Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R. Enatae 16.1.2016 1:12Právě sněží a tak asi opravdu zima bude U nás jsou zimní jídla hutné polévky, naposledy bramboračka, ve které stála lžíce a navrch jsem do ní obrala maso ze tří kuřecích skeletů. Všechna bramborová jídla - placky, bramboráky, rösti, chlupaté knedlíky s uzeným. Zítra bude jelení ragú na víně s divokým kořením a protože mi zbyly vařené brambory, asi k tomu stvořím krokety. |
Z. Lika 16.1.2016 7:04Re: Právě sněží a tak asi opravdu zima bude S těmi bramboráky jsi mi připomněla, jak jsem jednou vyvolala závažný konflikt ohledně nastrouhání brambor: nahrubo, najemno? Nasekat v mixéru na kaši? Do té doby jsem netušila, jaké vášně umí bramborák vzbudit. To jelení vypadá náramně, dnes v poledne ti věnuju vzpomínku :-) |
H. Williamson 15.1.2016 21:08Moje soucasna zimni chut Dala bych si kachnicku. Pecenou, s hodne kminu a krupavou kuzickou. Jak tak o tom premyslim, asi zitra jednu koupim. |
Z. Lika 15.1.2016 21:24Re: Moje soucasna zimni chut Pečená kachna s přílohou z jablek podušených s máslem, trochou bílého vína a citronem, to v té kuchařce taky je :-) |
Z. Jenny 15.1.2016 21:34Re: Moje soucasna zimni chut Tak přednosta měl v prosinci kulatiny a slavil s kamarády. Udělala jsem pomalu pečená husí stehna a k tomu zelí. Do zelí jsem dala staekové žampiony, mají je v kaufu i v hyperce( tam jen občas), takové velké hnědé s velkými kloboučky, taky jsem tam frkla pár rajčat na hrubo pokrájených a na velké kolca cibuli. Stehna jsem upekla a pak ještě položila na to zelí ve velkém litinovém pekáči, k tomu byl domácí knedlík a na závěr plznička. Jsem nacpaná ještě teď. :-) |
Z. Lika 15.1.2016 21:37Re: Moje soucasna zimni chut Jenny, to zelí tedy vypadá luxusně. To by mi stačilo i bez husy :-) Dobře jsi to upekla! |
H. Williamson 15.1.2016 22:49Re: Moje soucasna zimni chut To zelicko vypada moc dobre. Muj prednosta ma kulatiny v nedeli. Oslava bude mala, ne u nas a zarizena na posledni chvili. Ale jidlo a napoje k pozivani poskytnu, to jo. On totiz trval na tom, ze se nic slavit nebude, az jedna kamoska se nabidla a presvedcila ho, ale to fakt bylo na posledni chvili. |
H. Williamson 15.1.2016 20:46Cervene brusinkove kopce Nejvic brusinek v Americe roste v Mainu. Poprve jsem byla v Mainu na podzim, kdyz tam jeli nasi k tatovymu kamaradovi, ktery tam u more bydlel. BYl ten povestny podzim v Nove Anglii, kdy stromy hraji symfonii barev, jaka se malokde vidi. A mezitim byly ty cervene kopce - cervene jako krvave rude. A to byly brusinkove kere. Moc, moc pekne. |
Z. Lika 15.1.2016 21:25Re: Cervene brusinkove kopce Podobně ohnivě barevné lesy jsem párkrát zažila v Jeseníkách :-) |
H. Williamson 15.1.2016 20:25Liko, v tom je kouzlo starych kucharek ze tam objevis veci, ktere casem zapadly. Jako ta brusinkova nadivka. A pritom je to logicke - Nova Anglie je proslula brusinkama, ktere zraji na podzim, tudiz by se mely objevovat na svatecnim stole. Teda objevuji, ne ze ne. Ovsem jako priloha/ozdoba a bohuzel casto ve velmi nestastne verzi, kdy nejaky brusinkovy syrup se zatahne zelatinou, da do konzervy a pak se ta tresouci hmota vyklepne z plechovky a podava. To zas jde k me oblibene stiznosti, ze zkraje 50.letech minuleho stoleti se ta americka kuchyne strasne zvrtla. Ale to stare zaziva renesanci, jak na Jihu, tak i na Severu. Brusinky se v nadivce posledni dobou objevuji, ale ty susene (a namocene). Coz je dobry ustupek tradici, protoze vysledek je barevny ale ne jednolite cerveny, jak by se nutne muselo stat z " tekutych" brusinek. |
Z. Lika 15.1.2016 20:46Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek Hanko, u nás se právě ty brusinky objevily čerstvé - přímo z Ameriky. Normálně v bille. A za docela přijatelnou cenu. Rozmixovala jsem si je na hustý džus, jsou příjemně kyselé :-) Sušené se dají koupit běžně, ale bohužel jsou proslazované, to už není ono. |
H. Williamson 15.1.2016 21:32Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek Tak nevim, ty cerstve uplne bez cukru by na mne byly asi moc kysele. Ale kdyz je k necemu delam, tak je moc nesladim. Jde-li o to se vytahnout, tak je doslazuju trochou javoroveho syrupu - a je to v tom novoanglickem duchu. Chvilku povarim s malinkym mnozstvi vody - ony pusti svou vlastni stavu. A bud trochu cukru nebo javorovy syrup a nechat krapet zhoustnout. Vzdycky pridam neco mleteho bileho pepre. Pro pozvednuti nalady do toho nakonec zavarim nejaky liker. Treba tresnovy nebo pomerancovy. V tom pripade strouhnu i neco pomerancove kury. Ty ne uplne rozvarene brusinky navic vypadaji krasne na stole - v zabrousene misce sviti jak granaty. |
Z. Lika 15.1.2016 21:40Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek Hmm, Hanko, to je úplná báseň. S tím javorem a trochou pepře... dobrá inspirace! |
J. Jovo 15.1.2016 19:46Zimní dobroty. Dnes to u nás byla uhlířina. |
J. Jovo 15.1.2016 19:53Re: Zimní dobroty. Recept zde https://www.toprecepty.cz/recept/35655-kladenska-uhlirina/ |
H. Williamson 15.1.2016 20:35Re: Zimní dobroty. Uhlirinu nekdy delala babicka - tatova maminka. Dalsi dobre stare ceske jidlo. Pro mne k tomu jeste posypat vyskvarenym spekem a kvasak - nebo kysele zeli. |
M. Crossette 15.1.2016 18:08díky za další zajimavé kulinární počteníčko "Syllabub....usoudila jsem, že to je zvuk, na který se člověk zmůže, když výsledek požije" Liko, tohle mě fakt rozesmálo :)) Jinak si dost dobře nedovedu představti konsistenci "nápoje". Když do brandy a vína (pomalu to dá půl litru) rozpustím cukr, k tomu přiliji šlehačk A PAK vmíchám sníh z bílků...vždyť to musí být nějaká vodnatá pěna ??? A proto asi ten nedefinovatelný zvuk, který po prvním loku z úst vyloudíte :)) Jinak u nás, jako u ostatních, je zimní počasí doba hustých, převážně krémových polévek (v horku to jaksi není ono). Teď jsem se ale znovu vrátila k "chili con carne" o kterém jsem psala, měli jsme ho zrovna v pondělí (a dojedli v úterý), když se u nás citelně ochladilo. Sníst kousek nějakého toffee občas přijde vhod (hlavně to mandlové by mi asi chutnalo), ale je to děsně přeslazené na "tahání plomb" jak dělané :) Nádivka (tady myšlená hlavně do krůty) se tu prodává v sušeném stavu v krabici (stuffing mix), nejen na vyplnění drůbeže, ale používá se i jako samotný druh přílohy (k čemukoli). Stačí jen přilít horkou vodu (nebo vývar)promíchat, nechat moment ustát(nabobtnat) a hotovo. Podle libosti je možno různě vylepšít. Kdysi jsem tenhle mix mívala doma v zásobě, příprava byla rychlejší, než třeba brkaše z prášku a oběma nám to chutnalo. Je to už hodně let, co jsem tuhle instantní nádivku dělala naposledy, možná bych se k ní měla vrátit. |
