6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kalamáry neboli olihně

Mlsotník poněkud brutální

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 30.10.2015 10:24

Jak to tady čtu,

teda jak to tady čtu, je to samej teoretickej vegetarián (:o))) - teda já jsem taky měkkýš a dodržuju to šesté přikázání Nezabiješ (kromě much a komárů).

Vypěstovala to ve mne matička má rodná (která je regulérní vražedkyně domácího skotu i bravu), které jsem vždycky co dítko musela držet slepici či kačenu za nohy a křídla, než je podřízla, podávat palici na omráčení králíka či chytat prasečí krív ... já nevím, že to po těch starších dcerách nechtěla (anebo se uměly vypařit dřív než já) a dodnes jí to mám za zlé (:o)).

Na druhou stranu, dokud ta drůbež žila, nežila si špatně.

Ale je fakt, že Jendovi jsem zakázala chov jak slepic (fakt slepice smrdí - kor když je deštivé léto) tak králíků (kdo by je zabíjel).

Z. Lika 30.10.2015 12:31

Re: Jak to tady čtu,

Jestli jsi měkkýš, jsi sestrou olihně, takže se nedivím, že ji nedokážeš zabít :-) Pardon, neodolala jsem přiblblému vtípku.

A připomněla jsi mi, jak mi na lodi lezou krkem rádoby rybáři. Většinou se jich zmocní úplný rapl, všude leží háčky a vlasce a kýblech krouží pidirybky. A "rybáři" zostra požadují po ostatních, aby úlovek zabili a vykuchali. Nevěřili byste, jaké vášně budí, když po nich chceme, aby když řeknou A, dokázali říct i B! Je to jedna z prověrkových otázek při verbuňku do posádky :-)

Z. Matylda 30.10.2015 9:55

No,

nedělám si iluze, že popis ubezdušení hovězího stejku by byl jemnější...ale zcela sobecky to vědět nemusím. Na mé spotřebě masa by rozumnej masokombinát zkrachoval, stejně ho většinou dělám pro rodinu, já bych klidně zvládala žít s hromadou sýra a občasným kousíčkem masa :)

Liko, hodně dobrý čtení :)

Z. Lika 30.10.2015 12:32

Re: No,

Mňo, třeba Oli a Kili budou z těch koček, co nosí řízky od sousedů, to bys měla úplně v pohodě :-)

T. Zana 30.10.2015 8:50

Teda

Liko, ty jseš normální Brutální Nikita..

Teda Lika.

Kalamary moc nemusím, ale takové grundle - i když ty přece rostou v mrazáku v igelitových pytlíčkách ;-)

Z. Lika 30.10.2015 9:34

Re: Teda

O grundlích jsem si přečetla ve staročeské kuchařce :-) Asi si domyslíš, nějak spěchali už tenkrát či čo...

T. Zana 30.10.2015 12:45

Re: Teda

... to ještě neměli ty mrazáky a igelit... Brutaliko :D

Z. Lika 30.10.2015 12:38

Re: Teda

Jo a můžeš mi říkat Brutalika :D

Z. Dalmi 30.10.2015 8:40

Přesně tak,

kdybych si měla jídlo ulovit, jsem vegetarián. Mně teď vyděsila i ta chudinka chobotnice. Mám ráda maso, i když ho nemusím mít, klidně by mi stačilo jednou měsíčně. Ale hezky jen kus masa, nad kterým při přípravě nemyslím na celé zvíře.

Teď si jezdíme na farmu pro hovězí a náš maličký pejsek dostane vždycky kostičku. Jako třeba celou holenní kost. A válí se nám dlouho po zahradě, Sorbík si ji dost hlídá. Vypadá to poněkud morbidně :-)

D. Ruščáková 30.10.2015 9:11

Re: Přesně tak,

:))) Dalmi, když tyhle kosti dostanou psí holky a začnou na nich pracovat, tak tomu pracovně říkám "porcování neopatrného turisty" a vypadá to taky všelijak:))

Jinak mám obavy, že jsem taky pokrytec, který jí maso, protože nemusím předtím to zvíře zabít. Sice jsem teoreticky přesvědčená, že je morálně opodstatněné chovat domácí zvířata na jídlo - pokud se o ně za jejich života dobře staráme, ale prakticky bych na statku asi dopadla jako Inka.

