27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Japonský bramborový salát

Přece jen trochu jiný než náš vánoční

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 26.7.2019 10:19

Re: Malé

Aha, zkusím :-)

T. Zana 26.7.2019 16:04

Re: Malé

Už se louhuje :-)

M. Crossette 26.7.2019 18:21

Re: Malé

Liko, můžeš zkusit "Sun tea" ! To je oblíbená studentská výroba čaje bez vaření a já kdysi také dělavala, když jsem neměla možnost si uvařit vodu). Sáčky čaje dáš do nějaké zavařovačky s víčkem a postavíš na slunce (studenti dávají na parapet za okno). Louhuješ tak dlouho, až čaj má žádoucí zabarvení. Můžeš pít rovnou horké(teplé), nebo pokud chceš studený, dáš sklenici do lednice. Tady se na "Sun tea" dokonce prodávají velké sklenice i s kohoutkem u spodku (pak stačí jen čaj odtočit).

Z. Lika 26.7.2019 20:50

Re: Malé

Sluneční čaj si dělám v zimě, kdy nemám v jižních oknech jahody :D

Z. Yga 26.7.2019 8:01

Milá liko

Tenhle salát vypadá opravdu dobře a určitě je i chutný. Určitě v těchto horkých dnech vyzkouším.

Ehm - vajíčka do salátu (teď myslím toho našeho klasického) běžně s bramborami vařím - vařívala je tak i mamka. Dokonce spolu s bramborami vařím i celou mrkev a petrželí. Pravda, ty brambory se pak oloupají(;o), stejně tak i zelenina (o vejcích nemluvě). Takže japonská maminka nevynalezla nic nového.

Jé - a teď jsem si vzpomněla. Svého času jezdil Jeník s chlapama z práce v zimě do Krkonoš - brali s sebou samosebou i děti. Jeden kolega (holky dvojčata a pak poškrabek kluk) vařil velmi svérázně - např. - nejprve uvařil v rychlovarné konvici vejce na měkko a pak s tou vodou zalil čaj (:o)). Pokud je chtěl na tvrdo, uvařil je zároveň v polívce (Vitana vaří za vás!) nebo s párky. Když mi to naše Terka vyprávěla, měla oči na vrch hlavy. Co jí vařil Jeník (který neuvaří ani ta vejce) je mi záhadou (:o))) - já se neptala.

Z. Lika 26.7.2019 8:39

Re: Milá liko

Páni, tak to společné vaření je opravdu běžné - neměla jsem o tom ani potuchy. Tak to je dobrá zpráva!

A co ta hořkost okurek a finta japonské maminky? V diskusi pod videem se objevilo, že to dělají i v Mexiku. Tak třeba někde i u nás.

Vaření vajec v konvici, o tom jsem taky slyšela. Zalívat tou vodou čaj, to je opravdu nápad :-) Mně stačilo, když jsem jednou čistila konvici octovou vodou. Jednak se mě chodili všichni ptát, jestli zavařuju okurky, jednak jsem pak s každým kafem dostávala chuť na nakládačky :D

Z. Iva 26.7.2019 10:17

Re: Milá liko

Liko, nevím proč všichni vyvařují konvice octem. Bez smradu to zvládne, i líp, kyselina citronová - nasypeš do studené vody, konvici nesmíš moc naplnit (hodně bouřlivá reakce), a když se začne vařit, vypneš, bublá hodně dlouho. Nezasmradíš byt, konvice jak nová.

Z. Lika 26.7.2019 10:31

Re: Milá liko

Však já to udělala jen jednou, s tím octem :D Od té doby jsem se poučila a kys. citronové i sody mám doma dostatečné zásoby. A díky i za tenhle tip na čištění konvice, často narážím na důrazná varování, že se mají čistit jen speciálními prostředky k tomu určenými. Zajímalo, čím vším jsou lidi schopni konvice čistit?

Z. Iva 26.7.2019 11:20

Re: Milá liko

Speciální čistící prostředky na konvice - předražený roztok kyseliny citronové (ve většině případů) nebo rovnou krystalická kyselina ;-)

Z. Lika 26.7.2019 11:49

Re: Milá liko

Jo, já si to myslela...

Z. Yga 26.7.2019 12:12

Re: Milá liko

Kyselinou citronovou odkameňuje kolega-servisman plynové kotle či ohřívače vody. Já jí čistím nejenom konvici, ale i dřez a kohoutky.

Z. Xerxová 26.7.2019 6:37

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Hezká a dobře nafocená příprava zajímavého salátu. Výsledek zdá se velmi chutný - možná vyzkouším.

Z. Lika 26.7.2019 8:43

Re: hezký den

Děkuji a přeji případnou dobrou chuť :-)