15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečená šunka s nečekanou literární inspirací

Aneb existuje opravdu recept dle Queenie z Lodi komediantů?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 22.1.2016 13:54

Re: Hanka mi kápla do noty

ale liko, ono by to skoro stejný jako od hanky. sice navrch patlám trochu hořtice s medem, bez jablečného moštu, ale zase to předem namáčím do jablečného cider. taky se mi z komentářů zdá, že to není v česku snadné koupit

Š. Matyášová 22.1.2016 13:22

Re: Hano,

možná koupit klasiku- šunku od kosti, nekrájenou a upéct..šunku od kosti má třeba Globus.A ten tukovej proužek na ní je... kilo je cca za 170 korun.

Š. Matyášová 22.1.2016 13:20

Re: to vypadá moc dobře

šikovní chlapečkové...jako ti moji hajzlíci...včera jsem pekla králika na česneku s bůčkem a vařila králičí polívku... v noci něco cvaklo..probral ajsem se naštěstí rychle, když mi v podvědomí došlo,že to byla poklička na té smetanové polívce..., to víš,že v ní Kačenka měla ručičky až po loktíčky...no, nikomu to povídat nebudu, takže s eto přes víkend sní :-D

Z. Jenny 22.1.2016 13:15

Hano,

určitě vyzkouším ale musím pohledat zda se něco takového u nás v kotlince dá pořídit.To koleno je dobrý nápad ,myslím, že to však nebude to pravé.Kýta, je kýta. Jinak mám koleno ráda, různě.Děláme si doma takovou malou zabíjačku, koupím,srdíčka,jazyky,kolena,ovar,vaříme s veškerou kořenovou zeleninou,pepř,bobkáč a pak pojídáme s přáteli a se zvířaty,voní to jak hrom a s křenem,prostě mňam.

Z. Jenny 22.1.2016 13:04

Re: Aaaach!

To,jo, a bude Ti to sežráno "ajncvaj", viz. svíčková, hihihi.

Z. Lída 22.1.2016 12:31

Re: Aaaach!

Kdybys napsala, kdy to budeš dělat, určitě by se ti návštěvníci rozmnožili!

Z. Lída 22.1.2016 12:28

Mám k obědu

brambory se zelím a čtu si k tomu o té báječné šunce... Hned mi to líp chutná :-))

T. Zana 22.1.2016 12:16

Re: Aaaach!

soustřeďte se na svíčkovou, děvčata :-))))

Z. Matylda 22.1.2016 12:08

Re: Hanka mi kápla do noty

Mám dvě menší kolena a plánuju je vařit těch 45 minut a péct podle toho, jak mi to bude připadat :)

Z. Matylda 22.1.2016 12:06

Re: to vypadá moc dobře

Jasně, jsou úplně vysláblí, když jsem přivezla nákup a nahoře leželo to uzené kolénko, musela jsem prvně nasypat věci od masa do lednice a teprve pak vzít psy ven- po půl hodině venku bych toho mohla najít polovinu, včera snaživě a tiše odstrčili poklicu z hrnce se psím žrádlem- rýže, mrkev, brokolice, maso- a kus toho sežrali.

Z. Dalmi 22.1.2016 10:33

No,

tak i když zase tak moc maso nemusím, tak tohle bych si tedy dala. A dostala jsem hlad :-)

Š. Matyášová 22.1.2016 10:19

Re: to vypadá moc dobře

neupadl chudinka,hlady ???

Š. Matyášová 22.1.2016 10:18

Re: Aaaach!

udělej doma "Pražení" :-D , my přijedeme...

Z. Lika 22.1.2016 10:12

Re: Aaaach!

Zano, nabídni v aukci :DDDD

Z. Lika 22.1.2016 10:11

Re: Hanka mi kápla do noty

No Wendulko, to je slovo do pranice. A nemohla bys udělat Mlsotník o roast gammon? To jsou všechno příjemná zimní jídla!

V. Glover 22.1.2016 9:26

Re: Hanka mi kápla do noty

liko, ta uzená je dost slaná, neuzená je dobrá, a taky proto ji namáčím přes noc do cideru, aby se z toho ta slanost odmočila. asi stejný účinek má to vaření před pečením.

já dělám výborný roast gammon. až budeš v anglii, pozvu tě.

