Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Marinovaný králík
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 6.5.2016 12:17Re: Králík To je skvělé pojednání, moc děkuju. A ano, sklenka sherry má v anglických románech, i detektivních, své nezastupitelné místo. Podívám se po "cooking sherry", tady jsou obchody přímo s anglickými potravinami. Tak proč je občas nevyužít. |
E. Žampachová 6.5.2016 11:32Králík to je dobrá věc. Nemáme ho moc často, ale mám pár receptů. Tohle také vypadá jedle. Jen k tomu Sherry. Obě, Sherry i Portské jsou aperitivová alkoholizovaná (to je ta pálenka navíc) vína, portské je z Portugalska, údolí řeky Dourro a Sherry je ze Španělska, oblasti Jerrez (čte se snad Cheréz - proto poangličtělé Sherry). Nemo to nic společného s Cherry . třešňovým likérem. Portské je dost sladké je buď bílé nebo řervené, při delším zrání (nebo levnější varianty míchání) má tawny - zlatohnědou barvu. Sherry je zlatavé a má různě sladké varianty. Ty méně sladké (medium a dry) nemají chuťově s portským mnoho společného, amontillado má zcela specifickou chuť, kterou nedovedu popsat. Do jídla se většinou používá "cooking sherry" levné méně kvalitní (tedy levné relativně). To je středně sladké. Ale i tak- nahradit to portským bude určitě dost odlišné. Ale to neznamená, že to nemůže být dobré. (ke studiu - i praktickému- sherry a portského nás rovněž přivedla literatura: od "sudu vína amontilladskkého" od Poea, přes nesčetné postavy, mající jako aperitiv sherry nebo dávající si po večeři po večeři portské. I z literatury je znát, jak se správně které používalo - sherry jako aperitiv, portské jako tečka za výbornou večeří. Obě jen po malé sklence (lordi to možná nedělali kvůli ceně - obě jsou v kvalitní verzi dost drahá). |
Z. Yga 6.5.2016 11:07Re: No vida Jé mám tam nedokončenou větu - Když nás byl plný barák ... tak se spotřebovalo všecko, i ta hlava (:o)) - aj od slepice či kačeny. |
Z. Yga 6.5.2016 11:05Re: No vida Tenký plátek masa - to je slabina a ta je jen má, jen má, jen má od jakživa (ostatní o ni stejně nestáli, prý je to moc vysušené - no, jak pro koho, jak pro koho). A když nás byl plný barák. A jako děcka jsme se dělili o hlavu - a to byl kumšt, rozdělit dvě líčka a jeden mozeček na tři spravedlivé díly (:o)))) (a ještě větší kumšt to byl u slepice - tam jsme každá olízla jen ten nůž, který to rozkrajoval, ale byly jsme spokojené). |
Z. Yga 6.5.2016 11:01Re: zas králík....D Já zase doporučuju velmi pomalé smažení v přikrytém pekáči v troubě - u králíka samozřejmě a smažené kuře to také hodně pozvedne. A mladý králík na řízky je nepřekonatelný ... |
Z. Lika 6.5.2016 10:40Re: Liko, to jsou parádní Dede, když není po ruce králík, nějaká drůbež se jistě najde. Podstatou je bílé, dosti libové maso. Pokud jde o tu důležitou poznámku v receptu, připomněla jsi mi mnohé anglicky psané návody. Tam se to vyskytuje velmi často: předlouhá šroubovaná věta se spoustou pokynů, člověk se tím s vytřeštěným zrakem a čelem oroseným tím soustředím řídí, a na konci odstavce je dodatek ve smyslu "když jsme předtím smontovali část A a B" :DD |
Z. Lika 6.5.2016 10:37Re: dotaz Tak do odpadu by mi bylo vinného octa líto, tam bych nalila ten kvasný lihový. Vinný ocet bílý se používá na čištění světlého textilu nebo světlých povrchů, to jo. Náš kvasný lihový je prý světový unikát tou 8% koncentrací :-) |
Z. Lika 6.5.2016 10:35Re: zas králík....D Králičí řízky jsem milovala! Máti s oblibou dělala na cesty řízky i z kuřat - to se kuře naporcovalo a uvařilo (byla polívka) a to uvařené se v trojobalu rychle osmažilo. Je to opravdu výborná úprava, doporučuju vyzkoušet. |
Z. Lika 6.5.2016 10:33Re: no, tak králíka si taky nedám Ta kuřata vypadají dobře!! Určitě se v receptu osvědčí. To je fajn, že máte zdroje dobře pěstovaných zvířat. |
