28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Martinina adventní polívka na Beaveru

A taky tip na bábovky a šneky :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 18.12.2020 12:42

Tipuju, že bez vajec, ale třeba se ještě objeví Sharka.

Z. Yga 18.12.2020 12:19

Kde je Rakovník a kde je Vrbice ;-D

Z. Iva 18.12.2020 12:06

A vajec do té bábovky kolik?

Z. Lika 18.12.2020 12:02

Zano, může to být sezonní, s tím česnekem - v tuto roční dobu v něm ožívá klíček a ten dodává celém stroužku divnou pachuť, má se vydloubat.

L. Jakovljevičová 18.12.2020 12:00

Polévka se mi líbí, asi ji zkusím. Já krupky i kroupy hodně můžu, tak to je pro mně jako dělané;-D

A ty bábovky, mňáám, ty bych si dala všechny! Sharko, moc pěknej mlsotník se ti povedl.

Š. Matyášová 18.12.2020 11:09

myslím Jenny, že pokud tu polívku uvaříš, že bude zařazena na podzimní a zimní plískanice....

Š. Matyášová 18.12.2020 11:08

Zano, tak ho tam vynech...nebo dej něco jinýho...;-)

T. Zana 18.12.2020 10:28

Tak mně se polívka líbí a asi ji příležitostně zkusím. Šneci - hm, nevim, nějak se poslední dobou raději česneku vyhýbám.

Bábovku dělám na Nový rok, ale peču podle svojí babičky :-). Z bramborového těsta, je hutná a vláčná. Jak píše Lika, chutě z dětství ;-).

Š. Matyášová 18.12.2020 10:24

https://sharka-68.rajce.idnes.cz/rijen_na_Beaveru_2020/1467528599

Š. Matyášová 18.12.2020 10:16

no jo, to ne...ale polívka je z Rakovnicka...

Š. Matyášová 18.12.2020 10:14

ta polévka je 100 let stará ;-DR^

feta v tom neteče a slanost zmizí do těsta...

Z. Yga 18.12.2020 9:56

Ty to víš, já to vím, ale našího stařečka bysme nepřesvědčily! Holt jih Jižní Moravy není Krkonoše, kampak na nás s kyselem! ;-D

Z. Lika 18.12.2020 9:50

"Nebo taky né," ;-D Tahle hláška mi bude dlouho vězet v hlavě!

Z. Jenny 18.12.2020 9:43

Jo, já taky. Díky Sharko, vypadá to dobře, ještě se jednou to lépe kouknu.VR^ Něco s houbičkami určitě bude, mňam.

Z. Lika 18.12.2020 9:43

Takhle "jinde" jsem se naučila jíst dolmades, vinné listy s rýží, ty jsou taky trochu s citronem a můžu se toho ujíst. Uměla bych je i udělat (Řekyně mi dala recept a dnes jsou i na netu), jenže - kde vzít vinné listy? Naštěstí obchůdek s balkánskými dobrotami dosud fungá a jistí to. R^

A. Alimo 18.12.2020 9:39

Šneky vypadají velmi jedle, i když asi místo fety bych tam dala něco jiného. Ale polévka nevím, nevím... i když kulajdu my moc rádi, kyselá mi nevadí, ale ta kombinace krup a hub a smetany. Jsem konzerva;-D

Š. Matyášová 18.12.2020 9:30

Tak to můžeš i 45% ;-DR^

J. Fialová 18.12.2020 9:29

Při těle?? Korektně je "v dobré výživové kondici" ;-D

Š. Matyášová 18.12.2020 9:29

je rozdíl mezi okyselenou a skejslou polívkou ;-)

Š. Matyášová 18.12.2020 9:28

já ráda ochutnávám jinde.....a zařazuju, co mi chutná, do repertoáru...

Z. Lika 18.12.2020 9:22

Nebo si párkrát vyběhnu na Vyšehrad, to je pěkně z kopce do kopce, když to vezmu až k Vltavě. Anebo bych mohla pěšky k zubaři, když se teď bojím metrem, ten je na opačném konci Prahy ;-D

Z. Lika 18.12.2020 9:19

K těm různým chutím - je fakt, že na co si člověk zvykne v dětství, to přetrvá. U mě určitě sehrály určující roli pobyty u babiček nebo tetiček, vždy tak tři týdny v kuse nejméně, kdy jsem jedla jejich "kuchyni". V každé domácnosti se vařilo trochu jinak a rozšířilo mi to chuťové možnosti.