T. Zana 22.1.2016 9:21

Re: hezký den

U vás by se to dokonce i mohlo sníst :-)

T. Zana 22.1.2016 9:20

Aaaach!

Vypadá to úžasně. Ale nenapadá mne, jak to pojmout pro dvojčlenou domácnost, s jedním, max. dvěma návštěvníky?

To koleno... já ho moc nemusím, na mne je tam málo masa a moc těch divnejch ostatních věcí ;-)

Z. Yga 22.1.2016 9:15

Milá Hanko,

Nádherně napsaný recept (včetně té literární vsuvky a fotek). Akorát že to není nic pro mne - nemám ráda maso "na sladko" - a už vůbec bych ho nemohla jíst se sladkou rýží (nebo-li čínskou pomstou). Nevadí, nemusím mít všechno. A vám ostatním, kteří si šunku uvaříte (nebo to kolénko), přeji dobré chutnání.

Z. Lika 22.1.2016 9:10

Re: to vypadá moc dobře

Chichi, Oriáš je šikovný, i v pádu kus práce odvede. Napiš zase o nich, prosím, a nafoť je. O témata určitě není nouze :D

Z. Rpuťová 22.1.2016 8:54

Tedy je to inspirativní,

ale 3kg šunky bych jedla tak rok. Budu se muset nad tím zamyslet! :)))

Z. Lika 22.1.2016 8:49

Hanka mi kápla do noty

Protože Franta se slzou v oku vzpomíná na gammon (pečenou šunku), s níž se seznámil v Anglii a nemohl se jí nabažit. Já ji ochutnala a připadala mi nepříjemně přesolená.

A Hančin recept tento nedostatek nepochybně odstraní. Určitě po pořádné šunce zapátrám.

Koleno mě taky napadlo, jen myslím, že se bude muset péci nebo vařit trochu déle? Jinak jsem učinila s kolenem zkušenost tu, že když jsem ho pomalila (velepomalu pekla), tak se z té kůže svlíklo :-) Doporučuji kůži ukotvit párátky.

Z. Matylda 22.1.2016 7:31

Re: to vypadá moc dobře

Se omlouvám za překlep, Oriáš mi upadl na klávesnici a stihl to i odeslat.

Z. Matylda 22.1.2016 7:29

Re: to vypadá moc dobře

Jo, uzené koleno mě taky napadlo, protože burgundská nebo pražská šunka se tady na JJM koupit nedají, zato kolénko s ků

,ží v pohodě.

Š. Matyášová 22.1.2016 6:56

Re: to vypadá moc dobře

koumu,jak by s tím "omajzem" chutnalo,pečené-uzené ovarové koleno...

Š. Matyášová 22.1.2016 6:54

ještě,že jsem po snídani....

ale i tak mám slin plnou hubu....nádhera, hned bych ochutnala....

Z. Xerxová 22.1.2016 6:25

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

hmmm - jsem jedinec silně masožravý, takže mě dnešní mlsotník velmi zaujal :o) Likviduju další den staré dovolené - takže mráz nemráz, za chvilku vyrážím s Nightem do lesíka

V. Glover 22.1.2016 4:37

Re: to vypadá moc dobře

hanko, já myslím, že ani neznám nikoho kdo předvařuje, ale příště to zkusím podle tvého návodu místo marinování v cideru

H. Williamson 22.1.2016 2:09

Re: to vypadá moc dobře

Tak to slovo gammon jsem neznala. Ale, diky googlu jsem zvedela,ze je to totez - cili ham neboli sunka. Tedy zadni noha prasete. A kdyz uz jsem to mela vygooglene, tak jsem si s potesenim precetla, ze i v Anglii se sunka/ gammon casto predvaruje. To je prave ta tradice, ktera se v Americe temer vytratila - aspon podle mych zkusenosti.

V. Glover 22.1.2016 1:36

to vypadá moc dobře

Hanko jak se jmenuje anglicky? Je to stejné jako gammon? To kupuju velký kus, namočím do cideru, a potom peču v alobalu, a na posledních 20 minut nakrájím tuk na kostičky, všechno potřu medem s hořticí, a zapíchám hřebíčky. Chris to miluje.