29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuře po sicilsku (archiv)

Kdysi maminka přinesla tenhle recept a já jako správný puberťák měla spoustu blbých keců, jako že to nebude k jídlu a tak... Ale jen do chvíle, než jsem ochutnala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jajka 17.2.2023 22:34

Kvásek, sůl, kmín

Z. Jajka 17.2.2023 22:27

Běžný český chleba, směs pšeničné a žitné mouky...

M. Crossette 17.2.2023 20:24

To vypadá velmi chutné, tuhle italskou směs koření mám ráda, česnek též a rajčata jsou v těchto zemích v receptech téměř povinná.:-)

Pamatuji se, že jsme kdysi byli pozvaní na "kuře na česneku", kdy celé kuře bylo naplněné a obložené 40 stroužky česneku a pečené v troubě. Kamarádka to dělala poprvé, takže jsme všichni byli pokusní králíci a já, ač česnek ráda jsem fakt byla zvědavá na tu "sílu":-). Ale kupodivu ta spousta česnek se jaksi rovařila, rozpekla a šťáva bylo moc dobrá, vůbec ne ostrá. Takže věřím, že i tady ta celá palička česneku jen chuť vylepší. Tak až příště koupím balík kuřecích čtvrtek, recept vyzkouším. A naplánuji to tak, aby mi zrovna "stárnul" kus mého chleba, který ale receptu jaksi dodává "český šmrnc" :-). Tedy předpokládám, že chlebem se myslí žitný a ne nějaký bílý druh?

Z. Lika 17.2.2023 19:17

;-D;-D

Z. Jajka 17.2.2023 17:01

... množství...

T. Zana 17.2.2023 14:34

Tak já už na Zvířetníku rozhodně fungovala, když se sicilské kuře peklo, ale nějak jsem ho vytěsnila. Hm, nezní to špatně, otázka ovšem je, co by tomu řekl můj konzervativní strávník :-P.

Z. Jenny 17.2.2023 14:17

Co dělají mufíci, rostou,rostou ?! :-)

M. Gillová 17.2.2023 12:54

Myslím, že trocha kůže na kuřeti je dobrá pro plnou chuť omáčky a taky trochu rosoluje. Jinak ten starší chleba v pokrmu mi připomíná italskou panzanellu. https://recepty.cuketka.cz/chlebovy-salat-panzanella/

Z. Jenny 17.2.2023 12:53

Proč mne to nepřekvapuje ?! ;-DV

Z. Jenny 17.2.2023 12:52

Dobrý recept, díky Jajko. Siciliáno po česku. :-)R^V

Z. Xerxová 17.2.2023 12:45

Sicílie má i dlouhé španělské období... takže propojení kuchyní by nebylo nic zvláštního. Sicílií prošlo tolik různých národů... a všechny zanechaly své stopy

E. Schlittermann 17.2.2023 12:13

Miluju jednoduche recepty. Pro me je vareni spis zapas a nutnost nez pozitek, nastesti mam tolerantni stravniky. Sicilskym kuretem bych mohla prekvapit nejen sebe, ale i je R^. Mohla bych ho stihnout, nez v utery nastane doba bezmaseho vareni.

Z. Jajka 17.2.2023 11:43

Určitě to není problém, je to o velikosti rendlíku který máš k dispozici. Určitě by to šlo i v troubě, při množstvý tvých strávníků :-);-)

Z. Jajka 17.2.2023 11:39

Chleba uchováváme v utěrce a igelitu v "chlebárně", kde je 15°C. Což je malá vinotéka... Bohužel v našem současném bydlení kvůli velmi "chytrému" podlahovému topení nedokážeme v kuchyni mít méně než 23 stupňů, pokud chceme mít v patře příjemně.

Pokud je to slušný chleba, po několika dnech i týdnu je správně zestárlý a krájí se normálně.

