17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Selecí mozečky

Specialita a dobrota!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 18.3.2022 8:06

a u Magdalény toho je taky požehnaně, ale z telecích..takže to půjde i z vepřovch, když C-J choroba znemožnila tuto pochoutku..

Smažený telecí mozek.

Telecí mozek omej dříve ve studené a potom v teplé vodě,kůžičky opatrně stáhni, aby mozek se nerozbryndal, každou

polovici rozděl na tři nebo čtyry kousky, vlož ho na misku a osol,každý kousek obal v mouce, omoč v rozkloktaném vejci, obal ve

strouhané žemličce a usmaž v rozpáleném přepouštěném másle.

7. Svítečky z telecího mozku.

Utři na misce čtyry loty čerstvého másla, děj do něho z celé telecí hlavy přemytý a ode všech kůžiček očistění usekaný mozek, vraz k tomu tři celé vejce, osol to, přidej trochu usekané zeleně petružele a pažitky, smíchej vše dohromady, posléz do toho vmíchej osm lžic strouhané žemličky a nech to chvilku stát, potom z toho peč na dolečníku malé svitečky. Důlky dolečníku musejí se na každý svíteček dobře máslem vymazat. Svitečků těchto může se použit ku

každé zelenině.

Z. Lika 18.3.2022 8:06

K tomu odblaňování: pan Vrabec radí vložit mozeček do horké vody a pak jej přelijeme studenou vodou. Potom z něho opatrně stáhneme blánu.

Z. Nítkovská 18.3.2022 8:01

Sice jsem rovněž "ofrňovač" nad většinou vnitřností, ale řídím se heslem: Nebudu ubírat těm, kterým to chutná. Upravit třeba právě ten mozeček neumím, ani nevím, jak by měl být správně dochucený, a tak přeju všem oblibovatelům dobrou chuť a zůstanu si u květáku :-).

Ovšem kdyby došlo k blízkému setkání čtvrtého druhu ;) a Sharka mě pozvala (já vím, to je utopie), zajisté bych aspoň okusila, neb ji považuju za opravdu dobrou kuchařinku.

Š. Matyášová 18.3.2022 8:00

Matyldo, o mozečku mi vyprávěl MLP a tak jsem se hecla..odblaňování je neskutečnej vopruz, ale co by jedna pro radost svému drahému neudělala...a chválil..to se moc hezky poslouchalo...;-)

Z. Lika 18.3.2022 7:51

Nahlédla jsem do své oblíbené kuchařky Viléma Vrabce, a mozeček je tam ve třech úpravách - smažený, zapékaný a nákyp R^

Z. Matylda 18.3.2022 7:50

Když jsme měli mozeček s vejci na obecní zabijačce, tak jsem si vždycky dala a chutnalo mi to. Zabijačky vzal čas a mozeček skončil stejně. Kdyby mi to někdo udělal, dala bych si, ale samotné se mi do toho nechce, a tak mozeček je obvykle z květáku :-)

Š. Matyášová 18.3.2022 7:40

Inečko, recept na tu mozečkovou polívku bys ze sousedy nevymámila? prosím....

Z. Inka 18.3.2022 7:34

No, mozeček není můj favorit, kdysi jsem občas usmažila jako řízek, ale přepapána z dětství mozeček nepreferuji. Ani nevím, jaký k němu má Bimbo vztah. Souseda dělá mozečkovou polévku a celá rodina se může užrat. Ani to mne nenaláká k ochutnání. Ale každý máme své favority, já jinak vnitřnosti miluju a není mi zatěžko se s nima piplat. A můj favorit je zase pečený brzlík, ten jsem jako dítě milovala. Onehdá jsem si to dala v restauraci a přinesli mi nazdobený drobeček - za nehorázný peníz. Asi jeden brzlík na celou hospodu

Z. Lika 18.3.2022 7:20

Ano, taky jsem si všimla, že začíná květáková sezona - další známka jara :-)

Š. Matyášová 18.3.2022 7:04

přesně tak Liko a cena lidová,kilo vyšlo na 35 kaček :-P

Š. Matyášová 18.3.2022 7:03

školní a školková kuchyně..taky mám své blicí favority, ale mozeček to není ;-D

Š. Matyášová 18.3.2022 7:02

nikdo tu nic nežere, u nás se jí..a na zabijačce jste někdy byl? To je největší pochoutka a první, po zabití čuníka..mozeček s vejci,buď se na něj těší děti nebo dostanou ochutnat všichni..a je to lahůdka..;-)

Z. Lika 18.3.2022 6:53

Jen bych chtěla těm bouřlivým ofrňovačům připomenout, že mozečky a vnitřnosti se tu jedí tradičně a pořád, někdo je prostě rád. A býčí žlázy, z ryb mlíčí a kaviár... A když už sele zabito, proč ho neuctít tím, že z něj spotřebujeme co nejvíc? Takoví Francouzi spotřebují v kuchyni opravdu leccos, a to jsme pořád v evropském kulturním okruhu. Onehdy k nám přijel kamarád a tesklivě se zahleděl na naši mrazničku, na níž jsem měla vyvěšený seznam, co je zamraženo - byla mezi tím i dršťková. Prý mu ji manželka neuvaří, protože se jí protiví. To mi připadá jako vyložený teror od manželky - vaří manželovi jen to, co chutná jí 8-o

Z. Xerxová 18.3.2022 6:26

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Mozeček se u nás dělá jen ten falešný - květákový. Minulý týden byl dvakrát (a navíc polívka květáková a taky placičky smažené ze zbytků mozečku), neb květák byl obří... A to ho pes miluje za syrova a taky měl svůj podíl

T. Hamet 18.3.2022 0:55

Fakt tu někdo žere něčí mozky? Já myslel, že žiju v Evropě.

M. Sláma 18.3.2022 0:39

Fujtajbl :-/, to je teda začátek nového dne - od té doby, co se po zadělávaném mozečku poblila celá školka, se mi dělá špatně i když o mozečku jenom čtu - takže už nějakých šedesát let - kupodivu mi nevadil v zabijačkovém paprikáši, který se vepřovým mozečkem zahušťuje - tam se nějak ztratí ...