25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Martinina adventní polívka na Beaveru

18.12.2020

Martinina polívka je naprosto skvělá, je od její maminky a bez ní by nezačal advent ani Vánoce.

Co potřebujeme:

krupky 500 g
bobkový list
sušené houby
citronová šťáva
krémová smetana na vaření omáček (45%) - můžete dát 31%
sůl

Krupky pořádně vyperete, opravdu pořádně, a dáte vařit tak, aby pořád zbejvala voda v hrnci, takže do 1,5l vody. Pokud by se voda odvařovala, přilévejte horkou vodu (žádnej vývar ani kostku). Přidáte jen vavřínové listí (6 větších lístků).

Když jsou krupky měkké, osolíte je v té vodě, neslejváte, přidáte předem namočené a uvařené sušené houby i s houbovým vývarem, přebubláte a přikyselíte citronovou šťávou (žádnej ocet) a zalijete velkou krémovou sladkou smetanou na vaření omáček (žádná 12%) - fakt to existuje.

Necháte pozvolna přejít opět varem, odstavíte a při chladnutí promícháváte. Necháte v chladu do druhého dne, aby se rozležela. Ohřejete – pozor, musíte míchat. Poladíte solí a citronem, pokud je nutno, a vyndáte z ní vavřínové listí.
Polévka se ničím dalším nekoření (kdo mne zná, tak se v tuhle chvíli kácí).

Martinina krupková polévka

K tomu se hodí  tip na šneky s feta sýrem a bylinkami:

Listové těsto rozválíte na silnější plát, posypete chmeli sunelli - kořením nebo rozmarýnem a solí a kmínem, nadrobíte feta sýr, zasypete naplátkovaným česnekem, svinete do rolády a pokrájíte na kolečka. Ta položíte na plech vyložený pečícím papírem, zasypete ještě dávkou koření a vložíte do rozpálené trouby na 200 °C na 15 minut max.

Šneci s feta sýrem a bylinkami před pečením

Šneci s feta sýrem a bylinkami po upečení

Šnek s feta sýrem a bylinkami po upečení

A advent bez bábovek?

Perníková:

Perníková bábovka, noční pečení na Beaveru

Mramorová s tvarohem:

Mramorová bábovka s tvarohem
Mramorová bábovka

Mramorová s bílou čokoládou:

Mramorová bábovka s bílou čokoládou

Těsto je obyčejné na olejovou bábovku, vymazávám formy sádlem a vysypávám kokosem-strouhaným a do těsta přidávám tu tvaroh, tu perníkové koření, tu čočky bílé čokolády...

Potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupice cukru
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 prdopeč
  • nastrouhaná kůra z celého citronu
  • špetka soli

Umíchat do hladka... pak se do části dá kakaový prášek nebo perníkový prdopeč místo obyčejného, přidá se tvaroh nebo rozmačkaný banán, postrouhaná mrkev, jde i jemně postrouhaná vařená červená řepa...

A co by byl Beaver bez Chinooka a Kamila:

Chinook

Kamil

Martina, Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !