21.10.2020 | Svátek má Brigita


MLSOTNÍK: Suky

3.7.2015

Narodila jsem se ve 30. letech minulého století. Byla to těžká doba, muselo se hodně šetřit. Maminka nám dovedla vařit chutná a pestrá jídla, která jsme jako děti měli rádi. Jedním z nich byly tzv. „suky“, na které vám posílám recept.

Budeme potřebovat:

  • 1 větší vejce
  • Hrubá mouka cca 1 hrnek
  • Krupice 6 polévkových lžic
  • Sádlo asi 3 pol. lžíce
  • Cukr moučka 4 pol. lžíce
  • Mletý mák a další cukr moučku na posypání
  • Další sádlo na polití

Postup:

Na vál si prosejeme mouku, uděláme důlek a do něho rozklepneme vejce a přidáme v půlce skořápky studené vody.

Nejdříve lžící smícháme s moukou a pak vypracujeme rukama v hladké tuhé těsto, aby se nelepilo. Z něho vyválíme tenkou placku do kulata, asi 60 cm průměr. Placku dost pomastíme rozpuštěným sádlem, posypeme krupicí a cukrem a ještě pokapeme sádlem.

Smotáme jako závin. Konce závinu stočíme a uděláme z nich suk (jednoduchý uzel). Opatrně vložíme do vroucí osolené vody do kastrolu, aby věneček pěkně ležel na dně. Jemně podebereme vařečkou, aby se na dno nepřilepil, a vaříme asi 25 - 30 minut.

Pak vodu slijeme a suk vyndáme na talíř. Nakrájíme na asi 2cm proužky, polijeme rozpuštěným sádlem a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem.

Dobrou chuť!

12 Nakrájíme a posypeme mletým mákem s cukrem

 

Hedvika Bartošková Neviditelný pes