29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečená šunka s nečekanou literární inspirací

Aneb existuje opravdu recept dle Queenie z Lodi komediantů?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 22.1.2016 14:41

Re: Aaaach!

Ja to jenom pro nas dva taky nedelam. Ale byla doba, kdyz jsme tady meli dva roky po sobe ceske synovce. Kazdemu bylo 18, kdyz sem prijeli a kdo mel doma kluky toho veku tak rozumi. Pecena sunka byl nejlevnejsi a nejsnadnejsi zpusob jak do kluku nacpat velke mnozstvi masa. Kdyz jsem upekla v sobotu, tak byly dva sunkove obedy, pak sandwiche, omelety, uvarila jsem fazole s hodne sunky, jambalayu jen se sunkou a hlavne si hladove dite mezi jidlem ukrajovalo.

Z. Yga 22.1.2016 9:15

Milá Hanko,

Nádherně napsaný recept (včetně té literární vsuvky a fotek). Akorát že to není nic pro mne - nemám ráda maso "na sladko" - a už vůbec bych ho nemohla jíst se sladkou rýží (nebo-li čínskou pomstou). Nevadí, nemusím mít všechno. A vám ostatním, kteří si šunku uvaříte (nebo to kolénko), přeji dobré chutnání.

H. Williamson 22.1.2016 14:54

Re: Milá Hanko,

Dekuju, Ygo. Ale ono to zas tak sladke neni. Takova kridylka s medovou zalivkou jsou podstatne sladsi. Ona je na tom sladsi jen ta kurka. Jinak to spis chutna po tom koreni a korenove zelenine a ta nasladlost se vskutku drzi v pozadi.

Z. Yga 22.1.2016 20:22

Re: Milá Hanko,

Je pravda, že medová křidýlka by do mne asi nikdo nedostal. A podle mne by kůrka na masu měla být slaná a ne sladká ... zkrátka jsem trapná konzerva, co se jídla týče. Ze slaných jídel můžou být nasládlá maximálně dvě - rajská omáčka a svíčková (a to na ní nesmí být kydnuté brusinky). Dokonce ani ta slavná šípková mi vůbec nejede - nene.

Z. Rpuťová 22.1.2016 8:54

Tedy je to inspirativní,

ale 3kg šunky bych jedla tak rok. Budu se muset nad tím zamyslet! :)))

H. Williamson 22.1.2016 16:15

Re: Tedy je to inspirativní,

Rputi, to ja taky. Skutecnost, ze to delam relativne casto, je dana tim, ze se schazi lidi na hudbu. Taky do prace, protoze se jaksi ocekavalo,ze k urcitym prilezitostem my ve vyssich pozicich prispejeme pohostenim. No a pak svatky u Chetovy rodiny, protoze tam sunka vzdycky patri. Chet neni jediny statny junak v rodine, roste nova generace junaku, jmenovite 4 a do tech jidlo mizi.

Z. Lika 22.1.2016 8:49

Hanka mi kápla do noty

Protože Franta se slzou v oku vzpomíná na gammon (pečenou šunku), s níž se seznámil v Anglii a nemohl se jí nabažit. Já ji ochutnala a připadala mi nepříjemně přesolená.

A Hančin recept tento nedostatek nepochybně odstraní. Určitě po pořádné šunce zapátrám.

Koleno mě taky napadlo, jen myslím, že se bude muset péci nebo vařit trochu déle? Jinak jsem učinila s kolenem zkušenost tu, že když jsem ho pomalila (velepomalu pekla), tak se z té kůže svlíklo :-) Doporučuji kůži ukotvit párátky.

V. Glover 22.1.2016 9:26

Re: Hanka mi kápla do noty

liko, ta uzená je dost slaná, neuzená je dobrá, a taky proto ji namáčím přes noc do cideru, aby se z toho ta slanost odmočila. asi stejný účinek má to vaření před pečením.

já dělám výborný roast gammon. až budeš v anglii, pozvu tě.

Z. Lika 22.1.2016 10:11

Re: Hanka mi kápla do noty

No Wendulko, to je slovo do pranice. A nemohla bys udělat Mlsotník o roast gammon? To jsou všechno příjemná zimní jídla!

V. Glover 22.1.2016 13:54

Re: Hanka mi kápla do noty

ale liko, ono by to skoro stejný jako od hanky. sice navrch patlám trochu hořtice s medem, bez jablečného moštu, ale zase to předem namáčím do jablečného cider. taky se mi z komentářů zdá, že to není v česku snadné koupit

H. Williamson 22.1.2016 14:44

Re: Hanka mi kápla do noty

No jo, Wendulko, tak udelej jinej Mlsotnik. :) Mne osobne se libi, jak pises o vecech, ktere varis. A kdyz do toho zabudujes neco Anglie, tak to bude parada.