J. Fialová 18.12.2020 9:03

No proto mě to zmátlo :-) Na bordera moc velkej, na malého moskeváka tělo jo hlava ne, na malého pyrenejce zas ta barva nesedí... Neuhlídaná láska => pyrenejský border - tak to už jo ;-D

Š. Matyášová 18.12.2020 8:17

Chinookova maminka je borderka a tatínek je pyreneják...

to naše listové je kupované..mrazené velké pláty,cca 5kg balení pro restaurace....

E. Žampachová 18.12.2020 8:16

tak to se přidám. Kyselou polívku nemusím, ani zelňačku nee. Prostě polívka musí být slaná - kyselá se rovnalo zkvašená (jednou jsem takhle celá vzteklá vylila velký hrnec hovězí s knedlíčky, doufala jsem, že ve sklepě vydrží protože lednice byla plná, moje chyba)

Místo bábovek budou tradiční vánočky, na šneky mám jiný recept, ale tenhle vypadá velmi jednoduše. Ale jsme víceméně sami, tak se budu muset krotit. Pro psy slané moc není, sladké by si daly, ale musím uměřeně, staré dámy jsou už při těle.

Š. Matyášová 18.12.2020 8:14

no jo, tak dej 31% a pak jdi do Grébovky ;-)

Z. Yga 18.12.2020 8:13

Věřím tomu, že tahle polívka je moc dobrá... akorát já jsem na tom jako Xerxová - kyselý mlíčný polívky neoblibuju. Ani ta vychvalovaná kulajda mne nenadchne. Navíc když kroupy do polívky, tak jen do uzené... jsem opravdu konzerva. Ono to bude opravdu tím, že téměř polovinu svého života jsem prožila pod rodným krovem, a tam se něco takového nevyvařovalo - naše polívky byly husté, plné zeleniny a masa a ani náznakem kyselé (to ihned putovaly do "prasečího kýblu", aby je večer prasátka ekologicky zlikvidovala). Takže jsem si asi tu chuť na kyselou polívku nevtiskla ;-D;-D.

Nicméně tvé recepty se moc hezky čtou a navíc doplněny fotkami! To mám ráda. V

Š. Matyášová 18.12.2020 8:13

Evi, já nevím, rýže má jinou chuť..bude to úplně jiná polévka..ale třeba se ujme ;-)

fetu kup mokřejší.....

E. Zvolánková 18.12.2020 7:57

Krásný předvánoční pátek všem. Teda dneska jsou to samé laskominy. Ta polévka by mě moc lákala, akorát já bych to asi musela zkusit udělat s rýží místo krupek a taky určitě bez tučné smetany. Krupky jsou totiž něco, co nedokážu pozřít;-D I zabijačkovou polévku dělám s rýží. Ti šneci jsou super. Taky dělám ráda šneky, akorát jsem to ještě nezkoušela s fetou, takže moc díky za tip. Určitě vyzkouším, nejspíš jako chuťovku k vínu pro domácí vánoční sešlost. No a bábovka? To je klasika, já ji sice už nesmím, ale rodina ji miluje. Manžel už se chystá 14 dní, že zkusí upéct nějaký objevený starý recept, tak jsem zvědavá, co to bude.

Z. Lika 18.12.2020 7:32

Tipuju, že ta polévka bude chutnat podobně, jako za mého dětství tzv. houbové máčky - tj. tvrdší houby jako kuřátka uvařené v nějakém vývaru či spíš vodě a dodělané mléčnou záklechtkou s vejci a dochucené lehce nakyselo. Milovala jsem to. A jelikož kroupy a krupky také velmi oblibuji, vyzkouším. Akorát s tou vysokoprocentní smetanou se asi budu držet při zdi - přece jen, nesekám dříví ani nenachodím s poštou deset kiláků denně ;-D

Ty pocukrované bábovky ve tmě vypadají jako nevěsty :-) Díky za tipy, Sharko a Martino.