 13:37Tak pro Vaška smícháš jen fleky s uzeným, můžeš i společně osmažit a připepřit na pánvi a zelí si přimícháš sama. :) |
A. Zemanová 2.12.2022 18:17To je pravda. ostatně, někdy to tak dělám, jemu do jídla zamíchám zelí jen symbolicky a sobě zelí dopřeju. |
E. Schlittermann 2.12.2022 11:39Kdyz to pred obedem ctu s prazdnym zaludkem, uplne se mi pri predstave kyseleho zeli sbihaji sliny. A to jakoze velice. Kysele zeli ja rada, nudle manzel odmita, deti by radsi jen nudle. Jeste uvidim, co vecer na taliri bude. Diky za inspiraci. |
L. Blaza 2.12.2022 11:51Ráda jsem inspirovala! :) |
V. Verenková 2.12.2022 11:30Ach Blážo,čítala som to o štvrtej ráno-starecká nespavosť a odvetdy slintám.Milujem kapustne/zelne/ fliačky.U nás sa jedávajú na dva spôsoby.Tí divnejší na sladko,my normálni na slano.Kapustu/zelí/ podusíme na cibuľke pridáme trochu karamelu a čierne korenie/pepr/,Hodíme na fliačky a posypeme husto opraženou slaninkou na drobno pokrájanou,Dobrotka, A považte vyrábam si vlastnú kyslu kapustu,mám vyborný recept pre malú domácnosť.Nežiadate,ale posielam: 5 kg kapusty/u nás predávajú už pekne nakrájanu/ posypem 2 hrsťami soli,1 čaj.lyž,nemletej rasce,1 čaj.lyžička cierneho korenia, 4 velké cibule,4 guličky nového korenia,4 bobk.listy,premiešať nechať pustiť vodu.Na druhý deň vyžmýchať dať do 4l.flaše od uhoriek,zalôiať tým nálevom,čo zostene nevyliať-budete dolievať,položiť na okno a za 3 dní je už výborná, stále chopdím okolo a užieram,robila som z nej segediňák a koložvársku kapustu.Obe výborne |
L. Blaza 2.12.2022 11:51A segedín jsem už dlooouho nevařila, tak děkuji za připomenutí, uvařím! |
A. Zemanová 2.12.2022 13:02Segedín je typicky zimní jídlo, taky se rozpomínám na zimní jídelníček. V létě prostě vařím jinak, mám chuť na úplně jiná jídla. |
Z. Lika 2.12.2022 13:31Ono je to tradičně i tím, že kysané zelí je v zimě. Z letního zelí se pravé kysané nepodaří. |
A. Zemanová 2.12.2022 18:15To je zajímavé, díky, Liko. |
V. Verenková 2.12.2022 15:26vave presne si to pomenovala ako ja.Delím jedlá tiež na letné a zimné.A sekedin patrí k tým zimným.Pre mňa ešte je zimné obľúbené jedlo pečené zemiaky v trúbe aj s kožou a varené víno./Vonku nevľúdno hmlisto,ja v kuchyni prevaľujem v dlani horúce zemiaky,fúkam do nich,krájam s maslom a zapíjam vínkomLadov obraz v kzuchyni. |
A. Zemanová 2.12.2022 18:18Áááá, Verenko, pečené brambory. Udělala jsi mi na ně chuť. Mám je ráda posolené a s kouskem másla a k tomu mám ráda mléko. Ne vytažené z lednice, ale v pokojové teplotě. Nic lepšího není. |
L. Blaza 2.12.2022 11:53Jo a kološvárské zelí to je také náš oblíbený pokrm. Myslím, že jsem psala na Zvířetník i recept. Mňam! |
M. Skálová 2.12.2022 12:19Kamarádka si vozí krouhané zelí ze Slovenska /ze Šamorína/. A nakládá si ho také tímto způsobem. |
Z. Lika 2.12.2022 12:35Verenko, to je vynikající recept na domácí kysané zelí |
Z. Iva 2.12.2022 10:43Nepoužívám fleky, ale jiné tvary - vrtule, kolena, kořením pepřem a česnekem a hlavně zapékám, má to podstatně lepší chuť než jen smíchané. |
L. Blaza 2.12.2022 10:49Určitě existuje spoustu variant. :) |
M. Skálová 2.12.2022 12:20Také mám ráda těstoviny zapečené. Normálně vařené sním ale ne moc ráda. |
Z. Lika 2.12.2022 10:43No prosím, mám tu hlávku zelí, mám i pytlík kysaného, s tím něco určitě pořídím. Díky, Blážo |
L. Blaza 2.12.2022 10:48Ať chutná! :) |
Z. Jenny 2.12.2022 10:19Dnes trefa! Vaříme,baštíme,moc dobré jídlo. Mám ráda jednoduchá jídla po českém i po slovenském způsobu. Mňam ! |
L. Blaza 2.12.2022 10:48Že jo: Mňamka! =D |
Z. Matylda 2.12.2022 9:34Zelné flíčky děláváme, spíš ze syrového zelí. U nás se k tomu jí opečená klobása |
L. Blaza 2.12.2022 10:15No vida, jak se krajově recept může lišit, ale určitě je vždycky dobrý! :) |
E. Zvolánková 2.12.2022 8:11Krásný pátek všem a i nadcházející víkend. Díky za tip na víkendové jídlo Fleky máme rádi a ač je se zelím děláme málokdy, občas přece a je to moooc dobré. Úplně jsem na to dostala chuť. Přes kolegyni v práci si vždycky objednáváme všichni hromadně Křimické zelí a zrovna včera byla dodávka, tak už vím na co padne. |
L. Blaza 2.12.2022 10:15Tak to jsem ráda, že jsem inspirovala k dílu i k jídlu. :) |