2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Suky

Sladké jídlo aneb Jak se kdysi vařilo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Svobodová 5.7.2015 14:57

Re: Ted budu trochu za kacire

HANI, TOVOJE  SLANÁ VARIACE VYPADÁ TAK JEDLE, ŽE  ZÍTRA JI VYZKOUŠÍM.PŘED  CHVÍLÍ ODJELA NAŠE  PETRUŠKA,TAKŽE BUDU MÍT  VÍCE  ČASU NA EXPERIMENTY. zNÁM ALE PODOBNÝ ZÁVINS S TVAROHOVOU NÁPLNÍ. UDĚLÁ SE  OBYČEJNÉ NUDLOVÉ TĚSTO,ZMĚKKÝ TVAROH  SE VYŠOEHÁ S TROŠKOU  CUKRU ,PŘIDAJÍ SE  DO NĚJ NAMOČENÉ ROZINKY( MÁČELY  SE  V TROŠCE RUMU) A ŠPETKA  STROUHANÉ CITRONOVÉ KŮRY. NÁPLŇ SE ROZETŘE NA  VYVÁLENÉ TĚSTO, VŠE  SE ZATOČÍ DO  SVINSTVA  A STEJNĚ  SE TO UVAŘÍ V UBROUÁSKU, KTERÝ SE  DŘÍVE  NATŘEL TROŠKOU  TUKU. TÉŽ  SE TENTO ZÁVIN KRÁJÍ NA KOLEČKA .KTERÁ SE U NÁS  SYPALA  NASUCHO OPRAŘŽENOU STROUHANKOU SMÍCHANOU  S TROŠKOU  MOUČKOVÉHO  CUKRU. POVRCH  BAŠTY  SE J VYVÁLENÉ EŠTĚ  POLÉVAL  ROZPUŠTĚNÝM MÁSLEM.  TVAROHOVÁ VARIANTA  SE LIŠÍ JEN TÍM, ŽE  TĚSTO SE PŘED  NAPLNĚNÍM NIČÍM NEKROPÍ.BOHUŽEL UŽ  TOHLE  JÍDLO SKORO NEDĚLÁM, JELIKOŽ  SLADIDLO MI V TVAROHU FAKT  ŽÁDNÉ NECHUTNÁ A NA POVRCH  SYPAT NESLAZENOU STROUHANKU MU NĚJAK NEJDEŠ. JIŘÍ I DCERY     TVAROHOVÝ  ZÁVIN V UBROUSKU VAŘENÝ  MILOVALY  VŽDY.

Z. Iva 4.7.2015 15:42

Re: hezký den

No, nevím, co na nich bylo zdravého - mouka, cukr, máslo nebo sádlo .... Na chvíli je člověk přejezený, ale ten následný hlad je strašný. Sladká jídla k obědu z tohoto důvodu nevařím.

Z. Jajka 3.7.2015 22:45

Re: Ted budu trochu za kacire

Ano ano, moře je přívětivé. Vzduch 27, voda 24, ovšem dole 16-17.... Láme se to v nějakých 16ti metrech - termoklima

Z. Lika 3.7.2015 21:47

Re: Ted budu trochu za kacire

Jé ahoooj! Tak zmrzlina, panečku. Třeba mají i makovou :-)

Doufám, že se máš krásně a moře je přívětivé.

Z. Jajka 3.7.2015 20:59

Re: Ted budu trochu za kacire

Teda vy mi děláte chutě... já se momentálně živím instantními polévkami, i když přiznávám, že je tu a tam prokládám italskou zmrzlinou...

Z. Jenny 3.7.2015 20:08

Díky

za dobrý,levný a jednoduchý recept. Máme rádi jednoduchá jídla a za mého dětství bývala naprosto běžná. Jen si na vše vzpomenout :).

Z. Jenny 3.7.2015 20:05

Re: Mletý mák smíchaný s cukrem

Mletý mak se na zuby lépe lepí, přednosta bude bude nadšen. :-)))

H. Williamson 3.7.2015 18:48

A jeste neco

Kdyby pani Hedvika mela podobne starsi zajimave recepty a chtela je sdilet, tak to by bylo fajn. Posledni dobou tihnu k tem starym ceskym receptum (nekterym). Magdalenu Rettigovou mam na nocnim stolku.

Z. Vave 3.7.2015 16:58

Mletý mák smíchaný s cukrem

mám moc ráda. Doma jsme ho nikdy neměli, ale u babičky ano. Nebo na táborech. :o)

Tohle jídlo vypadá zajímavě, paní Hedviko. Můžu ho zkusit někdy udělat vnoučatům a já si dám s nimi. Manžel tvrdí, že mu mák leze do zubů, jsem zvědavá, na co se bude vymlouvat, když bude mletý. :o)

Přeju všem pěkné odpoledne .... ve stínu, u vody, ááách! <3

Z. Lika 3.7.2015 15:59

Re: Ted budu trochu za kacire

Hanko, to určitě vyzkoušej! Mám ráda, když recepty žijí :-) A suroviny, o kterých se zmiňuješ, jsou samá kvalita a chuť, žádné náhražky, takže to vypadá moc dobře!

H. Williamson 3.7.2015 15:55

Ted budu trochu za kacire

..., tak se nezlobte. Ale napadlo mne, ze tohle by bylo dobre i slane. Stejny postup, akorat bez cukru a na tu krupici vylozit nejake cerstve bylinky. A pak zalivku z rozpusteneho masla a olivoveho oleje, trochy cesneku a dalsich cerstvych bylinek, trocha parmezanu nebo tvrdeho koziho syra. Holt si nemozu pomoct, vidim recept a hned mi hlavou probihaji variance. Pravda, ne vzdy uspesne...

Z. Jitur 3.7.2015 15:32

Užijte si ho!