I když... kdyby šlo o život mých dětí, asi bych tyhle zábrany překonala, řekla bych. Pud sebezáchovy v takovémto případě podle mě funguje. Jsme vlastně rozmazlení, když to nemusíme řešit.

Jo a Liko, díky za svělej článek, měla bys psát častěji:))

Z. Lika 30.10.2015 9:35

Re: Přesně tak,

Dámy, ty obrovské kosti na zahradě, to je dobrý píárový trik - hezky jemně naznačuje, co by, kdyby :-)

Z. Dalmi 30.10.2015 10:43

Re: Přesně tak,

Co by, kdyby ... :-)

H. Williamson 30.10.2015 17:22

Re: Přesně tak,

Teda Dalmi, Sorbik s holenni kosti -to bych chtela videt.

Z. Inka 30.10.2015 8:22

kdybych si měla jídlo ubezdušit

tak jsem asi vegetarián nebo vegan. Občas si tak říkám, že by se mi líbil malý stateček s těma krásnejma kozičkama a drůbeží a tak dále a nakonec asi s obrovským hřbitovam stářím zesnulých slepic, koz, ovcí..... Kdysi jsem měla dvě králice, byly to výborné matky, každý vrh 11 králíčků odchovala každá jedna a nastal čas, aby to Bimbo vymlátil. Když jsem viděla jak to nesnáší, zrušili jsme chov a králíka si občas koupíme

Z. Lika 30.10.2015 9:33

Re: kdybych si měla jídlo ubezdušit

"...obrovský hřbitov..." Inko, tos mě zbořila :-)))

Z. Yga 30.10.2015 8:03

Nechci být za necitu,

ale když tak dlabete sardinky v oleji přemýšlíte nad tím, jak byly humánně ubezdušeny? ...

Jinak kalamáry, či-li lignie pržene jedině v Chorvatsku u moře - i když tuhle jsem si dala v místní hospodě dala krevetky v těstíčku (když jsem byla ujištěna, že jsou čerstvě vytáhnuté z mražáku -chichi) a byly výborné.

Ono taky zabití, stahování a porcování králíka není pro slabé povahy ... a na talíři mi to tak nedojde (:o))).

Z. Lika 30.10.2015 8:07

Re: Nechci být za necitu,

Máš pravdu, Ygo, moje máma si musela ženicha vysloužit tím, že sama chytila a připravila husu k obědu. Vyměkly jsme :-)))

Z. Lída 30.10.2015 11:02

Re: Nechci být za necitu,

Hi hi :-)) V kterým filmu jsem to viděla - že by Mrazík???

Z. Lika 30.10.2015 11:13

Re: Nechci být za necitu,

Jo jo, akorát máma to prý měla lehčí o ten rybník - lapla husu na dvoře.

V. Glover 30.10.2015 9:26

Re: Nechci být za necitu,

ygo já taky slabá povaha jsem, proto taky nezabíjím a nestahuju králíky zrovna jako kalamárům neodděluju hlavičky od tělíček. naštěstí ve velkoměstě se člověk králíkama ani kalamárama zrovna nebrodí

V. Glover 30.10.2015 6:28

fakt je to kuchařka nebo nás při halloweenu strašíš?

teda liko, až se mi udělalo blivno. kalamáry si asi dost dlouho nedám teď. musela bych si bych představovat odtrhávání hlavičky od střev, obřezávání očiček a stahování z kůže.

Z. Lika 30.10.2015 7:48

Re: fakt je to kuchařka nebo nás při halloweenu strašíš?

Jo jo, tohle prověří milovníky kalamárů :-) Naštěstí už kalamáři nevěděli o světě.

A citovala jsem opravdu z kuchařky - kromě toho úvodu o lovení, to jsme vídali často na vlastní oči a v konobách nám potvrdili, co rybáři dělají. Nu což, někdo má na dvorku slepice, jiný zase grundle a kalamáry :-)

Š. Matyášová 30.10.2015 6:21

a pro ty, co si chtějí přečíst pěkný horor

podobný Čelistem (Peter Benchley), ať sáhnou po jeho knize : Krakatice..ono i z těch chobotniček, jde občas strach... není každá roztomilá,jako Zelená a Modrej...

