Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Selecí mozečky
V diskusi u minulého Mlsotníku se Sharka zmínila: „Řezník mi sehnal selečí mozečky, takže bude poctivej mozeček s vejci a taky smaženej v trojobale a k tomu brambory.“
Tato poznámka vzbudila patřičnou pozornost a dotazy, takže dnes to tu máme podrobněji:
Co potřebujeme a jak postupujeme:
Řezníka požádáme, aby nám selecí mozečky sehnal, tak 1 kg.
Mozečky pak odblaníme - v diskusi se objevily různé postupy: zasyrova, po uvaření, po spaření vroucí vodou. Vždy to bude poměrně pracné, ale stojí to za to.
Dále máme dvě hlavní možnosti, první je mozeček s vejci:
Mozečky pokrájíme a na másle zpěníme cibulku na másle, posolit, opepřit.
Přidáme pokrájené mozečky a zasmažíme je do voňava - maximálně 5 minut.
Potom přidáme rozmíchaná vajíčka - počet dle toho, jak moc chcete mozečky vejci „nastavit“. A udělat smaženici.
Dosolit a na závěr posypat pažitkou nebo petrželkou.
Podávat s vařenými bramborami, nebo navrstvit na topinku s česnekem.
Dobré je to i studené na chlebu a k tomu salát - třeba rajčatový, okurkový, ledový...
A druhou možností jsou mozečky ala řízek:
V tom případě mozečky nekrájíme (to jsou ty hromádky na prkýnku):
Obalíme je v trojobalu a osmažíme jako řízek. To je taky velká dobrota.
Přejeme dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.
Foto: Sharka.68
Vše potřebné zjistíte zde...