2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapří hranolky a nejen ty

Co se týče pátečního Mlsotníku z 3. 12., strašily mi v mrazáku kapří hranolky. Vzala jsem ho jako inspiraci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 17.12.2021 19:08

Tak kapra si tu neužiji, neprodává se tu, zkusím z jinou rybou, určitě to musí být moc dobré.

No zatím jsem se nedostala k tomu vyzkoušet ten Jajkou zmíněný mlsotník (od Liky), ale určitě časem udělám, protože tahle marináda voní až sem (a dám i tu majoránku). Kdysi jsem viděla a převzala fintu nalít marinádu do velkého ig. zazipovacího sášku, vložit maso(rybu), zazipovat a dát do lednice či jinam do chladna odležet. Výhoda sáčku je ta že aby se maso správně obalilo, obsah se může promíchat bez použití lžíce či si opatlat ruce. Prostě se celý sáček zvenku promasíruje jak a kolikrát je to potřeba.

Když je tu řeč o česneku. Kdysi dávno jsme byli pozvaní k manželově kolegovi na večeři. Jeho žena chtěla vyzkoušet nový recept "kuřete na česneku", kdy se k celému kuřeti vně i vnitřně přidalo 40-60 stroužky česneku!! No říkali jsme si cestou k nim - budeme to jíst všichni, tak budeme i všichni stejně načichlí. Měla jsem totiž představu viditelného česnekového oparu stoupajícího z trouby. ALE nic takového se nestalo, stroužky se rozvařily, rozpekly, masíčko bylo úžasné, omáčka měla příjemně česnekovou chuť, ale určitě by nikdo nehádal, že ho tam původně bylo tolik. Moc jsme si pochutnali, plánovala jsem recept doma zopakovat, ale myslím, že k tomu nakonec nedošlo, nevzpomínám si proč. Možná mě odradilo loupání tolika stroužků - nevím :-). Dělal jste někdo něco podobného?

Z. Lika 17.12.2021 19:30

S tolika česnekem jsem nic nedělala, ale viděla jsem to u více renomovaných kuchařů - palice a palice česneku, třeba z toho byla česneková polévka nebo něco jiného, a evidentně byl výsledek lahodný. Takže bych se toho nebála. A na loupání stroužků je finta - položit pod prkýnko nebo plochu širšího nože - buch do toho rukou - stroužek praskne (jako šváb, jak říkal kamarád) a snadno se sloupne.

A s tím pytlíkem na marinádu je to dobrý tip, díkR^

F. Ifijová 17.12.2021 16:52

Mňam, kapřík. R^ Recept vypadá zajímavě, díky, někdy zkusím. Jezdíme si do zdejších sádek párkrát za rok pro čerstvé ryby, kromě kapra mají v nabídce i pstruhy, sumce atd.

Na Vánoce se u nás kapr nesmaží v trojobalu, nýbrž připravuje se po novohradsku. To je božská mana, kdo máte rádi česnek, zkuste. Kapra naporcujeme na tenčí kousky, omyjeme, osušíme. Potřeme solí s rozmačkaným česnekem (hoodně česneku), obalíme v mouce smíchané se sladkou (či pálivou - dle chuti) paprikou a pomalu smažíme. Opravdu doporučuji, sliním už teď. :-)

Z. Jajka 17.12.2021 19:58

To vypadá veelmi jedle, jdu si udělat poznámku a vyzkouším.

F. Ifijová 17.12.2021 20:20

Vyzkoušej, je to skvělé, míň to cucá olej. Koukám, že na netu je tenhle recept snadno k nalezení, já ho mám od své jihočeské babičky. V

Z. Janaba 17.12.2021 16:30

Ingredience na opatlání proužků kapra jsou jistě chutné, ale ten kapr v nich!:-)

Kapra né - tlustá, líná ryba ze dna rybníka! A o vánocích ještě mučená ve vaně s chlorovanou vodou. Ale chápu, že spoustě lidí může přijít k chuti, přeju jim, ať si pochutnají a antikaproví ať jim vlezou na záda! Tak.

Z. Jajka 17.12.2021 20:00

U nás kapr nikdy ve vaně nebyl. Vždy vyloven z kádě a hned zabit...

A. Alimo 17.12.2021 15:36

My ryby docela rádi, ale kapra jenom na Vánoce a jím ho jenom proto, že jsem líná si dělat kuřízek;-D.

Jo takhle pstroužka na másle, nebo pečenou štičku, to je jináR^.

