26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zimní dobroty

Copak si v zimě dáme dobrého?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 15.1.2016 9:02

na zimu jsem polívková....

včera jsem si z mrazáku vyndala vánoční rybí a jaká to byla dobrota....

Rputi, vyprdni se na šodo..když do vanilkovýho krému na buchtičky, zamícháš půl lahve vaječnýho koňaku, je to taky moooc dobrý :-D

Z. Rpuťová 15.1.2016 10:11

Re: na zimu jsem polívková....

Na šodó kálím, koupila jsem květák a dneska bude polívka.

Je to zajímavé - když si dám "pořádnou polívku" (a to já do všech takových dávám vločky), tak už večer jen tak něco zobnu. A když jim "normálně", tak už ve 4 šmejdím, kde bych co splivla!

T. Zana 15.1.2016 11:03

Re: na zimu jsem polívková....

Válí se mi doma kondenzovaný mlíko. Celý vánoce jsem se ušlechtile držela zpátky, že nebudu dělat vaječňák. No, uvidíme...

Z. Lika 15.1.2016 11:09

Re: na zimu jsem polívková....

Buchtička s vaječným koňakem :D Se z vás picnu! Takhle nám je ve školní jídelně tedy nevařili :DDDD To byla jen řiďounká světle žlutá průhledná tekutina... a hlad po tom byl, joj!

T. Zana 15.1.2016 8:42

Syllabub :-)))

Je lyžování podmínka nutná?

Jinak v zimě - takhle večer - mám ráda polévky.

Na rychlou první pomoc jsem dřív používala kupovaný svařák (myslím v ten okamžik, kdy přijdu domů zmrzlá jak drozd, naliju a vrazím do mikrovlnky ohřát - to tak akorát stihnu, než si odskočím, neb to taky spěchá ;-)

Ale nějak už mi tolik nechutná a přešla jsem na medovinu :-)

Z. Lika 15.1.2016 11:18

Re: Syllabub :-)))

Zano, lyžování není podmínka, ovšem není vyloučeno, že pokud syllabub požiješ, i do lyžování se pustíš :-)

Tedy ale ohřívat alkohol v mikrovlnce - to ty výpary nebouchají? Asi ne, to už bychom asi věděli :-)

T. Zana 15.1.2016 18:44

Re: Syllabub :-)))

Ohřívám v klidu už léta :-) Ono v tom kupovaným svařáku zase takový grády nejsou.

Z. Inka 15.1.2016 8:34

zimní polévky

v poslední době se Bimbovi nějak změnily chutě a jestli po celý život odmítal krémové polévky, dnes patří k jeho oblíbené stravě. Což opravdu není jídlo do +40°C, ale takhle večer na prohřátí organismu ideální. Zrovinka včera a předvčera to byla brokolicová. Jinak k zimě u nás patřívaly husté omáčky, zvěřina, rýžový nákyp

Z. Rpuťová 15.1.2016 7:46

Chaudeau

Když už buchty, tak což takhle s šodó?

Šodó

250 g moučkového cukru,6 žloutků, 250 ml bílého suchého vína (nejlépe aromatické - Tramín červený nebo Muškát moravský), semínka z půlky vanilkového lusku

V misce, kterou můžete vložit do vodní lázně, rozmíchejte žloutky s cukrem a vanilkou. Misku postavte do vodní lázně na mírný plamen a za stálého míchání metličkou zahřívejte. K žloutkům postupně přilévejte bílé víno a stále míchejte metličkou, dokud nezačne směs lehce houstnout. Pozor, směs nesmí projít varem, protože by se žloutky srazily a vyprchal by alkohol. Mísu odstavte stranou z plamene a směs asi 10 minut šlehejte. Vznikne nadýchaný krém–pěna.

Z. Xerxová 15.1.2016 8:01

Re: Chaudeau

jo - tak když jsem se na Mikuláše cestou z výletu stavovali v Praze u Trpajzlíků... tak nám celá rodina připravila ke kávě speciální moučník. Maličké kynuté buchtičky do zlatova upečené a pravé šodóó. Bylo to dobré moc - ale pracné podstatně víc, než rychlá pudinková náhražka... Prostě vzácná návštěva zasluhovala vzácné pohoštění :o) A Night dostal maso z polívky - takže taky spokojenost veliká :o)

Z. Xerxová 15.1.2016 6:49

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Zimní jídlo... moje babička říkala, že buchty jsou zimní. V létě se dělaly kynuté koláče s ovocem, piškotové bublaniny... ale buchty (v másle plavaly) jen v zimě. A taky svíčková a španělské ptáčky bývaly spíš zimní jídla.

dneska se flákám doma... dovolenou starou začínám po dnech likvidovat...

Z. Matylda 15.1.2016 9:00

Re: hezký den

Zápočtový týden je u konce, už i Kačka je doma :) A všechny zápočty udělala :)

T. Zana 15.1.2016 11:04

Re: hezký den

Šikovná!

Z. Lika 15.1.2016 11:11

Re: hezký den

Blahopřeji Kačce! Zkoušky mají až na konci ročníku?

Z. Xerxová 15.1.2016 11:19

Re: hezký den

Zkoušky bude dělat v následujících pěti týdnech zkouškového období. Ale to, čeho jsme se v tomto semestru bály nejvíc - aby zvládla povinné technické výpočty - to napsala s přehledem jako jedna z mála na první pokus. Hodně se učila, opravdu hodně - protože ví, co chce a jde si za tím :o) Udělala mi radost. Velkou. Navíc ani poslední týden nebyla za mnou na konzultaci, že to zvládne sama. A zvládla. Má na konci zápočtového týdne 100% toho, co měla mít. Další hlášení po zkouškách a obhajobě celosemestrální ateliérové práce...

Z. Lika 15.1.2016 11:23

Re: hezký den

Blahopřeji i jejím učitelům, taková studentka je opravdu radost.

Z. Tora 15.1.2016 18:05

Re: hezký den

Kačce moc gratuluju. Je to bezva pocit, když se dítěti daří, co? Držím palce, ať to všechno dobře odsejpá.

T. Zana 15.1.2016 9:04

Re: hezký den

Pro mne spíš než buchty je to bábovka, bramborová s kakaem. Dala bych si, ale snažím se nepéct, protože strávníků jsou dva a jeden extra žravej... teda já :-(

Š. Matyášová 15.1.2016 11:05

Re: hezký den

peč z půlky dávky :-D

Z. Kytka 15.1.2016 16:33

Re: hezký den

Týý jo, bramborovou bábofku jsem ještě neochutnala! Recepis by nebyl? :o)

Z. Lika 15.1.2016 17:28

Re: hezký den

Zano,z recepisu udělat mlsotník na příští pátek, bych prosila :-)

T. Zana 16.1.2016 8:28

Re: hezký den

On tady už kdysi dávno byl. Když tak mi napiš, pošlu mailem :-)