V. Glover 22.1.2016 15:12

Re: Hanka mi kápla do noty

já myslím, že jediné co budu příštích deset měsíců psát jsou předlouhé eseje o životním prostředí a ekologické politice. já jsem tak ráda, že tohle je můj úplně poslední ročník a kurz. a co byste chtěli za mlsotník? tradiční anglický nedělní oběd? k tomu mám i fotky. nebo cottage pie? to jsem v česku nikde neviděla.

Z. Lika 22.1.2016 17:44

Re: Hanka mi kápla do noty

Wendulko - ty Mlsotníky napiš oba, to bude bezva. Aspoň si od té ekologické politiky trochu odpočineš.

Z. Matylda 22.1.2016 12:08

Re: Hanka mi kápla do noty

Mám dvě menší kolena a plánuju je vařit těch 45 minut a péct podle toho, jak mi to bude připadat :)

H. Williamson 22.1.2016 14:55

Re: Hanka mi kápla do noty

Dej vedet, jak to dopadlo. To by mne dost zajimalo.

Z. Iva 22.1.2016 18:22

Re: Hanka mi kápla do noty

Kůže se musí podélně rozříznout...

Š. Matyášová 22.1.2016 6:54

ještě,že jsem po snídani....

ale i tak mám slin plnou hubu....nádhera, hned bych ochutnala....

Z. Xerxová 22.1.2016 6:25

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

hmmm - jsem jedinec silně masožravý, takže mě dnešní mlsotník velmi zaujal :o) Likviduju další den staré dovolené - takže mráz nemráz, za chvilku vyrážím s Nightem do lesíka

T. Zana 22.1.2016 9:21

Re: hezký den

U vás by se to dokonce i mohlo sníst :-)

V. Glover 22.1.2016 1:36

to vypadá moc dobře

Hanko jak se jmenuje anglicky? Je to stejné jako gammon? To kupuju velký kus, namočím do cideru, a potom peču v alobalu, a na posledních 20 minut nakrájím tuk na kostičky, všechno potřu medem s hořticí, a zapíchám hřebíčky. Chris to miluje.

H. Williamson 22.1.2016 2:09

Re: to vypadá moc dobře

Tak to slovo gammon jsem neznala. Ale, diky googlu jsem zvedela,ze je to totez - cili ham neboli sunka. Tedy zadni noha prasete. A kdyz uz jsem to mela vygooglene, tak jsem si s potesenim precetla, ze i v Anglii se sunka/ gammon casto predvaruje. To je prave ta tradice, ktera se v Americe temer vytratila - aspon podle mych zkusenosti.

V. Glover 22.1.2016 4:37

Re: to vypadá moc dobře

hanko, já myslím, že ani neznám nikoho kdo předvařuje, ale příště to zkusím podle tvého návodu místo marinování v cideru

Š. Matyášová 22.1.2016 6:56

Re: to vypadá moc dobře

koumu,jak by s tím "omajzem" chutnalo,pečené-uzené ovarové koleno...

Z. Matylda 22.1.2016 7:29

Re: to vypadá moc dobře

Jo, uzené koleno mě taky napadlo, protože burgundská nebo pražská šunka se tady na JJM koupit nedají, zato kolénko s ků

,ží v pohodě.

Z. Matylda 22.1.2016 7:31

Re: to vypadá moc dobře

Se omlouvám za překlep, Oriáš mi upadl na klávesnici a stihl to i odeslat.

Z. Lika 22.1.2016 9:10

Re: to vypadá moc dobře

Chichi, Oriáš je šikovný, i v pádu kus práce odvede. Napiš zase o nich, prosím, a nafoť je. O témata určitě není nouze :D

Š. Matyášová 22.1.2016 10:19

Re: to vypadá moc dobře

neupadl chudinka,hlady ???

Z. Matylda 22.1.2016 12:06

Re: to vypadá moc dobře

Jasně, jsou úplně vysláblí, když jsem přivezla nákup a nahoře leželo to uzené kolénko, musela jsem prvně nasypat věci od masa do lednice a teprve pak vzít psy ven- po půl hodině venku bych toho mohla najít polovinu, včera snaživě a tiše odstrčili poklicu z hrnce se psím žrádlem- rýže, mrkev, brokolice, maso- a kus toho sežrali.

Š. Matyášová 22.1.2016 13:20

Re: to vypadá moc dobře

šikovní chlapečkové...jako ti moji hajzlíci...včera jsem pekla králika na česneku s bůčkem a vařila králičí polívku... v noci něco cvaklo..probral ajsem se naštěstí rychle, když mi v podvědomí došlo,že to byla poklička na té smetanové polívce..., to víš,že v ní Kačenka měla ručičky až po loktíčky...no, nikomu to povídat nebudu, takže s eto přes víkend sní :-D

Z. Pavla_H 23.1.2016 13:18

Re: to vypadá moc dobře

Neboj - vet to nepozná :D