20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Kapří hranolky a nejen ty

17.12.2021

Co se týče pátečního Mlsotníku z 3. 12., strašily mi v mrazáku kapří hranolky. Vzala jsem ho jako inspiraci. Dost mi vadí kvůli obvykle dvěma porcím žhavit troubu, tak spíš používám pánev.

Smíchala jsem ingredience z Mlsotníku (tj. česnek, sůl, pepř, po lžičce majonézy a hořčice, a majoránku), přidala vajíčko, lžíci škrobové moučky a pak ještě jednu hladké mouky, abych měla správnou konzistenci.

Kapří hranolky - ingredience a příprava

Omatlala jsem v tom ty kapří kousky a přesunula je na pánev. Bylo to rychlé a dobré. Určitě by to šlo i s kuřecím masem.

Kapří hranolky na pánvi

Kapří hranolky opečené

A kde že jsem přišla ke kapřím hranolkům?

No, my kupujeme před Vánocemi velkého kapra, tak 2,5 – 3 kg. Vykucháme, vypreparuji filety, uvaříme hlavu, vnitřnosti a kostru (příprava na polévku). Část masa obalím v trojobalu a pak skoro všechno uložím do mrazáku (podle blízkosti Vánoc, aktuálního počasí a počtu zájemců o štědrovečerní večeři).

Kapří hranolky byla ta část masa u břicha, nařezaná na proužky. Na filetování mám fintu, kterou jsem vyčetla na stránkách Třeboňského kapra.

Mají moc pěkné stránky s radami, jak na kapra doma.

Návod z Třeboňského kapra funguje, i porce u ocasu je bezproblémová. Trošku hůř se to obaluje, ale jde to a výsledek je fajn. O těch naporcovaných kostičkách při jídle nevíš a žaludeční šťávy si s nimi poradí :-).

Jestli to neznáte, doporučuji vyzkoušet.

Dobrý tip: Jeden manželů mé dávné kolegyně byl rybář, a ta mi tenkrát říkala, že rybí maso (zřejmě z menších ryb) umele i s kostmi a pak dělá rybí karbanátky.

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !