5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Selecí mozečky

Specialita a dobrota!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 18.3.2022 17:28

Šarko, se zájmem jsem si vše přečetla a kdo mozečky rád, jistě si podle tvé úpravy pochutná. Já holt kromě jater vnitřnosti nevyhledávám. Jestli kdy maminka v mém dětství nějaký pravý mozeček koupila a já jedla si nepamatuji. Znám jen ten květákový, který mám ráda. Ale jak níže napsala Lika, je dobře, že vnitřnosti z domácích zvířat (která jsou chovaná jídlo) jsou oblíbené a ze zvířete se tak zužitkuje co nejvíce. Oproti zabití krásných a mohutných zvířat jen pro kožešinu, rohy, parohy, kly apod.

Liko, včera jsme měli k večeři tvůj recept na brambory s kuřecím a kari. Móc jsme si pochutnali ̈. Byl toho menší pekáč, takže jsme snědli jen polovinu. Dneska (na žádoš chotě) budou borůvkové knedlíky, zbytek brambor dojíme zítra. Když dělám svoje fr. brambory, tak ty jsou předem uvažené. Teď jsem chtěla zkusit podle receptu syrové. A protože kuřečí prsa se nepečou dlouho, br. jsme pokrájela pro jistotu spíše tence. Takže ze dvou velkých bylo plátků na dvě vrstvy. I masa bylo dost (dvě kuř. prsa). Tak jsem dala všeho dvě vrstvy (i cibule), a podle receptu později zalila (3 vejce se zakysankou). Jako koření jsem kromě kari dala ještě italské, protože provensálské jsem jaksi nemohla najít i když vím, že ho někde mám. Ale italské je složením hodně podobné. Fak moc dobré to bylo a druhá půlka jistě bude po rozležení ještě lepší. Děkuji.

Já bych si měla na lednici dát seznam zvířetníckých mlsotníků, které nám chutnají. už je jich pěkná řádka. Některé už v kuchyni zdomácněly a dělám je pravidelně. Jiné vyzkouším, chutnají nám, říkám si, že je určitě budu dělat a třeba jednou 2x udělám. Ale pak na ně nějak zapomenu, což je škoda (no, jo, čtu tu další dobroty). Holt jak neobědváme, tak jenou 2x týdně manžel zaskočí pro něco do fastoodu, tak na hlavní jídlo k večeři už moc dnů nezbyde.

Z. Lika 18.3.2022 19:18

Maričko, jsem moc ráda, že podle Zvířetníku chutná :-)

A na borůvky se moc těším - ty lesní, zatím jsou tu z dovozu jen ty zahradní, nebo jak se jmenují - prostě ty, co nemají tmavou šťávu.

Dělat si rozpis vaření dopředu není vůbec špatné, soudím podle sebe R^

Z. Jajka 18.3.2022 20:49

OT, Liko, včera pozdě večer ti šly ty fotky...

Z. Lika 18.3.2022 20:50

Ano ano, zaznamenáno a odepsáno... šmarjá, nebo ne? Každopádně zpracováno! :-)

Z. Yga 18.3.2022 15:24

U nás se mozeček dělá jen s vajíčkem - teda "dělá se" - já ho dělám! Odblaňování je teda opruz (a to určitě nedělám celý kilo, už půl kila je zabíračka) - já ho po částech vkládám do sítka a proplachuju horkou vodou. Jo - a nekrájím ho, není toho třeba. Sám se rozpatlá a já mám radši větší kousky, ne jenom mozečkovou kaši. Vajíčka taky předem nerozšlehám - nejprve vrhnu bílka, až jsou pevná a bílá, teprve pak žloutka - zamíchám, sundám z plotýnky a servíruju bekhendem :-). Mám totiž radši vajíčka tekutější...

Jo - a vzpomínka na zabijačkový mozeček - díky! V

Z. Jenny 18.3.2022 12:11

Mám to jako níže Inka, za mlada byly mozečky často,páč tak nějak byly k sehnání a aspoň nějaké maso bylo k snědku. Měla jsem je ráda,přiměřeně, na rozdíl od holoubat, kterými nás zásoboval otec a vraždila babička. Jak jsem viděla,že s leze na půdu,už jsem mizela. Ale jak to tak čtu od Sharky,docela bych si dala,kdyby mi to někdo udělal. Zabijačkové taky pamatuji,byly mňam. Sharko, dík!

Z. Matylda 18.3.2022 13:01

Taky jsem neměla ráda holoubata. Po mononukleóze mě s nimi cpali kvůli jaterní dietě. Dodneška se mi neudělá dobře, když cítím spálené chlupy, jak babička opalovala chloupky z oškubaných holoubat nad sporákem.

Z. Xerxová 18.3.2022 12:08

zcela mimo téma: Yoda za 4 týdny přidal 9 kilíček (takže se dostal do standardního módu našich štěníků zhruba 10 kilo za měsíc). Na třech a půl měsících měří zhruba (jde blbě změřit) 62 cm a váží 29 kilo.

Night měl stejnou výšku a váhu (62 cm a 28.2 kg) až o tři týdny později.

Z. Matylda 18.3.2022 13:02

Roste jako z ... všeho, co dostává, voda to nebude :-)

T. Zana 18.3.2022 15:54

Je to kluk jako buk!

T. Zana 18.3.2022 11:55

Hmmm, voní to až sem :-)

Š. Matyášová 18.3.2022 11:40

A já poděkuju vššem, co nahlídli,všem, co napsali a i těm, co ještě přijdou... a hlavně těm, co zkusí mozeček udělat..přeji Vám pěkný den a hezký víkend...R^

Z. Lika 18.3.2022 11:51

Já děkuju tobě, Sharko, a těším se na další vaření! R^

A. Zemanová 18.3.2022 10:40

Omlouvám se Sharce za O.T. a kopíruju sem svůj komentář pod pluskou ze včerejšího večera.

Ještě jednou vám moc děkuju za komentáře. Opravdu mě mrzí, že nestíhám odpovědět jednotlivě, ale mimo vnoučat se mi připletlo do cesty organizování šití patchworkových dek pro malé děti z Ukrajiny. Řeknu vám, české ženské jsou úžasné. Chtěla jsem čtyři deky pro čtyři děti u mé známé, pak se ještě ozvala Blaňule s miminkem z Ukrajiny, to je taky pokryto, a přebytek dek!V půjde asi do Javoříčka, kde je skupina žen s dětmi. Prostě skvělá rychlá akce, ani jsem to nečekala. V

Chci se podělit o radost nad tím, jak skvělé jsou české, moravské a slezské ženské. <3

Mozeček je určitě velká dobrota, ale vědomě bych ho nedokázala pozřít, jsem plná předsudků k třaslavým věcem, jako jsou třeba i plíčky. :-)

Š. Matyášová 18.3.2022 11:33

Vaví, on není třaslavý,je mazlavý..;-)

A. Zemanová 18.3.2022 12:50

;-D Vyjde to nastejno, milá Sharko. V Jsem děsná čumák, fakt jako dítě na neznámá jídla.

T. Zana 18.3.2022 11:58

Vavísku, ty deky, to je úžasný!

Z. Jenny 18.3.2022 18:41

Jo! R^V[UA]

Z. Yga 18.3.2022 20:48

Všechny dámy, co šijí deky pro ukrajinské děti, jsou naprosto bezvadné - a Vave, jako vrchní šikovatelová, je naprosto famózní... [UA]VV

Z. Nítkovská 18.3.2022 8:01

Sice jsem rovněž "ofrňovač" nad většinou vnitřností, ale řídím se heslem: Nebudu ubírat těm, kterým to chutná. Upravit třeba právě ten mozeček neumím, ani nevím, jak by měl být správně dochucený, a tak přeju všem oblibovatelům dobrou chuť a zůstanu si u květáku :-).

Ovšem kdyby došlo k blízkému setkání čtvrtého druhu ;) a Sharka mě pozvala (já vím, to je utopie), zajisté bych aspoň okusila, neb ji považuju za opravdu dobrou kuchařinku.

