Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Svobodová 5.7.2015 14:57Re: Ted budu trochu za kacire HANI, TOVOJE SLANÁ VARIACE VYPADÁ TAK JEDLE, ŽE ZÍTRA JI VYZKOUŠÍM.PŘED CHVÍLÍ ODJELA NAŠE PETRUŠKA,TAKŽE BUDU MÍT VÍCE ČASU NA EXPERIMENTY. zNÁM ALE PODOBNÝ ZÁVINS S TVAROHOVOU NÁPLNÍ. UDĚLÁ SE OBYČEJNÉ NUDLOVÉ TĚSTO,ZMĚKKÝ TVAROH SE VYŠOEHÁ S TROŠKOU CUKRU ,PŘIDAJÍ SE DO NĚJ NAMOČENÉ ROZINKY( MÁČELY SE V TROŠCE RUMU) A ŠPETKA STROUHANÉ CITRONOVÉ KŮRY. NÁPLŇ SE ROZETŘE NA VYVÁLENÉ TĚSTO, VŠE SE ZATOČÍ DO SVINSTVA A STEJNĚ SE TO UVAŘÍ V UBROUÁSKU, KTERÝ SE DŘÍVE NATŘEL TROŠKOU TUKU. TÉŽ SE TENTO ZÁVIN KRÁJÍ NA KOLEČKA .KTERÁ SE U NÁS SYPALA NASUCHO OPRAŘŽENOU STROUHANKOU SMÍCHANOU S TROŠKOU MOUČKOVÉHO CUKRU. POVRCH BAŠTY SE J VYVÁLENÉ EŠTĚ POLÉVAL ROZPUŠTĚNÝM MÁSLEM. TVAROHOVÁ VARIANTA SE LIŠÍ JEN TÍM, ŽE TĚSTO SE PŘED NAPLNĚNÍM NIČÍM NEKROPÍ.BOHUŽEL UŽ TOHLE JÍDLO SKORO NEDĚLÁM, JELIKOŽ SLADIDLO MI V TVAROHU FAKT ŽÁDNÉ NECHUTNÁ A NA POVRCH SYPAT NESLAZENOU STROUHANKU MU NĚJAK NEJDEŠ. JIŘÍ I DCERY TVAROHOVÝ ZÁVIN V UBROUSKU VAŘENÝ MILOVALY VŽDY. |
Z. Iva 4.7.2015 15:42Re: hezký den No, nevím, co na nich bylo zdravého - mouka, cukr, máslo nebo sádlo .... Na chvíli je člověk přejezený, ale ten následný hlad je strašný. Sladká jídla k obědu z tohoto důvodu nevařím. |
Z. Jajka 3.7.2015 22:45Re: Ted budu trochu za kacire Ano ano, moře je přívětivé. Vzduch 27, voda 24, ovšem dole 16-17.... Láme se to v nějakých 16ti metrech - termoklima |
Z. Lika 3.7.2015 21:47Re: Ted budu trochu za kacire Jé ahoooj! Tak zmrzlina, panečku. Třeba mají i makovou :-) Doufám, že se máš krásně a moře je přívětivé. |
Z. Jajka 3.7.2015 20:59Re: Ted budu trochu za kacire Teda vy mi děláte chutě... já se momentálně živím instantními polévkami, i když přiznávám, že je tu a tam prokládám italskou zmrzlinou... |
Z. Jenny 3.7.2015 20:08Díky za dobrý,levný a jednoduchý recept. Máme rádi jednoduchá jídla a za mého dětství bývala naprosto běžná. Jen si na vše vzpomenout :). |
Z. Jenny 3.7.2015 20:05Re: Mletý mák smíchaný s cukrem Mletý mak se na zuby lépe lepí, přednosta bude bude nadšen. :-))) |
H. Williamson 3.7.2015 18:48A jeste neco Kdyby pani Hedvika mela podobne starsi zajimave recepty a chtela je sdilet, tak to by bylo fajn. Posledni dobou tihnu k tem starym ceskym receptum (nekterym). Magdalenu Rettigovou mam na nocnim stolku. |
Z. Vave 3.7.2015 16:58Mletý mák smíchaný s cukrem mám moc ráda. Doma jsme ho nikdy neměli, ale u babičky ano. Nebo na táborech. :o) Tohle jídlo vypadá zajímavě, paní Hedviko. Můžu ho zkusit někdy udělat vnoučatům a já si dám s nimi. Manžel tvrdí, že mu mák leze do zubů, jsem zvědavá, na co se bude vymlouvat, když bude mletý. :o) Přeju všem pěkné odpoledne .... ve stínu, u vody, ááách! <3 |
Z. Lika 3.7.2015 15:59Re: Ted budu trochu za kacire Hanko, to určitě vyzkoušej! Mám ráda, když recepty žijí :-) A suroviny, o kterých se zmiňuješ, jsou samá kvalita a chuť, žádné náhražky, takže to vypadá moc dobře! |
H. Williamson 3.7.2015 15:55Ted budu trochu za kacire ..., tak se nezlobte. Ale napadlo mne, ze tohle by bylo dobre i slane. Stejny postup, akorat bez cukru a na tu krupici vylozit nejake cerstve bylinky. A pak zalivku z rozpusteneho masla a olivoveho oleje, trochy cesneku a dalsich cerstvych bylinek, trocha parmezanu nebo tvrdeho koziho syra. Holt si nemozu pomoct, vidim recept a hned mi hlavou probihaji variance. Pravda, ne vzdy uspesne... |
Z. Jitur 3.7.2015 15:32Užijte si ho! Všem Zvířetníčkům krásný prodloužený víkend :O))) |
Z. Lída 3.7.2015 15:00Re: hezký den Neomrzela, jen se omrzela jejich příprava. Taková čočkovka, pokud není z pytlíku, vyžaduje trochu práce, o vdolkách a pod nemluvě. Zažila jsem maminku (a byla bych jí s chutí dala pár facek!), která kupovaný knedlík zalila kečupem, ohřála v mikrovlnce a předložila dítěti jako rajskou s knedlíkem. Holt polotovary a jiný sra.... odnaučily některé ženské vařit :-(( |