Z. Iva 17.2.2023 11:13

Já bych spíš tipovala na Španělsko než na Sicílii

Š. Matyášová 17.2.2023 10:52

opéct klidně-chleba, ty kostičky..když to přeleješ tou horkou omajdou z rajčat,nasákne to taky..jen to chvilku dýl trvá...ale to jnevadí...

zajímalo by mne to bez papiňáku....R^V

Z. Lika 17.2.2023 10:29

Správná expedice, já vím R^ Taky když jsem někde na cestách, přes den vlastně nejím - ani nemám hlad a chuť, krmím se zážitky :-)

Z. Xerxová 17.2.2023 10:12

ještě si počkáš... a jídlopis asi nebude - chceme normálně nakupovat v obchodě a vařit si večeře sami. A obědy budou rychlovky - pokud bude vůbec někde otevřeno. Vysedávání v restauracích s naší expediční sestavou nepovažuji za rozumné - a navíc čas strávený v hospodě je pro nás čas ztracený... u toho se třeba blbě vyvolávají fotky ;-D, píší deníky... zatímco doma to jde. A psík si v hospodě neodpočine, doma ano

Z. Lika 17.2.2023 10:03

Asi bych si ten chleba měla připravit předem, dokud je měkký - nakrájet ho na kostičky a nechat ztvrdnout. Protože - zkoušeli jste někdo nakrájet kus tvrdého chleba? Já jo ;-D

Z. Jajka 17.2.2023 9:49

ach jo, část tekutiny...

Z. Jajka 17.2.2023 9:46

Dej pak vědět, jak to dopadlo ;-)

Z. Jajka 17.2.2023 9:46

To ne, on musí nasáknout tu šťávu, vývar z masa, cibule, česneku, rajčat. Mělo by ho být tak akorát, aby se kostičky chleba nasákly a při tom nebyly rozblemcané. Když si nejsem jistá, číst tekutiny odeberu a pak podle potřeby přilévám. Než ten chleba nasákne, chvilku to trvá, pár minut určitě.

Z. Matylda 17.2.2023 9:39

A co ho tak opéct? ten chleba.

Z. Lika 17.2.2023 9:35

Je to ohromně jednoduché, a jelikož jsem tuhle v akci uchmatla hromadu různě konzervovaných rajčat, půjdu na to, bude to velká dobrota, rajčata a maso, to je pro mě výborná kombinace. Jajko, díky! R^

Z. Lika 17.2.2023 9:33

Pollo alla Siciliana. To když jsem hledala nějakou doprovodnou fotku - no a nedohledala, tedy takovou, která by odpovídala receptu, spíš jsou často brambory, o olivách nemluvě.

Xerxová, těším se na cestopis a také jídlopis ;-D

Z. Xerxová 17.2.2023 9:27

kouknu - možná i docela brzo ;-)... začnu tím, že si najdu, jak se řekne kuře ;-D

Z. Jajka 17.2.2023 9:07

Kuře bez kůže jsem nezkoušela, určitě je to možné a dietnější. Příště to zkusím, jen maso bez papiňáku a se špetkou kuřecího vývaru z kostky.

Teď jen ohlídat kus toho staršího chleba ;-).

Z. Jajka 17.2.2023 9:01

To by mě také zajímalo, spíš myslím, že ne :-).

Recept je z doby, kdy se moc necestovalo, protože do kapitalistické ciziny se podávala žádost o devizový příslib...

Z. Matylda 17.2.2023 7:23

Myslím, že na Zvířetník jsem dorazila o chvíli později, takže sicilské kuře si nepamatuju, ale možná bych ho mohla považovat za jedlé, pokud nemusím jíst tu kůži....

Z. Xerxová 17.2.2023 6:55

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

tak sicilské kuře si taky pamatuju... Holt už jsem vykopávka zvířetníkovská... Láká mě se podívat, jestli se dá takové kuře potkat na jídelníčku v zemi původu