Takže dneska nic pro mne:-)

T. Zana 17.12.2021 14:42

My kaprožraví nejsme, ale koukala jsem dnes na trhu, že stánek s rybami (takový ten celoroční) má dvě díže "zbytků" z kapra, v jedné hlavy, v druhé vnitřnosti. Nepamatuju si, že bych tohle před vánoci u těch klasických stánků viděla, ale přijde mi to jako dobrý nápad.

Z. Jajka 17.12.2021 20:02

Kde, kde, ty vnitřnosti bych si dala a možná i jednu hlavu navíc.

Z. Jajka 17.12.2021 12:32

My kapra rádi, akorát to zpracování podle mých požadavků :-) je dost piplačka. Ale byly doby, kdy jsme ty kapry měli dva a většina skončila jako polotovary v mrazáku. Včetně vařeného obraného masa z hlav a páteře a vitřností. Vše pěkně naporcované na další hrnce rybí polévky, jen uvařit zeleninu a zahustit jíškou.

Z. Jenny 17.12.2021 11:37

Navrhnu doma, zkusím, vypadá to dobře a velmi jedle. Za chvíli jde MLP pro kapra,zajíždí k nám rybáři z Tovačova,tak bude určo pěkný kousek.Kapra dělám tak dvakrát do roka a po Štědrém dnu přijde k chuti i zaleželý trojobal rozehřátý grilem v troubě a zůstatek salátu. Jajko díky za recept!R^V

J. Fialová 17.12.2021 11:19

Hmm, vypadá to zajímavě, ale použiji jiný recept:

Najdi na internetu hostinec kde se vaří dobře a za přijatelné ceny, jídla tam vakuují a rozváží až domů. A nabízejí tam třeba... smaženého pohořelického kapra. A může se k objednávce přihodit i svíčková a další mňamky :-) A pak jen čekej na sms s hlášením kdy dorazí ;-D

Z. Jenny 17.12.2021 11:40

Hmmchm, to vypadá taky dobře,jenže pro dědinu hodně za městem a to ještě podokresním;-D, to nefungá, tož tak.8-o:-)

Z. Lika 17.12.2021 13:02

To by sis ten hostinec musela otevřít sama, Jenny. Prosím, nebít ;-D

J. Fialová 17.12.2021 13:31

To je vynikající nápad ;-D ;-D

Z. Jenny 17.12.2021 15:17

No, to jo, ještě tak doma a ve vlastním kvartýru,že jo?!;-D V podstatě už provozuju, strávníků mám docela dost 1 +4,včetně popelnice.;-D

Z. Jenny 17.12.2021 17:21

Aby nedošlo k omylu, popelnice je u nás MLP.;-D;-D

E. Zvolánková 17.12.2021 11:15

Taky všem krásný pátek i nadcházející víkend přeji. Kapří hranolky zní velmi zajímavě, zkusím nadhodit manželovi jako změnu. U nás je tedy na Štědrý večer vždycky kapr v trojobalu a nerybožravci mají vepřořízek. A brsalát taky nesmí chybět. Ty hranolky si s tím salátem docela dobře dokážu přestavit, takže někdy jako generálka na Vánoce se určitě dají udělat. A určitě by se dala použít i jiná ryba...Máme někde ještě na dně mrazáku půl amura od šváry, co ulovil v létě.

Takže Jajko taky díky.R^

Z. Matylda 17.12.2021 11:13

Kombinace česneku a kapra je velmi dobrá, hranolky jsem už taky zkoušela. Mám v lednici filet, tak asi zkusím.

Zubař dneska došel k názoru, že zánět je i pod tím zubem, co z něj nejde sundat korunka, a na tři pokusy ji sundal. Ještě že to bylo umrtvený... ale byl tam! Tak mám otevřený dva zuby a snad přestanu kňučet :)

E. Zvolánková 17.12.2021 11:17

Tak držím palce, ať to dobře dopadne, zánět zmizí a zuby se uklidní.R^ Mně včera zubařka zub opravila a už je zas v pohodě.

T. Zana 17.12.2021 14:43

Uf, tak snad už budeš mít pokoj.

Z. Lika 17.12.2021 7:55

Podle mě je to výborný nápad, když si člověk chce odpočinout od klasického trojobalu. Nevím, jestli se to bude hodit i k brsalátu, ale to se musí vyzkoušet. A kapr a česnek k sobě výborně pasují, takže už ty vůně v duchu cítím. Jajko, díky!

Z. Jajka 17.12.2021 12:33

Liko, díky moc za editaci a dotvoření mých řádků V

Z. Lika 17.12.2021 13:03

Je fajn, že ses trefila zrovna do předvánoček R^

Z. Xerxová 17.12.2021 6:27

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

hezky to vypadá a určitě skvěle chutná. Doporučím mamince - ta je (na rozdíl od nás) kaprožravec