30.3.2020 | Svátek má Arnošt



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Polévka s crcáním



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 154, poslední: 10.1.2017 12:57, přehled diskusí

Borčš jsem nikdy :
Autor: Z. Vave Datum: 6.1.2017 20:32

neměla odvahu ani ochutnat, natož pak vařit. :o) I když Lika píše tak nadšeně, že mám skoro cukání. :o)

Ale spíš využiju příležitosti a zeptám. V jakémsi střídavém pominutí smyslů jsem onehdy koupila vakuovanou červenou řepu. Předpokládám, že je vařená. Co s ní? Pro vředaře Vaška prý je řepa dobrá, ovšem spoustu přísad a koření zase nesmí.

A to je výzva pro vás, aneb Včil, babo, raď! :o)

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: M. Beda Datum: 6.1.2017 20:53

co s ní? přece boršč!! :-DDDDDDDDDDD

do hlavy néééééééééé...........

(ale boršč někdy ochutnej, je to opravdu dobrota veliká, hustá horká polívka přesně do tohoto počasí jako dělaná)

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 21:00

Už je opravdu vařená, znám ji. Nakrájet na plátky, polít dobrým octem, nejlépe balzamikovým, promíchat s hrstí drobnolistého špenátu a celé to posypat třeba cottage nebo měkkým kozím sýrem. Je to vynikající.

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 21:01

Jestli ocet nesmí, tak stačí nakrájet a smíchat s trochou cottage.

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Z. Yga Datum: 6.1.2017 21:34

Pokud přidáš hrstku opražených slunečnicových semínek (nebo dýňových), tak tomu taky neuškodíš ... možná i kapku oliváče (nebo jiného dobrého oleje).

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Z. Vave Datum: 7.1.2017 0:20

Děkuju, Liko. Ale obávám se, že tohle Vašek jíst nebude. :o(

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.1.2017 10:13

dá s eto smíchat i s mletým a upéct jako sekaná nebo karboše....

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.1.2017 10:12

je vařená,tak ji rozmixuj a dej jako dip se zakysanou smetanou a trošičkou soli a pepře, nic víc..může to být svačina nebo když to rozmixovaný ohřeješ, je z topho dobrá polévka,zakysanku navrch jako nok a jen jemně přisolit a připepřit..

Re: Borčš jsem nikdy :
Autor: Z. Vave Datum: 10.1.2017 12:57

Tohle by mohlo chutnat přinejmenším mně. :o) Pro Vaška určitě bez pepře. No, pro mě vlastně taky. :)

Borsc ja rada:
Autor: H. Williamson Datum: 6.1.2017 18:19

a v Cesku jsem ho varila casto. Trojctihodny a bez jisky. Maso hovezii a veprove a neco malo uzeneho. Jenom si nevzpominam, ze bych pouzivala repu cerstvou - asi nebyla. Takze ze sklenice, ale osetrila jsem ji octem, aby se barva stabilizovala. A krom repy jsem to delala vsechno v jednom hrnci podle jakehosi harmonogramu. Na receptu od Liky se mi libi, ze ta korenova zelenina se napred osmahne - urcite to zvysi chut. I v Americe jsem to delavala a navstevy to mely rady. Jenze prednosta cervenou repu neji a jeste kolem ma kecy. Budu to muset napravit. Zrovna ted kdyz je I tady zima. Jo a borsc se dobre mrazi.

Re: Borsc ja rada:
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 19:31

Hanko, určitě si ho zase udělej, do chladného počasí se velice hodí. I tou barvou :-)

hlásání a hlásání :
Autor: M. Pajakerryková Datum: 6.1.2017 18:13

první bedýkové - vše ok, spí, baští, semtam kvíkají, dovolí mi je pochovat, takže jsem zaznamela, Dorotka s bílou náprsenkou a Deli žádnou nemá, D ́Artagnan má malou bílou tečku a Desperádo větší bílou tečku. Jinak váží kolem 30dkg ale na tak dlouho mi je zas nepůjčí maminka :)

a druhé hlášení už je smutnější - Terrynek je raněný, utekl sousedův ovčák a chudáčka Terrynka pokousal dost, na 4 místech je oholený, 2 rány mu veterinář stehem stáhl, aby nebyly tak rozšklebené. Pes je celý bolavý, vypadá hrozně.

Soused se omlouval, veterinu zaplatil, dostala jsem flašku kořalky.

Re: hlásání a hlásání :
Autor: H. Williamson Datum: 6.1.2017 18:24

Tak to je mi lito. Ale jeste ze mas rozumneho souseda. Drzim palce at se Terrynek hoji na tele I na dusi.

Re: hlásání a hlásání :
Autor: M. Beda Datum: 6.1.2017 18:42

au au, to je mi moc líto, foukám Terrynka :-((((((((

Re: hlásání a hlásání :
Autor: Z. Yga Datum: 6.1.2017 18:44

Držím Terrynkovi palce, aby se co nejdřív uzdravil na těle i na duši.

