Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Kapří hranolky a nejen ty
Co se týče pátečního Mlsotníku z 3. 12., strašily mi v mrazáku kapří hranolky. Vzala jsem ho jako inspiraci. Dost mi vadí kvůli obvykle dvěma porcím žhavit troubu, tak spíš používám pánev.
Smíchala jsem ingredience z Mlsotníku (tj. česnek, sůl, pepř, po lžičce majonézy a hořčice, a majoránku), přidala vajíčko, lžíci škrobové moučky a pak ještě jednu hladké mouky, abych měla správnou konzistenci.
Omatlala jsem v tom ty kapří kousky a přesunula je na pánev. Bylo to rychlé a dobré. Určitě by to šlo i s kuřecím masem.
A kde že jsem přišla ke kapřím hranolkům?
No, my kupujeme před Vánocemi velkého kapra, tak 2,5 – 3 kg. Vykucháme, vypreparuji filety, uvaříme hlavu, vnitřnosti a kostru (příprava na polévku). Část masa obalím v trojobalu a pak skoro všechno uložím do mrazáku (podle blízkosti Vánoc, aktuálního počasí a počtu zájemců o štědrovečerní večeři).
Kapří hranolky byla ta část masa u břicha, nařezaná na proužky. Na filetování mám fintu, kterou jsem vyčetla na stránkách Třeboňského kapra.
Mají moc pěkné stránky s radami, jak na kapra doma.
Návod z Třeboňského kapra funguje, i porce u ocasu je bezproblémová. Trošku hůř se to obaluje, ale jde to a výsledek je fajn. O těch naporcovaných kostičkách při jídle nevíš a žaludeční šťávy si s nimi poradí :-).
Jestli to neznáte, doporučuji vyzkoušet.
Dobrý tip: Jeden manželů mé dávné kolegyně byl rybář, a ta mi tenkrát říkala, že rybí maso (zřejmě z menších ryb) umele i s kostmi a pak dělá rybí karbanátky.
Foto: Jajka
Vše potřebné zjistíte zde...