Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Pečená šunka s nečekanou literární inspirací
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H. Williamson 22.1.2016 14:41Re: Aaaach! Ja to jenom pro nas dva taky nedelam. Ale byla doba, kdyz jsme tady meli dva roky po sobe ceske synovce. Kazdemu bylo 18, kdyz sem prijeli a kdo mel doma kluky toho veku tak rozumi. Pecena sunka byl nejlevnejsi a nejsnadnejsi zpusob jak do kluku nacpat velke mnozstvi masa. Kdyz jsem upekla v sobotu, tak byly dva sunkove obedy, pak sandwiche, omelety, uvarila jsem fazole s hodne sunky, jambalayu jen se sunkou a hlavne si hladove dite mezi jidlem ukrajovalo. |
Z. Yga 22.1.2016 9:15Milá Hanko, Nádherně napsaný recept (včetně té literární vsuvky a fotek). Akorát že to není nic pro mne - nemám ráda maso "na sladko" - a už vůbec bych ho nemohla jíst se sladkou rýží (nebo-li čínskou pomstou). Nevadí, nemusím mít všechno. A vám ostatním, kteří si šunku uvaříte (nebo to kolénko), přeji dobré chutnání. |
H. Williamson 22.1.2016 14:54Re: Milá Hanko, Dekuju, Ygo. Ale ono to zas tak sladke neni. Takova kridylka s medovou zalivkou jsou podstatne sladsi. Ona je na tom sladsi jen ta kurka. Jinak to spis chutna po tom koreni a korenove zelenine a ta nasladlost se vskutku drzi v pozadi. |
Z. Yga 22.1.2016 20:22Re: Milá Hanko, Je pravda, že medová křidýlka by do mne asi nikdo nedostal. A podle mne by kůrka na masu měla být slaná a ne sladká ... zkrátka jsem trapná konzerva, co se jídla týče. Ze slaných jídel můžou být nasládlá maximálně dvě - rajská omáčka a svíčková (a to na ní nesmí být kydnuté brusinky). Dokonce ani ta slavná šípková mi vůbec nejede - nene. |
Z. Rpuťová 22.1.2016 8:54Tedy je to inspirativní, ale 3kg šunky bych jedla tak rok. Budu se muset nad tím zamyslet! :))) |
H. Williamson 22.1.2016 16:15Re: Tedy je to inspirativní, Rputi, to ja taky. Skutecnost, ze to delam relativne casto, je dana tim, ze se schazi lidi na hudbu. Taky do prace, protoze se jaksi ocekavalo,ze k urcitym prilezitostem my ve vyssich pozicich prispejeme pohostenim. No a pak svatky u Chetovy rodiny, protoze tam sunka vzdycky patri. Chet neni jediny statny junak v rodine, roste nova generace junaku, jmenovite 4 a do tech jidlo mizi. |
Z. Lika 22.1.2016 8:49Hanka mi kápla do noty Protože Franta se slzou v oku vzpomíná na gammon (pečenou šunku), s níž se seznámil v Anglii a nemohl se jí nabažit. Já ji ochutnala a připadala mi nepříjemně přesolená. A Hančin recept tento nedostatek nepochybně odstraní. Určitě po pořádné šunce zapátrám. Koleno mě taky napadlo, jen myslím, že se bude muset péci nebo vařit trochu déle? Jinak jsem učinila s kolenem zkušenost tu, že když jsem ho pomalila (velepomalu pekla), tak se z té kůže svlíklo :-) Doporučuji kůži ukotvit párátky. |
V. Glover 22.1.2016 9:26Re: Hanka mi kápla do noty liko, ta uzená je dost slaná, neuzená je dobrá, a taky proto ji namáčím přes noc do cideru, aby se z toho ta slanost odmočila. asi stejný účinek má to vaření před pečením. já dělám výborný roast gammon. až budeš v anglii, pozvu tě. |
Z. Lika 22.1.2016 10:11Re: Hanka mi kápla do noty No Wendulko, to je slovo do pranice. A nemohla bys udělat Mlsotník o roast gammon? To jsou všechno příjemná zimní jídla! |
V. Glover 22.1.2016 13:54Re: Hanka mi kápla do noty ale liko, ono by to skoro stejný jako od hanky. sice navrch patlám trochu hořtice s medem, bez jablečného moštu, ale zase to předem namáčím do jablečného cider. taky se mi z komentářů zdá, že to není v česku snadné koupit |
H. Williamson 22.1.2016 14:44Re: Hanka mi kápla do noty No jo, Wendulko, tak udelej jinej Mlsotnik. :) Mne osobne se libi, jak pises o vecech, ktere varis. A kdyz do toho zabudujes neco Anglie, tak to bude parada. |