Všem Zvířetníčkům  krásný prodloužený víkend :O)))

Z. Lída 3.7.2015 15:00

Re: hezký den

Neomrzela, jen se omrzela jejich příprava. Taková čočkovka, pokud není z pytlíku, vyžaduje trochu práce, o vdolkách a pod nemluvě. Zažila jsem maminku (a byla bych jí s chutí dala pár facek!), která kupovaný knedlík zalila kečupem, ohřála v mikrovlnce a předložila dítěti jako rajskou s knedlíkem. Holt polotovary a jiný sra.... odnaučily některé ženské vařit :-((

H. Williamson 3.7.2015 14:37

Re: Autorka děkuje

:) Jo, a byla u toho vyborna fotodokumentace - jenom z textu mi nebylo jasne, jak by mel vysledny produkt vypadat.

O. Joklová 3.7.2015 14:35

fór na víkend

já už se tomu směju dva dny - ten výraz stojí za to!!!!!

https://www.facebook.com/STOPCRUSH.ORG/videos/1177257738966448/

Z. Lika 3.7.2015 14:19

Re: Mám ráda

Fantazii se meze nekladou. Bude to však mnohem těžší jídlo, díky tvarohu. V původním receptu není stopa po laktóze nebo kaseinu.

Z. Lika 3.7.2015 14:19

Autorka děkuje

za vlídné přijetí a je ráda, že recept zaujal :-)

Z. Jitur 3.7.2015 13:44

Re: Mám ráda

- a šla by varianta s máslem a sypané tvarohem?

Z. Dalmi 3.7.2015 13:23

Re: Mám ráda

Myslela jsem na máslo, ale včera jsem měla tatarák s topinkami, smaženými na sádle. Takže od včerejška má můj nákupní seznam o položku víc - sádlo. Já ho nepoužívám, buď máslo nebo kvalitní olej. Nic jiného doma nemám. Doplním :-)

Z. Lika 3.7.2015 12:50

Re: Mám ráda

Správně, Dalmi, bez zasukování by se to rozmotalo (není to slepené třeba rozšlehaným vejcem, nic takového). Sádlo se dá případně nahradit máslem (nikoli margarínem, prosím, ani olejem), ale má to pak jinou chuť. Se sádlem je to prý lepší :-)

Z. Dalmi 3.7.2015 12:42

Mám ráda

bezmasá jídla a tohle by mi moc chutnalo. Udělám. Jen si musím koupit sádlo, to se u nás nevyskytuje.

Proč se to váže do toho uzlu? Má to nějaké jiné vysvětlení než to, aby se to nerozmotalo?

Z. Lika 3.7.2015 12:29

Re: jídlo dříve

Jitur, domácí těstoviny jsou jiná liga. Kupované jsou totiž většinou hladké a usušené. A v tom je ohromný rozdíl.

Z. Lika 3.7.2015 12:21

Re: Tak tohle jsem v životě nejedla

Inko, jak já ti rozumím. Jednou jsem na lodi smažila palačinky pro 11 lidí - to znamenalo přes padesát palačinek. V podpalubí a ve vedru, za plavby. Jak vaření na lodi miluju a pro ty lidi to ráda udělám, tak tam jsem si myslela něco o chobotu a tom, jak jsem si do něj nadělala :-)

Z. Lika 3.7.2015 12:15

Re: díky za recept a osvěžení paměti...

To by znamenalo pět tlustých velkých suků... vařila bys asi v kotli? nesmí se to moc míchat, aby se to nerozpadlo. Anebo v pěti menších kotlíkách :-) A chtělo by to velký vál. A mlýnek na mák nejlépe na motorový pohon - svalnatého kuchtíka :-)

Š. Matyášová 3.7.2015 12:02

Re: díky za recept a osvěžení paměti...

jsem to propočítávala ,že bych to na Beaveru musela dělat z 10 vajec.....aby se najedly děti a mlsní dospělí....

A. Lex 3.7.2015 10:21

Re: hezký den

Ano, takhle vařívala moje babička a já těchto jídlech vyrostla. Hustá polévka a vdolky. Čočkovka a palačinky ... atd. Když jsem chodívala do závodní jídelny, tak spousta mých kolegů nad těmito jídly ohrnovala nos. Co jedli za války ? (mnozí ji museli i jako děti prožít) to nevím! A že by se jídla tak dobrá, jednoduchá a zdravá omrzela?

A. Lex 3.7.2015 10:16

Díky za chutný

starý recept. Protože miluju mák, tak suky udělám! Na starých receptech obdivuji jednoduchost (surovin bylo poskrovnu), málo nádobí (nebyly myčky) a vařilo se z krajových zdrojů (jablka necestovala až Nového Zélandu). Ještě jednou díky.

Z. Lika 3.7.2015 10:04

Re: díky za recept a osvěžení paměti...

Jinak tohle je miniverze - pouze z jednoho vejce. Doma se to prý dělalo ze dvou vajec a to pak byla placka pomalu přes celý stůl. Najedli se z toho čtyři lidi.

Z. Lika 3.7.2015 10:01

Re: Mam rada stare recepty

Taky jsem si myslela, že se to nemůže moc lišit od nudlí s mákem. Ale je to opravdu jinačí - má to pestřejší strukturu díky té zarolované krupici a vařením větší hmoty než prosté nudle, takže nahoře je to hodně měkké a uvnitř akorát. Prostě zajímavější:-) Nudle s mákem mám ráda, ale tohle je o třídu výš :-)

T. Zana 3.7.2015 9:15

bezmasá jídla

našich babiček - různé vaření ze zbytků, bramborové placky, polévky jako hlavní jídlo, všechno to mám moc ráda.

Ale tohle neznám, díky za inspiraci!