Z. Lika 30.10.2015 8:05

Re: a pro ty, co si chtějí přečíst pěkný horor

No, mě stačily Neuvillovy ilustrace verneovky 20000 mil pod mořem, to byla panečku oliheň!

Š. Matyášová 30.10.2015 6:18

milá Liko...

mě bylo líto, že si je dáváš, neb důvěra k jejich přípravě ze strany suchozemců, ve mě žádná není...

a ochutnat mne to nelákalo..jak já si je ráda dávám u moře..

popisek j eženiální, klidně sem dej další...jsem jako ty děti..čím víc je to brutus, tím víc to chci slyšet..je to jako pohádka..tam nakonec dobro taky zvítězí a nikdo se neptá, jestli to draka bolelo,když mu princ sekal nesterilním mečem hlavičky...a bodal do něj...

Z. Lika 30.10.2015 7:43

Re: milá Liko...

No, našla jsem tam ještě jeden na úhoře se žábama, a ten taky začíná jejich kuchyňskou úpravou (naštěstí už ubezdušených) :-)

Z. Xerxová 30.10.2015 6:12

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Moc hezký recept  :o)  Mám dneska dovolenou - jen večer jdu na dvě hodiny na dálkaře.

Z. Lika 30.10.2015 8:20

Re: hezký den

Přeji hezkou dovolenou a dobrou chuť k obědu :-)

M. Crossette 30.10.2015 2:01

Tedáá Liko, to je recep vskutku brutální !!! :)

Jenže třeba popis přípravy kapra také není ukolébavka na dobrou noc. Možná podobně jako tvoje kuchařka : "možem seškrab z kapra všechny šupiny, rozřízni mu břicho, vnoř do něho ruku a vytáhni vnitřnosti(vyndej případné mlíčí a pozoř na žluč), usekni mu hlavu a ocas, rozřež na plátky ":)) Takže, pokud předpokládám, že chobotnička byla předem rychle usmrcena a "nečtvrtím ji za živa", popis další přípravy už může být klidně i brutální.

Kdysi jsme se tu na Floridě šli jednou u moře projít na dlouhé molo, kde své štěstí zkoušela řada rybářů. A jeden právě vytáhl chobotničku (celá ta "masa" byla snad velikosti menšího melounu). Rybář ji prsknul na dřevěnou podlahu mola, vykroutil ze zobáku háček (opravdu její pusa měla tvar zobáčku), nechal ji tam ležet a začal navlékat novou návnadu. Chobotnička ležela jako koule s velkýma očima a spoustou chapaděl a přísavkami. Očima koulela ze strany na stranu, otevírala pusu(špulila zobáček), různě krčila chapadla, ale z místa se jaksi hnout nemohla. Ptala jsem se rybáře, co s ní bude dělat. Řekl, že bude k večeři. Nepátrala jsem, jak jí bude připravovat, bála jsem se, že mi třeba řekne, že jí hodí za živa do horké vody (jako se to dělá s raky), neměla jsem tušení, jak se "kuchá" (od teď to už vím :)). Zeptala jsem se, jestli si ji mohu vyfotit, svolil a já si udělala pár fotek. Když rybář hodil další vlasec do vody a zajistil prut, teprve pak chobotničku za hlavu zvedl a šoupl do chladicího boxu.

Manžel má kalamari rád, já je chutnala prvně z jeho talíře právě při cestě v býv. Jug. No jednou mi to stačilo, přišlo mi to tenkrát dost tuhé a jakoby gumové maso. Kdybych nebyla tenkrát viděla tu vylovenou chobotničku, možná bych se někdy nechala přemluvit, zkusit to jídlo znovu - teď ale vím, že bych při každém soustu viděla ty ustrašené oči :))

Š. Matyášová 30.10.2015 6:15

Re: Tedáá Liko, to je recep vskutku brutální !!! :)

a tos ho neviděla ji otloukat o kameny..to se s chobotnicema běžně dělá... taky to nemám ráda...