H. Williamson 3.7.2015 14:37Re: Autorka děkuje :) Jo, a byla u toho vyborna fotodokumentace - jenom z textu mi nebylo jasne, jak by mel vysledny produkt vypadat. |
O. Joklová 3.7.2015 14:35fór na víkend já už se tomu směju dva dny - ten výraz stojí za to!!!!! https://www.facebook.com/STOPCRUSH.ORG/videos/1177257738966448/ |
Z. Lika 3.7.2015 14:19Re: Mám ráda Fantazii se meze nekladou. Bude to však mnohem těžší jídlo, díky tvarohu. V původním receptu není stopa po laktóze nebo kaseinu. |
Z. Lika 3.7.2015 14:19Autorka děkuje za vlídné přijetí a je ráda, že recept zaujal :-) |
Z. Jitur 3.7.2015 13:44Re: Mám ráda - a šla by varianta s máslem a sypané tvarohem? |
Z. Dalmi 3.7.2015 13:23Re: Mám ráda Myslela jsem na máslo, ale včera jsem měla tatarák s topinkami, smaženými na sádle. Takže od včerejška má můj nákupní seznam o položku víc - sádlo. Já ho nepoužívám, buď máslo nebo kvalitní olej. Nic jiného doma nemám. Doplním :-) |
Z. Lika 3.7.2015 12:50Re: Mám ráda Správně, Dalmi, bez zasukování by se to rozmotalo (není to slepené třeba rozšlehaným vejcem, nic takového). Sádlo se dá případně nahradit máslem (nikoli margarínem, prosím, ani olejem), ale má to pak jinou chuť. Se sádlem je to prý lepší :-) |
Z. Dalmi 3.7.2015 12:42Mám ráda bezmasá jídla a tohle by mi moc chutnalo. Udělám. Jen si musím koupit sádlo, to se u nás nevyskytuje. Proč se to váže do toho uzlu? Má to nějaké jiné vysvětlení než to, aby se to nerozmotalo? |
Z. Lika 3.7.2015 12:29Re: jídlo dříve Jitur, domácí těstoviny jsou jiná liga. Kupované jsou totiž většinou hladké a usušené. A v tom je ohromný rozdíl. |
Z. Lika 3.7.2015 12:21Re: Tak tohle jsem v životě nejedla Inko, jak já ti rozumím. Jednou jsem na lodi smažila palačinky pro 11 lidí - to znamenalo přes padesát palačinek. V podpalubí a ve vedru, za plavby. Jak vaření na lodi miluju a pro ty lidi to ráda udělám, tak tam jsem si myslela něco o chobotu a tom, jak jsem si do něj nadělala :-) |
Z. Lika 3.7.2015 12:15Re: díky za recept a osvěžení paměti... To by znamenalo pět tlustých velkých suků... vařila bys asi v kotli? nesmí se to moc míchat, aby se to nerozpadlo. Anebo v pěti menších kotlíkách :-) A chtělo by to velký vál. A mlýnek na mák nejlépe na motorový pohon - svalnatého kuchtíka :-) |
Š. Matyášová 3.7.2015 12:02Re: díky za recept a osvěžení paměti... jsem to propočítávala ,že bych to na Beaveru musela dělat z 10 vajec.....aby se najedly děti a mlsní dospělí.... |
A. Lex 3.7.2015 10:21Re: hezký den Ano, takhle vařívala moje babička a já těchto jídlech vyrostla. Hustá polévka a vdolky. Čočkovka a palačinky ... atd. Když jsem chodívala do závodní jídelny, tak spousta mých kolegů nad těmito jídly ohrnovala nos. Co jedli za války ? (mnozí ji museli i jako děti prožít) to nevím! A že by se jídla tak dobrá, jednoduchá a zdravá omrzela? |
A. Lex 3.7.2015 10:16Díky za chutný starý recept. Protože miluju mák, tak suky udělám! Na starých receptech obdivuji jednoduchost (surovin bylo poskrovnu), málo nádobí (nebyly myčky) a vařilo se z krajových zdrojů (jablka necestovala až Nového Zélandu). Ještě jednou díky. |
Z. Lika 3.7.2015 10:04Re: díky za recept a osvěžení paměti... Jinak tohle je miniverze - pouze z jednoho vejce. Doma se to prý dělalo ze dvou vajec a to pak byla placka pomalu přes celý stůl. Najedli se z toho čtyři lidi. |
Z. Lika 3.7.2015 10:01Re: Mam rada stare recepty Taky jsem si myslela, že se to nemůže moc lišit od nudlí s mákem. Ale je to opravdu jinačí - má to pestřejší strukturu díky té zarolované krupici a vařením větší hmoty než prosté nudle, takže nahoře je to hodně měkké a uvnitř akorát. Prostě zajímavější:-) Nudle s mákem mám ráda, ale tohle je o třídu výš :-) |
T. Zana 3.7.2015 9:15bezmasá jídla našich babiček - různé vaření ze zbytků, bramborové placky, polévky jako hlavní jídlo, všechno to mám moc ráda. Ale tohle neznám, díky za inspiraci! |