Š. Matyášová 18.3.2022 8:07

a to já Tě klidně pozvu :-D

Z. Lika 18.3.2022 7:51

Nahlédla jsem do své oblíbené kuchařky Viléma Vrabce, a mozeček je tam ve třech úpravách - smažený, zapékaný a nákyp R^

Š. Matyášová 18.3.2022 8:06

a u Magdalény toho je taky požehnaně, ale z telecích..takže to půjde i z vepřovch, když C-J choroba znemožnila tuto pochoutku..

Smažený telecí mozek.

Telecí mozek omej dříve ve studené a potom v teplé vodě,kůžičky opatrně stáhni, aby mozek se nerozbryndal, každou

polovici rozděl na tři nebo čtyry kousky, vlož ho na misku a osol,každý kousek obal v mouce, omoč v rozkloktaném vejci, obal ve

strouhané žemličce a usmaž v rozpáleném přepouštěném másle.

7. Svítečky z telecího mozku.

Utři na misce čtyry loty čerstvého másla, děj do něho z celé telecí hlavy přemytý a ode všech kůžiček očistění usekaný mozek, vraz k tomu tři celé vejce, osol to, přidej trochu usekané zeleně petružele a pažitky, smíchej vše dohromady, posléz do toho vmíchej osm lžic strouhané žemličky a nech to chvilku stát, potom z toho peč na dolečníku malé svitečky. Důlky dolečníku musejí se na každý svíteček dobře máslem vymazat. Svitečků těchto může se použit ku

každé zelenině.

Š. Matyášová 18.3.2022 8:09

Mozečkem nadívané žemličky (pofézky).

Nech asi dva loty másla s drobně nakrájenou cibulí na rendlíčku spěnit, vlož do toho dobře očištěný mozek, osol to, dej k tomu

trochu tlučeného pepře, trochu usekané zelené petružele, vraz do toho dvě celé vejce a všecko dobře promíchej; když to trochu

ztuhne, odstav to a nech vychladnout. Nakrájej ostrouhané žemličky

na tenké lístky, polej je trochu mlékem, hned ho ale opět slej, sice by

se rozpadly, potom pomaž vždy jeden lístek tím mozkem, druhý

lístek na to přimáčkni, omoč to v rozkloktaném vejci, obal ve strouhané žemličce a usmaž v rozpáleném propouštěném másle.

Š. Matyášová 18.3.2022 8:10

Klobásky z mozečku.

Omej dva telecí nebo vepřové mozky, stáhni s nich všechny mázdry a mozky usekej, dej to na misku, přidej k tomu jednu

ostrouhanou, v mléce namočenou a vymačkanou žemličku, nech

rozpustit čtyry loty rozkrájeného sádla, a když vychladne, dej ho též k tomu mozku, osol to patřičně, přidej k tomu ještě dva loty

oloupaných, drobně usekaných mandli, s půl citronu drobně

nakrájenou kůru, trochu květu, a dobře to promíchej, potom to dej do stříkačky a naděj tím dobře vyprané jehněčí střívka. Tyto

klobásky na sádle usmažené hodí se výborně zvláště na špenát.

Z. Lika 18.3.2022 8:20

Jé, ty pavézky (pofézky) znám, dělaly se ale nasladko s tvarohem!

Z. Matylda 18.3.2022 7:50

Když jsme měli mozeček s vejci na obecní zabijačce, tak jsem si vždycky dala a chutnalo mi to. Zabijačky vzal čas a mozeček skončil stejně. Kdyby mi to někdo udělal, dala bych si, ale samotné se mi do toho nechce, a tak mozeček je obvykle z květáku :-)

Š. Matyášová 18.3.2022 8:00

Matyldo, o mozečku mi vyprávěl MLP a tak jsem se hecla..odblaňování je neskutečnej vopruz, ale co by jedna pro radost svému drahému neudělala...a chválil..to se moc hezky poslouchalo...;-)

Z. Lika 18.3.2022 8:06

K tomu odblaňování: pan Vrabec radí vložit mozeček do horké vody a pak jej přelijeme studenou vodou. Potom z něho opatrně stáhneme blánu.

Z. Lika 18.3.2022 8:07

Skočil na mě kocour, takže dodávám: s tou studenou vodou je to i finta při stahování vařeného jazyka, kdyby někdo náhodou nevěděl.