Z. Lika 15.1.2016 19:11Re: díky za další zajimavé kulinární počteníčko Maričko, to chili mi připomnělo chilli omáčky - na stará kolena jsem objevila srirachu a nemůžu se jí nabažit! Do chladného počasí jako dělaná, leju ji na všecko, snad jenom do kafe ne (i když... kávu s mletým kayenským pepřem si dělávám :-) |
M. Crossette 15.1.2016 19:44Re: díky za další zajimavé kulinární počteníčko Liko, tak jsem si "sriracha sauce" musela vygooglit, vůbec jsem netušila co je to zač :) Dík za rozšíření vědomosti, koukám, že je to sauce opravdu k všestrannému použití, kouknu se po něm při příštím nákupu. ) |
Z. Dalmi 15.1.2016 12:47Doma je v troubě rozpečená svíčková. Dodělám večer. To je určitě zimní jídlo. Ale přiznám se, jakou prasárnu jsem měla k obědu. Rumcajs salát. Poprvé v životě, já ho jinak nejím. Asi mi taky bylo zima a potřebovala jsem tu majonézu! |
Z. Lika 15.1.2016 12:52Re: Doma je v troubě Co je to rumcajs salát? Vyvolává to ve mně představu salámu s rumem? |
Z. Yga 15.1.2016 12:56Re: Doma je v troubě To je modifikovaný paříž ... |
Z. Dalmi 15.1.2016 14:38Re: Doma je v troubě Majonéza, nějaký fuj salám, který bych normálně nepozřela a malinko zeleniny. Potřebovala bych to zapít pivem :-) |
R. Enatae 16.1.2016 1:00Re: Doma je v troubě To, co nazýváš fuj salámem, se odborně zove "výrobní salám". Je to vymazlená mňamka, která může obsahovat téměř cokoliv - drůbeží separát, vepřové a drůbeží kůže, bramborový škrob, sójovou bílkovinu, kukuřičný škrob.... Někteří výrobci odvážně uvádějí dokonce i obsah masa (cca 15%) :) Naprosto neuvěřitelné je, že tenhle fujtajbl, který by se měl navěky skrývat v hlubinách výroben salátů, lze koupit i v některých řetězcích na úseku uzenin. Viděla jsem to na vlastní oči, jen ten konrétní řetězec si nevybavím, protože chodím do všech větších. |
Z. Lika 16.1.2016 7:06Re: Doma je v troubě Podle toho receptu je výrobní salám spíš druh nákypu :-) |
Z. Matylda 15.1.2016 9:14Zimní jídla? Tak to jsou jídla bramborová- placky, šulánky, bramboráky- a k tomu hustý polívky, fazolová, čočková, bramborová, hustá zeleninová... to byla jídla u mé babičky. A hovězí polívka- ta se v létě nedělávala. V létě se jedla zelenina :) |
T. Zana 15.1.2016 11:01Re: Zimní jídla? No jasně - bramborové placky a spol., to je hodně zimní! |
Z. Inka 15.1.2016 12:04Re: Zimní jídla? Bramborové placky jsou u nás celoroční - jakmile zbyde bramborová kaše, jsou z ní placky plněné anglickou. A to i v těch 40° |
Š. Matyášová 15.1.2016 9:03Liko, už chystáš svíčkovou? blíží se ti to :-D |
Z. Lika 15.1.2016 11:07Re: Liko, už chystáš svíčkovou? Sharko, to víš, že chystám, zatím se chystám spíš duševně :-) - ještě oťuknu Bedu, jestli není nějaká změna, a přistoupím i k praktickým krokům. |