Re: hlásání a hlásání :
Autor: M. Pajakerryková Datum: 6.1.2017 18:59

děkuji, navíc je herečka takže si tu umí užit, klidně se nechal donést do auta a z auta domů, doma se nechal vysadit na gauč.....

takže asi je bolavý ale trošku to i hraje

Re: hlásání a hlásání :
Autor: D. Ruščáková Datum: 6.1.2017 18:59

Pájo, blahopřeju ke štěňátkům a je mi líto Terrynka. Tak ať se dobře hojí!

On s tím psem sdílí plot, že po něm ten ten ovčoun vyjel? Ještěže se do toho nezamíchal Chicco (pardon, nevím, jak se píše jeho jméno), to by nejspíš v konečném součtu kousanců dopadlo hůř - i když tvoji kluci by asi zvítězili:)) Je prima, že je aspoň soused rozumnej.

Re: hlásání a hlásání :
Autor: L. Bláža Datum: 6.1.2017 19:14

Tedy chudinka Terynek a chudinka ty, je to šok. Tak hlavně aby se zahojil a neměl šrámy na duši <3

Re: hlásání a hlásání :
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 19:30

Aspoň že to nedopadlo hůř. Ať se brzo zahojí a bez komplikací.

Re: hlásání a hlásání :
Autor: T. Zana Datum: 6.1.2017 19:58

Chudák Terrynek - tak hlavně ať se dobře hojí!

Re: hlásání a hlásání :
Autor: Z. Vave Datum: 6.1.2017 20:25

Ach, chudinka malý tatínek Terrynek! Moc mu držím palce, by se brzo zahojil.

A z hlášení o malých déčkách mám velikou radost. <3

Hotovo:
Autor: R. Menšíková Datum: 6.1.2017 17:49

a moc dobrý, pochutnali jsme si. Myslím, že jsem dodržela všechna doporučení. Zvládla jsem to se dvěma minutkami a hlavou :-). Určitě zařadím do repertoáru. Jak, Liko, píšeš, že si mícháš řepovou šťávu s mrkvovou, já dělám takový salát - najemno nastrouhaná mrkev a řepa, stejným dílem, ochuceno olivovým olejem, solí a citronem.

Re: Hotovo:
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 18:06

To jsem ráda, že chutnalo :-) A díky za doporučení na salát - jak jsem zvyklá jen na mrkvový nejvýš s jablkem, tak s řepou by mě to nenapadlo. To musí být moc dobré!

Hezky se to čte, ten recept,:
Autor: Z. Asteris Datum: 6.1.2017 16:16

ale já podobně jako Yga boršč nemusím. Vlastně ho vůbec nejím. Tchyně ho vařila, ruský ze 3 druhů masa a pak taky boršč šťovíkový - ten velice miloval můj muž, syn ho má taky rád. Jenže jsem recept včas od tchyně nezískala a nastal problém. I když dokud Jarda žil, tak jsem ho s pomocí internetu asi dvakrát vařila a prý to bylo "skoro ono".

Re: Hezky se to čte, ten recept,:
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 16:35

Tak šťovíkový mě zaujal, to zní zajímavě :-)

Dobrý recept,:
Autor: Z. Jenny Datum: 6.1.2017 15:48

akorát tak na to současné počasí. Ruská kuchyně se hodně odvíjí od různých řep a zelí, proto jsou tak odolní, prostě nezmaři.

Mně červená řepa dělá potíže a to z dob , kdy mi ji doma nutili,za každou cenu. Byla bych ráda,kdyby se to změnilo neb je ukrutně zdravá. Pozřu však jen šťávu, teda zatím. :-)

Re: Dobrý recept,:
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 16:36

Řepová šťáva je moc dobrá. Míchám si ji i s mrkvovou a tak, to je taky lahůdka.

Boršč:
Autor: T. Zana Datum: 6.1.2017 13:07

Považuju za jeden z (mála) přínosů země, kde zítra už znamená včera, pro svět. Mám ho ukrutně ráda a nerada ho vařím, neb nejsou lidi a v současnosti ani pořádně lidi na snězení. No, možná se dokopu... ale ten tvůj, Liko, asi budu muset nějak ošidit, protože tolik minutek doma nemám a, že bych si všecky ty jednotlivý lhůty pamatovala, to teda nehrozí :-(

Re: Boršč:
Autor: Z. Lika Datum: 6.1.2017 13:20

Měření času v kuchyni je bolačka. Na lodi jsem to dělala tak, že jsem pověřila jednoho nadšence do různých časoměřičů, měl jich plno. A stejně na můj dotaz "už?" se vždycky vyplašil a prý "už dávno!" :D

Dnes bude u nás česnekačka:
Autor: L. Bláža Datum: 6.1.2017 12:18

ale taková pořádná, s kapáním, bramborama a klobásou, prostě vydatná! A boršč můžu a dlouho už jsem ho neměla. Tak až odhodím berle, tak se do něj pustím :)