Z. Lika 6.5.2016 10:31Re: No vida Jako malá jsem ty žebírka milovala, nejvíc ten tenký plátek masa na boku. A na polívku jsem si taky vzpomněla, co jiného s hlavou, že. |
Z. Lika 6.5.2016 10:30Re: Králík, jo, Taky to asi zkusím s nějakou drůbeží. Králík u nás občas je, v Gruntu nebo Sklizeno, někdy na trhu. Asi se zase jednou ulakomím a ozkouším ho. |
Z. Lika 6.5.2016 10:26Re: hezký den To jsem ráda, že jsem se zavděčila :-) O králičí sekané slyším poprvé, to musí být výborná pochoutka. |
D. Ruščáková 6.5.2016 9:50Liko, to jsou parádní recepty, jen toho králíka nemám. Uvidím, až se někdo na vsi zmíní, že by mu nějaký přebýval:)) Jinak mám taky ráda celé to jižní vaření a ty to opravdu poutavě prezentuješ. Jo a líbí se mi ta poznámka o půlhodinu naložených houbách zmíněnou až na konci! Ano, i takhle se recepty píšou:))) |
Z. Inka 6.5.2016 9:48Re: dotaz Ano Bedulko, vinný ocet je ocet vyrobený z vína, je jemnější. Ve špajzu máš ocet kvasný lihový - klasický český ocet se vyrábí z etanolu. Jinak ocet může vzniknout zkvašením čehokoli - na hubnutí se například používá ocet jablečný |
O. Joklová 6.5.2016 9:41Re: no, tak králíka si taky nedám hehe, to je pomalu jako krůta :-DDDDDDDDDD |
O. Joklová 6.5.2016 9:41Re: zas králík....D my jsme na ně u babičky chodily koukat, oni tak krásně "micají" :-)))))) |
O. Joklová 6.5.2016 9:38dotaz nedá mi to, kdesi už jsem se ptala - vinný ocet je něco jiného než to co já běžně mám ve špajzce, prostě ten "normální"? já že v jakémsi videu, kde se kdeco čistilo solí, byla jako jedna z variant tuším na odpady uvedena směs soli a vinného octa |
R. Matušková 6.5.2016 9:16zas králík....D já to mám spojené s dětstvím, kdy děda jednou začas klepl králíka za uši a já jsem věděla, že dovolená v Tatrách se blíží, protože na cestu bývaly králičí řízečky. Rvali jsme se o stehýnka. Mňam! |
Z. Inka 6.5.2016 7:59no, tak králíka si taky nedám protože pokud seženu domácího králíka, Bimbo ho hned lupne mamince, ona je miluje. Zrovna minulý týden - jedna známá kvůli myxomatóze obrátila chovatelskou zvyklost a mláďata má na podzim, v zimě senem vykrmí a najaře zabíjí. Sice má rozvětvenou rodinu, ale tam je to asi jako v tom filmu - králíka už nechce ani Pajda. I urychleně jsme zakoupili dva nádherné kousky, abychom je rozvezli po maminkách. Snad jí v kotci zbyl i pro nás. Když už mlsotíme - kupuju dvakrát ročně kuřata z domácího chovu..... Květen a září. Již jsem se dostala na počet deset, protože s dvojema rodičema a dvěma dětma ( o třech žravých vnučkách raději nemluvě) stejně nevyjdu do příštího nákupu. Včera jsem se s tím dvě hodiny babrala, ale stojí to zato. Tentokrát to byli tříapůlkiloví mamutci, takže zkusíme místo králíka použít kuře |
Š. Matyášová 6.5.2016 7:57Re: No vida přesně tak Ygo...polívka musí bejt... |
Š. Matyášová 6.5.2016 7:56Re: hezký den králík na česneku s karamelizovanoou mrkví,podlévanou bílým vínem...mňam.... |
Z. Yga 6.5.2016 7:56No vida konečně něco pořádně jedlého - checheche. Nemaje ve sklepě sud sherry (natož se sousedem), nejprve bych zkusila toho myslivce - víno se u nás najde obé barvy. Jenom u toho porcování - ta prsa bych z úpravy vyloučila (ona to v podstatě jsou jen žebra, neb králíčí horní polovina je méně vyvinuta pro potřeby konzumenta) a spolu s hlavou vhodila do polívky (:o)). |
Š. Matyášová 6.5.2016 7:55Re: Králík, jo, svaly jak provázečky..to není králík, to je chrt.... |
Z. Matylda 6.5.2016 7:27Králík, jo, toho můžu :) Akorát ten domácí se mi blbě shání a z obchodu je takovej nekrálíkovitej. |
Z. Xerxová 6.5.2016 5:44hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Tomu konečně říkám pořádný mlsotníček :o) Masóóóó - a ještě k tomu králík (toho já moc ráda). Oba recepty zní dobře... a navíc jsem dostala chuť na králičí sekanou - to je taky dobrá věc. |