V. Glover 22.1.2016 15:12Re: Hanka mi kápla do noty já myslím, že jediné co budu příštích deset měsíců psát jsou předlouhé eseje o životním prostředí a ekologické politice. já jsem tak ráda, že tohle je můj úplně poslední ročník a kurz. a co byste chtěli za mlsotník? tradiční anglický nedělní oběd? k tomu mám i fotky. nebo cottage pie? to jsem v česku nikde neviděla. |
Z. Lika 22.1.2016 17:44Re: Hanka mi kápla do noty Wendulko - ty Mlsotníky napiš oba, to bude bezva. Aspoň si od té ekologické politiky trochu odpočineš. |
Z. Matylda 22.1.2016 12:08Re: Hanka mi kápla do noty Mám dvě menší kolena a plánuju je vařit těch 45 minut a péct podle toho, jak mi to bude připadat :) |
H. Williamson 22.1.2016 14:55Re: Hanka mi kápla do noty Dej vedet, jak to dopadlo. To by mne dost zajimalo. |
Z. Iva 22.1.2016 18:22Re: Hanka mi kápla do noty Kůže se musí podélně rozříznout... |
Š. Matyášová 22.1.2016 6:54ještě,že jsem po snídani.... ale i tak mám slin plnou hubu....nádhera, hned bych ochutnala.... |
Z. Xerxová 22.1.2016 6:25hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. hmmm - jsem jedinec silně masožravý, takže mě dnešní mlsotník velmi zaujal :o) Likviduju další den staré dovolené - takže mráz nemráz, za chvilku vyrážím s Nightem do lesíka |
T. Zana 22.1.2016 9:21Re: hezký den U vás by se to dokonce i mohlo sníst :-) |
V. Glover 22.1.2016 1:36to vypadá moc dobře Hanko jak se jmenuje anglicky? Je to stejné jako gammon? To kupuju velký kus, namočím do cideru, a potom peču v alobalu, a na posledních 20 minut nakrájím tuk na kostičky, všechno potřu medem s hořticí, a zapíchám hřebíčky. Chris to miluje. |
H. Williamson 22.1.2016 2:09Re: to vypadá moc dobře Tak to slovo gammon jsem neznala. Ale, diky googlu jsem zvedela,ze je to totez - cili ham neboli sunka. Tedy zadni noha prasete. A kdyz uz jsem to mela vygooglene, tak jsem si s potesenim precetla, ze i v Anglii se sunka/ gammon casto predvaruje. To je prave ta tradice, ktera se v Americe temer vytratila - aspon podle mych zkusenosti. |
V. Glover 22.1.2016 4:37Re: to vypadá moc dobře hanko, já myslím, že ani neznám nikoho kdo předvařuje, ale příště to zkusím podle tvého návodu místo marinování v cideru |
Š. Matyášová 22.1.2016 6:56Re: to vypadá moc dobře koumu,jak by s tím "omajzem" chutnalo,pečené-uzené ovarové koleno... |
Z. Matylda 22.1.2016 7:29Re: to vypadá moc dobře Jo, uzené koleno mě taky napadlo, protože burgundská nebo pražská šunka se tady na JJM koupit nedají, zato kolénko s ků ,ží v pohodě. |
Z. Matylda 22.1.2016 7:31Re: to vypadá moc dobře Se omlouvám za překlep, Oriáš mi upadl na klávesnici a stihl to i odeslat. |
Z. Lika 22.1.2016 9:10Re: to vypadá moc dobře Chichi, Oriáš je šikovný, i v pádu kus práce odvede. Napiš zase o nich, prosím, a nafoť je. O témata určitě není nouze :D |
Š. Matyášová 22.1.2016 10:19Re: to vypadá moc dobře neupadl chudinka,hlady ??? |
Z. Matylda 22.1.2016 12:06Re: to vypadá moc dobře Jasně, jsou úplně vysláblí, když jsem přivezla nákup a nahoře leželo to uzené kolénko, musela jsem prvně nasypat věci od masa do lednice a teprve pak vzít psy ven- po půl hodině venku bych toho mohla najít polovinu, včera snaživě a tiše odstrčili poklicu z hrnce se psím žrádlem- rýže, mrkev, brokolice, maso- a kus toho sežrali. |
Š. Matyášová 22.1.2016 13:20Re: to vypadá moc dobře šikovní chlapečkové...jako ti moji hajzlíci...včera jsem pekla králika na česneku s bůčkem a vařila králičí polívku... v noci něco cvaklo..probral ajsem se naštěstí rychle, když mi v podvědomí došlo,že to byla poklička na té smetanové polívce..., to víš,že v ní Kačenka měla ručičky až po loktíčky...no, nikomu to povídat nebudu, takže s eto přes víkend sní :-D |
Z. Pavla_H 23.1.2016 13:18Re: to vypadá moc dobře Neboj - vet to nepozná :D |