Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Jahodový koláč
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 16.6.2023 17:50Koláč vypadá velice chutně a recept také snadný. Třeba někdy vyzkouším, tak děkuji za recept. Jak teď poměrně často jezdíme hlídat fenku naší bývalé sousedky, vždy pár dnů na to, jsme pozvaní na steaky, které její manžel dělá fakt vynikající. No a Kris jako moučník střídá jablečný koláč s tzv. "strawberry shortcake", nejznámější am. jahovový dort. Nejčastěji se peče v kulaté dortové formě, ale také v pekáči nebo i jako jednotlivé malé dortíčky. Je to vlastně lehká buchta, rozříznutá a proložená silnou vrstvou šlehačky a čerstvými jahodami. Dělá se jedno i více patrový. Kris ho dělá do velké formy, dvě vrsty jahod, plus třetí navrch. Je to moc dobré, ale podle mne zase ne takový div jak se tenhle dort "oslavuje". S jahodami dělám vlastně jen kynuté knedlíky, které máme oba moc rádi, ale teď - právě kvůli tomu častému dortu - na ně nemáme chuť. Jinak jahody jíme hlavně čerstvé se zmrzlinou. - pokrájet, prosypat cukrem nechat chvíli "proležet", dát do misky, navrch kopeček vanil. zmrzlina a čepičku ze šlehačky. Už jsem si zvykla v obchodě vybírat košíčky se spíše malými jahodami. Je větší šance, že budou dobře prozrále. Ty velké (hezky narovnané navrch) sice vypadají krásně červené, ale uvnitř nebývjí dostatečně zralé. Jajko, jahody na tvé fotce vypadají už od pohledu krásně zralé. |
Z. Jitur 16.6.2023 16:19Knedlíky, koláč, jahody s cukrem a mlékem, koktejl, čerstvé - ňam! |
Z. Jajka 16.6.2023 13:51Přiznávám, že jahody ze zahrady stíhám obvykle sníst, rovnou se záhonu, když je jich víc, tak pokrájené do misky, pocukrované a se zakysanou smetanou (nebo jogurtem). Ty méně povedené strkám do mrazáku a když je jich víc, třeba ještě další dokoupím a uvařím zavařeninu. Co se týče ovocných knedlíků, tam je kumš je vytáhnouit v okamžiku, kdy ovoce je tak akorát uvařené. Někdy se mi to povede lépe a někdy taky úplně ne. A to lovím a překrajuji zkušební knedlík... |
Z. Inka 16.6.2023 11:45Já bych pod drobenku na ovocný koláč doporučila těsto s jogurtem, to je fakt moc dobré |
Z. Jajka 16.6.2023 17:09Místo mléka jogurt? |
L. Lika 17.6.2023 10:34Narazila jsem na recept, kde je jogurt nejen místo mléka, ale i místo vejce: https://tinyurl.com/2wpyd2aa |
Z. Olčava 16.6.2023 10:15Drobenkový koláč miluju s meruňkama nebo švestkama, případně borůvky taky můžou být. Ale ani jeden jsem už neměla dlouhé roky. Jahody jen syrové, přijde mi to škoda vařit nebo péct. Takže jen samotné nebo se zakysanou smetanou nepatrně přislazenou. |
Z. Olčava 16.6.2023 10:17Ještě jsem chtěla napsat, že koláč vypadá náramně a musí taky krásně vonět |
Š. Matyášová 16.6.2023 9:29vypadá to dobře..ta drobenková nádhera..knedliky s jahodama ne..mě ty vařený jahody prostě nejedou..mám je ráda jen tak,trochu pomačkat, malinko bílýho pepře a trošíčku soli a lehce moučkového cukru..když budu čuně, tak krém chantilly, pokrájené i pomačkané jahody..nadrcené pusinky nebo kokosky (i laskonky) a udělat eton mess..no je to bomba..je..ale jen jednou do roka a zkusili jste jahodovou marmeládu s proseccem? |
L. Lika 16.6.2023 9:47S přáteli jsme si jednou udělali britský dýchánek - čerstvé jahody a sekt |
T. Zana 16.6.2023 10:53Jednou jsem byla služebně v Anglii v době jahod. Byli jsme vážený zákazník, takže nastaly jahodové orgie . |
L. Lika 16.6.2023 11:14Zano, a byly sladké? Dokázaly to v tamějším počasí? |
T. Zana 16.6.2023 14:23Byly sladké. Ovšem jestli byly v Anglii sklizené, to nevím. |
L. Lika 16.6.2023 14:25Anglie se totiž chlubí/la vlastními jahodovými plantážemi, slaví sezonu jahod, tak to asi vykoumám. |
Z. Janaba 16.6.2023 15:53Liko, např. norské jahody jsou milionkrát lepší než třeba belgické. Nevím proč, snad intenzitou slunce, nebo druhem sazby, čičo. Ty belgické snad ani nejsou jahody, jenom jsou navedený, aby se tak tvářily! |
Z. Jajka 16.6.2023 17:15Před hodně lety jsem byla s malýmni dětmi u bráchy ve Švédsku, v červnu. Chodili jsme na jahody - samozběr a byly vynikající, sladké. Asi jim pomáhaly i dlouhé slunné dny, kromě vhodně zvolených odrůd. |
L. Lika 16.6.2023 20:11Tak to děkuji všem za zkušenost se severskými jahodami, to je potěšující. Totiž jen jednou jsem podlehla lákání španělských skleníkových - soudila jsem, že měly teplo a dost slunce - a bylo to plastová tragédie. Pro diabetiky tak leda, to zas jo. |
A. Alimo 16.6.2023 9:11Jahody já můžu , ale nejraději rovnou ze záhonu do pusy. Nám dozraje tak ob den hrstička, to není ani na koláč, ani na knedlíky. Ale když je jahod dostatek, dělám koláč asi vcelku stejný, jen místo drobenky po upečení zaliju želatinou buď obyč, nebo tou na dorty. Mňamka převeliká |
T. Zana 16.6.2023 8:42Mám to podobně jako předřečnice - jahody sním pokud možno syrové. Když někde narazím na laciné, občas koupím do mrazáku a pak jsou z nich ovocné knedlíky (byly včera, našla jsem loňské jahody). Už se těším k našim, až jim pojedeme hlídat barák, určitě ještě nějakou jahody najdeme :-) Každopádně díky za inspiraci. Koláč bude, ale švestkový ;-) |
L. Lika 16.6.2023 8:11Koláč vypadá lákavě, a kdybych měla přebytky, tak bych do toho šla. Jako dítě jsem jich dokázala spást neomezené množství, a tak nějak mi to zůstalo Z dětství pamatuji kompotování, do koláčů se u nás nedávaly, nebylo to nějak zvykem. Jajko, díky za inspiraci, MLP má sladký zub, tak ho asi uctím |
Z. Matylda 16.6.2023 7:16Tak já jahody nejradši syrový... ale nakoplo mě to, že mám v mrazáku ještě trochu borůvek, tak by to šlo. |
Z. Xerxová 16.6.2023 6:15hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům hmmm - takový jahodový koláč je príma věc. Když já jahody sež...ru ihned samotné, těsta se nedočkají... Jen výjimečně se přemůžu - a pak je tenoučký z kynutého těsta. |