10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nadýchaná bábovka na pekáč (s drobenkou)

Mouka, cukr, máslo, vejce a mléko. Pět nejběžnějších surovin pro pečení moučníků. Přesto když jeden peče to samé, není to to samé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Štětinka 25.7.2014 8:26

Re: Dnes se dá i péct

já tu mám takhle hromádku receptů na papírcích po babičce mé sestřenky, byla výborná kuchařka. Ale já jak si ty recepty neosahám, neochutná, nemám k nim vztah. Třeba tam jsou poklady, ale nejsou moje, tak je prostě jen archivuju

Z. Štětinka 25.7.2014 8:23

Re: já teda určitě vyzkouším

+/- 14 DNÍ

...rychlá ruka, holé neštěstí...

Z. Lika 25.7.2014 8:22

Re: Dnes se dá i péct

Přesně tak, Štětinko, taky občas podniknu pokus přepsat si různé recepty, ale nakonec se stejně nejlíp orientuju v těch ošmataných papírcích - každý je na jiném formátu, z jiného bloku, jinou tužkou nebo propiskou, s jinými fleky... :-) Potřebuju k tomu prostě tu vizuální stránku.

Z. Štětinka 25.7.2014 8:22

Re: já teda určitě vyzkouším

jujky tak za +/- 14 budem držet palce ať se zadaří! Teriérů není nikdy dost a kor těch vousatejch ;-)

(i když jak teď koukám na holky, blíží se zase doba nutnosti stříhání a to je období, kdy si vyčítám, proč nemám naháče :D )

Z. Štětinka 25.7.2014 8:19

Re: Dnes se dá i péct

pro mě je zase novinka o té kombinaci vymazávání a vysypávání plechu s pečícím papírem... Hned to u mě asociovalo takové ty komunistické troúhelníčky dortů, třeba harlekýn, jak byl ze dvou stran "oblepen" papírem. Hrozně ráda jsem je olizovala. :) Vím, je to něco jiného,ale to je asociace :)

Zajímavé je to těsto, že ač je třený tak jsou v něm jen 2 vejce, my máme rodinný recept z 6 (občas to ošidím na 5)

Jinak o tom zapisování receptů musím s Maričkou souhlasit. Když jsem se osamostatnila, půjčila jsem si od Zkumavky sešit s ručně psanými recepty a opsala si ho. Jak by ne, pekla sem podle těch receptů už doma. Bylo tam tak 150 nejrůznějších receptů. Dneska ten můj už má o 100 víc, ale těch nejvíce používaných je tak 20-30. Některé z těch starých, od mamky, jiné už moje, třeba do pekárny. Vypisuju si jen ověřené, už mnou dělané recepty, není tam žádný, co bych nevyzkoušela.

Před lety, pod náporem nástupu informačních technologii jsem všechny recepty opsala do textového editoru, vytiska a úhledně srovnala do desek a šanonu. To ale vůbec nepoužívám :D Nějak se v tom nevyznám, není to umaštěné, chybí mi tam glosy a tak sídlí stále v knihovně a v použití mám stále jen ručně psanou verzi. Bohužel ta přepsaná, počítačová verze se mi vinou vystřídání mnoha PC ztratila. Dneska už bych tam uměla vložit i hypertextové odkazy  a pohrála si s tím, abych to měla přehlednější...Ale kdo ví, zda by stále nevyhrával ten umatlanej zápisníček ;-)

Z. Xerxová 25.7.2014 8:19

Re: já teda určitě vyzkouším

tak držíme palce, aby se mimíškové povedli a za pár týdnů u Vás bylo hodně veselo s velkou teriéří bandou

M. Pajakerryková 25.7.2014 7:53

já teda určitě vyzkouším

protože to je přesně buchta "snídaňová" Tomovi do práce :) a já už peču všechny na plech protože se mu to lépe krájí a kostky strčí do sáčku....

ten táč jsem zatím nevyzkoušela protože nebyl a)čas a za b) jsme 2x buchtu dostali ale o víkendu asi bude příležitost tož uvidíme

a jedna velká novinka, Nastik hárá :)

hezký den všem

Z. Lika 25.7.2014 7:22

Dnes se dá i péct

protože se ochladilo na nějakých 17 °C. Zajímavý je pro mě ten postřeh o rozdílu v trvanlivosti pečiva, pokud ho děláme s kvasnicemi nebo práškem do pečiva. I když běžně nepeču, občas se u nás zalidní návštěvami - a pak se tyto recepty velice dobře uplatní. A fotodokumentace opět vzorná a názorná, radost pohledět i zakousnout.

Děkuji, Maričko!

K. Dee 25.7.2014 7:13

Dobré ráno

Děkuji za další recept, podobný mám ve své sbírce receptů po mamce. Tvoje americké recepty už několikrát doplnili náš jídelníček, zvlášť salát Coleslaw slavil velký úspěch. Jen jsem se chtěla zeptat na tu drobenku. Pamatuji si, že jak mamka tuto buchtu dělala, drobenka tvořila krásné hrudky, mě se však vsakne do buchty a vytvoří pouze takovou mapu. Nevíte, čím to může být? Že by tou moukou? Tu v receptu nemám. Dík a hezký den

Z. Xerxová 25.7.2014 6:46

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Hmmm - zase jiný recept. Přiznám, že ho zkoušet nebudu. Jsem konzervativec a oblíbeného "rodinného" sladkého peču dost druhů . Ale stále stejného...  I my lejeme "bábovku" na plech. Je to ryclejší a pohodlnější na výrobu i jídlo.